Jan Roos (VNL) en Thierry Baudet (Forum) zetten hard in op bescherming van de door de VVD bedrogen zzp’er

Eindelijk is het dan zover: Nederland heeft, het werd eens tijd, (aspirant-) politici die zowaar de belangen willen behartigen van de ruim één miljoen zzp’ers die ons land rijk is. Natuurlijk heb ik het niet over Mark Rutte van de VVD, maar over Jan Roos van VNL en over Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Tijdens de verkiezingscampagne van 2012 presenteerde de VVD zich als dé grote voorvechter van de zpp’er, de zelfstandige ondernemer die het op eigen houtje probeert te redden in plaats van vast bij iemand in loondienst te treden. Jaja, de zzp’er was zijn leven én huis veilig bij de VVD. Het zou allemaal goed komen.

Natuurlijk was dat de zoveelste verkiezingsbelofte die op de eerste dag na de verkiezingen in de prullenbak gegooid werd. De zzp’er werd niet slechts aan zijn lot overgeleverd, maar zelfs actief tegengewerkt. Zo is VVD-staatssecretaris Eric Wiebes verantwoordelijk voor invoering van de Wet DBA, waardoor het bijzonder risicovol wordt voor werkgevers om werknemers in te huren. Zoals wij eerder vandaag al berichtten zijn de effecten van die wet nu al waarneembaar: maar liefst 122.000 zzp’ers hebben de nadelen er al van ondervonden terwijl de wet volgend jaar pas in werking moet treden.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Hoewel de VVD zzp’ers verraden heeft zijn er namelijk twee nieuwe partijen opgericht die zich hun lot wél aantrekken. Het gaat dan om VNL van Jan Roos en om Forum voor Democratie, van Thierry Baudet. Die eerste laat vandaag weten op Twitter dat VNL de draconische DBA-wet van dit nachtmerriekabinet ritueel wil verbranden en terug wil gaan naar de situatie zoals die daarvoor bestond met de VAR.

Voor zzp’ers zou dat een behoorlijke verbetering zijn ten opzichte van de DBA. Die wet is namelijk echt ver-schrik-ke-lijk. Als de DBA actief wordt kunnen hele horden zzp’ers en daarmee dus de gezinnen die zij onderhouden hun financiële toekomst wel op hun buik schrijven. Dat proces is nu al begonnen; de afgelopen periode is de bijstand met 5% tot 10% gegroeid doordat zzp’ers geen opdrachten meer krijgen en dus op kosten van de belastingbetaler moeten leven. De VAR was niet perfect, maar wel tien keer beter dan de DBA. Voor zzp’ers is herinvoering daarvan dus geweldig nieuws. Maar dan moet VNL natuurlijk wel in de Tweede Kamer en eigenlijk gewoon in het kabinet komen.

Als gezegd staat Thierry Baudet van het Forum voor Democratie ook pal voor de zzp’er. Vandaag heeft hij het officiële zzp-plan van zijn partij gepresenteerd.

Het plan van Forum voor Democratie ziet er echt fantastisch uit.

Wij willen:

 1. Onmiddellijke afschaffing van de wet DBA (en geen terugkeer naar de VAR).

 2. Eenvoudig en transparant regime voor ZZP-ers zonder risico op boetes en naheffingen.

 3. Vereenvoudigen fiscale regelgeving ZZP’ers door een

 4. ZZPers niet dwingen om aan verplichte (pensioen)verzekeringen deel te nemen.

 5. Optreden tegen goedkope arbeid uit het buitenland (social dumping).

Teruggaan naar de VAR is al een hele stap voorwaarts voor zzp’ers, maar dit plan van Baudet is echt ongekend positief. Als dit geïmplementeerd wordt hebben zzp’ers (en ieder ander!) het echt geweldig goed. De motor van de economie kan dan écht losgaan.

Wij plaatsen dit soort oproepen niet vaak, maar in dit geval lijkt het me noodzakelijk om dat wél te doen: zzp’ers en hun familieleden moeten er samen voor zorgen dat VNL én Forum in de Tweede Kamer worden. Hoe? Het begint allemaal met lid te worden van beide partijen (klik hier voor Forum en hier voor VNL). Vervolgens kun je ze op allemaal manieren steunen (net zoals ze jou als zzp’er steunen!): door hun Facebook-posts te delen met je vrienden (VNL hier, Forum hier), en natuurlijk door posters en andersoortig materiaal aan te vragen en vervolgens op te hangen voor je raam of uit te delen op straat. Dat laatste kan hier voor Forum voor Democratie en hier voor VNL. Zzp’ers, het is tijd om voor jezelf op te komen. Ik weet dat zelfstandigen daar weinig tijd voor (en zin in) hebben, maar als zzp’ers het nu zelf niet doen zullen ze uiteindelijk wéér aan hun lot worden overgelaten. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Ruud562

  Ten aanzv oherien van het punt vh

  1. Nederland-op1

   Ja, kippensoep vind ik ook lekker. Geen idee wat je bedoelt Ruud.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.