“Spanje is voor de komende 50 jaar geruïneerd!” Econoom voorspelt vreselijke crisis en haalt uit naar wanbeleid ECB

Eén van de meest prominente economen van Spanje heeft hard uitgehaald naar de ECB. Hij zegt dat de “gestoorde leningen” van de Europese Centrale Bank Spanje voor de komende 50 jaar in het verderf zullen storten.

Nou roepen klassiek-liberalen als ik dat natuurlijk al jaren, maar het is toch leuk dat een bekende en invloedrijke econoom dit nu ook hardop zegt. Natuurlijk wordt daar geen aandacht aan besteed in de Nederlandse media, maar gelukkig zijn er ook nog Britse kranten. En ja, die zijn over het algemeen veel beter dan de vreselijke linkse fopdagbladen waar wij het mee moeten doen in ons land.

Eén van die kranten is de Express. Die niet-politiekcorrecte krant legt uit:

Leading economist Roberto Centeno, who was an advisor to US president Donald Trump’s election team on hispanic issues, says the country has borrowed £508 billion (€603) billion that it cannot conceivably pay back.

And he says Spanish politicians including Minister of Economy Luis de Guindos are “insulting their intelligence” after doing back door deals with the ECB.

Met andere woorden, Centeno zegt dat Spanje maar liefst 603 miljard euro geleend heeft; een bedrag dat het land nooit van zijn leven kan terugbetalen.

In een blogpost schrijft Centeno:

“[That Spain is] moving steadily towards the suspension of payments which is the result of out of control public waste, financed with the largest debt bubble in our history, supported by the ECB with its crazy policy of zero interest rate expansion and without any supervision.”

Spanje nadert dus het punt waarop het niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, wat met name door de enorme schuldenlast komt — een schuldenlast die gesteund wordt door de ECB met zijn “gestoorde beleid van nul procent rente.” Eerder uitte CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vergelijkbare harde kritiek tegenover De Dagelijkse Standaard op het onzinnige rente- en opkoopbeleid van de ECB. Vanuit óns perspectief bekeken leidt een rente van 0% namelijk “tot een uitholling van het Nederlandse pensioenstelsel.”

Maar goed, dat is gevaarlijk en problematisch voor Nederland, Centeno focust zich — natuurlijk — met name op zijn eigen land. Zijn conclusie is dat de huidige situatie “erin zal resulteren dat verschillende generaties Spanjaarden de komende 50 jaar geruïneerd zijn.”

En dat alles met dank aan hun eigen overheid én aan het wanbeleid van de ECB.

Is het geen geweldige zegen voor het Europese continent, dat hele megalomane Europese faalproject?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  De euro was de effectiefste splijtzwam en laatste nagel voor de doodskist van de EU.

 2. Wim

  Portugal ook.

  Portugal-Flop: Schulden wieder so hoch wie vor der „Rettung“

  Veröffentlicht: 22.02.17 00:07 Uhr

  Die Euro-Rettung in Portugal hat dem Land keinerlei Entlastung bei den Schulden gebracht. Die Schulden sind heute wieder so hoch wie vor der Rettung. 78 Milliarden Euro von den europäischen Steuerzahlern wurden vor allem zur Rettung der Banken verwendet.

 3. cmsuijkerbuijk

  Op de foto laat Rutte zien hoe hij ons, het Nederlandse volk, bij de ballen heeft!

  1. jennifer

   Wat een ellende heeft de EU de Europese burgers toch gebracht. Overal het zelfde. Het enige wat vast stat is dat de EU en Merkel en Soros straks zeggen kunnen dat hun plannen om Europa te islaimiteren gelukt is, en dat ze de eigen burgers in Europa in de afgrond en armoed gebracht hebben. En niemand die dit stopt.

   1. C.oitus

    Europa krijgt de leiders die het verdiend, hoe triest dit ook klinkt maar het is jammer genoeg de keiharde waarheid.

 4. Bes Tolen

  De FED en als lakei de ECB zorgen er voor dat zij de markt uitschakelen en het voor het zeggen hebben wat te volgen financieel beleid betreft. De rest heeft zo nergens meer eigen greep op en zijn overgeleverd aan elke beslissing, die de FED en in het verlengde daarvan de ECB, die dan binnen beperkte marges nog eigen beleid voert, nemen. Dat de markt is uitgeschakeld, is nu vrijwel geheel. Eerder was het altijd al voor een deel en dat kon je nog aanvaardbaar noemen om te grote afwijkingen van normaal functioneren te voorkomen. Nu zijn de gevolgen niet te overzien. Die gevolgen zullen mee bepaald worden door maatregelen van de FED en/of ECB. Mee, dat is boven op wat de toestand van het moment dan al met zich mee heeft gebracht. Daarvan heeft niemand nog weet wat dat kan zijn. Er wordt ook weinig of niet op gestudeerd. Zo krijg je opmerkingen als ”als de bubbel knapt dan krijgen we reuze inflatie en dus verliest alle spaargeld enorm aan waarde”.
  De redenering is nu dat de lage rente goed is voor (1) de schulden van de overheden omdat die geen of weinig rente betalen en meer kunnen aflossen en (2) er meer geïnvesteerd zal worden. Dat naast het steeds verruimen van de geldhoeveelheid door de ECB. Die redenering zou wel eens helemaal fout kunnen zijn. In ieder geval is alles wat met een fatsoenlijke rentevergoeding of rendement moet werken de klos. Fatsoenlijk is wat de markt logisch bepaalt. Let wel: aan vergoeding. Die is er nu niet.
  Je hoort ook niet tot onvoldoende waar het geld steeds echt in verdwijnt. En wie daaraan het meeste verdienen. Het lijkt allemaal politiek, die zich niet wil verantwoorden en dingen doet die de bevolking niet mag weten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.