Informateur Schippers vindt het "zinvol" om te overleggen over nachtmerriekabinet VVD-CDA-D66-GroenLinks

Geen categoriemrt 27 2017, 12:00
En als zij dat zegt vindt haar baas, Mark Rutte, dat natuurlijk ook.
In haar verslag over de vorming van een nieuw kabinet schrijft oud-verkenner en nu informateur Edith Schippers dat het in haar ogen "zinvol" is om gesprekken te begeleiden tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Andere lijsttrekkers zouden er namelijk op aangedrongen hebben dat er eerst naar deze optie gekeken werd waarin "de winnaars" van de verkiezingen een gooi naar een coalitie doen. Dat een andere grote winnaar, de PVV, daarbij buiten wordt gesloten lijkt de Haagse kaasstolp absoluut niet dwars te zitten.

VVD-kopstuk Schippers schrijft dat in haar gesprekken met de lijsttrekkers van alle partijen er vooral werd geopperd te kijken naar een kabinet van 'winnaars'. GroenLinks hoort daar zeker toe: Jesse Klaver wist tien zetels winst te boeken. Die liet overigens weten liever tot een linkser kabinet te komen, maar de PvdA voelde daar (gezien de nederlaag bij de verkiezingen) weinig enthousiasme voor.

Hoewel Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA) tijdens de campagne erg kritisch waren over het knetterlinkse verkiezingsprogramma van GroenLinks dacht en denkt Alexander Pechtold (D66) daar heel anders over. Met name hij wil namelijk graag dat deze coalitie er komt. Dan is dus meteen duidelijk wie de grote baas van het volgende kabinet echt zal zijn; niet Rutte, niet Buma, maar Pechtold. De D66'er die er vooral om bekendstaat dat hij zichzelf geweldig vindt.
Het moge duidelijk zijn dat deze optie gezien de verkiezingsuitslag de meest slechte van allemaal was. En dus zal het niemand verbazen dat de Haagse kaasstolp juist hier voor gaat. Den Haag is het contact met de samenleving immers al lang verloren. Als het volk rechts wil gaan, gaat Den Haag steevast linksaf. Wij willen naar boven, zij gaan naar beneden. Wij willen wit, zij gaan voor zwart. Etc.
Jammer genoeg kunnen we daar niet veel aan doen behalve dan keihard roepen dat we dit niet willen en hopen dat er iemand in Den Haag is die luistert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten