Let op: Sybrand Buma wordt dé alternatieve premierskandidaat op 15 maart

De afgelopen dagen zei ik het achter de schermen al, nu ook ervoor: Sybrand Buma is hard op weg om hét alternatief te worden op Mark Rutte als premier van ons land.

Zoals vaste lezers weten denk ik dat de PVV een goede kans maakt om de grootste partij van het land te worden. Helaas voor ons democratische stelsel betekent dit niet dat Geert Wilders ook premier zal worden. Het partijkartel kennende zullen ze hem gewoon buitenspel blijven zetten, hoe groot hij ook wordt. Op termijn moet dat mijn inziens leiden tot een politieke revolutie waarbij de PVV in haar eentje 40 zetels binnensleept en de rest van de politiek niet meer om Wilders heen kán. Hoewel dat moment met rasse schreden nadert denk ik niet dat we er al zijn.

Normaal gesproken zou je er dan vanuit gaan dat Mark Rutte zijn derde kabinet in elkaar mag knutselen na de verkiezingen. Daar ben ik niet zo zeker van. De VVD’er staat terecht bij vriend en vijand bekend als een enorme huichelaar die zijn moeder nog zou verkopen om nogmaals premier te worden. Tegelijkertijd knokken hij en Wilders elkaar de tent uit, wat weliswaar een aardige strategie is om de ander te verslaan, maar wat ook ruimte biedt voor een ander om ‘de grote compromissensluiter’ te worden.

En dat is waar Sybrand Buma van kan profiteren. Zoals Frank Poorthuis uitlegt in het AD beseft de CDA-leider dat zelf duidelijk ook:

Buma weet daarom ook als geen ander dat hij deze verkiezingen de Balkenende-rol kan vervullen. De ogenschijnlijke sukkel, misschien niet sexy, misschien niet de grote verlosser, maar he. Iedereen vecht met elkaar. Wilders en Rutte, ze krabben elkaars ogen uit. De mensen worden het beu. Ze zoeken de laagste rente voor dertig jaar vast: Sybrand Van Haersma Buma. Wordt vervolgd.

Let op mijn woorden: in de laatste twee weken van de campagne zal het CDA snel stijgen en wordt Buma opeens ‘het redelijke’ alternatief als premierskandidaat. Je kunt de verschuiving in de politieke verhoudingen gewoon voelen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. DutchDropveter

  Er is zeer weinig verschil tussen de VVD en het CDA beiden liegen en bedriegen de bevolking tot wanhoop.

  CDA – Nee wordt JA (Referendum Lissabon Verdrag)
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Referendum_over_het_Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa

  VVD – NEE wordt JA (Referendum Oekraine verdrag)

  Je moet wel een enorm gelovig persoon zijn om te verwachten dat het volk het CDA nog vertrouwd. Jullie zijn exact het zelfde als de VVD jullie luisteren niet en zijn ook nog eens PRO EU. Dit terwijl jullie achterban (voornamelijk agrarisch) hierdoor wordt kapot beconcurreerd gevolg? nog meer subsidie voor boeren etc. gevolg? De werkende man mag de de indirecte rekening betalen veroorzaakt door de EU.

  CDA is geen oplossing maar het doorschuiven van een problemen.

 2. Wim

  Niederlande

  Niederlande gegen Merkel: Christdemokraten drohen mit EU-Austritt

  De Duitsers zijn in de war als er één partij EU gek is dan is het CDA wel.
  Ook noemen de Duitsers dit gevaarlijk, terwijl het voor vele een verlossing zou zijn in Nederland.

  Veröffentlicht: 28.02.17 00:32 Uhr

  Die niederländische christlich-demokratische Partei CDA rückt von Angela Merkel an. Die Schwesterpartei der CDU tritt plötzlich als EU-Kritiker auf und droht sogar mit dem Austritt. Die Lage ist durchaus gefährlich, weil die CDA eine Koalition mit Geert Wilders eingehen könnte.

 3. Gustaafff

  Buma kan de Balkenende-rol niet vervullen. In 2002 stond Jan Peter Balkenende erom bekend dat hij niet meedeed met de “demonisering” van Pim Fortuyn en hij sloot hem ook niet uit als eventuele coalitiepartner. Tegelijkertijd richtte hij zijn pijlen op het tweede paarse kabinet. Met deze drie elementen sleepte de waarden en normen-premier zó meer dan 40 zetels binnen.

  Het verschil is als volgt: niet alleen doet het CDA-Buma mee aan de demonisering van de PVV, ook heeft zij Wilders uitgesloten als regeringspartner (althans, gezien de plannen van godsdienstvervolging, gecombineerd met de moslims in de CDA-achterban is dat waarschijnlijk). Bovendien – en dit is het grootste obstakel – staat Rutte in de weg.

  Daarnaast moet de PVV zich maar serieus afvragen waarom andere partijen haar mijdt als de pest. Het betreft geen cordon sanitaire, omdat de “elite” Geert Wilders zat is. Nee, alle partijen – met moslims in hun achterban – zitten gewoon niet te wachten op een koranverbod. Dat is de crux en daarom heeft de PVV zich buitenspel gezet. Jammer, eigen schuld.

 4. Viertel

  Buma en zijn CDA hebben een geloofwaardigheidsprobleem. 3 voorbeelden.

  1. Buma zegt kritisch te zijn op de EU. Maar een van de grootste eurofielen is Europarlementariër Wim van de Camp, toevallig wel een CDA’er.

  2. Buma heeft met zijn Tweede Kamerfractie tegen inlegvel bij het Oekraïneverdrag gestemd. Maar de senatoren van het CDA in de Eerste Kamer hebben al laten weten dat zij voor zijn.

  3. In een Kamerdebat riep Buma de PVV-leider Wilders op om meer samen te werken. Maar een paar weken later zei Buma op het congres van zijn partij dat het CDA nooit meer met de PVV zal samenwerken.

  Samengevat: de kiezer weet nooit waar hij bij het CDA aan toe is. Links of rechts. Eurofiel of eurokritisch. Vlees of vis. Dat is in een notendop het probleem van Buma.

 5. J.C.

  “Let op mijn woorden: in de laatste twee weken van de campagne zal het CDA snel stijgen en wordt Buma opeens ‘het redelijke’ alternatief als premierskandidaat”.

  Ben ik het wel mee eens, maar vind het wel een Gotspe. Want……Buma, die vanaf het moment dat de Catshuisbesprekingen in 2012 wist, dat het CDA oorzaak van de breuk was, heeft 5 jaar luidkeels lopen liegen, dat de PVV “wegliep”. Dan ben je niet alleen niet geschikt om premier van Nederland te worden, maar dan moet je het politieke toneel verlaten. De kiezer in eerste instantie en de Nederlandse bevolking daarna moet immers vertrouwen kunnen hebben in de premier.

  Het CDA heeft de Nederlandse bevolking de EU ingerommeld in 2005 (ondanks dat 62% van de Nederlandse bevolking NEE zei tegen de EU grondwet. Zeg maar met een inlegvelletje). Het CDA is dan ook zeer pro EU en dus ook voor open grenzen. Het CDA heeft in de afgelopen decennia verscheidene keren de premier geleverd, coalitiegenoot van de kabinetten geweest en hebben Rutte I en Rutte II (met enig bühnegeblaf) door dik en dun in het zadel gehouden, en zie welke puinhoop het CDA achter gelaten heeft. We mogen toch hopen dat het Nederlandse volk het niet weer laat gebeuren, dat de koudhartige rekenmeesters van dit land opnieuw de sleutels in handen krijgen.

  Ik stem PVV.

 6. jennifer

  Laten we hopen dat dit niet waar is, weer een kabinet met het CDA met een premier nee dank je. Ben de leugens van Balk- ellende nog niet vergeten met zijn uitslag van het referendum toen, die had net als Rutte maling aan de stem van het volk. Dus ik zal nooit een stem voor het CDA uit brengen.

 7. Ni28

  Van de regen in de drup. Rutte vervangen door Buma lijkt er op. Rutte liegt openlijk, Buma in de achtergrond. Buma heeft in zo goed als alles ingestemd voor wat deze kabinet deed. Zijn voorganger heeft in wezen Rutte 1 opgeblazen maar Wilders kreeg de schuld door de stekker uit te trekken. Christelijke partijen spelen een dubbelspel, de oneerlijkheid druipt er vanaf als zij maar voor hun schaapjes alles goed kunnen regelen ten kosten van de rest. Scheiding tussen kerk en staat? Vergeet het maar, zij praten ook de islam goed omdat zij zelf als gelovigen de volgende doel denken te zijn. Wij hebben officieel een scheiding tussen kerk en staat maar je ziet de politici alles door geloof te laten bepalen.

 8. Gielah

  Ik moet toegeven dat Buma prettig en vriendelijk óverkomt.
  Dat is in feite schokkend, want deze man wéét…. net zoals een ieder, die op de hoogte is… dat weet….dat het Maxime Verhágen ( ook CDA) was, die het Catshuisoverleg heeft opgeblazen.
  Wilders kreeg daarvan de schuld… door én VVD én CDA….en nog steeds doet Buma daar zeer misprijzend over, want met zó’n man, die ‘zomaar wegliep uit een overleg’ kan hij, als brave christenborst natuurlijk niet samenwerken… want daarvoor staat hij – zogenaamd dan- veel te hóóg… moreel gezien.
  En verder dan die harde tóón van Wilders, hè?
  Oei… wat krénkt hem die toon….daar krimpt zijn keurige burgermanshart van ineen…. vréselijk, vréselijk… wáár gaan we naartoe !!
  Je moet onwillekeurig denken aan die gelijkenis van de Farizeeër en de tollenaar, die door Jezus verteld werd.
  Een Farizeeër in de tempel bad tot God ( hardop… want het was zo’n gebed voor de Bühne): ” Heere, ik dank u dat ik niet zo slecht ben als die man daar…” en ‘die man daar’ was dan een tollenaar, iemand die, als ambtenaar van de Romeinse bezetters, van zijn eigen volk té veel belasting geheven had…. en dat in zijn eigen portemonnee gestoken.
  Er staat: “de tollenaar stond van verre en wilde zelfs zijn ogen niet opheffen naar de hemel, maar hij sloeg zich op de borst en zei: o God.. wees mij… zondaar… genadig!’
  Jezus zei: déze ( de tollenaar) keerde, in tegenstelling met de ander, gerechtvaardigd naar huis terug. Want een ieder, die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden’. ( Lukas 18).
  Zo’n Buma nu gaat keer op keer bóven meneer Wilders staat, van wie hij nota bene wéét dat ZIJN CDA hem door een leugen zwartgemaakt heeft.
  Dat is in feite erger dan wat die trotse Farizeeër deed , want die tollenaar had tenminste nog echt misdáán wat de Farizeeër hem aanrekende… maar Buma weet dat Wilders NIET gedaan heeft wat zijn CDA hem aanrekent.
  Laten we dus ophouden het CDA als een christelijke partij te zien.
  Christendom heeft niets met Farizees gedrag en keiharde leugens en bedrieglijk oordelen van doen… als het goed is tenminste.
  En na de leugenaar Rutte zit niemand te wachten op de leugenaar Buma als minister-president.
  Het is toch niet zo dat de eerlijke en integere mensen óp zijn?
  Dit land verdient een eerlijke en integere minister-president.. iemand die het vaderland niet verkwanselt aan een unie van vreemde mogendheden, waarvoor de eigen burgers zelfs nooit hebben mogen kiezen… en aan de wrede wereld-islam, die de ondergang van ons aller vrede, vrijheid en veiligheid wordt.

  1. van Urk

   Mooi gezegd Gielah.

   1. ikweetwatikwil

    Mee eens Gielah.

 9. Gustaafff

  https://youtube.com/watch?v=z9Oe5w1tD3Q

  Ad Melkert (PvdA) over het CDA:
  “Het CDA flirt met Fortuyn”

  Balkenenende over Fortuyn:
  “Ik vind ook het boek geen reden om Fortuyn op voorhand uit te sluiten!”

  Balkenende vond zichzelf in een uitstekende positie. Het rechtspopulisme van Fortuyn (LPF) werd door iedereen verketterd, maar Balkenende deed Fortuyn niet in de ban. Dit zette hem in één keer op de premierszetel.

  Nu kan dat niet, want de PVV is ernstig geradicaliseerd.

  1. nick

   Zie jij dan niet guusje, dat je zelf ernstig bent geradicaliseerd!!! De dag dat je jezelf werkelijk in de spiegel ziet zal eens komen en wat je dan ziet is behoorlijk eng!

   1. Gustaafff

    Zet je oogkleppen af, @nick. En met die “hypocriete huichelaarspartij” deed de LPF wel zaken.

 10. nick

  Ik zie wat je bedoelt Michael! En dat is best een enge ontwikkeling!
  CDA is een hypocriete huichelaars partij die alleen maar uit is op macht en macht en macht! Oppertunistisch tot op het bod en niets christelijks maar farizeeërs!

  En steeds weer trappen naive mensen erin. Die menen dat het CDA wel redelijk zou moeten zijn met hun zg christelijke achtergrond, het tegendeel is waar! Het is totaal geen enkele alternatief voor wie en wat dan ook. Het zijn stiekeme bedriegers en valsspelers! Ik hoop zo dat men er niet weer gaat intrappen, zo gedacht dat ze eindelijk eens een keer gemarginaliseerd zouden worden maar nee, men trapt weer in hun zalvende valse teksten!
  Het is een vuile machtspartij en niets anders en voor de macht verkopen ze hun eigen zg ‘geloof” nog!

 11. Peter Selie

  Christen gekkie Sybrand Buma wordt m.i. vice Premier.

 12. Ome Ga

  Ampart Michael, ik ‘voelde’ datzellufduh.

  Buma kan hoog eindigen, iets van twee honden en een been, (vice)MP kan m.i. best.
  Ook al is het een moderne farizeeër (hai Gielah!); Oprutte is de grootste leugenachtige farizeeër geweest ooit: en men gedoogt dat allemaal nog. Sterker, hij wint weer terrein! Slechter dan Pinokkio kan.nooit.

  En ja, Buma ‘heeft’ wel wat, uiterlijk. Heel goed gezien Michael, lijkt me.

 13. HaZ

  Het CDA zal altijd meezwiepen met de plaatselijk geldende wind, zoals een middenpartij beaamt. Het is al meer gezegd, het CDA was en is onbetrouwbaar en Buma zit nog net niet op de knietjes met gekruiste vingers in de kerkbankjes zijn verkiezingsspotje te promoten. Trap er niet in, ook dit heerschap is een wolf in schaapskleren, waarvan we er al velen gehad hebben in het zg. Appel met Christelijke Democratie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.