LISS peiling: SP ineens in opkomst, stoomt door naar derde plaats, zit PVV op de hielen

Geen categoriemrt 13 2017, 9:00
De peilingen worden met de dag knotsgekker. Bij Maurice de Hond is het een driestrijd tussen VVD, PVV en CDA, maar LISS denkt daar juist weer heel anders over. Daar is de SP in opkomst.
Het ultieme bewijs dat peilingen palingen zijn: volgens de nieuwste peiling van LISS is niet het CDA, maar de SP van Emile Roemer opeens in opkomst. Dat is merkwaardig omdat met name Maurice de Hond juist stelt dat het CDA het Torentje in zicht heeft. Volgens LISS is daar geen sprake van. Het is een tweestrijd tussen VVD en PVV, en de SP komt eraan. Ondertussen zou het CDA ver achterblijven.
peiling LISS
Als deze peiling geloofd moet worden koerst de VVD aan op zo'n 21 zetels. De PVV zou daar een zetel of vier achter zitten met 21 zetels. Normaal gesproken zou je dan verwachten dat het CDA op plek drie komt, maar dat is volgens LISS niet zo. Het zou juist de SP zijn die opeens razendsnel omhoog komt. Emile Roemer zou nu op 19 zetels kunnen rekenen. Ondertussen blijven GroenLinks en D66 hangen op 18, en moet het CDA genoegen nemen met een zetel of 17.
Wat dit betekent is vrij simpel: het kan woensdag nog steeds alle kanten uit. De VVD lijkt nipt aan de leiding te gaan, maar als Geert Wilders er voor de verandering in slaagt om zijn achterban naar de stembus te krijgen kan hij ook winnen. Ondertussen moeten we er ook rekening mee houden dat het CDA een verrassende uitslag neerzet. Datzelfde geldt blijkbaar voor de SP; die partij kan in de middenmoot eindigen met 15 a 16 zetels, maar kan ook zomaar opstomen naar 20 zetels (of meer).
Beter bewijs dat je peilingen met een enorme korrel zout moet nemen is er niet. We weten maar één feit echt zeker en dat is dat het electoraat meer verdeeld is dan ooit. Niemand weet welke partij op woensdag écht de grootste gaat worden.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de nieuwe partijen; DENK, VNL en Forum voor Democratie krijgen bij deze peiler geen zetels, bij die peiler één zetel, en bij weer een andere peiler twee zetels. Er valt werkelijk geen pijl op te trekken. Ook hier geldt dus dat kiezers zich vooral niet door de peilingen moeten laten beïnvloeden. Als één van die partijen je aanspreekt -- en mijn stem gaat naar VNL omdat de CPB-doorberekeningen van het program van die partij echt indrukwekkend zijn -- moet je er gewoon op stemmen, wat de peilingen ook aangeven. De Nederlandse kiezer bepaalt wie er in de Tweede Kamer komen, Maurice de Hond, EenVandaag, LISS en TNS Nipo niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten