LISS peiling: SP ineens in opkomst, stoomt door naar derde plaats, zit PVV op de hielen

De peilingen worden met de dag knotsgekker. Bij Maurice de Hond is het een driestrijd tussen VVD, PVV en CDA, maar LISS denkt daar juist weer heel anders over. Daar is de SP in opkomst.

Het ultieme bewijs dat peilingen palingen zijn: volgens de nieuwste peiling van LISS is niet het CDA, maar de SP van Emile Roemer opeens in opkomst. Dat is merkwaardig omdat met name Maurice de Hond juist stelt dat het CDA het Torentje in zicht heeft. Volgens LISS is daar geen sprake van. Het is een tweestrijd tussen VVD en PVV, en de SP komt eraan. Ondertussen zou het CDA ver achterblijven.

peiling LISS

 

Als deze peiling geloofd moet worden koerst de VVD aan op zo’n 21 zetels. De PVV zou daar een zetel of vier achter zitten met 21 zetels. Normaal gesproken zou je dan verwachten dat het CDA op plek drie komt, maar dat is volgens LISS niet zo. Het zou juist de SP zijn die opeens razendsnel omhoog komt. Emile Roemer zou nu op 19 zetels kunnen rekenen. Ondertussen blijven GroenLinks en D66 hangen op 18, en moet het CDA genoegen nemen met een zetel of 17.

Wat dit betekent is vrij simpel: het kan woensdag nog steeds alle kanten uit. De VVD lijkt nipt aan de leiding te gaan, maar als Geert Wilders er voor de verandering in slaagt om zijn achterban naar de stembus te krijgen kan hij ook winnen. Ondertussen moeten we er ook rekening mee houden dat het CDA een verrassende uitslag neerzet. Datzelfde geldt blijkbaar voor de SP; die partij kan in de middenmoot eindigen met 15 a 16 zetels, maar kan ook zomaar opstomen naar 20 zetels (of meer).

Beter bewijs dat je peilingen met een enorme korrel zout moet nemen is er niet. We weten maar één feit echt zeker en dat is dat het electoraat meer verdeeld is dan ooit. Niemand weet welke partij op woensdag écht de grootste gaat worden.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de nieuwe partijen; DENK, VNL en Forum voor Democratie krijgen bij deze peiler geen zetels, bij die peiler één zetel, en bij weer een andere peiler twee zetels. Er valt werkelijk geen pijl op te trekken. Ook hier geldt dus dat kiezers zich vooral niet door de peilingen moeten laten beïnvloeden. Als één van die partijen je aanspreekt — en mijn stem gaat naar VNL omdat de CPB-doorberekeningen van het program van die partij echt indrukwekkend zijn — moet je er gewoon op stemmen, wat de peilingen ook aangeven. De Nederlandse kiezer bepaalt wie er in de Tweede Kamer komen, Maurice de Hond, EenVandaag, LISS en TNS Nipo niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Wim

  Je houdt de menzen een snoepdoos voor en ze grijpen.

 2. Christian Wouters

  Ja joh, wat lijkt er vandaag weer veel he?

 3. Ngatimoto

  Mijn vrouw en ik hebben beide onze deelname aan Peil.nl opgezegd.
  Maurice komt met zulke gekke resultaten dat wij ons niet meer willen lenen voor dit soort fraude en bedrog.

 4. poldi

  Ik wordt zo moe van al die gemanipuleerde peilingen en al die over een breed front doorzichtige demonisatie bombardementen op Geert Wilders.
  Ik denk niet dat potentiele PVV-stemmers zich daardoor niet laten beinvloeden maar eerder sterken in hun keuze voor de PVV.
  Na 15 maart zal het heel stil zijn bij de VVD, CDA, D66, GL, SP.

  1. poldi

   Correctie
   ———-
   “Ik denk niet dat potentiele PVV-stemmers zich daardoor niet laten beinvloeden maar eerder sterken in hun keuze voor de PVV.”

   moet zijn:

   “Ik denk niet dat potentiele PVV-stemmers zich daardoor laten beinvloeden maar eerder sterken in hun keuze voor de PVV.

 5. Klaas Ypema

  LISS peiling is een experimentele methode uit de USA overgenomen. De makers geven zelf toe dat hun methode mogelijk niet werkt voor Nederland, maar dat willen ze juist uitvinden. Ik zou er maar niet door van de wijs raken. Ze zullen er absoluut net zo veel naast zitten als de andere peilers, maar iedere trendwijziging in hun resultaten zal waarschijnlijk wel kloppen.

 6. Gustaafff

  Elke dag een peiling, vers uit de oven.

 7. Lex

  Wat ik mij afvraag waar is de neutrale onafhankelijke eerlijke pers gebleven.

  Het lijkt wel alsof de meeste media een links groene kleurtje heeft gekregen met een rood randje dat de PVDA moet voorstellen.

  Er word al maanden een heuse lastercampagne gevoerd tegen de PVV deze lijkt nu de hoogtepunt wel te hebben bereikt.

  Overal lees ik linkse onzin en ooh en wee hoe moet het dan verder als de PVV wint.

  De moslims die bang zijn het lang te worden uitgezet zielige tafelen op de NPO van huilen moslims “ik wil niet wel ik wil hier blijven”

  En maar in blijven spelen op de PVV kiezers stem toch niet op de PVV want dat is een verloren stem.

  De echte achterban weet wel beter die weet waar de PVV voor staat. Vanavond het Debat tussen Geert Wilders en die glibberige kotsmisselijke kwal Mark Rutten.

  Ik kijk er naar uit even kijken of ik een live streaming kan vinden.

 8. H.Vaes

  Om in het jargon van Roemer te spreken………de peilingen doen ons dit geloven.
  Beste mensen….geloof mij maar…..De PVV wordt veruit de grootste partij.
  Zo is het en niet anders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.