Nooit, never, nooit! GroenLinks schuift vandaag als eerste aan als vierde partij bij blok VVD-CDA-D66

Geen categoriemrt 21 2017, 9:00
Het is te gek voor woorden dat de zogenaamd rechtse VVD overweegt om zaken te doen met een partij die de economie in het verderf wil storten om groene hobby's te bekostigen.
Als je dacht dat de VVD het na de coalitie met de PvdA niet bonter kon maken heb ik slecht nieuws voor u: dat kan blijkbaar wel. Vandaag schuift Jesse Klaver namelijk aan tafel bij formateur Edith Schippers. GroenLinks is blijkbaar de belangrijkste gegadigde om het vierde lid te worden van de nieuwe coalitie, waarvan de kern VVD-CDA-D66 is.

GroenLinks schuift vanaf dinsdag als eerste partij aan om het ’motorblok’ van VVD, CDA en D66 aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen. Een regeringscoalitie van dit viertal is door de meeste partijen aangeraden, waarbij VVD, CDA en D66 samen als motorblok of rompkabinet gelden.

Aangeraden door de meeste partijen? Wat maakt dat nou uit? Het gaat erom wat de rechtse winnaars van de verkiezingen willen. We weten dat Rutte best zaken wil doen met GroenLinks, maar Sybrand Buma was heel kritisch over die partij tijdens de campagne. Daar komt bij dat twee andere rechtse winnaars -- PVV en FVD -- al duidelijk hebben aangegeven dat ze voor een echt rechts kabinet willen gaan. Dat de Partij voor de Dieren en de PvdA vinden dat er naar GroenLinks gekeken moet worden is leuk, maar links heeft de verkiezingen als blok op epische wijze verloren. Er is geen enkele reden om hun advies ook maar een beetje serieus te nemen.
Rutte heeft aangegeven neutraal te zijn over de vraag wie de vierde partij moet worden van de volgende coalitie, ChristenUnie of GroenLinks. Maar wacht eens even, hoe zit het dan met de PVV? Die partij is de tweede van het land en ja, het kan wel degelijk over rechts. Rutte denkt daar niet eens over na. Het moet door het midden, en dan een afbuiging naar links. Ja, rechts is inderdaad groter dan ooit, maar dat boeit de VVD-leider totaal niet. Hij wil dat Rutte III feitelijk Rutte II-light wordt. Blijkbaar leeft Schippers om hem te gehoorzamen en gaat ze er alles aan doen om het doel van haar baas te verwezenlijken. Dat daarbij zo'n anderhalf tot twee miljoen rechtse kiezers geschoffeerd worden vindt ze niet eens bijna interessant.
Het moge duidelijk zijn: hoewel de kiezer het partijkartel op verkiezingsdag heeft afgestraft laat dat kartel zich daar totaal niet door beïnvloeden. Het partijkartel -- de oude politiek -- blijft gewoon de dienst uitmaken in ons land. En de rechtse kiezer? Die heeft voor de zoveelste keer het nakijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten