Oud-minister Hillen (Defensie) kan het niet langer aanzien: ‘we moeten echt eens naar die NAVO-norm toe!’

Oud-minister van Defensie is de zoveelste die erop wijst dat Nederland – en andere Europese landen – hun zaken nu echt eens op orde moeten stellen wat betreft een degelijk budget voor de verdediging van ons land.

Er zijn veel posten waar je als overheid geld aan uit kunt geven, en vele van die uitgaven zijn niet bepaald omstreden als je kijkt naar verschillen op het politieke spectrum. Zorg, onderwijs, infrastructuur: zijn dat eigenlijk wel zaken waar een overheid zich echt mee bezig zou moeten houden, vragen bijvoorbeeld onze libertarische vrienden zich wel eens af. Toch is er één iets wat eigenlijk volgens iedereen wel een overheidstaak zou moeten zijn: het veilig houden van ons land.

Je zou dan ook verwachten dat geen enkele partij het belang van Defensie durft te relativeren, vooral nu landen als Rusland, Iran en Noord-Korea weer onvoorspelbaarder dan ooit zijn en terreurgroepen als moordenaarsbende ISIS grote delen van de wereld onveilig maken. Helaas is dat precies wat er dus wél gebeurt: vrijwel geen enkele partij is bereid om echt stevig te investeren in waarschijnlijk de belangrijkste taak van een nationale overheid.

Ook oud-minister van Defensie Hans Hillen, verantwoordelijk voor die post tijdens het eerste kabinet van Mark Rutte, kan deze verloedering van onze veiligheid ook niet meer aanzien. Nederland heeft een achterstand in ‘oefeningen, voorraden, reserveonderdelen, munitie, brandstof en een achterstand in investeringen’. Hij gaat in op het feit dat zijn partij, het CDA, slechts een doekje voor het bloeden biedt wat betreft extra geld: die 2 miljoen is echt pas een beginnetje, aldus Hillen. We zullen naar die NAVO-norm moeten gaan, en snel een beetje, is het devies. En ja, geef hem daar maar eens ongelijk in!

Toch is dit wel een aardig hypocriete opmerking van Hillen: hij was het immers die jaren terug nog een miljoen aan bezuinigingen door de Nederlandse krijgsmacht joeg. Maarja: alles leden van dat kabinet blijken enorme draaikonten te zijn, met de premier voorop. Hoe dan ook heeft Hillen wel een goed punt wanneer hij zegt dat het lastig is om genoeg geld los te peuteren hiervoor: er zijn immers nauwelijks mensen die ervoor “op de barricades gaan staan”, zoals bij de zorg en het onderwijs wel snel gebeurt. En dat is best logisch, want dat soort zaken hebben een veel grotere impact op het dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander. Helaas is Defensie nou juist wel datgene wat, welliswaar op de achtergrond, dat dagelijkse leven mogelijk maakt. En juist daar snoept men als eerste geld weg als het ergens anders nodig is.

Laten we dan ook hopen dat politici ooit eens zullen beseffen dat de wereld nu eenmaal niet pacifistisch is ingesteld, en dat je zonder goede verdediging nergens bent.. wat links ook voor mooie praatjes over ‘de eeuwige wereldvrede’ verkondigt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  @Sybren
  Waar je in je column “miljoen(en)” noemt, zul je toch wel “miljard(en)” bedoelen zeker, neem ik aan?!

  1. HaZ

   Nee, het gaat om 200 miljoen wat CDA wil investeren in Defensie…..!

   1. HaZ

    Het kabinet pakt niet aan, maar schuift door. Het CDA doet dat niet en trekt 200 miljoen euro meer uit voor Defensie dan het kabinet. De extra middelen zijn onder meer bestemd voor het verbeteren van geoefendheid en voortzettingsvermogen, alsmede gevechtssteun- en ondersteuning. Ook wil het CDA houwitsers en mijnenjagers behouden die nu in de uitverkoop staan.

    1. van Urk

     De houwitsers moeten inderdaad blijven. De PzH 2000 155mm is een nieuw wapen en daar waren er 57 van besteld. Nu zijn er nog maar 18 van in gebruik. Pure geldverkwisting om onze veiligheid weer doorverkopen omdat het nu eventjes niet past in de rijksbegroting . Denk ook maar aan de nieuwe pantserwagen de CV-190 waarvan een deel al gauw weer was door verkocht aan Litouwen. Nee de tijden van duizend tanks en honderden jachtvliegtuigen ter bescherming van ons vaderland is voorbij. Ik heb het te doen met onze jongens die nu in Polen moeten gaan oefenen en net gaan doen alsof zij dezelfde slagvaardigheid en kennis hebben als de dienstplichtigen van vroeger tijdens de koude oorlog die getraind waren met groot en veel wapentuig en met hogere tempo op het slagveld.

     1. HaZ

      Ik las net men op Urk de burgeroorlog aan het voorbereiden is tegen de (te) vele islamieten daar….??? Zie TPO/regio.
      Hebben ze daar die Houwitsers voor nodig ? 😉

   2. cmsuijkerbuijk

    @HaZ
    Sybren schrijft:”Hij gaat in op het feit dat zijn partij, het CDA, slechts een doekje voor het bloeden biedt wat betreft extra geld: die 2 miljoen is echt pas een beginnetje, aldus Hillen.” Hij heeft het dus over TWEE MILJOEN.
    Nou weet ik dat dit een verschrijving van Sybren zal zijn, maar 200 miljoen is even goed een lachertje.
    Van mij mag het defensiebudget naar dat van Israël. Dán heb je een volwaardige krijgsmacht en niet het lachertje, dat nu door de politiek met misplaatste trots “Krijgsmacht” wordt genoemd! Zo lang ikzelf (38 jr.) bij de krijgsmacht (KLu) ben geweest, heb ik niet anders dan bezuinigingen meegemaakt! Alle verantwoordelijke partijen zouden zich diep moeten schamen voor hetgeen ze aangericht hebben. Daar is de toestand van ons leger in 1940 nog helemaal niets bij! En na de oorlog: “Dat nooit weer”. Nou, dat “Nooit Weer!” was ná het Indië debacle snél vergeten en is de afbraak met gezwinde spoed aangevangen!

 2. van Urk

  In Zweden weten ze het nu zeker en hebben na opschorting in 2010 de dienstplicht weer in ere gesteld. Alle mannen en vrouwen aan de bak voor de verdediging van hun vaderland tegen de Russen.

 3. Gustaafff

  De afgelopen jaren heeft de regering werkelijk een puinhoop van ons Defensie-apparaat gemaakt. Eerst achtereenvolgens de kabinetten-Balkenende en vervolgens de kabinetten onder regie van minister-president Rutte. Hans Hillen luidt terecht de noodklok, evenals vele weldenkende mensen voor hen, die niet gehoord worden door de regering.

 4. Ni28

  Die bezuinigingen van toen waren zeer tegen de wil van Hillen dat werd hem min of meer opgelegd. Hij was zeer tegen.

 5. Ome Ga

  Hillen, goeie vent een eerlijk. Hij noemde in café Weltschmerz het hardnekkige fakenieuws dat Wilders voor zijn verantwoordelijkheid wegliep (Hai trollen zoals Guus, Simon en andere ‘holier than thou’ deugdzamen), en uit de samenwerking stapte met CDA en VVD destijds.

  Nee, het was duidelijk “niet de schuld van de PVV”!

 6. Ome Ga

  En Hillen was daar ZELF bij, bedoel ik ook.

 7. Viertel

  Hoe hypocriet wil je het hebben ? Toen Hans Hillen zelf minister van Defensie was (2010-2012) heeft hij voor ruim 2,5 miljard bezuinigd en het leger flink kleiner gemaakt. Dus niet 1 miljoen, Jezus Madeira. Laat in het vervolg de fles maar staan, als je een stukje voor DDS gaat typen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.