PEILING! Het volk staat massaal achter regering in Turkijerel: PVV, VVD en CDA gaan flink profiteren

Maar liefst 86 procent van de Nederlandse kiezers vindt dat de Nederlandse regering de rel met Turkije goed heeft aangepakt. Zulke cijfers komen eigenlijk nooit voor in een land dat electoraal tot op het bot verdeeld is tussen links en rechts.

Maurice de Hond heeft een spoedpeiling verricht met het doel om uit te vinden welk effect de Turkijerel zal hebben op de Tweede Kamerverkiezingen van aankomende woensdag. De afgelopen 24 uur is er veel gesproken over de vraag: welke partij profiteert hier het meeste van? De VVD of de PVV? Het antwoord is: allebei.

Kijk maar naar de antwoorden op de vraag: “Beïnvloedt deze gebeurtenis uw stemgedrag?” (Tip: om de afbeeldingen met de percentages in dit stuk te vergroten moet je er gewoon even op klikken)

Screen Shot 2017-03-12 at 19.26.01

Wat je ziet is dat met name PVV-kiezers nu zeggen nóg zekerder van hun zaak te zijn. Zoals Maurice de Hond terecht uitlegt in zijn email over deze peiling is dat van belang omdat Wilders vaak moeite heeft om zijn achterban naar de stembus te krijgen. Door deze gebeurtenissen zal dat vrijwel zeker anders zijn; Erdogans woede gaat er mogelijk voor zorgen dat relatief meer PVV’ers dan ooit gebruik maken van hun democratische recht. En dat betekent: meer zetels voor de PVV.

Daar komt bij dat met name de PVV maar ook de VVD ervan profiteren als ‘immigratie en integratie’ gezien wordt als hét belangrijkste onderwerp bij verkiezingen. Kijk maar naar de antwoorden op de vraag: “Welke partij heeft de beste plannen voor het onderwerp immigratie en integratie?” De PVV gaat aan de leiding met 20 procent, gevolgd door de VVD met 13 procent.

Screen Shot 2017-03-12 at 19.29.57

En jawel, er is ook goed nieuws voor het CDA. Dat volgt de VVD namelijk op de voet met 11 procent. Aangezien het CDA een echte middenpartij is gelooft De Hond dat die partij hier flink van kan profiteren:

Dat het onderwerp integratie electoraal problematischer ligt voor de partijen links van het CDA en dat dit daardoor de electorale positie van het CDA kan versterken.”

Als deze peiling één feit duidelijk maakt dan is het dat er grote eensgezindheid is — van links tot rechts! — over het onderwerp immigratie en integratie, en over de relatie met Turkije. Kijk maar, maar liefst 86 procent van de kiezers vindt dat de regering deze zaak “goed heeft aangepakt”:

Screen Shot 2017-03-12 at 19.43.12

Zelfs 82 procent van de GroenLinks-stemmers vindt dat. Opmerkelijk omdat die partij toch echt bekendstaat als extreem politiekcorrect én omdat Jesse Klaver eerder vandaag nog riep dat Rutte de boel onmiddellijk moet “deëscaleren.” Blijkbaar denkt zijn eigen achterban daar toch echt een beetje anders over. Ja, ook de GroenLinks-kiezer vindt dat de regering gewoon hard moet optreden tegen Turkije en vooral géén stap terug moet doen.

Dat wordt bevestigd door het antwoord op de vraag of Nederland het Associatieverdrag met Turkije moet opzeggen: maar liefst 71 procent is daarvoor. Opvallend is dat dit vooral voor CDA’ers geldt: maar liefst 94 procent van de CDA-kiezers wil dat het verdrag in de prullenbak wordt gegooid. Onder PVV’ers is dat 85 procent, onder 50Plussers 89%, en onder SP’ers 77%. Zelfs GroenLinksers zijn daar in meerderheid voor (51 procent):

Screen Shot 2017-03-12 at 19.51.11

Vreselijk interessant natuurlijk, maar deze spoedpeiling bevestigt ook voor de zoveelste keer in korte tijd dat de race too close to call is. PVV, VVD en CDA gaan immers min of meer gelijk op. Als ze allemaal van deze rel profiteren zal daar weinig aan veranderen; het enige wat er mogelijk verandert is dat ze er stuk voor stuk een zetel of wat bij krijgen. Dat betekent niet dat het onderlinge verschil groter wordt. Sterker nog, als je hiernaar kijkt waag ik dat te betwijfelen.

Kortom, het wordt gewoon razendspannend op woensdag, maar het goede nieuws is dat de rechtse partijen hier allemaal van gaan profiteren, en dat links waarschijnlijk kleiner wordt dan de meeste peilers tot nu toe denken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. O.P.

  Rutte heeft weer gelogen :
  Rutte vroeg via Minister buitenlandse zaken Sigmar Gabriel van Duitsland aan Turkse Minister Cavusoglu….
  Om na de verkiezingen van 15 maart te komen….
  Rutte heeft dus weer de schijn opgehouden alsof hij de Minister Cavusoglu nooit zou laten spreken in Nederland over referendum
  Link : http://www.bild.de/politik/ausland/headlines/tuerkischer-aussenminister-sagte-zu-auf-auftritte-zu-verzichten-50811432.bild.html#abcdefgh

  1. toetssteen

   @O.P.
   Ik had niet anders verwacht. Maar bedankt voor de link, ik hoop dat velen hem lezen.

  2. nick

   Kijk dat is nu interessant nieuws! Op de voorpagina’s ermee!
   De bevolking heeft er recht op te weten waar ze aan toe is….met Rutte!

  3. Christian Wouters

   Zo blijft hij toch binnen het internationale recht? Half gelogen dan.

 2. Ni28

  Rutte was tot middernacht de staatsman en vanaf vandaag is het weer gewoon Rutte.

  1. Wim

   Vergeten ,kijk en huiver van de lafaards die toen Wilders al de toekomst zag weg keek.

 3. Ritter

  ‘Progressieve partijen hebben fanatieke aanhangers van politieke islam Tweede Kamer in geloodst’ (door erdal balci)

  “De politieke islam legt een bom onder het principe van gelijkwaardigheid van man en vrouw. Hij plaveit de weg voor vrouwenonderdrukking, veelwijverij en kindhuwelijken. Hij heeft geen enkele boodschap aan het democratische stelsel en hunkert naar een sterke leider. Hij haalt het vrije denken onderuit, waardoor hele generaties van hun creativiteit worden beroofd. Hij houdt de haat jegens de moderne, Westerse maatschappij vers.

  [De Nederlandse overheid] deed liever zaken met moskeebestuurders. Die zijn in de gemeenteraden gekomen. Progressieve partijen hebben fanatieke aanhangers van de politieke islam de Tweede Kamer in geloodst.”

 4. Ritter

  Het is dat er verkiezingen zijn en Rutte rekening moet houden met Geert Wilders.

  Als er geen verkiezingen zouden zijn had de Turkse minister gewoon kunnen komen van Rutte en de andere politici.

  Ook wat er nu gezegd word over “dubbele nationaliteit” heeft Geert Wilders al vele malen gezegd in het verleden. Toen werd hij daarvoor gedemoniseerd door de politieke elite en hun vriendjes in de media.

  1. nick

   “Als er geen verkiezingen zouden zijn had de Turkse minister gewoon kunnen komen van Rutte en de andere politici.” !!!!!!!!!

   ONTHOUD DIT, DIT IS ZO WAAR!!!!

   En de algehele goedkeuring van opeens alle partijen en ongeveer de gehele NEDELANDSE bevolking laat zien dat eigenlijk iedereen het eens is met Wilders!!!

   Kom er dan ook voor uit, stelletje sukkels!

 5. Marija

  dan een vervolg-rel vanaf deze kant opzetten, komen er nog meer stemmen voor rechts.
  Die Erdo schop je zo voor zijn schenen, is zó gebeurd en wij varen er wel bij.

 6. Wim

  https://www.youtube.com/watch?v=4PaDeDlcCaw

  Weten we nog hoe Rutte de woorden verdraaide.

 7. jennifer

  Dat gevoel had ik al de hele tijd, dat het zo zou gaan met Rutte. Het volk weet toch dat hij niet te vertrouwen is, snap dus niet dat ze hier nog mee weg lopen alsof hij een held is.Wilders heeft als eerste aan de bel getrokken ivm de preek die die turk hier in Nederland wou geven,om stemmen te winnen. Rutte zei n paar dagen nog terug dat het eerst bekeken moest worden of het juridisch mogelijk was om dit te verbieden.

 8. giel

  weer turken demonstraties hebben die wel toestemming van burgemeester dan

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.