Sybrand Buma: “We moeten af van het associatieverdrag met Turkije”

En: “Turkije heeft hier laten zien dat het de baas wil zijn hier.”

CDA-leider Sybrand Buma heeft er bij het tv-programma Buitenhof geen misverstand over laten bestaan wat hij van de crisis tussen Nederland en Turkije vindt: het is tijd om stappen te nemen tegen de Turkse regering, en wel meteen.

Eén stap die hij wil nemen is dat Nederland af moet van het associatieverdrag met Turkije. Door dat verdrag hebben Turken niet de plicht om te integreren in de Nederlandse samenleving, kunnen ze probleemloos in dienst treden in het Turkse leger, en — oh ja — houdt het land ook nog eens uitzicht op toetreding tot de Europese Unie. Wat Buma betreft is dat allemaal onverstandig en moet de Nederlandse regering onmiddellijk ingrijpen:

“Als je die mensen op het plein ziet,” aldus Buma, “met die Turkse vlaggen, dat zijn Turkse Nederlanders. Maar die hoeven niet in te burgeren in Nederland. Dat denken we wel, maar dat hoeft niet.”

Hij ging verder: “Want we hebben een associatieverdrag met Turkije. Die mogen hun Turkse nationaliteit houden, door een associatieverdrag. Heel veel van die mensen zijn in dienst geweest, in militaire dienst, in Turkije.”

Kortom:

“Wij moeten van dat associatieverdrag af.”

Daar voegde hij voor de goede orde aan toe:

Turkije is een land wat niet lid moet worden van de Europese Unie en wat hier heeft laten zien dat het de baas wil zien hier. Dan moeten we als Nederlanders zeggen: ‘Dat is niet zo, wij zijn hier de baas’.”

Wat Buma in deze zaak weleens kon helpen — ook op woensdag als we stemmen — is dat het CDA de afgelopen jaren veel Erdogan-kritischer is geweest dan de VVD. Ook roept het CDA al tijden dat Turkije wat hen betreft niet bij de EU mag — nu niet, nooit niet. Zoals bekend is Rutte meer van de lijn ‘wat Duitsland vindt, vind ik ook.’ Buma is dus gewoon duidelijker en principiëler dan de VVD’er.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Peter Selie

  Sybrand Buma: “We moeten af van het associatieverdrag met Turkije” O ja joh doe er maar gewoon een inlegvelletje in dan komt het wel goed net zoals het Oekraïne associatieverdrag referendum.

 2. Osewoudt

  De gretige wijze waarop Buma de crisis aangrijpt om het gevaarlijke conflict met Turkije verder te escaleren doet twijfel rijzen aan zijn geschiktheid voor het premierschap.

  1. van Urk

   Nederland escaleert niet maar het is Turkije zelf die de boel besodemieterd. Volgens de Turkse kieswet mag de Turkse regering niet eens campagne voeren in het buitenland. De Turkse regering breekt zelf de regels door bijeenkomsten in het buitenland te organiseren. Ik hoop dat onze regering nu begint in te zien met waar zij mee te maken hebben en hoe stom zij in het verleden waren om met Turkije op elk front in zee te gaan onder het nom van “400 jaar betrekkingen”. De uitdrukking “Bij het scheiden van de markt, leert men de kooplui kennen” spreekt voor zich.

  2. cmsuijkerbuijk

   Idioot!

 3. DutchDropveter

  Wat wil je nou met je ‘Nederland’ Buma? we hebben amper 2,5% stemrecht binnen de Unie. Daarmee heb je in feiten weinig tot nul invloed?

  Hoe is dat zo gekomen? Nou Buma ooit zat jij al in de Tweede Kamer (2005-CDA) je hebt toen ingestemd met een referendum over het Lissabonverdrag onder leiding van Jan Peter Balkenende. De uitslag Was +62% tegen.

  Je hebt vervolgens met het CDA en de coalitie partners er voor gekozen om een soort Rutte memoblaadje eraan vast te nieten (hebben we direct de inspiratie van Rutten voor het Oekraïne verdrag).

  Nu hebben we de lasten van het toen gemaakte besluit waar je zelf oorzaak aan bent en ook een beslissende rol hebt gespeeld. Het weggeven van gezag zal ten alle tijden met een bindend referendum verzegeld moeten worden.

 4. Wim

  Buma is dus gewoon duidelijker en principiëler dan de VVD’er tot 16 maart.

 5. Ritter

  Dit zijn punten die Geert Wilders al lange tijd promoot. In het verleden werd Geert Wilders erom verketterd.

  Nu voor de verkiezingen nemen wederom een aantal partijen een aantal punten van Geert Wilders over in een of andere vorm.

  De vraag is natuurlijk of ze het echt menen of dat het alleen bedoelt is om Geert Wilders de wind uit de zeilen te nemen.

 6. Ni28

  Leuk van Buma alleen dit roept Wilders al jaren en dat is hem niet in dank afgenomen. Cordon sanitaire werd opgericht. Komt er een voor Buma? Om te scoren stelen de politici andermans ideeën en brengen die als een eigen originele idee terwijl zij degene die mee als eerste kwam veroordelen. Stelletje hypocrieten. Eigenlijk zijn het slaven van Wilders.

  1. van Urk

   Wordt het dan niet eens tijd dat deze politici Geert Wilders wat meer serieuzer gaan nemen vanwege zijn vooruitziende blik? Kennelijk vallen de schellen nu pas van hun ogen als de boel begint te escaleren. Politici die niet bereidt zijn zich in de geschiedenis te verdiepen, kunnen zich beter ook niet met de toekomst gaan bemoeien. Nogmaals er zijn nog steeds volkeren “culturen” die er niet voor schromen om oorlogen te voeren voor hun vlag!

 7. giel

  erdoshit denkt dat zijn menig de ultieme waarheid is en wie dat niet zo ziet nou die zijn laf terrorist rascist islamofoob nazi fascist enz enz . misleid grof zijn volk ,manipuleerd zijn volk,en hitst zijn volk op en dreigt te pas en te onpas , zulke types wijken alleen voor geweld en daadkracht en niet voor een deescalerende invalshoek. dit wordt als zwakte gezien.

 8. giel

  veel mensen vergeten dat bij een toedreding van Turkije bij de EU ook een Europees aanhoudingsverzoek met bijbehorend uitleveringsverzoek gehonoreerd dient te worden volgens EU afspraken. Dan komt de persoon hier in uitleveringsdetentie, en wordt 100 procent uitgeleverd ,en moet dan zijn zaak in Turkije bepleiten ,daar gaat de Nederlandse rechter inhoudelijk niet op in bij de uitleveringskamer. de Nederlandse rechter toetst alleen of het verzoek correct is opgesteld. Een formele toets of de kruisjes in de juiste vakjes staan zogezegd.En hoe het in de Turkse gevangenis toegaat is bekend. vult u de rest zelf maar in .Ik weet wel dat ontkennende verdachten in Turkije soms op raadselachtige wijze plots bekennen.En de rechters niet echt heel onafhankelijk zijn.

 9. Jantje

  Iedereen die dit zegt probeert in de vijver van Wilders te vissen. Om daarna hun beloftes te vergeten.
  Trap er niet in.

 10. dapperedodo

  Stem FvD Ik vind Beaudet een echt persoon, die zich niet anders voordoet dan hij is.

  De gevestigde orde politici vind ik onecht overkomen. Alsof ze acteren.
  Ik snap ook niet waarom mensen Beaudet arrogant vinden. En trouwens al zou het zo zijn kan het me geen zak schelen. Ook niet waar hij woont en wat hij voor kleren aan heeft en of ie wel of niet knap is. Het zal me allemaal een zalige zorg zijn Als ie maar in het landsbelang bezig is. En dat voel ik wel bij hem als ik hem zie en hoor.

  1. Osewoudt

   De man heet Baudet. De naam die u hem toekent is onecht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.