Welk kabinet zou het klimaat formeren?

De ongewoon harde campagne die gevoerd is tijdens TK17 zit nog vers in ons geheugen. Veel onderwerpen zijn aan bod geweest, maar één onderwerp is totaal ondergesneeuwd geraakt in al het geschreeuw van de partijen: het klimaat. De kiezer heeft intussen het laatste woord gehad. Er is een zetelverdeling uitgekomen waarbij het een uitdaging gaat worden om een kabinet samen te stellen. Maar stel, we stellen het klimaat aan als informateur. Met wat voor advies zal Informateur Klimaat dan komen? Laten we de partijen eens op hun eigen groene energie vergelijken.

De grootste partij is de VVD (33 zetels). In de samenvatting van het verkiezingsprogramma – de gemiddelde stemmer zal niet meer lezen dan dat – staat geen enkel woord wat ook maar met klimaat of duurzaamheid te maken zou kunnen hebben. In het totale verkiezingsprogramma gelukkig wel. Wel is het zo dat de groei van economie, mobiliteit en “een goed leven leiden” voorop staan.

De PVV (20 zetels) doet niet aan papierverspilling: het verkiezingsprogramma beslaat slechts één A4-tje. Met daarop slechts twee klimaat gerelateerde begrippen:  windmolens en motorrijtuigenbelasting. Aan de eerste mag geen cent meer uitgegeven worden en de tweede moet worden gehalveerd.

CDA (19 zetels) heeft meer aandacht voor het klimaat, maar wel met een kanttekening: het klimaat mag niet ten kosten gaan van de economie. Het ziet wel mogelijkheden om duurzaamheid en economie aan elkaar te koppelen. D66 (19 zetels) ziet groene, duurzame groei als de sleutel voor onze toekomst en wil dat stimuleren en daarin investeren.

De SP (14 zetels) heeft als motto: “groene en sociale politiek gaan hand in hand”. Het heeft duidelijke voorstellen met betrekking tot duurzame energie. Van GroenLinks (14 zetels) mag je verwachten dat het klimaat als eerste komt. Maar is dat ook zo? Gelukkig wel. GroenLinks heeft plannen voor een groene economie, met investeringen in innovatie en duurzame energie. En net als de SP en D66 is GroenLinks voorstander van het sluiten van de kolencentrales.

De verkiezingsbeloftes van de PvdA (9 zetels) gaan vooral over een eerlijke verdeling van werk. De partij spreekt eenmalig over een duurzame economie in relatie tot het klimaat. PvdD (5 zetels) vindt dat het kostbaarste wat we bezitten – onze aarde! – weer centraal moet komen te staan en kijkt in tegenstelling tot andere partijen voor de gevolgen van ons klimaat ook over lands- en Europese grenzen heen. Een goede gesprekspartner voor Inspecteur Klimaat!

Dan CU (5 zetels) en SGP (3 zetels). De eerste heeft concrete plannen met betrekking tot duurzaamheid en schone energie, maar wil wel daar de tijd voor nemen: en de plannen uitstrekken over een hele generatie. De SGP laat daarentegen weinig concreets zien.

Als laatste de partijen 50PLUS, DENK en FVD (respectievelijk 4, 3 en 2 zetels). 50PLUS laat het klimaat totaal aan andere partijen over. DENK daarentegen denkt goed na over het klimaat en vindt dat groene groei en groene innovaties nieuwe devies zijn. FVD legt ook de nadruk op ontwikkeling en innovaties in de duurzame energie. Zowel binnen als buiten Europa.

Dit overschouwd krijgt Informateur Klimaat het nog lastig. Veel keuze heeft hij niet. Zonder bijdrage van het CDA is een meerderheidskabinet uitgesloten. Maar echt positief is hij niet over deze partij. Dan een minderheidskabinet van D66, SP, GL, PvdD, 50PLUS en FVD? Goed voor 68 zetels. Aanvullen met CU? Op zich is een minderheidskabinet geen probleem; het zal op alle andere punten voldoende steun vinden bij de oppositiepartijen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Lex

  Het klimaat heeft bij de meeste nederlanders niet de hoogste priortijd.

  Veel nederlanders vinden

  ZAKEN ALS.

  Immigratie.
  Veiligheid.
  Ouderenzorg.
  Gezondheidszorg. terugdraaien enigenbijdrage.
  Werkgelegenheid.

  VEEL BELANGRIJKER.

  Bovendien ben ik van mening dat al die windmolens en zonnepanelen maar door de exploitanten “veel al de energiebedrijven” en investeerders geheel zelf betaald moet worden en dat er geen cent belastinggeld naartoe moet gaan.

  Een windreus heeft zich binnen 3 jaar terugverdient daarna is het kassa. Zonnepanelen verdienen zich binnen 4 jaar terug. Maar dan ook de baten bijvoorbeeld de eerste 3 jaar geen belasting rekenen over de opgewekte energie al stimulans.

  Terugdringen van auto’s met brandstofmotoren is leuk als er betaalbare elektrische auto’s komen met een behoorlijke Actieradius 400 KM of meer. Tot nu toe zijn deze auto’s alleen betaalbaar voor yuppen.

  Het probleem van elektrische vervoermiddelen of het nu een fiets, scooter, auto vrachtwagen of wat dan ook. Dat is de korte levensduur van de accu’s.

  Als we een auto hebben die met nieuwe accu’s de auto heeft een Actieradius van 400KM dan mag je blij zijn dat die auto 3 jaar later de helft haalt.

 2. Lex

  Wow ben ik de enige hier eng hoor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.