Politieke correctheid viert hoogtij in Formule 1: Max Verstappen biedt excuus aan wegens opmerking over Brazilianen

De man die zijn kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein verpestte was namelijk heel, heel, heel boos op hem.

Wat een ongelooflijk onzin toch weer zeg. Max Verstappen heeft zich verplicht gevoeld om zijn excuses aan te bieden voor een opmerking over Brazilianen. Hij deed de gewraakte uitspraak na de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein. Kort voor hij aan zijn ultieme ronde wilde beginnen werd hij (bewust) dwars gezeten door de Braziliaanse coureur Felipe Massa. Daardoor koelden de banden van Max’ bolide af. Het gevolg: hij kon dus geen toptijd neerzetten.

Toen hij achteraf gevraagd werd of hij daar een gesprek over zou hebben met Massa antwoordde Max:

“Nou, hij is een Braziliaan, hè? Daar valt niet zo erg mee te praten.”

Natuurlijk bedoelde hij dat Brazilianen over het algemeen wat opvliegender zijn dan wij Nederlanders. Iedereen weet dat dit waar is, maar volgens de hogepriesters van de politieke correctheid mag je zoiets vooral niet hardop zeggen. Massa — die dus zelf zijn excuses zou moeten aanbieden aan Max voor zijn walgelijke gedrag — ging vervolgens los:

“Het is zonder twijfel ongepast om zo over Brazilianen te spreken. Hij weet niet waar hij het over heeft. Ik heb hem gezegd dat hij voorzichtig moet zijn met wat hij zegt. Later in het seizoen is immers nog de Grand Prix van Brazilië. Dus wees zorgvuldig met het kiezen van je woorden.”

En daarmee bewees die gek natuurlijk dat Max honderd procent gelijk had. Let vooral ook even op dat dreigement. Misselijk mannetje. Dat mag dan weer wél, maar erop wijzen dat Brazilianen vaak hot heads zijn? Nee, dat is echt not done.

Aangezien de Formule 1 wars is van dit soort discussies en dus politiek correct tot op het bot is voelde Max zich uiteindelijk gedwongen om zijn excuses aan te bieden. Op Instagram schrijft hij dat het een “emotionele reactie” was na een teleurstellende kwalificatie en dat hij op geen enkel moment geprobeerd had om Brazilianen te beledigen. Vervolgens biedt hij de Brazilianen die zich wél beledigd voelen zijn excuus aan en zegt hij met veel plezier uit te kijken naar de GP van Brazilië die later dit jaar gereden wordt:

Hoewel het natuurlijk begrijpelijk is dat Max dit doet — er zal ongetwijfeld druk op hem zijn gezet, zo werkt dat in de Formule 1, wat een sport is die staat of valt met sponsoren — is het ergens ook wel weer heel erg jammer. Zo’n naar mannetje als Massa moet zijn mond maar lekker houden. Hij verpestte Max’ race bewust. En ja, hij is ook nog eens Braziliaan en die staan er nou bepaald niet om bekend dat je er rustig mee kunt discussiëren over dit soort zaken. Sterker nog, de felle Massa is wat dat betreft een uitmuntend voorbeeld van deze Braziliaanse inborst. Als meneer er moeite mee heeft dat dit benoemd wordt moet hij maar een paar sessies boeken bij een goede psycholoog; misschien dat die hem kan leren om zijn emoties in de hand te houden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.