Theresa May pakt eurofiele partijen keihard aan: wil vervroegde verkiezingen om Brexit door te drukken!

Theresa May wil dat de Britse kiezers ervoor zorgen dat de regering een grote meerderheid krijgt zodat ze Brexit voor elkaar kan krijgen.

“Morgen zal ik een motie indienen om op 8 juni een nieuwe verkiezing te organiseren,” aldus de Britse premier Theresa May eerder vanmiddag. Ze legde uit dat ze dat wil omdat de oppositiepartijen haar het leven onmogelijk maken sinds ze aankondigde dat ze de uitslag van het Brexit-referendum serieus zou nemen. De ene na de andere oppositiepartij zit haar dwars en doet er alles aan om Brexit te voorkomen. “Zelfs ongekozen leden van het House of Lords” (het zogenaamde Hogerhuis) aldus May, doen daar aan mee.

Daarom wil May nu dat de kiezer zich (op feitelijk indirecte wijze) nogmaals uitspreekt over deze materie. Ze wil een grotere meerderheid krijgen in het Britse Lagerhuis waardoor het gemakkelijker wordt om haar land uit de EU te leiden, hoewel die uitslag in principe natuurlijk geen effect heeft op de samenstelling van het House of Lords.

Om de verkiezingen daadwerkelijk vervroegd te houden heeft May een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Daarom riep ze de oppositiepartijen op om haar motie te steunen om op die manier te laten zien dat ze het menen wanneer ze zeggen dat ze het debat over Brexit graag nogmaals aangaan en dat ze niet alleen maar bezig zijn met het spelen van belachelijke spelletjes. Als dat lukt mogen Britse kiezers zich over minder dan twee maanden dus feitelijk nogmaals uitspreken over Brexit… en over de toekomst van hun land op andere gebieden.

Het is natuurlijk een enorme gok van May, maar het kan haar ook heel veel goeds opleveren. Haar landgenoten — gewone kiezers — vinden dat Brexit door moet gaan. Alleen een paar quasi-boven-ons-gestelden in de politiek willen daar een stokje voor steken, wat bepaald niet populair is ‘in het land.’ May ziet dat ook en weet dat ze haar meerderheid kan vergroten door nu verkiezingen te houden… waarna het appeltje-eitje voor haar wordt om inderdaad uit de EU te stappen.

“Een sterke regering met mij als premier” of “een zwakke coalitie geleid door Jeremy Corbyn”; dat is de keuze die May wil voorleggen aan haar landgenoten. Zo verwoordt ze het nu, en dat zal ongetwijfeld ook haar inzet zijn tijdens de campagne zelf. Een verstandige zet, want de gemiddelde Brit ziet een regering onder leiding van de knettergekke Corbyn echt niet zitten.

Nu zullen er ongetwijfeld zogenaamde experts zijn die voorspellen dat UKIP nu ten koste van de Conservatives kan toeslaan, maar die kans is erg klein. May heeft UKIP op rechts gewoon buitenspel gezet de laatste maanden door keihard vast te houden aan Brexit. Ze is eigenlijk de meest Thatcheriaanse leider van het Verenigd Koninkrijk sinds… Thatcher. Haar op rechts inhalen — zelfs op een aantal onderwerpen — is schier onmogelijk.

Dat betekent niet dat UKIP dus volstrekt kansloos is. Sterker nog, als die partij ooit een paar zetels moet kunnen bemachtigen, dan is het dit jaar. Sinds Paul Nuttall het daar voor het zeggen heeft groeit UKIP gewoon door.  Die groei gaat niet zo zeer ten koste van de Tories, maar van Labour, de sociaaldemocraten geleid door Corbyn.

Kortom, we kunnen ervan uitgaan dat, als het Lagerhuis akkoord gaat met vervroegde verkiezingen, de Tories een grote meerderheid zullen behalen, de LibDems wellicht wat zullen winnen, Labour fors inlevert, en UKIP (hopelijk) een paar zetels kan bemachtigen. Het gevolg: say hello to Brexit!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Guus Geluk

  “Alleen een paar quasi-boven-ons-gestelden in de politiek willen daar een stokje voor steken, wat bepaald niet populair is ‘in het land.’”

  Deze bewering raakt kant noch wal. Bestaat het remainkamp van 48,1% kiezers uit boven-ons-gestelden?

  http://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results

  De Schotten en Ieren zijn dan zeker ook boven-ons-gestelden. Of de inwoners van Gibraltar.

  Dit is gewoon framing.

 2. Isolde

  Het worden interessante verkiezingen: de meerderheid voor de Brexit is verdwenen nu de Britten in de gaten krijgen welke ellende ze over zich heen gehaald hebben.
  De partij die de Brexit wil terugdraaien is dus kansrijk.

  1. IJscoman

   Welke ellende Wim?

   En was jij ook niet degene die feilloos de uitslag van de USA-verkiezingen en het Oekraine-referendum wist te voorspellen? Ik krijg nog een kistje wijn van je. Dat hadden we ingezet op Trump toen we allebei nog onder andere nicks DDS’den.

   In ieder geval weten we nu zeker dat May verpletterend wint van sukkeltje Corbyn. Een goede vriend van je.

   1. corfo

    IJscoman.
    Ik vermoed dat hier bedoeld wordt : De ellende waarmede de EU de Britten heeft opgezadeld. Reaguurder Wim heeft het bij het totaal verkeerde einde, hij geeft óók niet aan welke voordelen de EU óns gebracht heeft; de enigen die er wél bij varen zijn de graaiers in Brussel w.o. Kosarkov Juncker, Draghi, Timmermans, Dijsselbloem, van Baalen, Tusk en meer van zulke : “brave” figuren. Óns enige voordeel is dat we niet meer hoeven te stoppen voor een grens binnen de EU, nou nou daar ben ik me toch blij om !!!! Z.s.m. Nexit.

 3. Isolde

  May hoopt politiek te redden wat er te redden valt voordat de Britse kiezer snapt wat er aan de hand is.

  https://www.businessinsider.nl/de-brexit-dwingt-britten-om-kleding-links-te-laten-liggen-anders-hebben-ze-niets-meer-over-voor-eten/

  1. corfo

   Isolde.
   Zou ’t niet zó zijn dat de Britse kiezer (althans een groot gedeelte van hen) precies weet wat er aan de hand is ? Zij krijgen n.l. weer zeggenschap over hun eigen land, mogen zelf weer wetten en regels opstellen, bewaken hun eigen grenzen en laten diegenen binnen die zijzelf binnen willen laten. Kijk naar de premier van Tsjechië die z’n grenzen voor “vluchtelingen” sluit ondanks geboden vanuit de EU !! Goeie vent die premier, staat voor z’n land én bevolking. Hulde !!

 4. corfo

  Laat de Britten “gewoon” hun eigen boontjes doppen zónder vanuit dit piepkleine, nietszeggende landje de “wijsneus” uit te hangen door met allerlei vreemde reacties te reageren op de mogelijke gebeurtenissen aldaar. Als Frankrijk óók voor een anti-EU-partij gaat stemmen dondert dat hele dictatoriale clubje, dat zich EU noemt, hopelijk snel in elkaar. Ik persoonlijk vind de EU-“leiders” wel opmerkelijk stil in de aanloop naar de Franse verkiezingen, zouden ze iets “aan hun water” voorvoelen ?

 5. FlorisDeVr1es

  Dit probleem zou je ook in NL krijgen. De meerderheid wil Nexit, maar er is geen kamermeerderheid voor. Een voorbeeld van ondemocratische werking door het partijstelsel. Ik ben bang dat herverkiezing weinig verandert, ook voor de UK.

  We zitten misschien wel tot in de eeuwigheid vast aan die slome, miereneukerige, stroperige klote-EU. We hadden net zo goed nog steeds door de Spanjaarden of Fransen bezet kunnen zijn. Sommige dingen veranderen nooit echt…er zijn slechts herarrangementen.

 6. Ni28

  De EU reageert via de mond van Tusk met ‘plottwist die niet zou misstaan in een Alfred Hitchcock-film’, terwijl dezelfde EU zich al jaren in een horror bevindt die Stephen King jaloers kon maken.

 7. joost2

  Mevrouw May toont grote inzet voor haar eigen land.

  In Brussel zitten figuren die zich alleen maar bezig houden om hun eigen positie, baantje en belangen te waarborgen.

  Wat doet eigenlijk zo’n Timmermans (pvda) daar nog?
  Zijn partij is in Nederland failliet en weggeblazen, wie vertegenwoordigd hij daar nog?
  Een paar kiezers?

  Dat kan dus allemaal in Nederland, nepotisme land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.