Thierry Baudet bedankt Volendam: ‘Zonder jullie stemmen was dit nooit gelukt!’

“Zonder de 6,1 procent van de stemmen in Volendam had Forum voor Democratie zijn twee Kamerzetels niet gehaald.”

De leider van Forum voor Democratie, ik heb het natuurlijk over de flegmatieke Thierry Baudet, is Volendam bijzonder dankbaar. FVD kreeg daar namelijk maar liefst 6,1 procent van de stemmen. In geen enkele andere gemeente kreeg de partij zoveel steun.

Zoals Baudet het zegt:

“Zonder de 6,1 procent van de stemmen in Volendam had Forum voor Democratie zijn twee Kamerzetels niet gehaald.”

Om Volendammers te danken voor hun steun was Volendam de eerste plaats die Baudet en Theo Hiddema aandoen in hun tournee door ons land. Twee dagen geleden was het zover: de twee gloednieuwe Kamerleden kwamen langs en vertelden hun kiezers waar ze zich mee bezig zouden houden in de Kamer. Hiddema, op zijn gebruikelijke droge toon:

Nu ben ik dus politicus. Ik kan er ook niks aan doen.

Het succes van FVD in Volendam is opvallend. Hoewel Baudet overal en nergens te zien was tijdens de campagne bezocht hij dat dorp namelijk niet. Dit in tegenstelling tot VNL-lijsttrekker Jan Roos, die organiseerde wél een flyerdag in Volendam. Uiteindelijk leverde het hem daar 2 procent van de stemmen op. Als dat landelijk ook zo was geweest had hij natuurlijk zeker een Kamerzetel bemachtigd, maar het is toch beduidend minder indrukwekkend dan de 6 procent van FVD.

In Volendam liet Baudet ook weten dat FVD nu al bezig is met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Opvallend is dat de partij dan niet overal onder eigen naam wil meedoen. In plaats daarvan kijkt Baudet naar mogelijkheden om samen te werken met lokale partijen, zoals Gemeentebelangen in Pijnacker en Nieuw Elan in Alphen aan de Rijn. Ook kijkt hij naar de mogelijkheden in Amsterdam (waar FVD relatief veel stemmen kreeg) en Noordwijk.

“We hebben een voet tussen de deur, nu gaan we wrikken,” aldus de nieuwe held van rechts die de gelegenheid in Volendam twee dagen geleden aangreep om ook even uit te halen naar de Haagse kaasstolp:

De coalitie-onderhandelingen leveren iets op waar niemand voor heeft gestemd en de kiezer heeft er vier jaar lang niets meer over te zeggen. Het zal onze taak zijn om de hypocrisie daar te blijven aankaarten. We gaan Nederland laten zien hoe we worden bedonderd.

Door zijn energie, positieve inborst, en eerlijkheid is Baudet razendsnel één van dé leiders van rechts Nederland geworden. Hij bewees dat wellicht al tijdens de Nee-campagne inzake het associatieverdrag met Oekraïne, maar sinds hij Forum voor Democratie heeft veranderd in een partij is het écht duidelijk: niemand kan nog om de man heen, zeker andere (nominaal) rechtse partijen niet.

Het mooiste hiervan is natuurlijk dat het er alle schijn van heeft dat FVD niet minder, maar méér momentum gegenereerd heeft na de verkiezingscampagne. De partij heeft zo’n 6.000 leden, de jongerenafdeling had onlangs al 2500 (waardoor het de tweede jongerenbeweging van Nederland is, na de JOVD), en in de peilingen heeft FVD nu al drie virtuele zetels in plaats van de twee die de partij op 15 maart binnensleepte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Guus Geluk

  Bizar. Roos gaat er campagnevoeren, Baudet strijkt de winst op.

  Het toont maar weer dat Baudet de beste populist is van de populistische elite.

  Prijzenswaardig!

  1. Jetske

   Ach jan had in het begin ook veel succes, deze blaaskaak is
   alleen maar bezig met zijn eigen ego, de mensen krijgen hem
   wel door!

   1. Nederland-op1

    Deze blaaskaak heeft wel het beste voor met Nederland en de Nederlandse normen en waarden. Dat kun je niet van veel andere politici zeggen en al helemaal niet van al die linkse knakkers.

    1. Jetske

     Hij heeft het beste met zichzelf voor! Geert heeft niet het beste met
     Nederland voor en de normen en waarden? Hou toch op!
     Hij heeft als het ware het programma van de PVV over genomen!
     Iets meer informatie inwinnen over de persoon en zijn club kan
     geen kwaad!

 2. zeester

  Geweldig ((o: Niet alleen een positief geluid in de regering maar eindelijk ook de DaadKracht !!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.