Wilders dolblij met succes Front National: “Ik hoop op een Présidente Le Pen!”

De PVV-leider heeft er vertrouwen in dat Marine Le Pen in de tweede ronde kan verrassen. 

Geert Wilders is dolblij met het succes van zijn bondgenoot Marine Le Pen. “Ik heb haar net een welgemeende felicitatie gestuurd. Nu op naar een pittige tweede ronde, maar ik hoop op een Présidente Le Pen!”, aldus de PVV’er in een reactie aan de media. Daarbij noemt hij gisteren “een schitterende dag voor patriotten binnen en buiten Frankrijk” vanwege het resultaat van het Front National, dat nu eindelijk écht is doorgebroken en dus een ‘mainstream partij’ is, net zoals de PVV dat is.

Ook op Twitter laat Wilders duidelijk merken welke partij en persoon hij steunt:

Voor de duidelijkheid voegt hij daar in het Frans aan toe:

“Leve de overwinning! Marine Le Pen [voor] president!” Duidelijker dan dat wordt het natuurlijk niet.

Le Pens prestatie is niet alleen belangrijk voor het Front National zelf, maar ook voor vergelijkbare partijen in andere landen, waaronder natuurlijk de PVV. Het nationaal-populisme is nu al duizend keer dood en begraven verklaard, maar steeds weer blijkt dat deze stroming tegenwoordig echt groot en invloedrijk is.

De oude politiek is definitief op zijn kop gezet. Tot grofweg vorig jaar waren er drie hoofdstromingen: socialisme, rechtsliberalisme, de christendemocratie. Het rechts-populisme is daar dus bijgekomen… en als je het succes van die stroming ziet in binnen- en buitenland is het nationaal-populisme stroming here to stay.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Marija

  Ik hoop ook dat Marine in de tweede ronde gaat verrassen.
  De lange linkse EU-arm zal pogen dat te verhinderen.

 2. Guus Geluk

  “Een feestdag voor alle patriotten in Europa.”

  Bedoelt Geert dat populistische nationalisten – en achterban – de enige patriotten zijn?

  1. Vabis

   Dacht je soms dat jij tot die categorie behoorde?

   1. Guus Geluk

    Ik hou van m’n land, @vabis.

    1. Vabis

     Vandaar dat je het zo graag ziet volstromen met koranderthalers……

     1. Guus Geluk

      Nee, ik zie niet graag een vluchtelingenstroom die massaal hiernaartoe komt. Maar ik vind ook niet dat we voor onze verantwoordelijkheid weg moeten lopen. Als we het Midden-Oosten opblazen, moet je niet verwachten dat wij daar geen problemen van krijgen.

     2. Vabis

      “We” hebben het Midden Oosten niet opgeblazen zwetsnek!

     3. Isolde

      @ Guus Geluk,

      De vluchtelingenstroom is inderdaad door ons gecreëerd door eindeloos en onrechtmatig ingrijpen in het Midden Oosten. Op dit moment vliegen Nederlandse bommenwerpers rond in Irak en Syrië en wij verbazen ons over het feit dat de mensen daarvan wegvluchten.
      Hoe brutaal kan men zijn?

     4. Guus Geluk

      Geheel accuraat, @Isolde. De VS steunt ook nog steeds de Saoedi’s in haar bombardenten op ziekenhuizen van AZG in Jemen. We hebben dit zelf over ons afgeroepen. Het is wrang dat we de consequenties niet onder ogen willen zien en alsmaar weglopen voor hetgeen we gedaan hebben.

  2. IJscoman

   In al je reacties tot dusver is ‘patriotten’ een vies scheldwoord geweest Guus. Ben je bekeerd?

   1. Guus Geluk

    @IJscoman, vaderlandsliefde is mijns inziens niet problematisch, maar doorschieten in nationalisme, overschrijdt een grens.

    1. Kodi

     Liever patriot dan landverrader. Onder laatste groep mag wat mij betreft het krukje weggetrapt worden indien hun nek het sierraad een strop draagt. Mijn voeten jeuken nu al.

    2. Isolde

     Het was daarom niet voor niets dat Macron zijn overwinningstoespraak gisteren begon de aanhef ‘patriotes’.
     De echte patriotten zijn niet de aanhangers van FN of PVV, dat zijn mensen die de kernwaarden van de rechtsstaat kwijt zijn en, net zoals NSB-ers Hitler hoger achtten dan hun eigen democratisch gekozen bestuurders, Putin heel hoog hebben zitten. Het is een nieuwe vorm van volksverraad waar helaas weinig aandacht voor wordt gevraagd.

     1. Guus Geluk

      Dat is waar, @Isolde. De echte patriotten hebben een liberale samenleving opgebouwd. Een vrije samenleving, waarin iedereen mag geloven wat hij/zij wil geloven. Tegelijkertijd hebben de bouwers van ons land de wet in beton gegoten: vrijheid betekent, niet de vrijheid om misdaden te plegen. Nederland is door de jaren steeds rijker geworden en een veilige vluchthaven geweest voor mensen in nood. Ook voor moslims of mensen met een ander geloof.

      Mensen als Wilders of Le Pen trappen op hetgeen de échte patriotten hebben opgebouwd. Voortdurend het land naar beneden halen, mensen tegen elkaar opzetten, godsdienstvrijheid de nek omdraaien en kiezers voorliegen en bedriegen. Ze schreeuwen, roepen, maar voeren geen klap uit.

      Ironisch genoeg zien PVV-stemmers de niet-PVV/FvD-stemmers als NSB-landverraders. Let wel: dat is dus de meerderheid van het volk.

    3. Kodi

     “Weg met ons!” is meer jouw ding hè?

 3. Ni28

  Frankrijk is hopeloos verdeeld. De helft wilt uit de EU, de helft wilt nog meer EU. De helft wilt geen migranten, de helft meer migranten. Met de hulp van de overgebleven kiezers zal het Macron winnen. Die wilt dingen invoeren die de Fransen altijd brachten op barricades. Kiezers zijn een vreemde volk. Het blijft wel nu beetje spannend tot de tweede ronde. Brussel is nog niet klaar mee.

  1. IJscoman

   Ni28, helaas is die verdeeldheid in veel meer EU-landen een feit. Een markatielijn die bevolkingen scheidt, diametraal tegenover elkaar stelt en waarbij een compromis nauwelijks mogelijk lijkt. Een cocktail voor een burgeroorlog.

 4. Ni28

  “Ik hou van mijn land”, dat is wat precies iedereen zegt, hoe verschillend zij zijn. Heeft wel wat oorlogen voortgebracht.

 5. Kodi

  Je verwacht het niet hè?

  Nieuwe ellende: Afghaanse asielzoekers blijken ex-Taliban: “Tausende bezichtigen sich als Taliban” http://spon.de/aeXPS via SPIEGELONLINE

  En daarom moeten degenen die hieraan schuldig zijn (En dat zijn die linkse landverraders die hen welkom heten in plaats van onze grenzen hiervoor te sluiten.) aan de galg.

  1. Nederlandsemarokkaantje

   Kodi, je moet wel het verhaal vertellen dat erbij hoort. De autoriteiten gaan ervan uit dat veel Afghanen hebben gezegd dat ze bij Taliban horen. Dit hebben ze gedaan omdat mannen die contact hebben gehad met Taliban vermoord worden. In elke mand zitten rotte appels, maar in dit geval minder dan wat Der Spiegel publiceert.

 6. Wim Vreeswijk

  Zowel de republikeinen als de socialisten plegen massaal kierzersbedrog door hen nadrukkelijk te adviseren om op hun concurrente Macron te stemmen en NIET op Marine Le Pen. Dit betekent dat Macron circa 62% en Le Pen de overblijvende 38% zal gaan behalen. Dit betekent overigens wèl dat deze (kleine) 40%, niet alleen een uniek hoge score is voor FN, maar dit betekent ook een volgende keer een lagere drempel heeft om weer op Marine te gaan stemmen.

  1. Peter Selie

   Geheel mee eens Wim, en tot nog toe geen 1 kritisch geluid over dit vermeende cordon sanitaire t.o.v. Marine Le Pen, ’s lands wijs, ’s lands eer zo pakken de Fransen het aan, het rechts populisme moet en zou het onderspit delven in deze socialistische verkiezingsratten race.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.