Arrogante Pechtold blijft erbij: geen kabinet met CU, wel met GroenLinks, SP of PvdA

Geen categoriemei 26 2017, 19:00
De D66-voorman trekt een veel te grote broek aan door een coalitie met de ChristeUnie op voorhand uit te sluiten, terwijl CDA en VVD zo'n kabinet juist zien zitten.
Alexander Pechtold weigert nog steeds om serieuze formatiegesprekken te starten met de ChristenUnie. Eerder vandaag riep CDA-leider Buma Pechtold nog op om zijn blokkade tegen de ChristenUnie te laten varen, en ook Mark Rutte wil graag om de tafel met CU-leider Gert-Jan Segers. Zowel het CDA als de VVD zijn boos op Pechtold omdat die slechts één op één met Segers heeft gesproken, en verdere onderhandelingen uitsluit. CDA en VVD hebben dus nooit de kans gehad om een coalitie met CU te verkennen.
De mededeling van Pechtold staat bovendien in schril contrast met zijn eerdere belofte om "maximale ruimte" te verschaffen in de formatie-onderhandelingen. Dat klinkt mooi, maar D66 weigert dus gewoon keihard om verdere gesprekken aan te gaan met de ChristenUnie. Maximale ruimte? Alleen als het Pechtold uitkomt.
Eerder vandaag schreef DDS al over de sluwe tactiek van Pechtold om een coalitie met CU te saboteren zodat een kabinet met GroenLinks weer een realistische optie wordt. Klaver is namelijk Pechtolds bondgenoot op zaken als vroegtijdige levensbeëindiging voor ouderen die niet eens ernstig ziek zijn, en verplichte orgaandonatie tenzij iemand zich er expliciet voor heeft uitgeschreven. De ChristenUnie is een fel tegenstander van dit soort immorele praktijken, en dus gaat D66 liever niet met die partij in zee.
De kans lijkt steeds groter te worden dat het 'motorblok' toch weer met Klaver gaat onderhandelen. De SP sluit immers de VVD uit, en de PvdA kan zich geen regeringsdeelname veroorloven na het gigantische verlies bij de afgelopen verkiezingen. Op die manier komt de formatie toch weer terecht bij GroenLinks, en dreigt Pechtold te worden beloond voor zijn sabotage van onderhandelingen met de ChristenUnie.
Rutte en Buma moeten nu duidelijk aangeven dat Pechtold op deze manier niet zijn zin krijgt: óf hij gaat akkoord met de ChristenUnie, óf ze onderhandelen verder zonder hem. Eens kijken of de ambitieuze Pechtold, die niets liever wil dan minister worden, dan nog steeds zo'n sterke ruggengraat heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten