Formatie mislukt: tijd voor een andere informateur

Geen categoriemei 16 2017, 9:11
Op de 61e dag van de formatie is de stekker uit de vermeende coalitie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maandagavond maakte informateur Schippers bekend dat de onderhandelingen zijn vastgelopen op migratie.
Veel mensen vragen zich terecht af of de politici nu werkelijk zoveel dagen nodig hadden om tot deze conclusie te komen. Volgens Nausicaa Marbe is het tijd om de informateur te vervangen, en terecht!
https://twitter.com/nausicaamarbe/status/864216488508628992
Migratie was het belangrijkste onderwerp tijdens de verkiezingen. Het is een gotspe en een belediging van de kiezer dat dit onderwerp pas op de 61e dag van de formatie leidt tot het vastlopen van de onderhandelingen. De formatiepoging met GroenLinks was een zinloze exercitie. Een greep uit de uitspraken van de afgelopen uren:

“Iedereen heeft echt oprecht geprobeerd het onwaarschijnlijke mogelijk te maken”

Volgens betrokkenen was het belangrijkste struikelpunt de onwil van GroenLinks om met Afrikaanse landen afspraken te maken over vluchtelingen zoals eerder met Turkije is gedaan: geld voor opvang in de eigen regio, in ruil voor potdichte grenzen. D66 steunde GroenLinks.

 

https://twitter.com/keesboonman/status/864380331427811329

 

De grote vraag is natuurlijk: Hoe moet het nu verder met de formatie?
1. Vervang de informateur
Deze informatieronde was vooraf gedoemd te mislukken en heeft veel te lang geduurd. Een blinde kon zien dat de verkiezingsprogramma's van VVD/CDA en GroenLinks/D66 op veel punten mijlenver uit elkaar liggen. Hoog tijd dus om Edith Schippers te vervangen.
2. Stop met het uitsluiten van de PVV
De PVV wil meepraten en is beschikbaar. Door de PVV op voorhand uit te sluiten wordt een groot deel van de kiezers uitgesloten. Dat moet stoppen!
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/864158761400893440
3. Betrek CU en SGP bij de onderhandelingen
Deze partijen hebben in het verleden laten zien dat ze weten hoe ze verantwoordelijkheid moeten nemen. In tegenstelling tot GroenLinks lopen deze partijen niet zomaar voor hun verantwoordelijkheid weg.
4. Geef FvD een kans!
Als VVD en CDA de migratiecrisis te lijf willen gaan moeten ze Forum voor Democratie uitnodigen aan de onderhandelingstafel. De partij diende vijf moties in om ongecontroleerde immigratie te stoppen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten