Formatie mislukt: tijd voor een andere informateur

Op de 61e dag van de formatie is de stekker uit de vermeende coalitie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maandagavond maakte informateur Schippers bekend dat de onderhandelingen zijn vastgelopen op migratie. 

Veel mensen vragen zich terecht af of de politici nu werkelijk zoveel dagen nodig hadden om tot deze conclusie te komen. Volgens Nausicaa Marbe is het tijd om de informateur te vervangen, en terecht!

Migratie was het belangrijkste onderwerp tijdens de verkiezingen. Het is een gotspe en een belediging van de kiezer dat dit onderwerp pas op de 61e dag van de formatie leidt tot het vastlopen van de onderhandelingen. De formatiepoging met GroenLinks was een zinloze exercitie. Een greep uit de uitspraken van de afgelopen uren:

“Iedereen heeft echt oprecht geprobeerd het onwaarschijnlijke mogelijk te maken”

 

Volgens betrokkenen was het belangrijkste struikelpunt de onwil van GroenLinks om met Afrikaanse landen afspraken te maken over vluchtelingen zoals eerder met Turkije is gedaan: geld voor opvang in de eigen regio, in ruil voor potdichte grenzen. D66 steunde GroenLinks.

 

 

De grote vraag is natuurlijk: Hoe moet het nu verder met de formatie?

1. Vervang de informateur 

Deze informatieronde was vooraf gedoemd te mislukken en heeft veel te lang geduurd.  Een blinde kon zien dat de verkiezingsprogramma’s van VVD/CDA en GroenLinks/D66 op veel punten mijlenver uit elkaar liggen. Hoog tijd dus om Edith Schippers te vervangen.

2. Stop met het uitsluiten van de PVV

De PVV wil meepraten en is beschikbaar. Door de PVV op voorhand uit te sluiten wordt een groot deel van de kiezers uitgesloten. Dat moet stoppen!

3. Betrek CU en SGP bij de onderhandelingen

Deze partijen hebben in het verleden laten zien dat ze weten hoe ze verantwoordelijkheid moeten nemen. In tegenstelling tot GroenLinks lopen deze partijen niet zomaar voor hun verantwoordelijkheid weg.

4. Geef FvD een kans! 

Als VVD en CDA de migratiecrisis te lijf willen gaan moeten ze Forum voor Democratie uitnodigen aan de onderhandelingstafel. De partij diende vijf moties in om ongecontroleerde immigratie te stoppen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Als de VVD en het CDA echt serieus zijn over strengere immigratiewetten, hoop ik dat ze vandaag de vijf FVD-moties steunen.

 2. Ni28

  Er wordt geopperd over heronderhandelingen met Klaver terwijl Klaver is weggelopen. Als ik mij goed kan herinneren onderhandelen Rutte en Buma niet met weglopers. Of toch? Is er sprake van discriminatie op de hoogste posten? Schippers moet het veld ruimen en het is tijd om wat herrie in de VVD om Rutte te ruimen voor iemand anders. Die man heeft al genoeg schade aangericht. De volgende stap zal met deze man eerder nog erger zijn dan de eerste al was.

 3. poldi

  Elsevier
  ——–
  Omdat VVD en CDA (samen 52 van de 150 kamerzetels) zich aan elkaar zullen willen blijven vastklampen, moeten deze fracties op zoek naar de leveranciers van ten minste 24 zetels.

  De hyperconstructieve ChristenUnie (5 zetels) zit al sinds verkiezingsdag in de wachtkamer maar is op immigratie terrein een kopie van GroenLinks.

  D66 (19 zetels) zou dat moeilijk vinden. Van de vier onderhandelaars keek Alexander Pechtold gisteravond niet voor niets het meest op z’n neus. Het gestreefde kwartet had veruit zijn voorkeur gehad. Hoe graag Pechtold ook wil meeregeren, in bed liggen met twee christelijke partijen en Mark Rutte is voor zijn partij een riskant avontuur. Zonder GroenLinks erbij is de linkerflank van de D66-achterban niet afgedekt.

  Er zou een reeks partijen klaar staan om zich daar meester van te maken. De meest voor de hand liggende keuze om 24 zetels te leveren zijn PVV, 50plus, SGP en FVD (20 + 4 + 3 + 2) 29 zetels en er kan geregeerd worden zonder Links.
  Het hele VVD program kan uitgevoerd worden. Rutte zal hier zeker toe bereid zijn, maar Buma, de Friese stijfkop, zal over zijn PVV bezwaren moeten stappen en dat zal niet gemakkelijk zijn.

 4. Ni28

  Klaver is nu de wegloper. Zal hij net zo behandeld worden als Wilders? Nee, want dat hebben zij afgesproken. Over kiezersbedrog gesproken.

 5. Duckday

  Schippers en Rutte moeten gewoon plaatsmaken voor een ander Voor dat de formatie begon stond het allang vast mislukt Mw Schippers was hier niet geschikt voor Hr Rutte is arrogant hoogmoed waanzin en zorgt dat er van de VVD weinig overblijft is alleen belust op macht heeft lak aan de kiezers is niet voor het land bezig maar louter voor zich zelf op een voetstuk te plaatsen De formatie moet nu tussen de PVV FVD SGP CU VVD gaan zonder RUTTE laat men dat maar eens proberen misschien weer een leefbaar Nederland Daarna NEXIT

 6. Lex

  Rutte de arrogante lachende lijmkwast blijft weigeren om met de PVV om de tafel te gaan zitten.

  Ik zie het er nog van komen dat er nieuwe verkiezingen gaan komen.

  VVD+CDA+D66+ChristenUnie? Dat gaat niet lukken van wegen vroegtijdig levens beëindiging waar de CU faliekant tegen is “een breekpunt”

  VVD+CDA+D66+SP daar zal Rutte niet op zitten te wachten.

  VVD+CDA+D66+PVDA hmm dat adventure hebben we al gehad niet voor herhaling
  vatbaar.

  Ik vrees dat er 2 opties overblijven.

  VVD+CDA+D66+PVV+FVD of nieuwe verkiezingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.