Game over voor Schippers: ze geeft het op en adviseert PvdA’er Tjeenk Willink als nieuwe informateur

Goh, op welke mogelijke coalitie zou een man van de PvdA toch aansturen?

De kogel is door de kerk: Edith Schippers geeft het op. Ze heeft twee maandenlang geprobeerd om een nieuwe coalitie in elkaar te zetten, maar omdat geen enkele partij in beweging wil komen heeft ze geen fiducie meer in een goede afloop. In ieder geval niet met haar als informateur.

Om 12:15 uur gaf ze een persconferentie waarin ze aangaf waarom ze de boel wil opschudden. Ze zei te hopen dat deze beslissing de boel zou “opschudden” en dat Herman Tjeenk Willink wat haar betreft nu informateur moet worden omdat hij meer kans van slagen heeft.

De opdracht voor Tjeenk Willink moet zijn om toch nog een keer te kijken of er een meerderheidskabinet kan komen (ongetwijfeld met de PvdA als vierde en laatste partner) óf, desnoods, om een minderheidskabinet in elkaar te zetten. Want ja, dat laatste behoort nu ook officieel tot de mogelijkheden. Dat werd ook weleens tijd aangezien wij van DDS al een tijdlang verkondigen dat dit het meest waarschijnlijke scenario is gezien de verkiezingsuitslag, de buitengewoon arrogante houding van D66, én het kleine-jongetjes-gedrag van de partijen die elkaar allemaal uitsluiten.

Toch is het voor Schippers wel een afgang van jewelste, zeker omdat ze het stokje nu overgeeft aan een PvdA’er; een prominent lid van de partij die op 15 maart juist ongenadig hard is afgestraft door de kiezer. Gezien de uitslag zou je denken dat de andere partijen het gezag van de VVD erkennen — die is voor de derde keer op rij de grootste partij van het land geworden — maar blijkbaar is niets minder waar. Of, misschien moet ik het anders zeggen: blijkbaar hebben die andere partijen lak aan Schippers. Als ze wel iets van respect voor haar hadden waren ze haar immers wel tegemoet gekomen en hadden ze het in ieder geval nog een keer geprobeerd. Maar nee, ze hebben haar keihard af laten gaan en wachten nu pedant tot Tjeenk Willink de zaken eventjes snel regelt.

We gaan zien wat er van komt, maar er lijken nu nog maar twee opties over te zijn: of een coalitie met de PvdA of een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ni28

  Een linkse mastodont moet het land redden maar er zijn geen geschikte middelen/partijen. Behalve dat Roemer toch zijn zin krijgt en wij gaan Venezuela achterna.

  1. corfo

   Ni28.
   Is het woord “mastodont” inmiddels niet een scheldwoord geworden ?
   De meest rare en wereldvreemde figuren in de politiek noemt men tegenwoordig “mastodont”. Zoals daar zijn : Opstelten, Timmermans,Wiegel, Terlouw, van Agt enz. enz. Genoemde personen + hun aanhang leven in de verleden tijd.

 2. Sniper666

  Zou WA het geschipper zat zijn en even een paar belletjes hebben gedaan? Die Tjeenk Willink ligt wel goed bij de nep-oranje’s dacht ik? Komt Rutte ook beter uit.

 3. Viertel

  Dit schreef ik precies een week geleden:

  Viertel 7 dagen ago
  “Edith Schippers krijgt het motorblok maar niet gestart.
  Tja, vrouwen en techniek… Hoogste tijd voor een andere informateur”

  Goed, ze zijn een tikje traag bij de VVD. Maar het kwartje is dan toch gevallen. Schippers is ongeschikt voor deze klus. Dat blijkt ook uit haar laatste advies:
  “Stel een PvdA-er aan als informateur”. Mhoewaaa!

 4. poldi

  Misschien kan Tjeenk Willink eens uitleggen aan Rutte en Buma dat het bij voorbaat uitsluiten van de tweede partij in Nederland erg ondemocratisch is.

  1. Sniper666

   Zou-ie dan gaan voor VVD-D66-CDA-PvdA = 80?

   1. DutchDropveter

    Mark schijt hem 7 kleuren,
    Bij het CDA is de verdeling groot! hierdoor kan het zomaar zijn dat er een aantal weg vallen in de komende 4 jaar met als gevolg een minderheid in de tweedekamer.

    Daarom CU is te nipt met 2 zetels boven de gewenste meerderheid. Dan zul je dus moeten kijken of je partijen als SP, Groenlinks en PvdA over de schreef moet trekken.

    Groenlinks heetf het eigenlijk al voorzichzelf verpest maar dat zijn we van Greenpeace wel gewend.
    SP wil helemaal niet met de VVD dus dat is ook een doodspoor
    PvdA wil eigenlijk helemaal niet maar laat zich maar al te graag door de smeerlappen van de VVD bloeden.

    Maw enkel PvdA is een logische keus maar als ze niet willen (wat denk ik ook niet gaat gebeuren) we opnieuw naar de stembus gaan.

    Precies helemaal uitgekookt volgens plan van rechts want de PVV heeft letterlijk nul euro uitgeven aan haar campagne.

    Idem voor FvD waren bij de huidige verkiezingen klein en weinig donateurs, ik denk dat dit nu wel anders is mochten we opnieuw naar de stembus mogen.

 5. Skippybal

  Het komt op mij over alsof de VVD helemaal niets kan zonder de PvdA.

  Aan de andere kant verbaas ik me ook dat de afgehaakte PvdA’ers naar de SP, GL en D66 zijn overgestapt. De partij heeft, wat je ideologisch van de PvdA vindt, nog steeds de meest capabele bestuurders. (en dat voor een partij met maar 9 zetels)

 6. Skippybal

  Een minderheidskabinet komt er niet, nooit en never.
  de VVD, D66 en CDA zullen op rechtse punten altijd moeten aankloppen bij
  Wilders en dat zullen ze NOOIT doen.

  Een kabinet met de PvdA acht ik ook uitgesloten, mooie truc met Willink zo op het eerste gezicht, maar de PvdA moet verjongen, niet een oude man de kastanjes uit het vuur laten halen.

  Wel ergelijk dat Willink zich voor dit karretje laat spannen, mij lijken Wijffels, Winsemius of Nijpels veel logischer.

 7. DutchDropveter

  Ze kunnen veel beter Guus naar voren schuiven als Informateur, die vind het allemaal fantastisch dat kun je alleen al merken aan zijn politieke voorkeur op een blog voor rechtse aanhangers #maariktrolniet

 8. HaZ

  Met Tjeenk Willink een gemiste kans om een volledig neutraal iemand als informateur aan te stellen om met een blanco invalshoek te kijken naar de ideale combi. Het wil maar niet lukken met die openheid. # 3 kleine kleutertjes, die zaten op een hek #.

 9. Dam

  Waarom zou de PVDA na constante weigering en omkleed met redenen niet willen mee regeren tijdens informateur Schippers. En wel met een andere informateur? De leider van de PVDA heeft zelfs dit weekend gezegd nooit in een rechts kabinet te gaan aanzitten. Dus als ze nu wél ineens gaan meeregeren dat vertrouwen de Nederlandse burgers nooit meer iemand van de aankomende regering, welke zich schandelijk gedraagt. Trots heeft vooral de overhand. Boven het belang voor het volk. Beloven en beloven. Wilders afzeiken , maar zelf totaal niet te vertrouwen zijn. Zeggen dat ze niemand uitsluiten maar ondertussen sluiten ze elkaar allemaal wel degelijk uit, alleen nu met omfloerste politieke redeen , liever gezegd gezwam.

 10. Heemst

  Haha, ze komen met hangende pootjes bij de PvdA aankakken.

 11. Nasrani

  Wanneer zou de PVV aan de beurt komen. Een grote partij met veel aanhangers. Kom op Rutte, stop met je kinderachtige gedrag.

 12. Guus Geluk

  Als Pechtold de besprekingen met de ChristenUnie niet had gesaboteerd, dan zat de coalitie nu al lang en breed aan een meerderheidskabinet.

 13. Lex

  Begrijp ik het nu goed dat de PVDA tegen hun zin toch in het pak worden genaaid?

  We hebben net 4 jaar met PVDA ellende achter de rug. De PVDA heeft voor een boterzacht immigratiebeleid gezorgd, zoon slappe hap van een uitzetbeleid hebben we nog nooit gehad.

  Nog nooit hebben we zoon massa-immigratie gehad als de afgelopen 4 jaar.

  Het PVDA met hun leus “GEEN MENS IS ILLEGAAL”

  Als je hier in nederland bent zonder verblijfsvergunning dan ben je wel illegaal.

  Later ze alstublieft de stekker er uit trekken dit word niets dan ellende.

  Na de zomer vakantie eind september nieuwe verkiezingen. Dan kunnen de Kamerleden ook lekker op vakantie gaan, ze moeten dat geld toch ergens aan uitgeven.

  Lex

  1. corfo

   Lex.
   “Vier jaar ellende met de PvdA achter de rug” zegt u.
   Ik ben het helemaal met u eens hoor, maar enkele reaguurders vinden juist dat de PvdA + VVD óns landje zéér goed hebben gediend waardoor het momenteel zo goed zou gaan alhier. Op mijn vraagje aan één van hen waaruit dat zou blijken komt géén reactie, begrijpelijk natuurlijk want het blijkt nergens uit !! Linkse wegkijkers die zich voortdurend laten bedriegen.

   1. rosmalen53

    Met die dikke speknekken gaat het zeker goed en mensen met de hogere opleidingen die hebben ook geen flikker gevoeld in hun portomonee.
    Mensen met gewone baantjes hebben al deze onzin kunnen betalen en laat dat nou net de pVV stemmers zijn

     1. Skippybal

      Uit de mond van Wilders valt tegenwoordig weinig zinnigs meer op te merken blijkt uit uw link.

      Tijd om over te stappen naar FvD

     2. Guus Geluk

      Wilders is weer aan het Twitteren, zodat hij niet hoeft te regeren. Vanavons zien we vast weer een belediging aan ’t adres van onze premier.

     3. IJscoman

      Skippyboy, ik vind dit anders een uitermate zinnige opmerking van Greet: “Wilders vindt dat zijn partij een serieus moet worden genomen als coalitiepartner. „De PVV moet aan tafel, niet een PvdA-regent uit het verleden.” Spijker en kop. Weg met oude PvdA fossielen.

 14. Bes Tolen

  Schippers heeft het tot zover gebracht dat de situatie duidelijk is. Logisch dat ze Tjeenk Willink heeft verzocht verder als informateur op te treden. De man zal de huidige leiders van de PvdA er van moeten overtuigen, dat het voor deze bijna geheel afgeslachte partij toch maar beter is om tot een kabinet toe te treden. Hij zal het landsbelang en het belang van de PvdA als belangrijkste argument noemen. Immers de oppositie dreigt de PvdA eerder de ondergang te brengen dan herstel, zal zijn motief zijn. Met de huidige leider Asscher zit die ondergang er in. Hij heeft een aantal forse misslagen gemaakt en die duidelijk onvoldoende kunnen repareren.

  Dat een groot deel van de kiezers partij voor een nogal goor links heeft gekozen, is blijkbaar voor hen geen probleem geweest. Geen vooruitgang voor het land dus. Deze kiezers zijn over het algemeen slecht geïnformeerd. Ze reageren primair op woorden. Tot geklets toe. De werkelijke inhoud van wat er wel gebeurt, ontgaat hen veelal. Alleen niet wat de misslagen van Asscher betreft. Daar zorgde mee de vakbeweging wel voor, die voor het overige naar mijn idee slecht presteert. Ook erg ideologisch is doorgeschoten.
  De leiders van de PvdA presenteerden hun overwinningen zo ongeveer als nederlagen. De VVD had de omgekeerde strategie. Niet eerlijk maar blijkbaar treedt bij dit soort kiezers foute gewoontevorming op waarbij hen ook nog eens duidelijk is gemaakt dat er geen alternatief is voor de VVD. Het aantal mislukkelingen was bij de VVD groot maar het deerde niet. Het eind daarvan is niet in zicht. Ook op het gebied van massa immigratie en asiel pleegt de VVD voortdurend wanprestatie.
  Nederlanders, bezig een arm en dom volk te worden. De hufterigheid is onderkruipsel geworden dat steeds meer naar boven komt. Leugens doen het bijzonder goed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.