Historicus in interview: moslims krijgen meer begrip dan orthodoxe christenen

Geen categoriemei 27 2017, 18:00
Historicus Amanda Kluveld uit haar zorgen in een interview met de Volkskrant vandaag: "Orthodoxe christenen worden in het nauw gedreven."
De Volkskrant inderdaad. Zij het dan dat het interview vannacht om 2 uur, in het holst van de nacht dus, gepubliceerd werd: dat de Volkskrant een vertegenwoordiger van deze groep in Nederland aan het woord laat is op zijn minst joviaal. Het interview is niet neerbuigend, niet provocerend, maar erg open en op basis van oprechte interesse gehouden.
SGP-senator Diederik van Dijk deelde vandaag een link naar het interview met zijn volgers op twitter:
https://twitter.com/djhvandijk/status/868431285567533057
Elke dag krijgen we hier in Nederland wel te maken met minderheden in eigen land. De vraag, hoe we het deze mensen het meest naar hun zin kunnen maken, speelt wel erg selectief bij de linkse moraalridders. In de links-progressieve hoek zien we een fascinatie voor allerlei invloeden vanuit andere werelddelen. De Amazing Stroopwafels zongen het ooit: "elk gekwetst persoon trekt aan de bel." Dat was in 1998. Anno 2017 is er nog niet veel verbeterd. Het is er alleen maar beroerder op geworden. De enige groep die altijd provocaties van buitenaf nodig heeft om zich te roeren zijn hierbij de orthodoxe christenen. Van die groep,die zo'n 450.000 mensen telt in Nederland, hebben we geen last. Uitzonderingen daargelaten:

'Laten we eerlijk zijn: zoveel problemen hebben we niet met hen. Het is niet zo dat we elke dag in de krant moeten lezen dat een bevindelijk gereformeerde een aanslag heeft gepleegd of rottigheid uithaalt. Ze klagen nauwelijks en ze willen vast ook niet dat ik dat doe. Ze zijn gehoorzaam aan de overheid, maar hun gezagsgetrouwheid is niet onbegrensd. Dat zag je bij de MKZ-crisis in 2001. Toen voelden orthodox-christelijke boeren zich tot het uiterste getergd door een samenloop van omstandigheden: de crisis zelf, denigrerende opmerkingen van minister Brinkhorst van D66 over hun geloof, de preventieve ruiming van vee op Goede Vrijdag en de uitspraak waarmee Els Borst de aanvaarding van de euthanasiewet begroette: het is volbracht. Dat was allemaal wat veel voor de boeren. Zij kwamen in opstand tegen het moreel absolutisme van de seculiere kerk.'

Over moreel absolutisme gesproken: het is niet verwonderlijk dat Alexander Pechtold vorige week Gert-Jan Segers schoffeerde met zijn vooringenomen gesprek. Het christelijke karakter van de CU is dé reden voor die vijandigheid. Dat heeft Pechtold heel helder laten zien door de onderwerpen die hij Segers voor de voeten gooide. Daar was geen woord Chinees bij.
Ik vraag me af hoe het met het christen-pesten zou zijn gesteld als deze groep net zo in het geweer kwam bij het minste of geringste als de hele zieligheidsindustrie van links Nederland. Want eerlijk is eerlijk, de minderheidsgroep die op de minste waardering van 'progressief' en 'tolerant' Nederland kan rekenen zorgt voor de minste overlast. Dat lijkt mij in de eerste plaats erg vreemd en bovenal oneerlijk. Vraag je me om een voorbeeld? Denk dan nog eens aan die tramconducteur in Amsterdam, die zijn kruisje niet om mocht hebben onder werktijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten