Le Pen valt kroonprins Macron hard aan in cruciaal debat: ‘Je hebt totaal geen plan tegen moslimextremisme!’

Het was het laatste debat van deze Franse presidentsverkiezingen, en Marine le Pen heeft daarvan gretig gebruik gemaakt om nog eens duidelijk te maken welke problemen onder een ‘président Macron’ in ieder geval niét zullen worden aangepakt.

Hij is dé kroonprins en lieveling van Europa die vrijwel zeker de grootste mislukking qua Franse presidenten, François Hollande, gaat opvolgen. Als je alle ‘objectieve’ media mag geloven, is het al een gestreden strijd. Macron gaat winnen, en Le Pen gaat vooral verliezen, einde verhaal. Ze doen alsof de verkiezingen al over zijn. Oké, is het waarschijnlijk dat Macron wint: ja, heel waarschijnlijk, als je de peilingen mag geloven. Maarja, het was ook waarschijnlijk dat Hillary Clinton president van de Verenigde Staten zou worden, en dat Brexit nu allang begraven zou zijn. De waarheid bleek anders. Vooruit, er moet wel gezegd worden dat Franse opiniepeilers een stuk beter in hun werk zijn dan hun Engelse en Amerikaanse collega’s: de uitslag van de eerste verkiezingsronde hadden ze aardig nauwkeurig voorspeld. Maar toch blijft de gouden regel altijd gelden: reken je niet rijk totdat je dat ook daadwerkelijk bent.

Het laatste debat tussen Le Pen en Macron ging er namelijk allesbehalve vriendelijk aan toe, en iedereen die beide kandidaten teveel op elkaar vond lijken – mochten die mensen er zijn – zal daar nu wel anders over denken. De verschillen konden niet groter zijn, en dat probeerden beiden nog eens even te benadrukken voor de ogen van de Franse kiezer. Niets een vriendelijk gesprek over saaie zaken als staatsschulden, maar keiharde aanvallen op de belangrijkste eigenschappen van beide kandidaten. De beschuldigingen aan het adres van Le Pen mogen niet als een verrassing komen: ze is een populiste die maar wat leutert en Frankrijk opscheept met leugens. Ja, want moslimextremisme is in Europa nog niet een probleem, laat staan in Frankrijk, hè?

Marine le Pen daarentegen schroomde er niet voor de pijnlijke waarheid te benoemen: deze doodgeverfde volgende president van Frankrijk treedt straks aan zonder dat hij een plan heeft. Hij is niet links en niet rechts en gaat alleen maar winnen omdat men haar niet wil, en omdat Europa hem zo graag wil. Die invloeden vanuit vooral Duitsland maakte Le Pen wel duidelijk:

En als belangrijkste: deze man zal als een watje omgaan met hét grootste probleem van onze tijd: moslimfundamentalisme en -terrorisme.

Allemaal natuurlijk meer dan waar: wie dat ontkent moet eventjes de nieuwsberichten van de afgelopen twee jaar terugkijken: vooral die van 13 november 2015 (Parijs, 129 doden) en 14 juli 2016 (Nice, 86 doden) zouden het geheugen wel even moeten opfrissen. En dat is wel nodig ook, want uit de huidige peilingen, waarin de zeer softe Macron mijlenver voorstaat op Le Pen, blijkt wel dat deze gruwelijke gebeurtenissen allang weer zijn vergeten bij de gemiddelde kiezer. De vraag is dan ook of men zich de harde waarheden die Marine woensdagavond uitsprak nog wel zal herinneren zondag in het stemhokje. Maar misschien is de betere vraag hier: wil men zich die uitspraken wel herinneren? Er geldt immers nog steeds – en dit geldt voor heel Europa: wegkijken is het devies.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Anna

  Was een geweldig goed te volgen debat. Feit was dat Macron bijna stil viel toen Le Pen zijn handelen als Minister van Economie aanhaalde.Macron moest zich verder wel erg vaak verdedigen. Le Pen stak ver boven Macron uit. Ze kan debatteren met feiten en argumenten. Macron probeerde haar steeds de mond te snoeren en begon zodra hij vond dat de bevolking het beter niet kon horen als een bezetenen steeds harden en agressiever er doorheen te praten. Maar, Macron is de lieveling van EU elite en media. Le Pen wordt totaal kapot gemaakt ondanks alle problematiek in Frankrijk.

 2. Ritter

  De z.g “mainstream” media steunen Macron omdat hij dezelfde agenda heeft als de meeste journalisten. En dat zal ongetwijfeld invloed hebben op de publieke opinie.

  Macron is pro-EU en zal weinig tot niets doen om de (illegale) massa immigratie af te remmen.

  1. Anna

   Ritter. EU-elite houden de bevolking in de tang vanwege al de miljarden subsidies die ze uitbetalen. Macron wil een federaal Europa. Hij ontkende dat maar Marine Le Pen liet hem de bewijzen zien over hetgeen hij had gezegd. Foto van Macron op de kop.

  2. Anna

   Ritter. Marine le Pen zei tegen hem “De EU van de banken moet het Europa van het volk worden, niet van de banken”. Le Pen had de feiten en de bewijzen. Met Macron gaan de Fransen hun vernietiging tegemoet. Iedereen kan het zien en horen maar Le Pen mag niet winnen. Dus media en politici demoniseren haar en partij verschrikkelijk. Macron heeft zoals de PVV geen partij. Nu het Macron is is dat onbelangrijk. Wat een hypocrisie!!!!! In de media geen woord hierover. Lafbekken die broodschrijvers.

 3. Anna

  Macron was de EU aan het ophemelen. Hij had het over een groot en sterk Europa. Marine antwoordde ” Allemagne”. Wel tot drie keer toe. Dat was wel erg goed van haar want Duitsland (Merkel) bepaalt.

  1. corfo

   Anna.
   Macron wordt “gestuurd” door z’n moeder/echtgenote.
   Indien Le Pen het niet haalt heeft de rest van de politieke partijen zéker last van angstaanvallen, want lukt het nú niet dan wel over een aantal jaren. Met Macron als president gaat Frankrijk helemaal naar de kl.ten, voor zover het dat al niet is, nét als in Nederland.

   1. Robert Leiden

    O ja? Zijn wij naar de kloten?
    De huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank, Schiphol heeft ruzie met KLM over de enorme wachtrijen vakantiegangers, de werkeloosheid is flink aan het dalen. Klinkt alsof het over het algemeen toch wel goed gaat gaat in NL.

    1. Viertel

     Oogkleppen weghalen, Robert. Dan zie je dat er een grote tweedeling in NL aan het ontstaan is. Een bovenlaag die steeds rijker wordt, zich 3 – 4 x per jaar een vliegvakantie kan veroorloven en de huizenmarkt laat ontploffen. En een onderlaag (van vele miljoenen Nederlanders) die nauwelijks nog de eindjes aan elkaar kan knopen.

    2. Anna

     Robert leiden. Die wachttijden zijn ontstaan omdat er nog strenger moet worden beveiligd omdat moslims de boel terroriseren. Huizenprijzen stijgen omdat er weinig aanbod is. Werkloosheid is aan het dalen omdat de overheid steeds een ander berekenend systeem bedenkt. Overgrote deel jonge en ouderen hebben geen vast werk. Krijg je werk dan staat men praktisch altijd na een maand of paar maanden wel weer op straat. Kun je weer opnieuw beginnen. Veel jongeren die geen werk kunnen vinden hebben zich niet ingeschreven. Regering speelt met cijfers.

 4. Skippybal

  Ik heb het debat gisteren zelf gevolgd en ik weet in ieder geval dat de schrijver van dit verhaal het niet heeft gevolgd.

  Het was een tenenkrommend debat van beide kandidaten.
  Met Macron kiest Frankrijk voor een Pechtold-kloon en dat is al erg genoeg,
  Maar le Pen was schaamteloos, suggereren dat Macron corrupt zou zijn zonder
  bewijs te leveren?

  En dat gedraai om Europa over franken voor de burger en euro’s voor het bedrijfsleven bewijst wel dat le Pen helemaal niet van de EU af wil.

  Arm Frankrijk, geen politicus daar die het tij echt wil keren.

 5. Isolde

  Ik las dat de kijker Macron uitriep als overtuigende winnaar van het debat. Le Pen speelde va banque maar toonde vooral een totaal gebrek aan kennis en beschaving. Ik denk dat ze het voor zichzelf aardig heeft verknald.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/agressieve-le-pen-verliest-ieder-gevoel-voor-decorum-in-verbijsterend-debat~a4492434/

  1. Isolde

   Rutte zei dat in in de strijd tegen het rechts-populisme in Nederland de kwart-finale is gespeeld (verloren door Wilders), in Frankrijk halve finale (waarin Le Pen zeker zal verliezen) en in Duitsland de finale, verkiezingen die zullen worden gewonnen door Merkel of Schulz. In Duitsland ligt het rechtspopulisme totaal op zijn gat.

   Rutte zag het dus scherp.

   Het rechtspopulisme wordt dit jaar een zeer zware slag toegebracht waarvan ze zich hoogstwaarschijnlijk de komende decennia niet meer herstellen.

   1. Guus Geluk

    Volledig mee eens. Vermoedelijk zullen de rechtspopulisten (en diens aanhangers) de schuld wel weer bij een ander zoeken, maar we weten wel beter.

  2. Vabis

   Volkskrant, dat is toch de nieuwe naam voor wat vroeger Volk en Vaderland heette, tot het samen met NSB verboden werd?

   1. Isolde

    Nee, domme jongen, je weet nergens van.

    1. Vabis

     De mentaliteit van dat vod verschilt anders niet veel als van die landverraders, vandaar dat jouw soort het zo graag leest.

     1. Isolde

      Natuurlijk, beste Vabis, het uitvoeren van een warenvergelijkend onderzoek naar kwaliteitskranten lijkt me een een kolfje naar uw hand.

  3. Anna

   Isolde. Volkskrant kan maar een kant uit kijken. Marine Le pen was absoluut niet “agressief”. Degenen die beweert dat le Pen een ” totaal gebrek aan kennis en beschaving” heeft weet niet waarover men spreekt. Le Pen had juist kennis,kunde, feit en bewijs. Probleem is voor haar dat ze de EU-Subsidie-Staat en media tegen zich heeft. EU elite heeft groot gedeelte bevolking van EU in haar macht door met miljarden subsidie te slingeren. Zonder subsidie valt de hele EU in elkaar. U gebruikt de VK voor een reactie.

 6. Guus Geluk

  Het voordelige is dat Blonde Marine niet kon schermen met de overwinning van de Blonde Leider, die is afgewezen door het volk. Nederland zei “stop” tegen het populisme. Nu Frankrijk en Duitsland nog.

 7. poldi

  Plagiaat
  ———

  Ik heb net het debat teruggezien op internet. Ik moet zeggen, Madame Le Pen was indrukwekkend. Ze kent haar zaakjes werkelijk tot in de kleinste puntjes en overziet het complete politieke veld. Ze kent de politieke geschiedenis van de afgelopen 30 jaar van haar land als geen ander. Ze wist het Macron erg moeilijk te maken en eigenlijk lukte dat Macron nergens. Macron is eigenlijk vlees nog vis. Een naar voren geschoven pion van een politiek systeem die compleet is vastgelopen.

  Als oud advocate is Le Pen een begenadigd pleitbezorgster en weet zijn haar zienswijze scherp en duidelijk naar voren te brengen. Macron’s pogingen om haar van haar stuk te brengen lukte eigenlijk nergens. Le Pen weet met een glimlach of knipoog en op een trefzekere wijze zijn pogingen onschadelijk te maken. Soms was het bijna amusant om te zien. Voor mensen die de Franse taal machtig zijn is het natuurlijk feest, want dit is Hogere School Frans met prachtige volzinnen volgestopt met technische en politieke kronkels waar de Franse taal van overloopt.

  Voor mij heeft Le Pen gewonnen. Omdat zij haar punten goed over het voetlicht kon krijgen en Macron haar nergens kon vastpinnen. Le Pen beheerst het politieke speelveld als geen ander. Als vrouw heeft zij haar mannetje gestaan en eerlijk is eerlijk: Macron kon haar gewoon niet aan. Le Pen is verbaal heel sterk, maar beheerst de stof gewoon beter dan Macron. Le Pen is de betere kandidaat in mijn ogen. Voor uiteenlopende redenen.

  1. Isolde

   Voor mij heeft Le Pen gewonnen. Omdat zij haar punten goed over het voetlicht kon krijgen en Macron haar nergens kon vastpinnen. Le Pen beheerst het politieke speelveld als geen ander. Als vrouw heeft zij haar mannetje gestaan en eerlijk is eerlijk: Macron kon haar gewoon niet aan. Le Pen is verbaal heel sterk, maar beheerst de stof gewoon beter dan Macron.

   ———————————————————————————————-

   Daar denken de kiezers in Frankrijk dus beduidend anders over. 63 procent vond Macron het meest overtuigend en maar 34 procent Le Pen.

   Opmerkelijk was ook dat Le Pen een zeer zwakke inhoudelijke indruk maakte:

   http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/685538/is-de-race-gelopen-le-pen-wordt-afgemaakt-na-verbijsterend-debat.html

  2. Skippybal

   Helaas Poldi, denk niet dat je het debat echt hebt gevolgd.

   Gisteren werd mij pijnlijk duidelijk dat Le Pen geen schim is wat we hadden gehoopt.
   Vergeleken bij Wilders een 2e range politica.

   Een debat ingaan en dan gewapend met een stapels dossiers door een debat heenbladeren? Wild van zich afmeppen en de euro voor het Franse bedrijfsleven verdedigen?

   Sorry, maar het werd een ramp.

   1. Isolde

    Ja, het was een pijnlijke afgang van een zeer matige politica. Nog een wonder dat 34% van de kiezers er nog iets in zagen.

    1. Guus Geluk

     Rechtspopulistische politici kunnen zich niet goed staande houden in een debat, aangezien zij vanuit de onderbuik spreken. Mark Rutte prikte dat miezerige verkiezingsprogramma van Geert door en Trump ging ook af als een gieter (toen hij nog niet werd aangestuurd door Bannon).

     1. Isolde

      Een verstandig mens kan ook geen rechts-populist zijn.

     2. Guus Geluk

      Eens.

    2. Anna

     Isolde. Het is duidelijk dat u het eenzijdige stuk van Pieter Giesen hebt gelezen. Het debat van meer dan 2 uur op TV5 was geen makkelijk te volgen debat. Men moet een aardig woordje frans onder de knie hebben om alles goed te volgen. Zelfs voor ons thuis was het af en toe moeilijk. Maar dat Le Pen het deed zoals volgens de dagbladen klopt geen ene moer van. Het is puur alles van Le Pen de grond intrappen. Daar doen de Nederlandse dagbladen gretig aan mee. Echt heel lelijke,valse, eenzijdige nep berichtgeving. Al is Macron nog zo slecht hij wordt de hemel in geprezen. Trouwens je moet jaren in Frankrijk hebben gewoond tussen de Fransen om hun cultuur een beetje te kunnen begrijpen.

 8. Seneca

  De tijd zal het leren wie gelijk heeft. 7 mei is de uitslag en ik ben benieuwd.

 9. poldi

  Macron kan niet duidelijk maken hoe hij die nieuwe economie wil bereiken. Frankrijk heeft een 35-urige werkweek met veel privileges veel te hoge loonkosten om te concurreren. Dit is goed te zien bij KLM/Air France waar de KLM zijn loonkosten kan beheersen, terwijl Air France zonder devaluatie van een Franse Franc ten dode is opgeschreven.
  In Frankrijk met zijn almachtige vakbonden wordt iedere hervorming door grootschalige stakingen gesmoord. En zonder hervormingen kunnen vele Franse bedrijven de concurrentie niet aan en zullen failliet gaan. Toen de Franse Franc er nog was kon dit worden opgelost met devaluaties, maar met de Euro kan dit niet. Le Pen heeft hier dus een betere visie als Macron door de Euro te verlaten om met een nieuwe Franse Franc de Franse economie weer concurrerend te krijgen.

  1. Skippybal

   Le Pen wil helemaal niet met de franc concurreren, beste Poldi.

   Ze wil de franc als binnenlands betaalmiddel en de euro handhaven voor de bedrijven.

   kortom, ze wil niet uit de euro en de economie wordt keihard gefinancierd door de euro.

   En Macron…ach die doet stoer met de EU-hervormen….dat wordt dus ook niks.

   Frankrijk kan kiezen uit slecht en heel slecht, dat zijn de opties.

 10. Isolde

  We kunnen weer opgelucht ademhalen. Niet alleen heeft Macron de presidentsverkiezingen met overgrote meerderheid gewonnen maar de extreem-rechtse leed ook een smadelijke nederlaag. Daar hebben we voorlopig geen last meer van.

  Hulde aan de Franse kiezer!

  Nu op naar de finale in Duitsland om populistisch rechs de genadeslag uit te delen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.