Partijkartel, houd op met pleiten voor nieuwe coalitie met marginale PvdA!

Een partij die van 38 naar 9 zetels gaat heeft geen enkel recht op regeringsdeelname.

Er wordt de afgelopen dagen druk gesproken over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat zal niemand zijn ontgaan. Sterker nog, de spanningen nemen razendsnel toe. D66 sluit de ChristenUnie uit, iedereen weigert samen te werken met de PVV… Het gevolg is dat twee andere partijen steeds weer genoemd worden als zijnde clubs waar wel zaken mee gedaan moet worden: de SP en de PvdA.

Wat de SP betreft: dat is een knetterlinkse partij. Als de VVD daarmee in een coalitie gaat zitten maakt Rutte zich echt volstrekt ongeloofwaardig. Maar ja, dat vindt hij niet al te boeiend, dus misschien dat hij het nog wil proberen ook.

Vooralsnog heeft het er echter alle schijn van dat met name D66 toch nog stiekem op een coalitie hoopt met de PvdA. De gedachte zal ongetwijfeld zijn dat die partij veel ervaring heeft en natuurlijk al geregeerd heeft met de VVD. Die partijen kunnen dus prima door één deur met elkaar.

Leuk, maar er is één klein probleem: de PvdA is op 15 maart helemaal weggevaagd. De Nederlandse kiezer heeft het gewoon helemaal gehad met Lodewijk Asscher en z’n sociaaldemocratische vrienden. Zelfs nu, zo’n twee maanden na de verkiezingen, blijft de PvdA op een zeteltje of 9 staan in de peilingen. Dat bevestigt maar weer eens dat de partij écht op een haar na dood is.

Het is volstrekt ongeloofwaardig dat zo’n irrelevant clubje vervolgens wél steevast wordt genoemd als mogelijke regeringspartij. Als ze nou 20 of 25 zetels hadden, oké, maar dat is niet eens bijna zo. De PvdA is keihard afgestraft voor het beleid van de afgelopen vier jaar — niet alleen door rechtse kiezers, maar eerst en vooral ook door linkse kiezers.

De rol van de PvdA is uitgespeeld, in ieder geval voor de nabije toekomst. Als Asscher en co. toch bij een coalitie betrokken worden bewijst dit dat het partijkartel volkomen lak heeft aan de wensen van de kiezer en lekker doet waar het zelf zin in heeft.

Het maakt niet uit hoe “moeilijk” het zogenaamd is om een coalitie in elkaar te smeden zonder de PvdA. Waar het om gaat is dat die partij buitenspel is gezet door de kiezer… en dat de politiek dat oordeel moet respecteren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Isolde

  Als de PvdA wordt buitengesloten rijst de vraag hoe we in hemelsnaam nog tot een werkbare regering moeten komen.

  Volgens mij kan het niet zonder de PvdA en ik geloof niet dat een regering er slechter van wordt als we Dijsselbloem op Financien en Samsom op Milieu zetten.

 2. Floris

  Alles goed en wel, maar als ze de PVV uit blijven sluiten, en dat valt te verwachten, dan kon het weleens de enige mogelijkheid zijn om een meerderheidskabinet te vormen.

  De vraag is alleen of de PvdA het wel wil.

  1. Isolde

   De PvdA wil liever niet, Floris, maar het zal niet de eerste keer zijn dat deze club het land uit de stront moet halen.

   1. Vabis

    De reden dat wij midden in de stront zitten is de PVDA, en Wim de trol tracht ons wijs te maken dat het precies andersom is, pleur toch op man met je praatjes.

    1. Floris

     Inderdaad, dit is waarmee de shit begon: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw_Links_(PvdA)

     1. Isolde

      Opa Floris vertelt nog eens over Nieuw Links. Het is maar 60 jaar geleden, dus voor hem is het nog zeer actueel.

      Ach, die goede oude tijd van Maagdenhuis en baas in eigen buik. Dát waren nog eens tijden!

     2. Floris

      Wim Isolde Huttenstein heeft het niet zo op het leggen van historische verbanden. Tja, wie het verleden niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst.

     3. Isolde

      Ach, Floris, de geschiedenis herhaalt zich mar altijd weer een beetje anders.

      Als je in verband met deze Kabinetsformatie begint over Nieuw Links dan leg je geen historisch verband maar toon je pijnlijk na 1966 geen krant of boek meer te hebben gelezen, laat staan daar nog over te hebben nagedacht.

     4. Floris

      Vóór Nieuw Links was de PvdA een fatsoenlijke partij. Daarna is het mis gegaan en nooit meer goedgekomen. Tachtig procent van alles wat er in dit land mis is gegaan is de schuld van de PvdA.

      Dat jij daarvoor je kop in het zand steekt is gevoeglijk bekend.

    2. Isolde

     We zitten helemaal niet in de stront, beste Vabis, dit land staat er internationaal buitengewoon goed voor. Dat is ondermeer de verdienste van de huidige regering waarin de PvdA deed wat ze moest doen.

     Is er een haar op je hoofd die er aan denkt uit dit land weg te willen? Nou dan!

     Ik kan me wel voorstellen dat je zelf meent in de stront te zitten. Voor de oplossing daarvoor kun je beter bij jezelf te rade gaan.

     1. L. De Groot

      Helemaal waar!

     2. Dijkstra

      Hier ben ik het mee eens. Het is heel raar om te doen alsof dit land in de stront zit. We staan er internationaal inderdaad heel goed voor en dit land wordt prima bestuurd. Er is altijd wat om over te mopperen en problemen zijn er ook maar die waren er altijd al.

      We moeten elkaar niet in de put praten. Dit is een mooi land en je bent spekkoper als je er mag wonen.

     3. Floris

      De typisch linkse roze bril in beeld. Wegkijken maar.

      Het WAS ooit een mooi land. Nu is het een onleefbare multiculturele modderpoel vol met criminelen, graaiers, hufters en parasieten.

     4. Dijkstra

      @Floris,

      Dit doorgeschoten cultuurpessimisme lijkt me vooral het product van wereldvreemdheid. In elk geval helpt het niemand.

      Dit land beschrijven als een modderpoel van graaiers is mogelijk bon ton in extreem-linkse kringen maar ik sta liever met beide benen op de grond en richt me op oplossingen. Dit nihilisme voert ons van de regen in de drup.

     5. Floris

      @ Dijkstra: Ik had het niet over een modderpoel van graaiers alleen. Ik noemde ook criminelen, hufters en parasieten.

      Dit land (cq heel West-Europa) staat op de rand van de afgrond door onophoudelijke massa-immigratie van volk dat vijandig tegenover de westerse cultuurwaarden staat en absoluut niet van zins is om zich aan te passen of hun fascistoïde oorlogsreligie af te zweren.

      De enige nihilisten zijn de politiek correcte en linkse watjes die deze onaangepasten de hand boven het hoofd houden en daarmee de onophoudelijke misstanden in stand houden.

     6. Sniper666

      @ Floris

      Isolde is R.I.P. hier. Niet meer op reageren.

     7. Floris

      Is Dijksta dezelfde als Wim Isolde Huttenstein?

     8. Sniper666

      @ Floris

      Dacht ik ook al aan. Maar ik reageer nooit meer op Isolde. Voor mij is zij/hij/het R.I.P. want beledigd voortdurend anderen.

     9. Floris

      Ja, die trol moet je zeker niet serieus nemen.

     10. Sniper666

      @ Floris

      Wat het (Isolde) ook schrijft.., het is exit. Zegt het voort.

 3. Ni28

  Kiezersbedrog gebeurd voortdurend dus nu ook weer. De kiezer denkt nodig te zijn maar dat is onzin. Ongeacht het resultaat knutselen politici een regering die zij al voor de verkiezingen wensten. De uitslag van de verkiezingen zorgt alleen voor vertraging. En of je nu een winnaar of verliezer bent ,geen zorg want als je genoeg geslijmd hebt kom je er toch wel. Een regering goed voor de burger komt er toch niet. De ellende van de voorgaande jaren gaat onverminderd door maar het kan nog altijd erger. Ga maar vast van uit dan valt het achteraf misschien nog mee.

  1. Floris

   Wim Isolde Huttenstein is van mening dat het ge-wel-dig goed gaat met Nederland. Dat de grote steden steeds meer gaan lijken op Caïro en de verzorgingsstaat op omvallen staat is de man kennelijk ontgaan. En dan hebben we nog niet gehad over de Euro die kunstmatig overeind wordt gehouden.

   Wim’s blik reikt niet verder dan de binnenkant van z’n oogkleppen.

   1. Isolde

    In welk dorp woont Opa Floris en wie vertelt hem hoe het in de grote steden gaat?

    1. Floris

     Ik heb geen kleinkinderen, Wim.

     Voorts: ik woon inderdaad in een prachtig dorp, in een villa waar jij in geen duizend jaar van durft te dromen, maar ik kom regelmatig in grote steden, ook in het buitenland, en de islamisering die ik daar aantref is buitengewoon verontrustend.

     Elke westerling die de superieure westerse cultuur wil behouden en het westen intact door wil geven aan het nageslacht zou zich ernstig zorgen moeten maken over deze islamisering en de voortgaande volksverhuizingen.

     Mensen die dat niet doen hebben oogkleppen op en zijn een gevaar voor hun eigen landgenoten en nageslacht. Ze zetten de toekomst van het westen op het spel vanuit misplaatste goedmenselijkheid.

     Wir schaffen das NICHT als het zo door gaat.

 4. CJD

  Mijn voorspelling is dat er uiteindelijk toch een coalitie zal komen tussen de VVD, het CDA D66 en Groenlinks, ook al zijn de onderhandelingen ‘geklapt’. Het is misschien geen wenselijke coalitie maar de alternatieven zijn nog veel verder gezocht. Met CU erbij zou een dergelijke mogelijkheid zijn geweest maar een meerderheid van 1 zetel levert een heel instabiel kabinet wat waarschijnlijk niet eens een jaar zal volhouden. De regeringspartijen weten dit en zien een oplossing met de CU ook niet zitten (waarom zou zelfs het CDA, die normaalgesproken qua inhoud vrij dicht tegen de CU aanzit aandringen op onderhandelingen met Emile Roemer)? PvdA WIL niet regeren, en de reden lijkt me heel duidelijk. Zelfs Ascher zei dat het motorblok het met GL nogmaals gewoon zou moeten proberen en dat lijkt me aangezien de uitslagen ook het gene wat het meest recht doet aan de kiezer. GL heeft zich immers verdrievoudigd, iets wat bij geen enkel ander partij het geval was. Ook levert de optie met GL een stabiele meerderheid op, wat zeker geen onbelangrijke argument is. Over rechts gaat niet lukken aangezien vrijwel alle partijen de PVV uitgesloten hebben en over links (wat mijn voorkeur was geweest) is nog onrealistischer.

  1. Floris

   Ik voorspel een coalitie tussen het “motorblok” en de PvdA om de simpele reden dat de PvdA er dichter bij staat. GL is TE links. En datzelfde geldt voor de SP.

   Of de PvdA er gezien hun verlies verstandig aan doet is moeilijk te zeggen. Normaliter was het altijd zo dat je na zo’n dreun beter in de oppositie kon herstellen, maar dat is geen wet van meden en perzen.

   1. CJD

    “GL is TE links”

    Dat zou ik niet zeggen. GL en de VVD hebben zeker op meerdere punten de potentie om er samen uit te komen, en zeker aangezien Rutte niet bekend staat als een man met principes. Het probleem bij GL is dat ze heel erg vasthouden aan bepaalde breekpunten zoals immigratie. Dat een coalitievorming lastig. PvdA (opportunisten pur sang) zou qua denkbeelden veel beter kunnen aanschuiven maar wat doe je eraan als ze weigeren. Tja dan wordt het lastig. En ja machiavelaans of niet, dom zijn ze niet, ze willen ook niet naar de 0 zetels

    1. Floris

     Ik denk dat de PvdA (uiteindelijk) niet gaat weigeren. En het hoeft zeker niet zo te zijn dat ze erdoor qua zetels op achteruit gaan.

     Een stem op partijen die links van de PvdA staan is in feite een verloren stem. Die gaan toch niet regeren.

   2. Isolde

    Eens.

 5. Beukman

  “Een partij die van 38 naar 9 zetels gaat heeft geen enkel recht op regeringsdeelname.”

  Onterechte conclusie. Als de trend bepalend was geweest voor het recht op regeringsdeelname, dan hadden ze Klaver tot formateur moeten benoemen. Zijn partij is immers vertwee- of verdrievoudigd.

  Negen zetels is negen zetels. Die zetels vertegenwoordigen een bepaalde hoeveelheid kiezers. Het is heel wel mogelijk dat de PvdA gaat worden gevraagd om in het landsbelang alsnog aan te schuiven aan de formatietafel.

  Normaal gesproken doet een partij dat niet die is gedecimeerd. Maar de PvdA heeft weinig te verliezen, regeren ten tijde van hoogconjunctuur kan juist gunstig uitpakken, en last but not least: de afgelopen jaren is er een goede band ontstaan tussen Rutte en Samsom/Asscher.
  Ik weet ook al een prima minister van Financiën.

  1. CJD

   Zelfs Asscher vind dat de motorblok het gewoon op nieuw moet proberen met Klaver en dat vind ik eerlijk gezegd ook. Dit is de combinatie die het meest recht doet aan de kiezer. De PvdA wil niet regeren, en ja hoor, ze hebben zeker nog heel wat om te verliezen

   1. Beukman

    @CJD
    Tuurlijk, laat ze het eerst nog maar een keer proberen; dat is de juiste volgorde.

    1. Isolde

     De cmbinatie met GL is onmogelijk voor zowel GL als VVD en CDA. Ik snap dat het ritueel voorschrijft dat je dit eindeloos moet onderzoeken maar het gaat er uiteraard niet van komen.

     1. Dijkstra

      Juist, met GL gaat het niet gebeuren en met PVV en SP ook niet. De CU is twijfelachtig omdat D66 daar geen lust toe heeft en dat is wel te begrijpen.

      Er blijven dus vier partijen over. VVD, CDA, D66 en PvdA.

      Appeltje eitje lijkt me.

     2. CJD

      GL en de VVD hebben prima met elkaar samengewerkt buiten de coalitie. Dat de verschillen zo groot zouden zijn is lariekoek

     3. Dijkstra

      Ik geloof ook niet dat er inhoudelijke onoverkomelijke problemen zijn. Als ze willen kunnen GL, VVD en CDA het prima eens worden. De politieke afstand is te groot. Als ze samen in een coalitie stappen verliezen ze zoveel ideologische en politieke kleur dat de electorale rekening veel te hoog wordt.

 6. Bes Tolen

  Het demissionaire kabinet is te vervangen door een coalitie, die een paar grote problemen snel daadwerkelijk beter regelt. Alles helemaal definitief regelen hoeft niet eens als er met het beleid maar duidelijk afstand wordt genomen van de principiële fouten, die tot heden al jaren worden gemaakt en vooral de autochtone bevolking duperen. Afspreken dat dit kabinet slechts drie maanden regeert en de Kamers in die tijd niet met reces gaan. Mooi in de zomermaanden. Die coalitie moet dan bestaan uit VVD, CDA, PVV, FVD, SGP en 50PLUS. Vervolgens komen er nieuwe verkiezingen op verloopdatum tenzij dat kabinet zoveel succes en ondersteuning heeft, dat het kan door gaan. Een verkiezingscampagne wordt niet gehouden. Er moet een heel specifieke snelle aanpak komen waar de Kamers aan moeten mee doen wat vergaderen betreft. Terug trekken uit de coalitie tijdens de periode kan maar dan hebben we wel een demissionair kabinet met een andere kleur dan nu. Dat kabinet haar uiterste best zal doen om het niet zo ver te laten komen. Er moet op korte termijn namelijk flink wat aan de bekende nijpende problemen worden gedaan. Steun: Tweede Kamer 79 zetels en Eerste Kamer 38.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.