Schippers verliest haar geduld: ‘Sluit een compromis, of accepteer een minderheidskabinet!’

‘De tijd van elkaar zitten uitsluiten is nu echt over, en anders moeten we met zijn allen maar een minderheidskabinet accepteren’ aldus Edith Schippers.

Informateur Schippers begint haar geduld duidelijk te verliezen. Ging ze twee maanden geleden nog vol goede moed aan de slag met VVD, CDA, D66 en GroenLinks, toen dat – gelukkig voor Nederland – klapte wist ze zich eigenlijk geen raad meer. Hoe afgrijselijk een coalitie met de afgevaardigden van de klimaatmaffia immers ook geweest zou zijn, het was waarschijnlijk toen al de enige optie die niet meteen van tafel ging. Hoewel Alexander Pechtold pas na de breuk met Jesse Klaver duidelijk maakte niet met de ChristenUnie aan tafel te willen zitten, viel het te verwachten dat het deze christenhater was die het ‘motorblok’ in eerste instantie richting GroenLinks had gestuurd.

Die opties lijken dus allebei definitief de prullenbak in te zijn verdwenen, en ook suggesties om de PvdA of SP op één of andere louche manier bij dit alles te betrekken werden meteen afgeschoten. Maar wat dan wél? Edith Schippers lijkt het in ieder geval totaal niet te weten, en roept donderdag nog eens op om ergens – waar dan ook – een compromis te sluiten. Ze voegt er zelfs een dreigement aan toe:

Ik constateer dat momenteel alle meerderheidscoalities stuiten op bezwaar van minimaal één partij. (…) Zonder beweging gaat die er dus niet komen. Zo eenvoudig is het. En dan eindig je met een minderheidskabinet. Dat heeft op dit moment niemands voorkeur.

Nouja, niemand? Schippers doet het daarmee een stuk ernstiger klinken dan het werkelijk is. Nederland zou namelijk best een kabinet kunnen gebruiken dat niet achterover gaat zitten en onzin doorvoert waarvan ze weten dat ze er toch wel steun voor hebben. Nee, wat dachten we er met zijn allen van als dit kabinet zowaar écht eens met voorstellen zou komen waarvoor steun te verdienen valt – en verdiend moet worden – bij de andere partijen? Of wat dachten we van het zakenkabinet als voorgesteld door Forum voor Democratie, waarin partijen irrelevant zijn en simpelweg de beste mensen op de belangrijkste posten komen? Beide ideëen zouden het democratisch gehalte van dit land een frisse oppepper geven die het wel kan gebruiken!

Met een minderheidskabinet zou dus eigenlijk enkel informateur Schippers zelf, die het als haar falen zou zien, verliezen: Nederland zou er heel goed stevig van kunnen profiteren. Helaas zitten we natuurlijk met een stevig probleem: het partijkartel zal alle mogelijke middelen uit de kast trekken om zulke kabinetten te blokkeren. Compromissen sluiten zit hen immers totaal niet in hun bloed, waarmee ze nog liever nieuwe verkiezingen uitschrijven dan te buigen voor de democratie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Peter Selie

  Het is natuurlijk geen normale reactie, maar alleen die achterlijke hoed van dat mens, doet mij wenkbrauwen fronsen en ik denk meteen wat een nep figuur die dankbaar ingaat op de eisen en lucratieve douceurtjes van de Tabakslobby.

 2. Skippybal

  welk compromis wil de VVD eigenlijk maken?

  De villasubsidie in ieder geval niet. Schaf deze (geleidelijk) af en er kunnen tal van belastingen omlaag.

  1. toetssteen

   @Skippybal
   Villasubsidie???? Doelt u op een Daan doorsnee huis van ongeveer 250.000 waar een jong stel beiden voor zullen moeten werken en blijven werken ook al komen er kindjes? Villasubsidie??? Voor de jonge mensen die al tig jaar op de wachtlijst staan voor een huurhuis, maar het wel kunnen vergeten en nu omdat ze een gezinnetje willen stichten hun toevlucht nemen tot het onderste segment van de woningmarkt?
   Skippy, het merendeel van de kopers zijn geen kapitalisten, maar mensen die trachten hun hoofd boven water te houden! De gemeentelijke belastingen rijzen de pan uit, onder andere de OZB.

 3. Guus Geluk

  Het lijkt me goed als Rutte nu de leiding neemt. Iedereen in de hoek en de VVD neemt het voortouw.

  1. Ni28

   Door leugens komen wij er wel.

   1. Guus Geluk

    Nee, met compromissen.

    1. Ali Yas

     Ik weet een nuttig compromis: laat Rutte zijn trots eens inslikken en een coalitie met de PVV en het CDA aangaan. Dan is een minderheidskabinet niet nodig.

     1. Guus Geluk

      Het is niet een kwestie van trots; het is niet in het landsbelang om Wilders het kabinet in te halen.

     2. van Urk

      Guus Geluk@ Een stelletje kakelende kippen met eigendunk wel zeker? Politici moet gewoon een keer naar het volk luisteren en doen wat het volk wil! 1,2 miljoen Nederlanders hebben toch maar wel de verantwoording genomen om op Wilders te gaan stemmen. Ons landsbelang wordt met het in ons strot geduwde groene communistische gedrocht Groen Links of de partij van Mengele de D666 er ook niet beter van.

     3. Guus Geluk

      Ik stel prijs op een deskundig en efficiënt landsbestuur, van Urk, en met de populisten zie ik dat niet gauw gebeuren. De onderhandelingen met GroenLinks zijn geklapt en D66 zal, aangezien zij met VVD en CDA in een kabinet zit, ook niet alleen bepalen.

      Laten we even aannemen dat de PVV wil regeren. Is het dan een verstandige tactiek om Rutte op Twitter te besmeuren, je ongenuanceerde minder, minder-uitspraak niet terugnemen en in de media de premier zwartmaken?

     4. van Urk

      Guus Geluk@ Ik zit liever ook niet te wachten op de PVV. Maar ik accepteer wel de stem van het volk. En trouwens wat verstaat u van deskundigheid? De PVV bestaat heus niet uit mensen die alleen maar de kleuterschool hebben afgerond en daarom totaal niet weten wat volksvertegenwoordiging inhoudt. Andere partijen hebben al genoeg laten zien wat hun deskundigheid is. Was u daar wel voor 100 % tevreden mee dan?

     5. Guus Geluk

      Ze vertegenwoordigen wel het volk, van Urk. Daar zijn ze een ster in. Maar het regeren van een land met meer dan 16 miljoen inwoners is echt iets anders. Waarom zou Rutte zin hebben om met iemand om tafel te gaan die hem deze week nog op Twitter besmeurde? Waarom zouden de christendemocraten met Geert in zee gaan, terwijl zij een grote groep moslims in de achterban hebben? Het moet van twee kanten komen.

     6. van Urk

      Guus Geluk@ Ik weet niet wat u over besmeuren verstaat maar alle politici van welk partij dan ook besmeuren elkaar met verschillende moddersoorten om toch later weer met elkaar in zee te gaan. In de tweede kamer zitten ook moslims waarvan zelfs een moslimpartij. Als Geert de moslims echt zo verschrikkelijk vind dan had hij om die reden allang al met een woeste rode kop de tweede kamer verlaten.

     7. Guus Geluk

      Ja, maar als Buma toewil naar een goede samenwerking met Rutte, twittert hij niet: “Hé, minpres, blijf lekker weg bij de herdenking.” Waarom? Omdat zoiets onbeschoft is en hij de verhoudingen danig verziekt.

     8. van Urk

      Guus Geluk@ Daar geef ik u inderdaad gelijk in. Maar behalve Wilders reageert het volk precies hetzelfde tegen dit soort politieke wegkijkers, leugenaars, draaikonten of oostindisch dove struisvogels in menselijk gedaantes. En ook Buma kan later nog van beleefdheid gaan veranderen als hij om een bepaalde reden het niet mee eens is met Rutte.

     9. Guus Geluk

      Inderdaad, maar het volk gebruikt niet altijd de hersens. Het volk reageert veeleer vanuit de onderbuik en populisten regeren vanuit de onderbuik.

    2. Marija

     dan… PVV UITNODIGEN 111

 4. Arubano

  Uiteindelijk is die Schippers toch wel een erg overschat vrouwtje gebleken. Komt dus niks uit. Zal nooit even met haar vuist op de tafel geslagen hebben om te zeggen ‘Doe nu eens even allemaal gewoon en praat met iedereen’.
  Zal mij benieuwen met wat voor slappe hap we straks weer een aantal jaren te maken hebben.

 5. toetssteen

  Minderheidskabinet, waarom niet? Kan men per onderwerp zoeken naar een meerderheid. Prima voor een democratie.

 6. Babaji538

  U dacht geluk, te hebben, mevr. Schippers.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.