Schippers verliest haar geduld: 'Sluit een compromis, of accepteer een minderheidskabinet!'

Geen categoriemei 25 2017, 18:00
'De tijd van elkaar zitten uitsluiten is nu echt over, en anders moeten we met zijn allen maar een minderheidskabinet accepteren' aldus Edith Schippers.
Informateur Schippers begint haar geduld duidelijk te verliezen. Ging ze twee maanden geleden nog vol goede moed aan de slag met VVD, CDA, D66 en GroenLinks, toen dat - gelukkig voor Nederland - klapte wist ze zich eigenlijk geen raad meer. Hoe afgrijselijk een coalitie met de afgevaardigden van de klimaatmaffia immers ook geweest zou zijn, het was waarschijnlijk toen al de enige optie die niet meteen van tafel ging. Hoewel Alexander Pechtold pas na de breuk met Jesse Klaver duidelijk maakte niet met de ChristenUnie aan tafel te willen zitten, viel het te verwachten dat het deze christenhater was die het 'motorblok' in eerste instantie richting GroenLinks had gestuurd.
Die opties lijken dus allebei definitief de prullenbak in te zijn verdwenen, en ook suggesties om de PvdA of SP op één of andere louche manier bij dit alles te betrekken werden meteen afgeschoten. Maar wat dan wél? Edith Schippers lijkt het in ieder geval totaal niet te weten, en roept donderdag nog eens op om ergens - waar dan ook - een compromis te sluiten. Ze voegt er zelfs een dreigement aan toe:

Ik constateer dat momenteel alle meerderheidscoalities stuiten op bezwaar van minimaal één partij. (...) Zonder beweging gaat die er dus niet komen. Zo eenvoudig is het. En dan eindig je met een minderheidskabinet. Dat heeft op dit moment niemands voorkeur.

Nouja, niemand? Schippers doet het daarmee een stuk ernstiger klinken dan het werkelijk is. Nederland zou namelijk best een kabinet kunnen gebruiken dat niet achterover gaat zitten en onzin doorvoert waarvan ze weten dat ze er toch wel steun voor hebben. Nee, wat dachten we er met zijn allen van als dit kabinet zowaar écht eens met voorstellen zou komen waarvoor steun te verdienen valt - en verdiend moet worden - bij de andere partijen? Of wat dachten we van het zakenkabinet als voorgesteld door Forum voor Democratie, waarin partijen irrelevant zijn en simpelweg de beste mensen op de belangrijkste posten komen? Beide ideëen zouden het democratisch gehalte van dit land een frisse oppepper geven die het wel kan gebruiken!
Met een minderheidskabinet zou dus eigenlijk enkel informateur Schippers zelf, die het als haar falen zou zien, verliezen: Nederland zou er heel goed stevig van kunnen profiteren. Helaas zitten we natuurlijk met een stevig probleem: het partijkartel zal alle mogelijke middelen uit de kast trekken om zulke kabinetten te blokkeren. Compromissen sluiten zit hen immers totaal niet in hun bloed, waarmee ze nog liever nieuwe verkiezingen uitschrijven dan te buigen voor de democratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten