Swingend Ajax wordt geprezen door buitenlandse media: “Deze prestatie zou Johan Cruijff trots maken!”

De duistere periode van het Nederlandse voetbal wordt opeens, en onverwacht, verlicht door een fantastisch presterend Ajax.

In Nederland zelf heeft Ajax de titel weliswaar verspild, maar in Europa doet de club uit Amsterdam het geweldig. Gisteren won Ajax met maar liefst 4-1 van Olympique Lyon. Dat was verrassend omdat Lyon over het algemeen hoger wordt aangeschreven dan het moderne Ajax. En het mooiste van alles? Ajax deed dat met bijzonder aanvallend, attractief voetbal. Er werd niet achteruit gelopen; Ajax zette gewoon vol de aanval in en won dus op de ouderwetse manier.

Internationale commentators en media zijn dan ook bijzonder onder de indruk van dit team. “Just like in the old days, Ajax are flying in Europe!” riep de commentator van het Britse BT Sport al tijdens de wedstrijd. Het Amerikaanse ESPN heeft het erover dat Ajax de tegenstander “wegblies.” Daar is geen woord aan gelogen. Ajax was echt veel sterker dan Olympique en had eigenlijk niet 4, maar 5, 6 of zelfs 7 doelpunten moeten maken. Zo groot was het krachtsverschil.

Ook de Washington Post is onder de indruk van dit Ajax. De krant legt uit dat het gisteren de eerste Europese wedstrijd in de Arena was nadat bekend is geworden dat het stadion van Ajax hernoemd zal worden in de Johan Cruijff Arena. Vervolgens:

“The Amsterdam team put in a performance that would have made him proud.”

En:

“It also showed that this young Ajax team could be strong enough to win its first continental title since 1995.”

Jawel, voor het eerst in vijftien jaar houden de internationale media er dus eindelijk weer eens rekening mee dat een Nederlandse club zowaar een Europese cup kan winnen.

En dan zijn we er nog niet. Ook het Duitse Bild is vandaag vol lof over Ajax:

“Ajax kan geschiedenis gaan schrijven met de eerste Europese prijs sinds 1995. Toen hadden ze een team met onder meer Patrick Kluivert, Edgar Davids en Marc Overmars. Nu heten de sterren Traoré (21), Dolberg (19) en Younes (23).”

De titel van het stuk is nog wel het mooiste aan het verhaal:

“Ajax-jochies spelen Lyon weg.”

Ook laat Bild weten dat de finale Ajax bijna niet meer kan ontgaan. Nou klopt het dat Ajax deze voorsprong niet meer weg mág geven, maar dat is wat anders dan er vanuit gaan dat het wel goed komt. Lyon liet het gisteren niet zien, maar het is wel degelijk een heel goed team. Ajax zal volgende week in Frankrijk dus weer optimaal moeten presteren om inderdaad door te stomen naar de finale. Dat is geen appeltje-eitje.

In België zijn ze ook bijzonder positief over Ajax. Het Nieuwsblad noemt de ploeg “piepjonge maar frivool,” terwijl Het Laatste Nieuws stelt dat Ajax “de finale kan ruiken.”

Tenslotte is er ook nog het Spaanse Marca:

“Ajax droogt Lyon af. Alleen doelman Lopes zorgde ervoor dat Ajax niet nóg dichter bij de finale kwam. Met een gemiddelde leeftijd van 21,7 jaar werd Lyon verpletterd.”

Jawel, oude tijden herleven. We hebben er een jaar of twintig op moeten wachten, maar Ajax geniet eindelijk weer aanzien in Europa.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Skippybal

  Huh…de Washington post? Wat weten Amerikanen nu van voetbal.

 2. HaZ

  Een fantastische performance van Ajax, waarbij ik geen moment het idee had dat O.Lyon ook maar iets te vertellen had. Dit is het voetbal zoals we dat als Nederlanders graag willen zien, agressief en enbloc druk zetten. Op deze manier kunnen we het Nederlandse voetbal weer op de Europese kaart zetten. Nu nog wat professionalisme binnen de KNVB doorvoeren en hopelijk kunnen we dan de Wereldkaart ook weer aantikken.

 3. Isolde

  Ajax had eerder zo ver kunnen zijn als ze de moed had gehad eerder afscheid te nemen van van Frank tikkie-breed de Boer. Die aardige jongen heeft Ajax jaren achterop gebracht met een slaapverwekkend verdedigend voetbal. Balbezit en verdedigen was belangrijker dan aanvallen.
  Bosz heeft de club gereanimeerd en we zien eindelijk weer flitsend voetbal.

  Geweldig!

  1. Floris

   Goh, Isolde, je lijkt Ceteris Paribus wel:

   “Ajax heeft eindelijk de natte deken van Frank de Boer afgeschud en afscheid genomen van een afschuwelijke periode van tikkie breed, balbezit en loeren op een kansje.
   We spelen weer fris voetbal onder leiding van een trainer die de godenzonen het spel laat spelen dt bij Ajax hoort.
   Ik voorspel dat Ajax weer kampioen wordt, maar dat is niet het belangrijkste: Ajax speelt weer voetbal dat wél is om aan te gluren!”

   http://uitingsvrij.net/viewtopic.php?f=48&t=3418&start=80

 4. Beukman

  Net als Floris heb ook ik geen verstand van voetbal. Ik heb er gisteren niet minder om genoten. Tijdens de pot vroeg ik me af of Olympique nou zo slecht speelde of Ajax zo goed.
  Het lijkt me rijkelijk vroeg om nu al te jubelen over een nieuw Ajax-tijdperk. De enige die nog met beide benen op de grond lijkt te staan is trainer Bosz. Terecht relativeerde hij gisteren de zege, door erop te wijzen dat in de vorige ronde Ajax er toch weer bijna uit lag door matig spel.

  Olympique moet er drie maken in de return, en ondertussen de 0 houden. Om in Cruijff-logica te eindigen: een achterstand kan ook een voordeel zijn.
  Denk aan Barcelona, een paar weken terug.

  1. Floris

   “Net als Floris heb ook ik geen verstand van voetbal.”
   ——————————————————-
   Beukman laat zich weer eens kennen. Het blijven kleuters, die linkse jongens.

   Verder ben ik het zowaar met je eens. Schalke uit liet zien dat deze jonge ploeg kwetsbaar is. Maar mocht dit stel (grotendeels) bij elkaar blijven dan zit er meer moois in het vat.

   1. Isolde

    Floris hield tot voor kort bij hoog en laag vol dat de Boer een fantastische trainer was en Peter Bosz te licht voor de functie.

    Ik bedoel maar.

    1. Floris

     Hoe kan jij dat weten, Isolde?

     Antwoord: omdat jij het er als Ceteris Paribus met mij over gehad hebt op UV. Je bent dus weer compleet door de mand gevallen, Wim.

     Overigens zei ik niet dat Bosz te licht was voor de functie, maar dat hij nog nooit een topclub had getraind en dat maar afgewacht moest worden hoe hij het zou gaan doen. Na een bar slecht begin blijkt dat gelukkig goed mee te vallen.

     1. Isolde

      Als ik me niet vergis, beste Floris, heet je op genoemd forum Cat en op een ander forum weer Catweazle.
      Ik vind dat geen probleem hoor, het gaat op fora niet om personen maar om opinies. Als het om personen zou gaan zou jij je hier toch ook met je echte naam voorstellen?

     2. Isolde

      Floris jokt overigens akelig. Een paar jaar geleden toen hij onder een andere nickname met mij debatteerde op een ander forum roemde hij Frank de Boer als een toptrainer. Ik zag toen al hoe die figuur Ajax aan lager wal bracht en suggereerde Peter Bosz als nieuwe trainer.
      Hij noemde dat grote onzin want over Frank wilde hij geen kwaad woord horen en Peter Bosz vond hij een slecht idee.

      Floris sprak toen al ronkend over zichzelf als als een groot voetbalkenner. Hij kreeg ongelijk en ik kreeg gelijk.

      Mooier kunnen we het niet maken.

     3. Floris

      “Een paar jaar geleden toen hij onder een andere nickname met mij debatteerde op een ander forum”
      ———————————————————————
      Ik ben blij dat je deze keer niet ontkent. Je zag kennelijk geen ontsnappingsroute meer.

     4. Isolde

      Ontkent Floris dat onder meerdere nicknames op verschillende fora bijdragen plaatst?
      Nee, dan zou de pot de ketel verwijten.

     5. Floris

      “roemde hij Frank de Boer als een toptrainer.”
      ————————————————————-
      Die discussie is hier te volgen, dus wie hier jokt is voor iedereen vast te stellen: http://uitingsvrij.net/viewtopic.php?f=48&t=3418&start=80

      Over De Boer: die kreeg te maken met de erfenis van prutsers als Van Basten en Jol en heeft Ajax uit het slop gehaald. Onder hem werd Ajax 4 keer achter elkaar kampioen en in het begin gebeurde dat met mooi voetbal. Hij presteerde dit tegen de achtergrond van de ene bestuurscrisis na de andere met bleef de rust zelve. Dat is voorwaar een prestatie van formaat.

      In z’n laatste 2 jaren ging het stukken minder en achteraf kan worden gesteld dat hij inderdaad veel te behoudend is gaan spelen. Dat schreef ik trouwens in die draad ook (06-12-16):

      “Zoals je in dit subforum kan lezen heb ik m’n mening over De Boer neerwaarts bijgesteld, Wim. Nadat Ajax “iets” te vaak in het mes van geslepen tegenstanders (bv Red Bull Salzburg) was gelopen is Frank veel te behoudend geworden. Iets wat hij in z’n eerste jaren beslist niet was.

      Peter Bosz begon dramatisch, maar heeft zich voortreffelijk hersteld. Eerlijk is eerlijk. Ajax is z’n eerste topclub dus z’n aanstelling was toch wel een gok, maar die lijkt goed uit te pakken. Hij heeft het prima gezien met Schöne op zes, de vondst met Sinkgraven als linksback verdient alle lof en hij heeft de voorkeur gegeven aan iemand die onder De Boer pas een kans kreeg toen Riedewald geblesseerd raakte: Nick Viergever. Deze speler blijkt nu veel beter te zijn dan menigeen dacht.”

     6. Isolde

      Floris is een echte jokkebrok. De discussie die ik met hem voerde was niet op Uitingsvrij op het moment dat ook hij inzag dat hij zich deerlijk had vergist, maar zeker twee jaar daarvoor op een ander forum.
      Dat weet hij natuurlijk heel goed maar een fout toegeven valt voor hem niet mee. Daarom zeurt hij altijd bij moderatoren om een ban voor mij.

     7. Floris

      Natuurlijk ontken ik dat niet. Ik verwijs immers zelf naar de discussie die ik op UV voerde als cat.

      Waarom jij zo vaak ontkent hebt Cypres, Graatsma, Danube te zijn (en noem de enorme waslijst aan aliassen maar op) is mij een raadsel. Het liegen zit in je bloed, dat is het enige dat ik kan bedenken. Mogelijk vind je het ook gewoon leuk om te liegen.

     8. Floris

      “De discussie die ik met hem voerde was niet op Uitingsvrij op het moment dat ook hij inzag dat hij zich deerlijk had vergist, maar zeker twee jaar daarvoor op een ander forum.
      Dat weet hij natuurlijk heel goed..”
      ———————————————————————-
      Het zou kunnen, maar ik herinner het me niet. Waar was dat dan?

     9. Isolde

      Waarom zeurt iemand die onder meerdere nicknames op meerdere fora opereerde over het feit dat ik dat ook deed?
      En waarom is dat reden om bij moderatoren eindeloos om een ban voor mij te zeuren?

     10. Floris

      Goed lezen, knul. Het gaat er niet om dat jij meerdere nicknames hebt gevoerd, maar dat je dat zo vaak hebt ontkend. Ik heb nooit ontkend onder de nicks cat en catweazle te hebben gepost. Je bent een vieze leugenaar en ik heb een enorme hekel aan leugenaars.

 5. Floris

  Peter Bosz heeft het boven verwachting gedaan, maar heeft ook het geluk gehad dat er razendsnel spelers zijn doorgebroken cq gekocht waarvan je nu al kan zeggen dat ze de absolute top gaan halen:

  – Onana
  – Sanchez
  – De Ligt
  – Ziyech
  – Dolberg

  Dat scheelt wel een slok op een borrel met de ploeg van vorig seizoen en dan noem ik nog niet eens Traoré omdat die gehuurd is.

  1. Skippybal

   I vrees dat ze alle 5 volgend jaar al weg zijn voor een middenmoter in Engeland.

   Kapitalist dat ik ben, kan ik die jochies geen ongelijk geven, maar leuk is helaas anders.

   1. Floris

    Ze hebben langdurige contracten dus dan vangt Ajax in ieder geval 5 keer de hoofdprijs. Minstens 30 á 40 miljoen per stuk.

    En verder denk en hoop ik dat ze zo verstandig zijn om nog een jaartje of 2 bij Ajax te blijven. Dat grote geld komt toch wel een keer hun kant op.

    1. Skippybal

     Zo werkt het idd. Floris en dat is het mooie van de vrije markt die bewijst perfect te werken.

     Helaas heb je er als liefhebber van het product “voetbal” niets aan als de BV Ajax een goed gevulde bankrekening heeft, die dan toch te mager is om het om te zetten in kwaliteit op het veld.

     Toch maar eens toewerpen naar een Belgisch-Nederlandse competitie?
     PSV, Luik, Ajax, Anderlecht, club Brugge, Feyenoord en Gent en aanvullen met de best of the rest boort nieuwe markten aan.

     1. Floris

      Zelfs als zo’n competitie er komt (waar ik wel het voordeel van in zie) blijven we financiëel op lichtjaren afstand van de grote voetballanden. Dat is niet anders. Maar dat was in 1995 ook al zo en toen won Ajax toch maar mooi de CL. Structureel meedoen met de top zit er niet in, maar incidenteel succes is altijd mogelijk en daar geniet ik momenteel intens van. Dat Ajax geen kampioen wordt maakt me momenteel niets uit, dat komt volgend jaar wel weer.

    2. Isolde

     Ja, Floris, dat hebben we te danken aan de revolutie van Peter Bosz die mogelijk werd na het vertrek van de grote vergeler Frank de Boer.

     Kun je nu toegeven dat je het altijd verkeerd zag?

     1. Floris

      De Boer is goed begonnen maar werd op een gegeven moment te voorzichtig. Dat heb ik allang toegegeven, evenals de redenen daarvoor. Ajax liep te vaak in het mes van geslepen ploegen.

      Wat ik jou niet heb zien toegeven is dat Bosz fenomenaal geluk heeft gehad met de doorbraak van de 5 genoemde toptalenten. Zonder dat zou hij mogelijk niet eens de kerst hebben gehaald.

  2. Isolde

   In de tijd van Frank de Boer diende zich ook goede spitsen aan maar die kwamen niet uit de verf of liepen gillend weg omdat ze niet rendeerden in het tikkie-breed concept van de verdediger Frank de Boer.

   1. Floris

    Alleen in de laatste 2 jaar onder De Boer was het te voorzichtig. Toch rendeerde Milik wel degelijk. Zelfs zo goed zelf dat hij voor ruim 30 miljoen werd verkocht.

    1. Isolde

     Milik had jaren nodig voordat de Boer hem een kans gaf en liep gillend weg.
     Welke spitsen braken nog meer door onder de Boer?

     1. Floris

      Je lult uit je nek. Milik speelde slechts 2 seizoenen voor Ajax en stond vanaf het begin in het veld.

      Verder gaat het niet alleen om spitsen maar ook om buitenspelers en creatieve middenvelders met aanvallende intenties. Die zijn er zat geweest onder De Boer waarvan ik slechts Christian Eriksen noem. Jol was te schijterig om hem op te stellen maar onder De Boer speelde hij vanaf dag één. En met groot succes.

     2. Isolde

      Je blijft wrijven in de zelfgemaakte vlek. Dat patroon is bekend onder al die nicknames waarmee je functioneerde op vele fora.

      Dat dit patroon ook altijd leidde tot smeekbedes aan de moderatie om me te bannen zal je ook niet ontkennen.

      Je bent me er eentje.

 6. Kritiekaster

  Ajax won vandaag ook weer met 4.0 terwijl Feyenoord met 3.0 verloor.
  Feyenoord wil zo dolgraag een keer kampioen worden maar je gunt ze dat alleen uit medelijden.

 7. Beukman

  Uit tegen Excelsior, altijd lastig. Woehaaa Feijenoord! Leuk hoor om een club van harde werkers te zijn, maar als je je verstand thuis laat, schiet je daar weinig mee op.

  1. Kritiekaster

   Het beste van het Nederlandse voetbal wordt vertegenwoordigd door Ajax. Als die in het begin van het seizoen een beetje minder punten hadden gemorst hadden we die opgefokte hype rond Feyenoord helemaal niet gehad. Feyenoord kan alleen door een bedrijfsongelukje kampioen worden.

   1. Beukman

    @Kritiekaster
    Ach, ik ben wat milder. Feijenoord heeft met werkvoetbal vrij constant gespeeld en ze zijn er steeds voor gegaan. Ajax heeft ondertussen een onstuimige innerlijke groep doorgemaakt, maar het bijbehorende horten en stoten heeft ze punten gekost.
    Er is geen beter vermaak dan leedvermaak. Wordt nog knap lastig volgende week voor de Rotknorders, thuis tegen Herakles. 🙂

    1. Isolde

     Volgende week moeten ze winnen en als ze tegen Excelsior dramatisch verliezen waarom kunnen ze dan makkelijk winnen van Heracles?

     In de tussentijd plaatst Ajax zich ook nog even voor de finale van de Europa League.
     Wie is hier de kampioensploeg?

     1. Beukman

      @Isolde
      Ik verwacht dat Feijenoord volgende week de zenuwen wel weer in bedwang zal hebben en met 5-1 over Heracles heen gaat walzen. Maar Ajax is momenteel zonder meer de ploeg met de meeste schwung.
      De competitie gaat echter niet om de laatste weken maar om het hele seizoen. En tja, eerlijk is eerlijk, maar dan zou de winst voor Feijenoord niet helemaal onverdiend zijn.

 8. Babaji538

  De video is verwijderd.
  Wat een prestatie.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.