Bizar: 1,6 miljard euro aan toeslagen onterecht uitgekeerd, half miljard niet meer te innen

Dit gebeurt er als het toeslagensysteem zo ingewikkeld is opgezet, dan wordt het overzicht op de data onmogelijk op te stellen en worden heel snel fouten gemaakt. Hierbij gaat het om betalingen die ‘per ongeluk’ zijn gegaan en om betalingen die onterecht zijn aangevraagd. 

Het belastingstelsel in Nederland is één van de moeilijkste en ingewikkeldste systemen in de wereld. Zo veel regeltjes, uitzonderingen en systemen die een wirwar van gangetjes veroorzaken waarin niemand weet waar ze naartoe moeten en of het wel goed gaat.

Tussen 2006 en 2016 is er aan 121 miljard euro uitgegeven voor toeslagen. Zeventien procent van die 121 miljard is onterecht uitgegeven. Dat is bijna twintig miljard euro. Dat is al een bizarre ontwikkelingen als er zo groot percentage is dat je onterecht uitgeeft als overheid. Daarvan moet nog steeds 1,6 miljard euro terugkomen, waarvan het nog maar de vraag is of dat gaat gebeuren.

Veel geld kan niet terugkomen, omdat het mensen betreft die niet goed geld hebben om het terug te betalen. Dat betekent dat ze het geld gekregen hebben, waar ze geen recht op hebben, en het dan gelijk hebben uitgegeven. Hoe kan je zoiets maken? Dan heb je echt heel veel lef om andermans geld, want dat is het uiteindelijk, zo makkelijk uit te geven.

Nu is het niet alleen de schuld van degene die het onterecht hebben gekregen en uitgegeven, maar ligt het ook vooral aan het systeem zelf. Het is al een warboel bij Financiën en de Belastingdienst, daar heeft staatssecretaris Wiebes al veel problemen mee gekregen. Er is een simpele oplossing: versimpel het belastingsysteem drastisch. Een duidelijk stelsel met eenduidige duidelijke regels.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. HaZ

  Heeft Henri Keizer dat half miljard nog niet gestort dan ?

 2. loes530

  ?

 3. loes530

  haz denk dat we Henri Keizer dat terug betaald

 4. Floris

  Het is al lang verdacht stil rond die speknek. Ik ruik een doofpot.

 5. Ni28

  Nederland is de meest bureaucratische land ter wereld met zoveel controles ingebouwd dat men door de bomen het bos niet meer ziet. En dan krijg je een averechtse uitwerking. De boeven lopen met geld weg en alleen de nette belastingbetaler is de pineut. VVD weer, dat ook nog!

 6. Bes Tolen

  Logisch want de Belastingdienst heeft zich nooit erg bekommerd om de kwaliteit van de wat heet interne controle en administratieve organisatie. En vervolgens de accountantscontrole hierop met de nodige adviezen. Directies wisten het bij gebrek aan kennis van zaken altijd toch beter? Of was het eenvoudig niet serieus nemen? Bovendien de Belastingdienst is al vanouds een inspecteursorganisatie en inspecteurs hebben nooit iets gehad met toeslagen. Het was beneden hun waardigheid. Van de overlopers uit de vroegere bedrijfsverenigingen hoefde je niet veel te verwachten hoewel die er vanouds haast voor in de wieg waren gelegd. Maar ja, kwalitatief kwamen die vroegere clubs nooit boven middelbaar niveau uit. Dat was toch al een reden te meer om die toeslagen bij de fiscus onder te brengen?
  Kom, er wordt gewoonweg niet goed geregeld. Zo moeilijk is deze materie niet maar een assertieve organisatie op dit onderwerp opbouwen. Ja, daar heb je doortastende intelligente specialisten voor nodig. Maar met zulke mensen heeft de Belastingdienst nooit kunnen om gaan. Het kwaad straft zichzelf zou je kunnen zeggen. Ja, maar de ellende is voor de burgers, die wel altijd maar moeten betalen. Dat zijn dus niet de regelmatige ontvangers. Daar zitten de door de politiek vertroetelde groepen onder. Zou dat ook niet mee spelen? Want er lijkt wel rechtsongelijkheid tussen de belastingbetalers, die altijd kunnen worden gegrepen en groepen toeslagenontvangers, die zich van de domme mogen houden. Zich al te snel niet gedisciplineerd gaan gedragen. En dat laatste geldt niet voor iedere toeslagenontvanger. in Nederland is het namelijk zo dat je ergens een gezicht voor moet hebben om als zielig zoiets te worden aangemerkt. De sociale diensten ach, laat maar helpt toch niet.
  Zo moeilijk is die problematiek niet. Maar de regels kunnen best eenvoudiger. Komt er ooit de nodige follow up uit de organisatie ? Daar zal de organisatie niet op gebouwd zijn. Aanpakken die vlakke ambtenaren! Op naar een assertieve organisatie in alle geledingen tot en met de gedegen verantwoording naar buiten toe.
  Stelregel van de fiscus? Ach, veruit het meeste komt toch zo wel binnen.

 7. DutchDropveter

  Om te beginnen moet het belasting en toeslagen systeem compleet op de schop. Dit kan wat verstoring en onzekerheden in de financiëlemarkt veroorzaken, de uitgelezen kans om grote hervormingen door te voren lag dus tijdens de crisis en niet nu.

  Men maken 3 posten;
  – inkomsten uit werk
  – inkomsten uit rente
  – Vermogen belasting

  – Inkomsten uit werk
  Loon word bruto van de werkgever overgemaakt naar de staat, de staat keert het netto loon uit en houd een jaarlijks vastgesteld percentage in. (overzichtelijk voor de werkende klasse, weet precies wat je overhoud) Daarnaast is fraude vrijwel onmogelijk omdat het geld langs de overheid is gegaan.

  – Inkomsten uit rente
  Rentenieren of rente op spaar geld zal belast moeten worden met een jaarlijks vast gesteld percentage.

  – Vermogen kan in diverse klassen worden ingedeeld en apart worden belast.

  Toeslagen komen in zijn geheel te vervallen muv; Kinderbijslag en zorgtoeslag (knipoog om dit verder aan te passen)

  Speciale toeslagen voor gehandicapten of andere aandoeningen worden volledig door de staat vergoed.

  Studiebeurzen komen geheel te vervallen, de kinderbijslag word opgerekt (mits inwonend en studeert) naar 23 jaar en kan vanaf het 18e levensjaar op rekening van kind gestort worden.

  Hypotheek rente aftrek zal volgens het bestaande afbouwschema door gezet moeten worden om economische rust te bewaren.

  Huursubsidie en socialehuur, zal net zoals de Hypotheek aftrek worden afgebouwd. tevens word er voor huurwoningen een maximaal huur plafond ingesteld door een onafhankelijke taxateur.

  En zo moet het toch makkelijk, overzichtelijk en voor iedereen duidelijk zijn en ik denk zelfs goedkoper door alle posten die je kunt schrappen en de draaimolen waar het geld telkens in terecht komt.

  1. Sniper666

   @ DD

   Nee, vermogen NIET belasten en inkomsten uit rente ook niet. Het is in dit land al een kunst om wat vermogen op te bouwen. Dan moet je dat eenmaal opgebouwde vermogen met rust laten en mensen toestaan ten volle van dat vermogen te genieten zoals ze zelf wensen. Ook de doodbelasting afschaffen.

   1. DutchDropveter

    Dat is om de welvaart wat beter te verdelen, om de rompslomp met subsidies en toeslagen te voorkomen.

    Belasting op rente vind ik persoonlijk geen gek idee, dan moet de staat dus mee werken die rente om hoog te krijgen.

    Belasting op vermogen moet wel belast kunnen worden en dan heb ik het over alles boven 250.000 euro betaald (bijv.) 0,5% belasting. Overeen bedrag boven 500.000 betaal je 0,75% bedrag boven de 1.000.000 betaal je 1% enz. Het is niet dat het spaarpotje van jan modaal wordt aangetast. Deze hebben dit geld nodig om de vervallen toeslagen en subsidies op te vangen.

    1. Sniper666

     @ DD

     Snap uw uitgangspunt wel, maar zie het wat anders.

     Stel, ondanks de hoge belastingen op inkomsten hark je toch een kapitaaltje bijeen. Dan heb je er dus al belastingen over afgedragen. Mijns inziens moet het daarna ophouden, het meevreten door de roverheid.

     Mijn stelling is dat de fiscus van eenmaal gevormd vermogen af moet blijven. Ook van de rente die uit dat vermogen komt. De staat (=ECB) moet ook eens met de tengels afblijven van de rente om te sturen. Er is trouwens rente genoeg bijeen te harken, zelfs in de huidige markt maar je moet er wel wat voor doen.

     Kijk, als je vorming van vermogen in eigen land toelaat, zal de mens ook meer geneigd zijn dat te doen. Je krijgt immers niet het idee dat je telkens straf krijgt als je geld bijeen harkt, en dat je het dus op een slimme manier moet ontwijken. Het is ook goed voor het land op termijn. Mensen/bedrijven bouwen meer buffers op zodat ze sterker staan als er wat tegenwind komt. Het geld blijft in eigen land. Als er genoeg vermogen is gaan mensen er toch iets mee doen uiteindelijk. En als men de vruchten van vermogen mag hebben, investeert men ook makkelijker in eigen land. Zo is de cirkel rond.

     Daarom ben ik ook tegen “doodbelasting”. Als een persoon is overleden, gaan we er van uit dat die persoon over zijn/haar vermogen gedurende het leven al voldoende belasting heeft afgedragen. Doodbelasting is dus belasting over belasting en dat kan dus niet. Trouwens, wat is er op tegen als mensen aan hun kinderen mogen denken, ook in financieel opzicht.

 8. Sniper666

  Ach valt toch wel mee, een gat van 2,1 miljard. Wat een gezeur, klein bier. Rekenfoutje van die goede en vooral kundige bestuurder van de PvdA heer Dijsselbloem. Niet over praten, onder de pet houden. Allemaal doorlopen a.u.b.!

 9. Bes Tolen

  Zou het verbazen als later moet worden toegegeven, dat de bedragen veel hoger zijn geweest? Het heeft alle zin, dat de Tweede Kamer dit onderwerp toeslagen kritisch blijft volgen.

  1. Sniper666

   @ Bes Tolen

   Welnee, 2,1 miljard is peanuts voor de tweede slaapkamer. Daar liggen ze echt niet wakker van.

   Het hele incompetente circus moet weg daar in Den Haag, incl. nep-oranje’s. Terug naar een republiek met logisch denkend bestuur.

 10. corfo

  In een reactie op een ander onderwerp (Trump : geen uitkering voor immigranten.) las ik een nogal lachwekkende opmerking; iemand meent dat Nederland “zeer bekwame bewindslieden” heeft.
  Deze Wiebes is één van de vele bewijzen van het tegendeel.

 11. maartenvasbinder

  Vereenvoudiging leidt alleen maar tot meer regelgeving. Alleen helemaal opnieuw beginnen kan een oplossing geven. Tot die tijd gewoon door knoeien. Daarna kan meer dan de helft van de ambtenaren voorgoed naar huis.

 12. Bes Tolen

  Ja Sniper, ik ben het met u eens. Neem nu de tocht van het koningspaar naar Italië. Dat doet denken. Contacten daar met de burgemeester van Palermo, die ons hier echt veel problemen bezorgt door actief (illegale) immigratie te steunen. De man is op zijn mooist helemaal gek. En het zoveelste bezoek aan de paus, een instelling waar ik als Nederlands staatsburger geen enkel vertrouwen in heb en die ze al vaker bezocht hebben. Het lijkt in het geheel niet te kloppen met wat u noemt de nep oranjes.
  Neem nu Kohl en Blair indertijd, die zaten steeds bij de paus. Dat ging begin negentiger jaren vooral over Kroatië. Kohl voorzag Kroatië van zware wapens, die hij had buitgemaakt in Oost Duitsland. Maar Kroatië had ook veel vrijwilligers militairen uit het buitenland. Ook niet zo maar.
  En dan de moslims, die in Bosnië werden gesteund (trouwens ook in Kosovo). Daar bestond het leger van de moslims voor een groot deel uit moedjahedien. De oorzaak lag al onder de presidenten Carter en Reagan. Er zijn in de VS krachten op militair gebied, die zich altijd aan doeltreffende democratische controle systematisch onttrekken. Huurlingen militairen, die nu in Irak en Syrië actief zijn, zijn veelal afkomstig uit vroegere oorlogsgebieden in Afrika. Maar deze en andere, dat zijn die via Italië binnen komen, veelal voormalige kindsoldaten, die ongeneeslijk ziek zijn wat mentaliteit betreft, worden nu als asielzoeker op de Europa, of te wel op de West Europese vrouwen los gelaten. Er worden trouwens al ruim dertig jaar huwelijken gearrangeerd tussen jonge illegalen en asielzoekers uit Afrika en Azië en Nederlandse vrouwen. Dat is echt om te vloeken. Dat moeten we vooral doen want op dit gebied zijn ook allerlei kerkelijke figuren bezig. Ik heb nog nooit zo’n hekel aan die lui gehad als tegenwoordig. [Ik ben christelijk opgevoed]. Ik denk dat we al een jaargang autochtone vrouwen op deze manier kwijt zijn zo langzamerhand. Geen wonder dat het GL zo goed gaat. Hoe geschift ook.
  Wat moraal betreft, is het westen kapot. Door de lui, die de moraal in pacht menen te hebben. Erger, er zijn er ook nogal wat die beweren dat hun godsdienst de enige bron is van de juiste moraal. En die politiek figuren als van GL, die zijn overeenkomstig.

 13. Lex

  Tja dit krijg je als je achteraf gaat controleren of de begunstigde wel recht heeft op op het geld.

  We hebben het gezien met de Bulgaren en de Roemenen die allerlei uitkeringen en toeslagen kregen als gratis geld tap machine.

  Ze leren niet maar ook helemaal niets van hun fouten. Het hele systeem moet op de schop.

 14. Babaji538

  Nederland, Tilburg
  Den Haag.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.