Breek: Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie gaan samenwerken

Twee handen op één buik.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 zal Forum voor Democratie Leefbaar Rotterdam steunen. Daar staat tegenover dat Leefbaar FVD zal steunen bij de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2019.

Dat hebben Joost Eerdmans en Thierry Baudet met elkaar afgesproken. De twee politieke leiders zijn het eens over de volgende uitgangspunten waarmee ze Nederland welvarender, democratischer én rechtser hopen te maken:

 • Maximale gemeentelijke autonomie. Zo min mogelijk zeggenschap vanuit Den Haag, en al helemaal geen zeggenschap vanuit Brussel.
 • Minder bureaucratie, lagere belastingen.
 • Direct gekozen burgemeester.
 • Gemeentelijke referenda over belangrijke besluiten die de burger direct raken; geen plaatsing van AZC’s zonder referendum.
 • Bescherming Nederlandse waarden, handhaving Nederlandse wetten, harde aanpak van overlast en criminaliteit.

De enige gemeente waar FVD in 2018 onder eigen naam wil meedoen is in Amsterdam. In alle andere gemeenten zoeken Baudet en Theo Hiddema naar bondgenoten: lokale partijen die inhoudelijk veel verwantschap hebben met FVD, en die aantoonbare expertise en ervaring hebben met campagnevoeren en besturen.

En waarom ook niet? Voor FVD is het belangrijk om overal een rol te spelen, natuurlijk, maar eerst en vooral om dingen te veranderen in Den Haag zelf — dus in de landelijke politiek. Het is dan veel logischer om op gemeentelijk niveau allianties aan te gaan met lokale partijen die de standpunten van FVD delen. En ja, met name Leefbaar Rotterdam is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van.

Het wordt nog wat in 2018. Geert Wilders heeft al aangegeven dat de PVV ook mee wil doen in Rotterdam. Hij neemt Leefbaar dan ook regelmatig onder vuur op Twitter tegenwoordig. Maar nu staat Leefbaar niet meer alleen; Eerdmans en crew hebben opeens een landelijke partij die ze steunt.

Ja, het wordt interessant volgend jaar in Rotterdam: de PVV tegenover Leefbaar/FVD. Wie gaat die strijd winnen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Standaardbinnen

  Het lijkt me vooral bedoeld als een verbond tegen de PVV. Het zal wel een pittige burenruzie worden, dat is Wilders en Baudet wel toevertrouwd.

   1. Skippybal1

    Begin medelijden met Geert te krijgen, iedereen is tegen hem.

    Maar dat ligt natuurlijk niet aan hem.

    1. Guus Geluk

     Bij de Tweede Kamerverkiezingen scoorde de PVV 15,6% van de uitgebrachte stemmen. Daarmee volgde zij de VVD op de voet (16,4% van de uitgebrachte stemmen). Joost Eerdmans is ongetwijfeld bang dat zijn partijtje in 2018 door de PVV wordt verpulverd.

     Ik ben het hier eens met Wilders. Eerdmans is uit pure angst direct in de schoot van Baudet gekropen.

 2. Guus Geluk

  Ik ben benieuwd hoe de PVV-stemmer hierop reageert: welke Baudet vooral als een bondgenoot tegen de “elite” zag. Het is duidelijk dat Baudet nu één van de grootste politieke vijanden van Geert rugdekking geeft.

  Baudet en Wilders gaan op ramkoers. ’t Zal mij benieuwen welke partij als grootste uit de bus komt.

  1. DutchDropveter

   Heel simpel Baudet is een schaap in VVD kleren daar trap ik niet meer in;

   Baudet: „Ik heb geen problemen met de PVV, maar die partij schiet door op een aantal onderwerpen, waardoor ze zichzelf uit de markt prijst. Maar als Geert morgen belt, dan willen we best eens praten.”

   Nog net niet geciteeteerd door Mark R.

   1. Guus Geluk

    Klinkt meer als een rechtse vorm van Pechtold.

 3. Nederlandse_Patriot

  Ik hoop dat FVD ook naar mijn gemeente komt. Zou mooi zijn! Zo niet, dan stem ik hoogstwaarschijnlijk PVV.

  1. DutchDropveter

   Op gemeentelijk niveau is FvD het jongere broertje van de VVD en verschillen ze amper.
   Maw. ik denk niet dat FvD zo vast houdend is als Wilders.

   Baudet: „Ik heb geen problemen met de PVV, maar die partij schiet door op een aantal onderwerpen, waardoor ze zichzelf uit de markt prijst. Maar als Geert morgen belt, dan willen we best eens praten.”

   En jij bent af baudet! Wij willen de grens dicht, uit de EU en dus ook de Euro ik zie dat met FvD (omdat het te correct is) niet gebeuren.

   Politiek werkt als handel je zegt een bepaald bedrag maar voor 10% minder mag het ook weg omdat je dat hebt mee gecaluleert. Baudet geeft alles weg!

   1. Nederlandse_Patriot

    De PVV is op sociaal-economisch gebied nogal links. Ik wil gewoon een compleet rechtse partij en dan geen VVD fake rechts. FVD is dus perfect voor mij. FVD is niet zwak op grenzenbeleid of de EU, ze zijn zeer sterk op die onderwerpen. Baudet geeft niks weg.

 4. Standaardbinnen

  Ik betwijfel of dit een slimme zet van LR is. Ze hebben zich ontwikkeld tot een reëel bestuurlijk alternatief. Dat kan Baudet nog bepaald niet worden gezegd.

 5. Skippybal1

  Goede ontwikkeling, fatsoenlijke rechtse partijen zien ook wel dat de PVV
  een obstakel is geworden.

  20 rechtse zetels, bijna 2.000.000 stemmen die elke verkiezing helemaal niets waard zijn vanwege een leider die alleen kan schreeuwen en irriteren.

  1. Standaardbinnen

   Om die reden lijkt het me ook niet slim van LR om zich in die rechtspopulistische modderpoel te laten trekken. Ze kunnen er beter buiten blijven en boven staan.

  2. RobertMarsman

   En wat noem jij fatsoenlijk rechts? Partijen die de islam niet durven te benoemen als het allergrootste probleem. Want het islam woord wat Wilders zo vaak in zijn toespraken gebruikt heb ik bij het Forum nog nooit horen vallen.

   1. Standaardbinnen

    De islam is niet het allegrootste probleem. Dat is grote kolder.

    1. RobertMarsman

     O wat dan wel vraag ik me af? Het grootste probleem waar wij mee te kampen hebben zijn terreur aanslagen die tegenwoordig in Europa bijna wekelijks gepleegd worden. De alsmaar groeiende invloed van de islam wat ten koste gaat van onze eigen normen, onze eigen waardes, onze eigen vrijheid, onze cultuur, onze tradities en de democratie.

     1. Standaardbinnen

      Ik weet dat islamofoben dit inmiddels beschouwen als het grootste probleem. Het is net zo zinnig de gewelddadigheid van extreem-rechts in Europa het grootste probleem te noemen:

      http://www.volkskrant.nl/buitenland/niet-63-maar-849-racistische-moorden-in-duitsland~a3558296/

      We zwijgen nog maar over Breivik.

      De echte grote problemen zijn klimaat, vluchtelingen, vergrijzing, schuldencrisis en de dreiging vanuit Rusland.

      En jij zit maar met die Muzelman in je kop.

     2. RobertMarsman

      Ja joh inderdaad. Wat doet het er toe dat er bijna wekelijks in Europa een moslim ergens een bloedbad aanricht. De opwarming van de aarde is natuurlijk veel belangrijker dan al die koran aanbidders die Europa langzaam aan het overnemen zijn. Nou nou zeg Breivik man. Mag ik even lachen.

     3. Standaardbinnen

      De gedachte dat moslims Europa aan het overnemen zijn komt bij islamofoben veel voor, het is een waandenkbeeld waar geen kruid tegen gewassen is.

      Met feiten heeft het niets te maken, wel met ingebeelde angsten die bij de lijder natuurlijk wel heel reëel kan aanvoelen.

     4. Beukman

      @Robert Marsman merkt op:
      “Het grootste probleem waar wij mee te kampen hebben zijn terreur aanslagen die tegenwoordig in Europa bijna wekelijks gepleegd worden.”

      Duizenden doden per jaar door roken en meeroken, groeiende afvalbergen, verkeersslachtoffers, geweld door alcohol, kanker, de aardbevingen in Groningen, het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Zomaar ad random een paar problemen waar die paar aanslagen niet aan kunnen tippen.

      Laat je toch niet bang maken en blijf dingen in proporties zien. Anders speel je de terroristen juist in de kaart.

    2. RobertMarsman

     Islamofobie is nu het typische argument van de weg kijkers. Het maakt ze ook niet uit hoeveel aanslagen er gepleegd worden door islamitische vrijheidshaters. Uiteindelijk ligt het aan ons zelf.

     1. Standaardbinnen

      Het maakt wel uit, Marsman, de terroristische aanslagen zijn ook wel een groot probleem maar bepaald niet ons grootste probleem, en bovendien een probleem dat we zelf hebben veroorzaakt en in stand houden.

      Als je je door deze ingebeelde angstgevoelens laat leiden in plaats van de feiten heb je wel een probleem. Daar wens ik je graag sterkte mee.

    3. Viertel

     Ben je verdwaald op DDS, Standaardbinnen ?
     Ga snel terug naar Joop, Standaardbuiten !

 6. Guus Geluk

  De oorlogsverklaring van kolonel Baudet kreeg inmiddels een respons van generaal Geert.

  https://twitter.com/geertwilderspvv/status/874866076877819904

  “Zo zo samen tegen Wilders.
  De angst regeert bij Eerdmans!

  Maar het zal niet helpen: de PVV gaat Rotterdam veroveren!”

  Een burgeroorlog onder rechts dreigt.

 7. Marija

  Ik hoop dat beide partijen groot worden en er toch een goede samenwerking ontstaat.
  Veel van de standpunten komen overeen, dus versterkt men elkaar, dat hoop ik.

  1. Skippybal1

   Ze zullen elkaar opvreten

 8. Peter Selie

  Tja daar kon men op wachten een schisma op ‘rechts’ men wil zich onderscheiden van Dhr. Wilders z’n partij door een samenwerking aan te gaan tegen de PVV, nou van Joost Eerdmans had ik toch al geen hoge pet op, de populistische Rotterdamse plucheplakker is mijns inzien uitgeleefd. En wat Thierry betreft vind ik zijn samenwerking met Eerdmans uiterst discutabel en het getuigt eveneens niet van democratische waarden om de PVV uit te sluiten, tja het kan verkeren en hier stemt u op?

  1. Standaardbinnen

   De professionele partijen hoeven in de verkiezingscampagne straks slechts ontspannen toe te kijken hoe PVV, FvD en LR elkaar afmatten en beschadigen.

 9. Peter Selie

  Nee dat dacht ik al beroepspolitici zonder enige vorm van moraal en zich laten voorstaan als volksvertegenwoordigers en wethouders, ongelofelijk geestelijk gecastreerde luizen in de pels van Dhr. Wilders, die met deze doordachte actie roet in het eten gooien voor de a.s. Gemeenteraadsverkiezingen. Salamitactiek, ook wel bekend als de salami plakjes strategie, is een verdeel en heers proces van bedreigingen en bondgenootschappen gebruikt om tegenstand te overwinnen. Men kan de tegenstand, oppositie beïnvloeden en uiteindelijk het politieke klimaat ten gunste van hen die de salamitactiek toe passen te doen keren.

  Meestal wordt de gebruikte salamitactiek op onderdelen toegepast, op deze wijze wordt de oppositie geëlimineerd plakje voor plakje totdat men zich realiseert (meestal te laat) dat de partij visie versplinterd is en de ideologie weg is in zijn geheel. In sommige gevallen omvat de oprichting van verschillende fracties binnen de oppositie partij en dan ontmantelen die partij zich van binnenuit, zonder dat de afgesneden plakjes protesteren.

  Salamitactiek heeft meeste kans van slagen als de toepassing hiervan hun ware en op lange termijn motieven verborgen en handhaven van een houding van samenwerking en behulpzaamheid, terwijl die zich bezighouden met de beoogde geleidelijke ondermijning van de oppositie.

 10. Skippybal1

  Zoveel rechts geweld in een stad waar Aboutaleb op handen wordt gedragen.

 11. poldi

  Hoe voorspelbaar al die Pavlov-reacties van onze Wilders-haters Beukman en Guus Geluk zodra Geert Wilders maar in het geding is.
  Hun reacties zijn niet serieus te nemen want de haat druipt tussen hun reactieregels ervan af.

  1. Beukman

   Ik *heb* hier nog helemaal niet gereageerd, paranoïde mafketel.

   1. Peter Selie

    Maar je voelt jezelf wel aangesproken paardenpenis.

    1. Beukman

     Ik *voel* me niet aangesproken Selie, hij *spreekt* me aan.

     1. Peter Selie

      Cognitieve dissonantie, het spontaan opgetreden, onaangename gevoel in het hoofd, welke ontstaat bij kennisname van feiten of meningen van andere reguurders die strijdig zijn met de eigen overtuiging of mening.

     2. Beukman

      Selie loopt weer eens te trollen.

  2. Skippybal1

   De PVV is dan ook niet bepaald een partij van de liefde.

  3. Guus Geluk

   Ik adviseer je niet tussen de regels door te lezen. Dan beeldt je je dingen in.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.