Column Jan Roos: Amateurtoneel

Twee maanden geleden verklaarde men mij nog voor gek toen ik opperde dat het toneelspel rondom de formatie uiteindelijk tot gevolg heeft dat de PvdA weer aanschuift.

Dat Rutte en Buma (Pechtold en zijn club deugers zijn gewoon links) zoveel moeite deden om het extreem-linkse GroenLinks een coalitie binnen te paaien was puur voor de show. Een walgelijke show overigens voor VVD- en CDA-stemmers die natuurlijk weinig moeten hebben van de partij gevuld met communisten, krakers, RARA-terroristen en vrolijke progressieve mensen die heel aardig zijn totdat je een andere mening hebt. De heren wisten heus wel dat er een punt zou komen dat snotneus Klaver het niet over zijn groene en linkse hartje zou kunnen verkrijgen.

Het uitsluiten van de Christenunie door D66 is onderdeel van de hele opzet. Segers en de rest van zijn lieverds zijn natuurlijk hartstikke links, dus geen enkel probleem voor kereltje Pechtold. Dat hij opeens problemen heeft met het geloof en daarbij behorende achterlijkheden als anti-abortus en anti-euthanasie is wel een puntje, maar zo tegen godsdienst zijn de democraten niet. Want alles wat met de islam te maken heeft is zo’n beetje heilig bij Deug66. Zo wil de kroonprinses, de locoburgemeester van Amsterdam, Kajsa Ollongren, meer onderzoek naar hoofddoeken bij de politie. Als je denkt dat we die onzinnige discussie hebben gehad buigt D66 nog even dieper richting het oosten.

Dat Herman Tjeenk Willink, een PvdA-fossiel, werd gevraagd om Edith Schippers op te volgen als informateur was het begin om de grootste verliezer van de afgelopen verkiezingen richting kabinet Rutte-III te loodsen. Deze week kwam het hoge woord er dan ook eindelijk uit. Tjeenk Willink riep de Partij van de Arbeid op open te staan voor mogelijke deelname en als een duveltje uit een doosje kwam daar kereltje Pechtold om zijn voorkeur voor de sociaal-democraten uit te spreken.

Hoe zal het verder gaan? De formatie zal nog wel even aanmodderen totdat het zogenaamd niet zo meer verder kan. Dan wordt er een beroep op Asscher gedaan om in “landsbelang” toch deel te nemen. Waarna Lodewijk via een partijcongresje de zege krijgt van zijn achterban om deel te nemen. “Want het land moet geregeerd worden” of zoiets. Binnen no time zullen de heren uit de formatie zijn, want dat lag allang al die tijd klaar. Asscher op Sociale Zaken en Dijsselbloem op Financiën. En zo is het weer duidelijk: de PvdA is net als herpes, telkens als je denkt dat er vanaf bent steekt het weer de kop op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Goed artikel, Jan. Ik ben inderdaad ook bang dat ze de PvdA toch nog gaan pushen om deel te nemen aan het kabinet. Liever nieuwe verkiezingen, want dit is verdorie een grote rotzooi.

  1. CountFitz

   Ik denk niet dat nieuwe verkiezingen zullen helpen. Bij een nieuwe stemronde zal er hier een zeteltje afgaan en daar een zeteltje bijkomen, maar over het algeneem blijft de Tweedekamerverdeling vrijwel hetzelfde.

   Het is wellicht aardig om eens een bottom-up methode te proberen? Begin met de kleinste fractie in de kamer. Daar voeg je de op één na kleinste fractie aan toe. Dan voeg je de op twee na kleinste toe. Enzovoorts, totdat je 75+1 zetels hebt. Iedere partij mag één minister leveren, en de grootste fractie in die coalitie levert de MP.

   Uiteraard wordt dat vrij chaotisch, maar zouden de taferelen die dat oplevert echt zo veel slechter zijn als hetgeen we kunnen verwachten nu? Denk het niet.

 2. DutchDropveter

  Ik denk niet dat de PvdA van haar achterban een juichend ja krijgt en ik denk dat ze hem ook terug fluiten.

  Het antwoord dat de PvdA zou moeten geven; Sorry Mark onze twee partijen zijn de verliezers het is niet aan ons om partijen uit te sluiten. Nu heb je zelf voor de verkiezingen beloftes gedaan om de PVV uit te sluiten. Nu je zonder opties zit moet je ons de PvdA niet voor je karretje spannen maar gewoon op de blaren zitten zoals wij afgelopen periode hebben gedaan. Want zo rolt de politiek.

  Echter Ascher heeft geen ballen om over zijn mannelijkheid maar te zwijgen dus ik hoop dat ze Mark lekker laten stikken en hem zijn eigen belofte laten in trekken.

  Natuurlijk zal de PVV het niet worden dus nieuwe verkiezingen. Mocht het toch de PvdA worden nou dan zijn we 4 jaar verder en dat zou een ramp betekenen.

 3. Marija

  Dank Jan, ik deel je mening.
  Den Haag is een grote achterbakse kliek.
  Maar jammer voor hen, steeds meer mensen gaan het wel door krijgen.
  Nieuwe verkiezingen zullen er om die reden niet komen n.m.m.
  Men is veel te bang voor wat de uitkomst dan is.
  Nu manipuleren en spelen ze hun spel tot de tent weer rond is.
  Linkse, handige, zakkenwassers/vullers, ik heb er maar één woord voor….gedver.

 4. Marija

  Wat ik nog wil zeggen is:
  Omdat men overgeleverd is aan Brussel zal er ook geen verandering in het beleid komen.
  Mannetje Rutte moet nog even aan de rokken van Merkel blijven hangen en dan wacht hem een riante job aldaar.
  Zo denk ik er over.
  Alles is bekokstoofd en voorgekookt.

  1. EllyD19

   Ik hoop dat hem een worst wordt voorgehouden die hij nooit zal krijgen.

 5. Sniper666

  Nee nee NEE! VERKIEZINGEN

 6. Ni28

  De kiezer wordt belogen van begin af tot de laatste punt. De VVD, CDA en D66 zijn bedriegers die de boel net zo lang manipuleren totdat zij krijgen wat zij willen. De kiezer is overbodig. Het is beter om niet te kiezen dan slecht kiezen. Tot de volgende verkiezing, beste kiezer.

  1. hans-e-pans

   Bij nieuwe verkiezingen zullen de domme stemgerechtigden weer de zelfde fouten maken als bij de vorige stemming.

 7. EllyD19

  Er kronkelt zich wat af in die slangenkuil in Den Haag.

 8. meanstreak2099

  mooi stukje en ik denk dat de pvda het ook niet gaat worden dus zal het uitdraaien op nieuwe verkiezingen waarin groenlinks afgestrafd word voor hun houding

 9. Guus Geluk

  De vraag is welke strategie de PvdA-bazen bedenken om hun partij weer op te bouwen. De sociaaldemocraten zijn van oudsher bestuurders (evenals CDA/VVD), maar wordt nog vier jaar Rutte niet de nekslag voor de PvdA?

  Indien de PvdA aanschuift, staat er binnen mum van tijd weer een kabinet op het bordes. Dijsselbloem zal, zoals Roos aangeeft, waarschijnlijk weer op Financiën gaan. Maar of Asscher op Sociale Zaken gaat – ik weet het niet.

 10. hans-e-pans

  Heerlijk dit artikel, mooi als je het zo netjes en duidelijk kunt verwoorden. Vooral de vergelijking tussen die geslachtsziekte en die andere ziekte die niet uit te roeien lijkt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.