Europa woedend op Italië: banken gered door belastinggeld

Tja, het was niet meer de bedoeling, maar toch gebeurt het: het redden van banken met belastinggeld. Tijdens de financiële- en economische crisis in Europa werden er een aantal banken gered door middel van belastinggeld.

Onze (demissionaire) Minister van Financiën Dijsselbloem heeft als voorzitter van de Eurogroep afgesproken om dit soort constructies niet meer toe te laten. Er zijn een aantal regelingen getroffen waarbij niet de belastingbetaler, maar de aandeelhouders en eventueel de spaarders de ‘dupe zouden zijn’ van het omvallen van een bank.

Dit is beleid dat gevolgd zou moeten worden, want op het moment dat overheden banken blijven helpen, hebben de banken geen motivatie meer om het goed te doen of hun best te doen. Immers, ze worden  toch geholpen door de overheid en de belastingbetalers.

Nu heeft Italië twee kleine banken geholpen met belastinggeld, 17  miljard om wel te verstaan. Het is een gat in de constructie, want als het geen ‘systeembanken’ zijn, dan gelden er andere regels. Maar wat geldt voor kleine banken geldt ook voor systeembanken, banken die te groot zijn om om te vallen.

De grote banken hebben namelijk een groot voordeel en dat is dat ze niet om mogen vallen. Dan gaat er heel veel geld verloren. De grote banken hebben dus altijd het voordeel dat ze geholpen worden, want ze mogen namelijk niet omvallen. Directeuren van deze banken hebben dus totaal geen aansporing om ander beleid te voren dan dat ze al gedaan hebben. Als we kritisch en streng moeten zijn voor kleine banken, moet dat ook voor grote banken. Anders komen we in situaties terecht waarin het alleen maar erger wordt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. henk vintage

  Nou meneer Dijsselbloem geef dan ook maar gauw de onteigende aandelen en obligaties van de houders van de SNS bank terug.
  We willen geen rechtsongelijkheid in de EU toch?

  1. toetssteen

   @Henk
   Je weet toch wie heet EU feest gaan betalen? Nou miet Miguel en Sancho.

   1. toetssteen

    miet=niet.

    1. Kogelbert

     En heet = het

     Waarom plaatsen mensen hier bijdragen onder invloed?

     1. Sniper666

      De Kogel voor je bert.

     2. IJscoman

      Iedereen weet toch dat jij veel te veel zuipt, Kogel.

 2. Sniper666

  De EU heeft bergen boter op de kop. Door het zogenaamd helpen van de Grieken worden grote banken gered die er diep in zitten. De Griek op de straat ziet er niets van en wij hier moeten er voor bloeden.

  Nu verwijt diezelfde EU die via de ECB geld bijdrukt als water, dat Italië graag een paar banken wil redden.

  Ben ik nou de enige die ziet dat er iets niet klopt?

  1. corfo

   @ Sniper.
   U bent beslist niet de enige die ziet dat er van de gehele EU geen ene moer deugt.
   Veel voorstanders van de EU, meest ongeletterde linksdenkenden, kunnen niet anders dan hun “leiders” volgen. Dat is een kenmerk van linksdenkenden : “doe wat uw leider doet, dan hoeft u zelf niet te denken !”
   Het zelf denken is bij dat soort bijna uitgestorven, maar u ziet het héél goed Sniper !!

 3. NoDoubt

  Al vanaf 1999 Maastricht waren er afspraken over de 3% en 60% norm met alle EU-landen. We zijn 18 jaar verder en tot op heden is het niet gelukt. Alle landen gaan gewoon hun eigen gang behalve Nederland en maar overal aan mee betalen. Heel Europa boos luidt de titel. Ik wacht de sancties af. Er zal wel niets gebeuren.

  1. Sniper666

   @ NoDoubt

   http://daskapital.nl/2016/07/en_hoe_staat_het_met_de_staats.html

   Als ik de liniaal pak zit grofweg 2/3 boven de 60%. U heeft een punt!

 4. Anna

  “Europa woedend op Italië”. Wie is dat “Europa”?

  1. corfo

   @ Anna.
   Ja, daar vraag je me wat zeg !
   Ik denk dat “Europa” alleen bestaat in het doorlopend benevelde brein van Korsakov Juncker en z’n vazallen, w.o. Dijsselbloem, Rutte, Timmermans enz. enz.
   Voor de “gewone” man, die die gehele EU-zooi moet bekostigen, is het “Europa” van de “leiders” een fictie, een dood paard waaraan moet worden getrokken ter meerdere eer en glorie van geldwolven en luchtfietsers als bijv. Rutte en consorten.

   1. Ecoshaarlem

    Kan niet beter verwoord worden!
    Ben alleen bang dat die linkse kliek blijft zitten, en wij kunnen hen niet rechtstreeks weg zenden. De kruik gaat net zolang te water tot dat hij knapt, eens accepteren de Nederlanders het niet meer, duurt helaas te lang.

 5. sjun

  Dit wordt alweer een boost voor lokale ruilhandel van goederen en diensten. Want waarom zou je Italiaanse avonturen mee blijven financieren via het rondpompen van Euro’s?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.