Geert Wilders haalt keihard uit naar Rutte en Buma: "Niet ik ben radicaal maar de islam is dat!"

Geen categoriejun 15 2017, 18:00
De PVV is definitief uitgesloten van formatieonderhandelingen door het motorblok en informateur Tjeenk Willink, en Geert Wilders reageert daar op zijn manier op.
Vandaag was het er dan toch echt uit: de PVV wordt definitief niet meer gezien als een optie in de formatieonderhandelingen. Dat hadden Mark Rutte en Sybrand Buma vóór de verkiezingen al besloten, maar inmiddels heeft informateur Herman Tjeenk Willink zich bij dit groepje blokkadeopwerpers gevoegd en verklaard dat hij de PVV en SP niet meer meeneemt in dit proces. En dat terwijl juist hij alle opties open zou moeten houden en juist voor beweging in de uiterst stroeve formatie had moeten zorgen. Dat heeft hij dus niet gedaan, waarmee hij feitelijk gefaald heeft in zijn taak.
In plaats van dat hij CDA en VVD bewoog tot een simpel gesprekje met de PVV, liet hij hen zich sterken in hun vermeende gelijk door ze op papier te laten zetten waarom ze nou zo'n hekel hebben aan de PVV. Dat werd in beide gevallen een relaas en persoonlijke aanval op Geert Wilders zelf: hij zou "radicaal" zijn, weg zijn gelopen voor zijn verantwoordelijkheden tijdens de onderhandelingen in het Catshuis:
Vooral dat laatste is brutaal: het is bekend dat niet de PVV, maar het CDA de oorzaak van de breuk tussen VVD, CDA en PVV was in 2012 en dat men dat moment als eerste excuus gebruikte om een cordon sanitaire rondom de partij van Wilders op te zetten. Nou, die heeft wel een woordje over voor de partijen die hem definitief - zonder hem hierover ooit direct te hebben gesproken - uit de formatie geknikkerd hebben:
Vind van Wilders wat je wilt, maar die zit! Natuurlijk is hij erg fanatiek in het verspreiden van zijn opvattingen, maar dat is gewoon nodig als het land zich in zo'n situatie bevindt. Oké, het was netter geweest als hij in plaats van "islam" "islamisme" had geschreven, maar het punt blijft hetzelfde: er is nu eenmaal een gevaar waar we iets tegen moeten doen. Dat weet iedereen, maar wegkijken blijft toch overal het devies, en samenwerken met mensen die de waarheid durven te spreken blijft not done. Het spreekt voor zich dat Rutte en Buma genoeg standpunten van Wilders verwerpelijk mogen vinden: ze noemen zelf het sluiten van alle moskeeën en het verbieden van de Koran, wat inderdaad een stap te ver gaat.
Maar so what? GroenLinks heeft ook genoeg standpunten waar niet mee te leven valt, maar dat weerhield de hoge heren er nog niet van om maandenlang met Jesse Klaver te spreken. Dat zou ook gewoon bij de PVV moeten gebeuren: zoals in elke onderhandeling zouden er namelijk zaken zijn die niet overgenomen worden (het Koranverbod bijvoorbeeld) en maatregelen die wél prima te combineren zijn, zoals strengere migratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten