NRC is boos: 'Schandalig dat De Dagelijkse Standaard het incident bij Amsterdam CS verdacht vond!'

Geen categoriejun 15 2017, 19:00
Het mediakartel heeft zojuist de oorlog verklaard aan ieder kritisch medium dat niet lid is van de 'gevestigde media'. De casus belli? Het in twijfel trekken van verhalen die wel erg verdacht klinken.
"Zaterdagavond om één minuut over negen meldt @Politie_Adam, het officiële twitteraccount van de Amsterdamse politie, dat bij Centraal Station een incident heeft plaatsgevonden. „Auto tegen muur gebotst. Toedracht nog onduidelijk”. De auto heeft acht mensen geschept. Een aanslag? De Amsterdamse politie meldt een uur na het incident dat er van opzet geen sprake lijkt. Het ongeluk is veroorzaakt door een onwel geworden automobilist."
Zo begint het NRC donderdag haar relaas over mensen die maar weigeren te geloven dat de aanrijding van acht mensen bij Amsterdam Centraal Station van vorige week géén aanslag was. De toon is gezet, waarna snel allerlei bewijs wordt gegeven dat het écht een ongeluk was ('De politie verklaarde het!') en volgens het trotse lid van het mediakartel er geen reden meer kan zijn om te twijfelen aan deze uitleg van de gebeurtenissen.
Daarna begint het: een ellenlange opsomming van allerlei mensen en media die het hebben gewaagd om die verhaal in twijfel te trekken. AT5, Esther Voet (CIDI), GeenStijl, de NS: allemaal zouden ze meewerken aan één grote complottheorie waarbij de schuld voor een niet-bestaande aanslag in de schoenen van moslims geschoven zou worden. Daar blijft het echter niet bij: ook De Dagelijkse Standaard heeft de twijfelachtige eer om door het NRC genoemd te worden in deze publieke executie:

„Waar zijn de camerabeelden? Die hangen op dat plein overal”, vraagt Esther Voet, oud-directeur van de joodse organisatie CIDI. Zij weet dat er drie Israëlische toeristen onder de slachtoffers zijn. Dit „werpt een ander licht op de zaak”, schrijft de rechtse nieuwssite De Dagelijkse Standaard. „We weten van bijvoorbeeld aanslagen in Parijs, Kopenhagen en Brussel dat terroristen zich bij voorkeur verzekeren dat er Joden onder hun slachtoffers zullen zijn."

Daarmee refereert het NRC aan dit artikel van de hand van mijn collega Tim Engelbart. Daarin gaat hij er helemaal niet vanuit dat dit per se wél een aanslag was, maar brengt hij wel het opvallende feit aan het licht dat drie van de acht gewonden Israëli's zijn. En laten die nou net het doelwit zijn dat in islamistische kringen de meeste bonuspunten oplevert! Met de kennis die we nu hebben lijkt het uiteindelijk gewoon om dom toeval te gaan, maar zeker op het moment van schrijven - de dag ná het incident - lagen alle opties nog open. Combineer dat met het feit dat er de afgelopen tijd wel erg vaak aanslagen met auto's gepleegd worden, en je hebt een mogelijkheid die helaas echt niet zo vergezocht is.
Maar voor dat soort overwegingen staat het NRC, alsmede haar broertjes van het mediakartel, natuurlijk niet open. Sterker nog, ze hemelen zichzelf en die broeders nog maar even op door te zeggen dat zij het allemaal wél meteen snapten natuurlijk:

Zodra de politie meldt dat de automobilist onwel is geworden door een te lage bloedsuikerspiegel, nemen gevestigde media deze verklaring over, en vermindert hun aandacht voor het incident. Op sociale media gebeurt het tegenovergestelde: daar is de verklaring van de politie aanleiding voor een geruchtenstroom.

'Wij zijn slim, zij zijn dom'. Hoe arrogant wil je het hebben, kun je je afvragen. De "gevestigde media" vinden zichzelf heel wat, maar voelen de hete adem van snelgroeiende - en net wat minder politiek correcte - media als De Dagelijkse Standaard wel in de nek. Dat is niet gek: Nederland heeft het duidelijk gehad met het pseudo-objectieve linkse verhaal van media als de NRC, Volkskrant en NOS en geeft steeds meer de voorkeur aan een eerlijker verhaal. Een linkse, op-sterven-na-dode kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen, en dan krijg je dus dit soort rare aantijgingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten