Het doek valt definitief voor VNL: Jan Roos stapt op als leider, verwacht opdoeking partij

Het spel is nu echt over voor Jan Roos en, naar alle waarschijnlijkheid, zijn partij VNL.

VNL – VoorNederland – was samen met Forum voor Democratie dé grote belofte van politieke vernieuwing voor dit land dat zich al veel te lang in een impasse bevindt en het moet doen zonder écht goede rechtse partijen sinds de VVD al haar principes in de uitverkoop deed in ruil voor macht. Belastingverlagingen, een streng migratiebeleid: de partij van Jan Roos, Louis Bontes en Joram van Klaveren had alles waar de rechtse kiezer toch aardig gelukkig van had moeten worden.

Toch liepen de verkiezingen voor Roos uiteindelijk uit op een enorme teleurstelling: geen enkele zetel werd er in de wacht gesleept, en dat terwijl Forum voor Democratie dat dus wél wist te doen – twee zetels zelfs. Dat is enorm zonde, zeker omdat het best anders had gekund: de ideeën van VNL zijn helemaal prima, maar helaas wist de partij haar campagne niet inspirerend genoeg aan de kiezer over te brengen om écht een kans te maken. Sindsdien is het stil geweest rondom de partij, maar inmiddels is de kogel door de gek met deze tweet van Jan Roos zelf:

Daarbij kondigde hij zijn vertrek stiekem al een beetje aan in een tweet, eerder op donderdagavond:

En daarmee is het VNL-leiderschap van Roos spijtig genoeg toch redelijk roemloos aan haar einde gekomen. Sterker nog: de hele partij is zo goed als dood en wordt zeer waarschijnlijk opgeheven. Dat is jammer, maar realistisch: het heeft – Sylvana, luister je mee? – als partij immers weinig zin om vier jaar lang door te modderen als je toch geen fractie in het parlement bent. Maar misschien is het ook maar beter zo. Dit alles betekent immers dat Roos zich definitief meer kan gaan richten op waar zijn échte kracht zit: opiniemaker zijn. Ik ben er dan ook trots op dat hij inmiddels wekelijks te gast is bij De Dagelijkse Standaard met zijn columns, die – leestip! – overigens elke vrijdag verschijnen hier.

Hoe dan ook: Jan, bedankt voor je inzet voor dit land. Het heeft, in ieder geval voorlopig, niet zo mogen zijn dat je ons mocht vertegenwoordigen, maar dat wil niet zeggen dat je je niet hard hebt gemaakt voor Nederland. En dat is iets dat vrijwel geen enkele andere partij nog met opgeheven hoofd kan zeggen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Kodi

  Met hun geringe aantal stemmen ver beneden de kiesdeler en FvD die het wel gelukt is parlementair door te breken lijkt het mij dat VNL ook niet zoveel in het parlementaire bestel meer te zoeken heeft.

 2. Adriaan

  @Jan Roos, het was een poging waard. Je komt vast wel weer aan de bak :-). Succes!

  1. Kodi

   Van mij mag “Echte Jannen” terug naar radio 1 in de nacht van zondag op maandag. Was een klasse programma.

 3. Guus Geluk

  Ah, zo.

 4. buitenbeentje

  VNL was een partij van opportunistische verraders. Zij wilden niet langer in de luwte staan van Wilders en zochten naar een reden uit de PVV fractie te stappen zonder hun zetel terug te geven. Alleen om die reden had Roos nooit met hen in zee moeten gaan. De heren Bontes en Van Klaveren hadden goede punten, maar het etiket zetelrovers bleef hen terecht achtervolgen. Zoals zo velen hebben ze op het verkeerde paard gewed en Roos met hen.

 5. Standaardbinnen

  Politiek is een vak en Jan Roos is geen politiek vakman.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Echte Jannen was het enige programma wat te beluisteren was, het enige programma dat uit de Policor Kerkers van de PO wisten te breken.
  Node gemist want nu hebben we al jaren niks, nu is het 100% desinformatie, leugens, doofpotten, indoctrinatie en agitprop.

  De stemmen van Jan kunnen nu naar Thierry of ome Geert, wellicht scheelt het een zeteltje en elke zetel is nodig wanneer de gelijkgeschakelde anti-NL partijen een cordon sanitaire hebben gelegd rondom de realiteit en gezond verstand.

 7. Seneca

  Begrijpelijk maar toch is het jammer. Ik ken het programma ‘echte Jannen’ niet maar heb
  wel plezier beleefd aan zijn verschijnen op tv en dat in de links desinformatie programma’s op de publieke omroep. Succes Jan en ik hoop dat ik nog heel lang van je bijdrages op DDS kan genieten.

 8. Yato

  Dat zat er helaas aan te komen, al ligt het echter ook aan hem zelf en zijn partij dat ze geen zetels wisten te veroveren, het aantal stemmen dat ze kregen was net goed voor ongeveer een halve zetel.

  Ookal kon Jan helder zijn punten weergeven, het probleem is simpelweg zijn verleden en reputatie als ‘clown’ waardoor hij makkelijk te pakken is door de media en andere politieke leiders. Dat je rekenkundig gezien misschien het beste programma hebt is leuk maar dat is niet voldoende om kiezers op je te laten stemmen, het draait ook om de persoon. Wat tevens mensen wel tegen de borst stuit is dat Jan heeft gezegd dat hij geen premier wil worden, omdat hij daarvoor niet geschikt zou zijn. Dat kan kloppen, maar waarom is dan niet iemand anders lijsttrekker die wel premier wil worden c.q. geschikt is?

  De algemene beeldvorming is vervolgens dat hij gewoon een schreeuwende clown is zonder ambities, kennelijk zit hij er alleen voor de lol. Tsja, dan toch maar liever de oude vertrouwde VVD, PVV of toch FVD. Het is niet mijn mening over hem, maar zo zien potentiele kiezers dat nou eenmaal wel en die worden daardoor afgestoten.

  Ik denk dat Van Klaveren een veel betere kandidaat was geweest voor het lijsttrekkerschap, misschien was hij te bescheiden om het voor zichzelf op te eisen. Tevens moet je als nieuwe partij toch proberen te aandacht te trekken, doe bijv. iets waardoor je op de krantenkoppen komt, elke dag weer, en dat gebeurde te weinig.

  Helemaal verloren is de verkiezing niet, de FVD komt veel overeen met VNL en het zou waarschijnlijk het beste zijn als alle VNL’ers naar FVD overstappen om hen te ondersteunen zo groot mogelijk te worden, en desnoods kan FVD dan ook een iets meer liberaal tintje krijgen.

 9. joost2

  Jan Roos lijkt mij een goeie gozer. Bracht ook iets vernieuwends en wilde tegen de heilige “linkse” huisjes aanschoppen.

  Deed dat heel goed inzake het Oekraïne referendum, waarmee hij die hele elite kliek in den Haag, toch maar mooi “te kakken “zette.
  Dat die elite er niks mee deed kan hij niet helpen. Dat was al voorgekookt.
  Die elites zijn nu weer bezig te konkelen, hoe ze ons kaal kunnen plukken en wel goed voor zich kunnen zorgen.

  Jan Roos, Thierry Baudet en Jan Dijkgraaf, hadden gedrieën op moeten trekken na hun succes omtrent dat referendum. Zij waren de winnaars.
  Zij hadden de verkiezingen ook gewonnen.
  Jammer dat blijkbaar hun ego’s te groot waren om dit succes met elkaar te delen en ieder zijns weg ging.

  Jan Roos, succes en blijf de luis in de pels. Dat is op je lijf geschreven!

 10. Sniper666

  Jan Roos ziet het vaak goed. Hij deed een politieke poging, maar het is al zo druk op de politieke markt en de klandizie is beperkt. Er zijn nog onvoldoende mensen in Nederland die goed zien hoe beroerd het land er aan toe is. Misschien kan Jan zich aansluiten bij FvD?

 11. Floris

  Een verstandige beslissing.

 12. Linkse mensen bestaan ook

  Vind het toch een beetje oneerlijk om FvD te vergelijken met VNL. Zo wil FvD bijvoorbeeld niet de hele economie omzeep helpen en de gewone Nederlander in het nauw brengen met een vlaktaks. Verder was VNL gewoon een kopie van de PVV toen ze begonnen, met veel rechtsere economische standpunten dan nu. Die partij is niet voor niets opgeschoven naar links op economisch gebied. Met FvD mag ik het dan absoluut niet eens zijn, ze proberen meestal een serieus debat te voeren over immigratie (en andere onderwerpen) en dat is alleen maar goed, zonder daarover in gesprek te gaan wordt de verdeeldheid in het land er niet minder op. Verder is het zonder twijfel de fractie met het meeste gevoel voor humor, vooral door de toevoeging van Hiddema. Alleen die uitspraak over de homeopatische verdunning vind ik toch enigzins onverwacht en schokkend, snap nog steeds niet helemaal waar dat precies vandaan kwam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.