Interessant! AD: alleen CU en PVDA kunnen nog uitkomst bieden in formatie

In een dubbel-interview vandaag in het AD doen Gert-Jan Segers (CU) en Lodewijk Asscher (PvdA) nog eens hun zegje over de stroperige formatie. 

Eerst komt Lodewijk Asscher aan het woord. De AD-journalisten willen graag weten hoe de PvdA op dit moment in de formatie staat. “Niet”, antwoordt Asscher. Hij blijft volhouden dat de PvdA niet aanschuift bij de coalitiebesprekingen:

Ik snap dat het lastig is”, zegt de PvdA-leider kort daarna op zijn werkkamer. ,,Ik vind ook dat er een kabinet moet komen. Maar wij zullen het landsbelang dienen vanuit de Tweede Kamer. Aanschuiven bij het motorblok VVD, CDA en D66 gaan we echt niet doen.

Dat is weer vrij duidelijk. Het gaat niet door. De grootste reden noemt Asscher dat de PvdA met 9 zetels tegenover 71 sociaal-economisch rechtse zetels staat. En dat is onbestaanbaar in een coalitie. Asscher heeft namelijk altijd gezegd: “We moeten naar links.” Toch vragen de journalisten door:

U zegt steeds ‘Het gaat nú niet gebeuren’. Waarom blijft u die opening bieden? Asscher: (red.) ,,Ik ben niet beschikbaar om aan te schuiven bij het motorblok. Punt. Dan vragen jullie me: Kun je het uitsluiten in de toekomst, in een andere combinatie? Je kunt nooit nooit zeggen in de politiek. Maar zoek er niet te veel achter. Er vallen steeds opties af en dan kijken mensen uit gewoonte naar de PvdA. Ze weten dat deze PvdA kan besturen. Maar ik ben zo duidelijk als ik maar kan zijn.”

We moeten er niet teveel achter zoeken volgens Asscher. Maar door zijn uitspraken doen we dat ondertussen wel degelijk. Op zijn minst gedoogsteun voor een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 dan. Asscher blijft vaag in zijn antwoorden. ‘Uitsluiten is geen uitsluiten’ en ‘nu niet, maar dan wel’ en meer van dat soort gedraai. Op de vraag of hem al gevraagd is gedoogsteun te verlenen antwoordt Asscher:

Nee. Er wordt wel eens een balletje opgegooid, maar dat laat ik dan rustig neerploffen. Ik kan me niet voorstellen dat we vanuit de oppositie overal tegen stemmen. Dat past niet bij ons. Voorstellen waar ik het mee eens ben, zal ik altijd steunen.

Goed, daar kunnen we dan alvast rekening mee houden. Asscher zegt dus nee, maar houdt de deur gewoon op een kier. En niet dicht is nog altijd open. Dat je al totaal gedecimeerde partij niet direct vooraan staat begrijp ik. Maar dat je zo openlijk wacht tot heel Nederland de PvdA smeekt om mee te doen, begrijp ik niet. Asscher onderhandelt dan wel niet aan tafel met het motorblok, via de krant doet hij dat wel:

Ik vind ook dat de salarissen in het basisonderwijs omhoog moeten.

Segers is een stuk duidelijker. En dan verwacht hij ook van de partijen die bij Tjeenk Willink aan tafel zitten. “Ik prefereer de duidelijkheid van Pechtold boven de onduidelijkheid van Rutte en Buma. Kies nou je partner!”, zegt hij in het AD. Segers geeft aan dat de CU best wil aanschuiven. Maar dan zal er eerst gepraat moeten worden over de lijst met onderwerpen die Pechtold op 23 mei meenam naar het gesprek met Edith Schippers en Gert-Jan Segers. Op het moment dat VVD, CDA en D66 toch eerst met z’n drieën in gesprek gaan, haakt Segers ook af voor de coalitie. In dat geval gaat de CU voor gedoogsteun.

Eigenlijk zitten ze in het zelfde schuitje, die Asscher en Segers. Met een verschil: de PvdA kan het zich niet permitteren om ‘iets te willen’ na de grote nederlaag van 15 maart. De tactiek is dus verschillend, maar het doel ondertussen hetzelfde. Mij lijkt het heel makkelijk: laat Pechtold en Segers alsnog in gesprek gaan. De ChristenUnie claimt een veranderingsgezinde partij te zijn. Concessies doen is de CU immers niet vreemd. Of nog beter: wip onwillige elementen uit het motorblok. Het is tenslotte Pechtold die na 23 mei de hele boel ophoudt.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Guus Geluk

  Ik ben dit met Guido eens. Wat mij betreft schuift de ChristenUnie aan. Deze optie is niet serieus bekeken. Pechtold heeft de CU enkel op een asociale wijze uitgerookt.

  Desalniettemin geloof ik niet dat de ChristenUnie in een kabinet gaat. Later zal afzwaaiend vicepremier Asscher waarschijnlijk toch aan de onderhandelingstafel aanzitten. Binnen een week staat er dan een kabinet op het bordes.

 2. Ben Zine

  Jan Roos heeft het al eerder zeer treffend omschreven: Dit is allemaal theater, een toneelstukje voor de vorm. De uitkomst stond al vast bij de aanstelling van Tjeenk Willink, nl. dat er een coalitie moet worden gevormd met de PvdA. Asscher doet aanvankelijk net alsof hij dat helemaal niet ziet zitten, maar draait langzaam maar zeker bij en gaat, na “lang twijfelen”, uiteindelijk akkoord. De kiezer wordt werkelijk van a tot z gefopt, gepiepeld en gemanipuleerd. Wat een schaamteloze vertoning, wat een kiezersbedrog. Als het over integriteit gaat kunnen ze die Haagse kaasstolp in z’n geheel wel opdoeken. Het zijn geen politici, maar acteurs. Slechte acteurs.

 3. SlimK1nd

  Het blijft schandalig. CU gaat nooit lukken. En PvdA is de grote verliezer, maar wel een gevestigde partij en ons kent ons en klaar. Schan-da-lig.

 4. Standaardbinnen

  Asscher is een politicus met linkse idealen en het is zijn taak die zo goed mogelijk te behartigen. Het is niet zo’n gek idee als hij zou kiezen voor een gedoogconstructie van waaruit hij een paar belangerijke linkse beleidsdoelen kan afdwingen: hogere salarissen in onderwijs en zorg, meer geld voor de zorg en terugdrining van de marktwerking in de publieke dienst, nivellering van inkomens, herverdeling van vermogen en meer zekerheid op de arbeidsmarkt. Daarmee kan hij het minderheidskabinet tot een links uitvoeringsorgaan dwingen en zelf profiteren van het aangescherpte linkse profiel, waarin hij met name jongeren zal weten te binden. Lijkt me een prima route om de sociaal-democratie weer in het centrum van de macht te krijgen.

 5. Ruud562

  Als de PvdA weer zal gaan meeregeren wordt het wederom een bevestiging (de zoveelste) hoe onze politicy over ons, het volk, denkt: “Volkomen schijt aan ze”!

 6. Ruud562

  Maar ach, dat ‘het Binnenhof’ behoudens nu twee partijen, schijt aan het volk heeft werd al duidelijk met de loze toezeggingen van een Rutte c.s. en zijn voorgangers over Groningen, Griekenland, de EU, Oekraine, MH17, integratie, veiligheid etc. etc.

 7. Ben Zine

  @ Standaard
  “nivellering van inkomens, herverdeling van vermogen”
  Dat doet me denken aan die PvdA man die er altijd uitzag als een landloper, met van die afgedragen truien, ben z’n naam even kwijt. Die riep: Nivelleren is een feest ! Zou er dan toch zoiets bestaan als jaloezie ?

  1. HaZ

   Standje is even de afgelopen 4 jaren vergeten waar de PvdA alle gelegenheden hiertoe hebben gehad en het hebben laten verkloten. Dat de kiezers dat non-beleid van de PvdA hebben afgestraft moge dan ook duidelijk een “beloning” voor het anti beleid worden genoemd. Trekken aan een dood paard, daar word je alleen maar moe van en het levert niks op.

   1. Standaardbinnen

    De PvdA heeft de afgelopen jaren een buitengewoon effectief maar zeer swaar hervormingsbeleid gevoerd. Het resultaat is indrukwekkend: Nedrland staat er beter voor dan nagenoeg alle landen in Europ. We zijn dus sterker uit de crisis gekomen en dat in belangrijke mate de verdienste van de PvdA.
    Ik heb het altijd zeer onrechtvaardig gevonden dat de PvdA hiervoor in de verkiezingen is afgestraft. Dat sloeg werkelijk nergens op maar de kiezer heeft natuurlijk altijd gelijk.

    Ik vind het zeer terecht dat de PvdA nu vindt dat de anderen het even mogen uitzoeken met elkaar. en als dat niet lukt vind ik het ook terecht als ze de sociaal-democratische buit voluit gaat binnenhalen.

    1. Standaardbinnen

     swaar = zwaar

     1. Sniper666

      @ standaardtrol

      Ja nu weten we wel dat u fan van de PvdAllah bent. Stop nou eens met die onzin fanmail hier.

    2. Guus Geluk

     Ik veronderstel dat de min of meer kleurloze Asscher stemmen is verloren aan Klaver, Standaardbinnen. Klaver heeft zich kunnen profileren als de nieuwe leider op links en is mede debet aan de neerwaartse spiraal van de PvdA.

     Asscher zou ervan profiteren als de trekpop van Van Ojik er een puinhoop van gaat maken.

     1. Standaardbinnen

      Deelname van GL aan dit Kabinet zou de PvdA ook een goede profileringsmogelijkheid in de oppositie bieden. Dat is mogelijk mede de reden waarom Klaver er niet in stapt.

     2. Guus Geluk

      Ik vraag me af of Klaver wel de scepter zwaait in die tent. Waarom zou die Van Ojik nu in de Kamer zitten?

 8. Marius Feenstra

  Graag nieuwe verkiezingen, kan de kiezers eindelijk de uitsluitende partijen uitsluiten.

 9. Nasrani

  De CU is een linkse partij, terwijl Nederland toch echt rechts heeft gestemd. Kortom, de lijn die de bevolking heeft gekozen wordt niet gevolgd door de politiek. Jammer, het kon zo mooi zijn.

 10. Lex

  Whoehahahahahaha

  Wat een politiek circus.

  Ik begin me steeds meer te vermaken.

  christen unie die weigert mee te doen. En terecht tot op het bot beledigt door Pechtold.
  Lodewijk Asscher staat nu weer in de schijnwerpers zal hij buigen?

  Of krijgen we een minderheidskabinet?

  Wie weet word toch de PVV de 2e partij van Nederland uitgenodigd?

  Verder blijft er bijzonder weinig keus over dan nieuwe verkiezingen.

  Om te gillen wat een toneel wat een circus.

 11. Sniper666

  VERKIEZINGEN

 12. Seneca

  Ik begrijp een deel van dit artikel en enkele reacties niet. Guido schrijft: 71 sociaal economisch rechtse zetels. Momenteel zie ik geen enkel ‘rechts’ lichtje in de huidige vaderlandse politiek. Het is links dat de klok slaat en laat ons wel wezen, ook PVV heeft een duidelijk linkse signatuur. Het enige dat de PVV onderscheidt van de overige partijen – ik laat, door de weinige zetels, FvD buiten beschouwing – is de politiek t.o.v. vreters uit de staatsruif en de islam.

 13. Ni28

  Beide partijen zouden moeten weigeren te dienen als een aanhangsel om het getal vol te maken. Asscher wilt geen Rutte meer en Seegers kan niets mee winnen. De motorblok hoort op de schroothoop. Nieuwe verkiezingen zijn nodig al is het ook riskant. Maar dat blijft met zoveel waardeloze partijen.

 14. Ni28

  Voor het gezeik als die van Simon heb je niet eens plaspillen nodig. De PvdA is afgestraft voor het loslaten van haar principes en terecht. Zij hebben de burger bestolen om de VVD te dienen. De Internationale zingen is niet genoeg de mensen vragen meer dan dat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.