Intern adviesrapport van PvdA is lachwekkend: PvdA moet een brede volkspartij worden

Na een intens verlies van het aantal zetels in de verkiezingen (29, ja 29) kwam de PvdA uit op een historisch laag aantal zetels voor de sociaal-democratie. Negen zetels. Bij de PvdA waren ze al bang voor wat verlies, maar dit was echt ongehoord. Rechtse kiezers waren blij met het verlies van de PvdA, de teloorgang van de sociaal-democratie. ‘De regenteske salonsocialisten hebben verloren’ is een zin die vaak werd gehoord.

Binnen de partij wilden ze weten wat er nu precies gebeurd is en wat er aan de hand is. Daarvoor hebben ze een rapport laten opstellen. Dat is natuurlijk totaal onnodig. We weten allemaal wat er aan de hand is geweest: de PvdA heeft geleden aan cliëntelisme en heeft het contact met de bevolking verloren. Dat hoef je niet te onderzoeken, dat is een logisch gevolg van een partij zijn dat decennia lang de macht heeft gehad. Formeel en informeel via maatschappelijke organisaties. Dan ga je je focussen op invloed, macht, deelbelangen, maar niet met de mensen op straat.

Laten we het dan een kans bieden en lezen wat Paul Depla, schrijver van het rapport, te zeggen heeft:

Het misverstand is dat je alleen invloed hebt als je macht hebt. Terwijl je in een kabinet juist heel beperkt bent, want je zit vastgeketend aan een regeerakkoord. Kijk naar de afgelopen jaren. We hebben te weinig invloed uitgeoefend op de maatschappelijke en publieke agenda. Er lag geen agenda van de sociaaldemocratie waar mensen warm voor liepen.

Depla adviseert de PvdA om meer een volkspartij te worden en geen bestuurderspartij. Oh echt? Maar dat lijkt wel precies op wat er bij het CDA gebeurde, als bestuurderspartij, of wat ook gaat gebeuren bij de VVD. Een historisch verlies, de roep om weer terug te keren naar de ‘wortels’ en bezieling. De partij wordt weer groter en gaat weer lange tijd regeren en dan begint het allemaal weer opnieuw. Dat mensen in deze partijen dit zelf echt niet door hebben of er niet aan willen geloven, dat is pas schrikbarend en verdient een onderzoeksrapport.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Hendriekus

  De politieke trend in Europa is naar links. Met name jongeren en lager betaalden zijn het zat langer de dupe te zijn van het rechtse neoliberale beleid dat heeft geleid tot een krankzinnige inkomens- en vermogensongelijkheid. De correctie komt van links en Macron en Corbyn zijn voor die trend een teken aan de wand. Tekenend is ook de ineenstorting van populistisch rechts.

  Het is logisch dat de PvdA op die koers zit en ze hebben grote kansen weer stevig terug te komen.

  1. corfo

   @ Hendriekus.
   Kijk eens in de spiegel man. Je gelooft toch zeker zelf niet wat je brabbelt ?

  2. Ritter

   Hendriekus

   De meeste Europeanen willen een migratie stop. Iets wat Corbyn en Macron niet willen.

   Het grote voordeel van links is dat ze de steun van de gevestigde media hebben en dus veel beter de publieke opinie kunnen beïnvloeden.

   Overigens is er zeker geen “ineenstorting” van partijen die een migratie stop willen. Integendeel. Deze partijen (zelfs in Noord-Europa) beginnen nu gewoon goed te worden en bepaalde standpunten worden overgenomen door de gevestigde partijen.

   En in Oost Europa zijn de partijen die de grenzen gesloten willen houden voor de (vaak illegale) massa immigratie uit de islamitische landen zelfs de grootste.

   1. Linkse mensen bestaan ook

    Als de meeste Europeanen een migratiestop willen, waarom stemmen ze er dan niet voor?
    En wat betreft die niet-ineenstorting: voor UKIP gaat dat zeker niet op, die gingen van meer dan 12 naar minder dan 2 procent.

    1. Sniper666

     @ Linkse mensen bestaan ook

     UKIP was wel de catalyst voor Brexit. In die zin heeft UKIP haar bestaan bewezen. En ja, Nigel Farage was weg en de boel ging onderuit.

  3. Nederlandse_Patriot

   Ik ben 19. Ik werk naast mijn opleiding. De PvdA kan de pot op, ik stem FVD.

   1. Marija

    je bent heel verstandig.

  4. IJscoman

   Wim, kun je nog wel eens een keer iets schrijven zonder demagogisch te worden of alles in een grote leugen samen te ballen? Je bent echt pathologisch.

   De politieke trend in Europa is helemaal niet naar links, maar naar rechts. Le Pen had in de eerste ronde slechts 2% minder dan Macron. En de PVV is de tweede partij van het land geworden. Corbyn zit in de oppositie en stelt niks voor. En van Macron moet nog maar afgewacht worden wat voor koers hij kiest. Bovendien is er geen krankzinnige inkomensongelijkheid, integendeel. Wel is er een vermogensongelijkheid: de ouderen hebben meer dan de jongeren. En dat is terecht: daar hebben ze een heel leven voor gewerkt. Als de jonge generatie van nu oud is hebben zij ook meer vermogen dan de jonge generatie alsdan. Voorts heeft de PvdA geen enkele kans om terug te komen: deze ochtend vier verschillende analyses van dat PvdA dombo-rapport gelezen en iedereen is het er (op basis van feiten) over eens dat de PvdA geen enkele kans op een comeback maakt.

   Je lijkt een beetje op die generaal van Saddam Husein die op televisie vertelt dat ze aan de winnende hand zijn terwijl de bommen rond hem inslaan.

  5. Sniper666

   @ standaardtrol

   Blabla PvdAllaaah fan blabla. De PvdA zorgt voor krankzinnige inkomens- en vermogensongelijkheid. Dat willen we niet en de partij zit nu op de strafbank. Ik hoop dat ze weer dom gaan doen zodat deze linksche arrogante regenteske plucheplakkers totaal verdwijnen. Dat heb je nu eenmaal met een overbodige diersoort, ze sterven uit.

 2. Ritter

  Er is al een brede volkspartij. Dat is de PVV die tweede is geworden bij de verkiezingen.

  1. Guus Geluk

   De PVV is geen volkspartij. Het is zelfs geen ledenpartij.

  2. Verlazques

   De PVV is een stichting met maar één lid annex bestuurder, het geblondeerde wonderkind G. Wilders, welterusten.

 3. Peter Selie

  Sinds verkiezingsverlies kampt PvdA met groeiende geldproblemen

  De financiële problemen van de Partij van de Arbeid stapelen zich op. De bijdrage van het rijk gaat fors omlaag door het zetelverlies bij de verkiezingen, en door een fout in het boekhoudsysteem zijn honderden betalingen niet geïnd.

  Dat meldt RTL Nieuws maandag. De partij moet zelfs werknemers ontslaan om te bezuinigen. PvdA ging van 38 naar 9 zetels in de Tweede Kamer. Dat betekent niet alleen dat de rijksbijdrage vanaf begin volgende maand wordt verlaagd, maar ook dat er veel minder Kamerleden een deel van hun salaris afdragen aan de partij.

  Problemen met administratiesysteem

  Sinds 2009 dragen verkozen volksvertegenwoordigers zo’n 5,5 procent van hun salaris af aan de partij. Hoewel de afdrachtregeling een stuk minder lucratief is dan die van de SP, waar politici niet meer verdienen dan een modaal inkomen, draagt elk Kamerlid toch zo’n 5.000 euro per jaar bij aan de partijkas.

  Daarnaast kampt de partij met problemen met een nieuw administratiesysteem. De invoering van het systeem verloopt verre van vlekkeloos. Daarom zijn veel betalingen nog niet geïnd. Het contributiegeld van veel leden staat nog niet op de PvdA-rekening en ook de afdracht van een aantal politici is nog niet geïnd. Om welke bedragen het gaat wil de partij niet zeggen.

  Mes in personeelsbestand

  Na de verkiezingen is crisis uitgebroken bij de PvdA. Voorzitter Hans Spekman moest het veld ruimen, en zal in oktober aftreden. Door de bezuinigingen zal hij niet de enige PvdA’er zijn die de deur wordt gewezen. Tientallen medewerkers op het partijbureau en in de Kamer zouden hun baan kwijtraken.

  Al voor de verkiezingen kwam aan het licht dat veel grote politieke partijen, waaronder naast de PvdA ook CDA en VVD, met geldproblemen zitten. Omdat het ledenaantal afneemt, loopt de partijkas langzaam leeg. Daarnaast wordt ook de subsidie minder omdat de partijen minder leden hebben, en omdat de subsidie aan politieke partijen is verlaagd als bezuinigingsmaatregel.

  Bron
  Elsevier

  1. corfo

   Peter Selie.
   Óók de VVD heeft geldproblemen ? Dát was natuurlijk de reden van Henry Keizer om zich, laten we zeggen : minder integer te gaan gedragen zodat het bijeen gegraaide geld in de partijkas kon worden gestort !

 4. corfo

  @ Ritter.
  Helemaal met u eens.
  De PvdA wás een brede volkspartij maar doordat ze zich geen ene moer aantrokken van de “gewone man” is ze gedecimeerd tot een zieltogend clubje met zo af en toe een kleine eruptie van “zelf-overschatting”.

 5. WWW

  Ze hebben de afgelopen jaren maar 1 standpunt verdedigd. Meer vluchtelingen.
  Al het andere beleid was van de VVD en D66.

  1. Hendriekus

   D66 zat niet in de regering, Einstein.

   1. WWW

    Zonder gedoogsteun van D66 in de eerste kamer zouden heel veel projecten niet uitgevoerd kunnen worden zoals leenstelsel en woonplan. enz, enz,. En jij denkt dat D66 niets hiervoor terug wilt, dombo.

 6. Guus Geluk

  De PvdA kent competente bestuurders en is in feite een brede volkspartij. Ergens in het hervormingsbeleid van Rutte II zijn ze gewoonweg hun achterban kwijtgeraakt. Daardoor is de PvdA gezakt naar de schamele 9 zeteltjes.

  Waarschijnlijk pakt de PvdA over vier jaar de stemmen van GroenLinks en de irrelevantje clubjes weer terug. In de peilingen is de stijgende lijn al ingezet. Maar dan moet Asscher wel weg.

  1. corfo

   @ Guus G.
   U ziet de “stijgende” lijn, lees ik, en dan gaan ze over 4 jaar stemmen van GL en andere linkse partijtjes terug winnen ?
   Zit geen enkele logica in, Guus. Je lult maar wat, alleen om te lullen.

   1. Guus Geluk

    In de peilingen klom de PvdA van 9 zitjes naar 10 zetels en Maurice de Hondt zit meestal aardig goed. Nu 50PLUS weer met elkaar bekvechten, en Klaver een volkomen incompetente politicus blijkt te wezen, vermoed ik dat de PvdA die stemmen gaat terugpakken.

  2. Sniper666

   @ GG

   Altijd maar weer beweren dat de PvdA competente bestuurders heeft.. Ga je mond spoelen Guus. Het is de schuld van alle andere partijen en de kiezer dat de PvdA niet meer mee kan… Hou toch eens op met dat domme gezever!

   1. Guus Geluk

    Wat is nu precies je punt, Sniper? Ben je niet blij met het beleid van de bewindspersonen of vindt je dat de bewindspersonen slecht werk afleveren?

    Ik ben geen PvdA-fan, maar in Rutte II vielen er meer VVD-ers dan PvdA-ers.

    1. Sniper666

     @ GG

     Omdat de PvdA van die fantastische bewindspersonen heeft hebben ze mega straf gehad. Dat is het punt GG. Je kunt dus stellen dat ze iets verkeerd deden in de ogen van de kiezer, toch?

     1. Guus Geluk

      Ja. Het hervormingsbeleid van Rutte II. Ik kan me niet voorstellen dat de PvdA-stemmer zich daarin kon vinden.

  3. Hendriekus

   Ja, de PvdA komt wel terug, net zo zeker als de voortgaande afbrokkeling van de PVV.

   1. IJscoman

    Fluiten in het donker Hendriekus. Om je angst te overstemmen.

    1. Hendriekus

     Van angst is geen sprake, IJsco, ik stemde niet op de PvdA en gaf slechts een objectieve analyse van de perspectieven die ik zie voor die partij. Als je, wat ik je zelden zie doen, er logisch over zou nadenken kom je tot dezelfde conclusie.
     Het gaat mij slechts om het beleid, politieke partijen zijn daar slechts voertuigen voor.

     1. IJscoman

      Alle objectieve analyses van de perspectieven van de PvdA wijzen maar een kant op: de totale afgang en afgrond.

 7. Verlazques

  Sociaal democratie wat een woord, ze hebben alles wat sociaal was helpen afbreken met die oplichter Rutte. Het moge duidelijk zijn dat ze echt geen realiteitszin hebben en nog on sprookjes geloven.

 8. Verlazques

  Nederland vooruit helpen, de laatste vier jaar zijn dus mislukt? met zo’n schertsfiguur als Asscher gaat dat zeker niet lukken, geen greintje zelfkennis. Overigens Asscher, Pechthold, Römer (zo schrijf je Roemer echt), Rutte enz., waar zijn de Nederlanders in ons bestel

  1. HW

   Overigens Pechtold schrijf je zo, maar daarom blijft het wel een arrogante, verwaande galbak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.