Lekker graaien bij de SP: partijtop gunt zichzelf vrolijk ‘extraatje’ van 400 euro per maand

‘Graaien is voor rechtse mensen’, zo luidt de Marxistische gedachte. De SP bewijst maar weer eens dat er niets klopt van dat soort ideeën.

We weten allemaal hoe doorgeslagen de socialisten in Nederland zijn met hun gedachtegoed: ze willen niet alleen van ons land een socialistische heilstaat maken, maar verplichten hun leden ook tot het afdragen van grote bedragen aan inkomen. Zo moeten kamerleden namens de SP maar liefst 65% van hun loon direct in partijkas storten. Dat levert nog de nodige belastingvoordelen op (want giften aan politieke partijen zijn aftrekbaar) maar zelfs die moeten ze ten dienste stellen van De Partij. Uit solidariteit enzo met de arbeider die maar uitgebuit wordt.

Nou, als de leden zich met de arbeiders moeten identificeren, dan doet de partijtop dat met de fabrieksbazen die hen zouden uitbuiten. Die top geeft zichzelf, zo heeft het AD ontdekt, namelijk gewoon vrolijk 400 euro in de maand meer. Tot voor kort bestonden er vier loonschalen binnen de partij, waarbij de hoogste voor mensen met “grote verantwoordelijkheid, inzetbaarheid en flexibiliteit” gold. Dat schreeuwt natuurlijk al “Emile Roemer!”, maar kennelijk was het nog niet genoeg. Daarom heeft men nu gewoon expliciet een extra “partijtop”-loonschaal ingevoerd, zonder uiteraard die oude te laten vervallen. Gewoon, omdat het kan.

Dat levert de partijbonzen daar uiteindelijk zo’n 400 euro extra in de maand op, zonder daar ook maar een vinger voor te moeten uitsteken. De gemiddelde werknemer, die zij claimen te vertegenwoordigen, krijgt dat niet zomaar hoor! Maar ja, zij zijn dan ook niet lid van de SP-elite. Vanzelfsprekend probeert men zich daar te verantwoorden voor de ordinaire salarisverhoging: het zou hier slechts gaan om een compensatie voor inkomsten die eerder zijn wegbezuinigd. Dat is natuurlijk een smoesje van jewelste, maar zelfs als het waar was kun je je afvragen: wat had het dan in hemelsnaam voor zin om die vroegere inkomsten ooit weg te bezuinigen als je ze later achterom toch weer invoert? Dat soort socialistische herverdelingslogica gaat mij helaas te boven, maar één ding is zeker: er zitten daar mensen die grotere graaiers zijn dan de bonusbankiers die ze zelf zo haten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Sniper666

  Voor het “gestaalde kader” was er in het voormalig Oostblok ook altijd meer dan voor Jan Punt. Dit is nou socialisme in de praktijk..

  Ik herinner mij, lang geleden nadat de muur net viel, een bezoek aan Karslbad/Karlovy Vary. Voor de niet kenners, een kuuroord in Tsjechië. Daar stond een enorm groot luxe hotel. Dit wekte onze nieuwsgierigheid. Omdat de ouderen daar nog steeds Duits spraken konden we nagaan waar dit inmiddels lege hotel voor was. We kregen uitleg dat het speciaal en exclusief bedoeld was voor de partijtop uit de commie landen. Absoluut niet bedoeld voor Jan Punt. Men vertelde dat er een heel netwerk van die prettige buitenplaatsen was in het hele Oostblok. Heel leerzaam allemaal!

  Moraal. Als het socialisme eenmaal zegeviert heeft Jan Punt weer het nakijken en zucht hij onder een ander feodaal systeem met dezelfde effecten.

 2. Peter Selie

  Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer, maar varkens beschouwen ons als hun gelijke.

  -Winston Churchill

 3. Peter Selie

  http://izquotes.com/quotes-pictures/quote-the-inherent-vice-of-capitalism-is-the-unequal-sharing-of-blessings-the-inherent-virtue-of-winston-churchill-219067.jpg

  De inherente ondeugd van het kapitalisme is de ongelijke verdeling van zegeningen; de inherente deugd van het socialisme is de gelijke verdeling van ellende.

  -Winston Churchill

 4. Peter Selie

  Syrische asielzoekers -in Turkije- keren terug naar Syrië om met familie suikerfeest te vieren

  http://www.epochtimes.de/politik/welt/fluechtlinge-in-tuerkei-kehren-vor-ramadan-fest-nach-syrien-zurueck-a2147970.html

  1. Ni28

   Er wordt een grote staakt-het-vuren ingesteld voor die gelegenheid.

 5. Ni28

  De SP laat zien wat het socialisme in praktijk is. Mensen die 40 jaar lang achter de IJzeren gordijn leefden weten het nog steeds goed. Socialisme is voor de arbeider en het geld voor de regeerders. Oude koek. Op moment nog mee te maken in Venezuela met de socialist Maduro. Als Roemer het voor het zeggen had hier leefden wij niet meer in Nederland maar in Madurodam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.