Moslimextremisten vallen populair hotel in Mali aan: zes Nederlanders zijn gered

In de hoofdstad van Mali, Bamako, zijn vier gewapende mannen het hotelcomplex binnengedrongen om het te willen vernietigen. De jihadisten hadden machinegeweren bij zich en brandbare vloeistof. Franse en Malinese militairen omsingelden het complex, waarbij er één jihadist heeft weten te ontsnappen. Er zijn 36 mensen gered en twee mensen dood gegaan. Onder de 36 zaten er zes Nederlanders bij.

Volgens demissionair Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, is er verder niets bekend van meer Nederlanders die aanwezig zouden zijn. Het vakantieoord heet Le Campement en het staat bekend om de komst van veel buitenlandse toeristen. Dat lijkt ook een van de redenen te zijn waarom de jihadisten het complex uitkozen. Er is een internationale missie gaande in Mali, aangezien het land al jaren last heeft van extremistische moslims. Nederland en Frankrijk zijn onderdeel van deze missie.

Door de missie zijn in het noorden van het land veel moslimstrijders verdreven uit de steden, maar het land blijft in een lugubere situatie zitten waarbij gijzelingen en aanvallen op dit soort publieke plekken vaak gebeuren. Denk aan de terroristische aanvallen op een hotel in Bamako, in 2015. Toen vielen er 27 doden en was de catastrofe nog groter.

Koenders heeft aangegeven in contact te zijn met de autoriteiten en ervoor te willen zorgen dat de Nederlanders veilig terug kunnen keren:

Voor zover we nu weten waren er zes Nederlanders aanwezig op het moment van de aanval. Deze zes zijn veilig. Ik sta in contact met de Malinese autoriteiten en de Nederlandse ambassade in Bamako

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Kodi

  In 2002 was de catastrofe nog groter.
  https://www.trouw.nl/home/aanslag-op-bali-187-doden~ad01caec/

  Toen was het ook al de Islam… En toen was er nog geen Geert Wilders…

 2. Ritter

  Wereldwijd zucht de wereld onder islamitische terreur groepen die aanslagen plegen. Nu weer in Mali.

 3. Sniper666

  Wat deden die Nederlanders in dat hotel? Wie gaat er nou op vakantie naar Mali??

  1. corfo

   @ Sniper666.
   Dat die NL’ers zo stom zijn is hun zaak. Dat duizenden Malinezen naar Nederland “vluchten” om híér járenlang vakantie te vieren, dát baart mij zorgen !

   1. Sniper666

    @ corfo

    Dat is wel waar, deels. Zoals je weet moet NL zo nodig met een missie in Mali zitten. Zouden die Nederlanders in dat hotel er iets mee te maken hebben, die missie? Heeft vriend Koenders er iets mee te maken? Die schijnt nogal dik aan te zijn met die Malinezen.

    Mijn standpunt is dat we niets te zoeken hebben in zandbaklanden zoals Mali, Afghanistan, etc. Zonde van het geld en de moeite. Die middelen kunnen beter hier besteed worden om de islam totaal te weren.

    1. corfo

     @ Sniper666.
     Met u eens.
     Koenders (minister “Zak-kammetje”) zou er best iets mee te maken kunnen hebben, hij schijnt “vrienden” te hebben in de meest exotische landen !
     En idd. zonde van het vele geld dat al die missies kosten, en ze helpen geen zier, ondanks het feit dat 10-tallen jonge Nederlanders dát met hun leven hebben moeten bekopen.
     Trouwens, out of topic : Rutte is binnen de EU op zoek naar vrienden hoorde ik op t.v. Zou dat misschien kunnen komen omdat hij ze in Nederland niet meer heeft ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.