Peiling: Forum voor Democratie stijgt naar vijf zetels en PvdA is de favoriete coalitiepartner

In een formatie dat al maanden bezig is, lijkt in de nieuwe peiling van Maurice de Hond het CDA en de SP het meest te verliezen. D66 en de VVD van het zogenaamde motorblok blijken in deze peiling de dans te ontspringen en geen schade te krijgen van het formatieproject van de heer Tjeenk Willink. Forum voor Democratie daarentegen lijkt nog een zetel te stijgen naar maar liefs vijf zetels. Dit lijkt van het CDA vandaan te komen.

Peilingen, peilingen, peilingen. Sommigen zeggen dat het een belangrijk middel is om de sfeer bij de bevolking te proeven en anderen vinden het maar onzin. Wat men er ook van vindt, het is in deze tijd erg belangrijk om te weten waar de mensen op zouden stemmen als er nu verkiezingen waren. Met de mislukte coalitieonderhandelingen, daar mogen we nu wel van spreken, wordt de kans dat er nieuwe verkiezingen komen steeds groter.

De houding van Emile Roemer, van de SP, wordt afgestraft door de kiezers en de rebelse houding van de nieuwkomers van Forum voor Democratie lijkt beloond te worden. Het gaat niet ten koste van de PVV, maar van de christendemocraten van het CDA. Rechts-conservatief Nederland heeft met Forum voor Democratie een nieuw imago gekregen. Het CDA, maar ook de VVD, moet gaan oppassen voor deze geduchte tegenstander op rechts.

Als de formatie toch nog voortgeduwd blijft worden, dan is volgens de peiling de PvdA het beste alternatief. Vooral D66’ers en VVD’ers zien de sociaal-democraten wel zitten. De PvdA kan, ondanks het verlies van bijna dertig zetels, dan toch nog aan de macht komen. Tenminste, als ze daar zin in hebben. Lodewijk Asscher heeft aangegeven niet te willen aansluiten bij de onderhandelingen, al lijkt het vers ingediende plan van deze partij over immigratie anders vermoeden.

Wie weet krijgen we toch weer een links kabinet. Wie daar op zit te wachten met een rechtse meerderheid in Nederland, dat mag Joost (Eerdmans) weten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. SlimK1nd

  Ik begin FvD steeds leuker te vinden. Ik vind het met name bijzonder dat de partij zoveel hele jonge mensen in politiek geinteresseerd krijgt. Ik hoop dat deze stijging in populariteit doorzet. De volgende uitdaging worden de Gemeenteraadsverkiezingen van A’dam. (Ik las dat ze meedoen).

  1. Peter Selie

   Ja aan de andere kant beste, is dat dezelfde soort jongeren massaal op Jeremy Corbyn hebben gestemd, de sociaal democratie kan dan wel flinke klappen hebben gehad bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, maar ze hebben één slag verloren maar steeds jammer genoeg niet totaal de oorlog verloren. Hoe kan het ook anders, de Nederlandse politiek is altijd al policor links, alleen tegen verkiezingstijd en in de campagnes halen ze de belegen, vale partij-ideologieën uit de kast, het hele ambtenaren-leger is zo rood als bloed en zit in de haarvaten van de maatschappij verankerd als een kwaadaardig virus dat wacht op een zwak moment.

   1. Standaardbinnen

    Dat zie je goed, Peterselie: de PvdA wint in deze peiling al een zetel en zal de komende tijd gestaag groeien. Als ze het formatiespel goed spelen en ze er, zoals Corbyn, Macron en Sanders, in slagen de jongere kiezer aan te spreken ziet het er voor deze degelijke bestuurderspartij best gunstig uit.

 2. Ni28

  Peilingen zijn manipulatie.

  1. Peter Selie

   Mee eens beste, een bebaald slag mensen is gewoon ontvankelijk voor dit soort manipulatie.

   1. van Urk

    Het kan nooit zo zijn dat een afgestrafte partij opeens gaat meeregeren. Dat is de wereld op zijn kop! Een dreun voor onze democratie (als die er al is). Als peilingen aangeven dat de PvdA mee moet gaan doen met de VVD, CDA, D66 dan had dat ook met de verkiezingsuitslag wel zichtbaar geweest zijn. Maar ja voor de kiezers die nu spijt hebben omdat zij niet op PvdA hadden gestemd: inzicht zou beter geweest zijn.

    1. Peter Selie

     Ach beste van Urk zeg nooit, nooit je hebt met eigen ogen en oren in 2012 kunnen constateren dat de twee ideologisch aan elkaar tegengestelden partijen een coalitie aangingen en gewoon 4 jaar regeer ellende voor de burger bezorgden. Er is een chronisch geldgebrek en alle partij-ideologieën vloeien naadloos in elkaar over, wat ze wel gemeen hebben is de onvoorwaardelijke, Eurofielheid, ze zijn gewoon filiaalhouders en districtbestuurders van het wingewest Nederland. Die 150 lieden in de Tweede Kamer zitten op hun handen en rommelen wat aan in de marge, alle beleid wordt gedicteerd door Frau Merkel en Herr Juncker.

 3. Ritter

  De enige echte peiling was de verkiezing waarbij de PvdA enorm verloren heeft.

  De PVV heeft zetels gewonnen en is tweede grootste partij van Nederland geworden ondanks de media hetze tegen de PVV.

  Natuurlijk heeft de PvdA veel meer macht dan hun zetelaantal doet vermoeden. Veel meer bestuurlijke macht en veel “vertegenwoordigers” in de media.

  De (vaak) illegale massa immigratie is een van de grootste problemen voor Europa en van de grootste gevaren voor Europa. Als deze niet word gestopt pleegt Europa demografische en culturele zelfmoord.

  Met een PvdA in de regering zie ik geen effectieve maatregelen om de illegale massa immigratie effectief af te remmen. Daarvoor is toch echt de PVV nodig die wel bereid is de nodige maatregelen te nemen om de illegale massa immigratie af te remmen.

  Vluchtelingenpolitiek is ‘het grootste bedrog van de 21e eeuw’
  https://wnl.tv/2017/04/02/vluchtelingenpolitiek-is-grootste-oplichterij-21e-eeuw/

 4. Nederlandse_Patriot

  Het feit dat de VVD nog geen enkele zetel verloren zou hebben, vind ik zeer zorgelijk.

 5. Kodi

  Zie ik daar in de peilingen de PVV als baken van rust en stabiliteit?

  1. Standaardbinnen

   PVV-ers hebben de neiging foute standpunten langdurig te koesteren.

 6. Jetske

  Een hele vreemde peiling, VVD blijft gelijk, GL die iedereen aan het lijntje
  heeft gehouden, blijft gelijk, D66 en PVDA stijgen, SP die toch eerlijk was
  zakt, Baudet stijgt, Bij Ipsos was hij gezakt.
  De nieuwe verkiezingen duren nog even, dan hebben die enthousiaste Baudet
  fans, zo’n beetje van dat circus genoeg, als je veel over ze leest, merk
  je dat het niet echt heel lekker meer gaat, lopen te hard van stapel.
  Ze waren hier eerst helemaal idolaat van Artikel 50, die gingen het helemaal
  maken, in het niets verdwenen, toen kwam VNL. die zouden de PVV wel
  helemaal opeten, helaas zijn die ook ten onder gegaan, volgens Maurice
  moest de PVV daarvoor uitkijken, nu hetzelfde verhaal.
  Manipulatie van de bovenste plank, volgens mij word hij daar voor betaald.
  Het zijn maar peilingen, dus juich niet te vroeg, de PVV heeft weleens
  op 42 zetels gestaan!!!

  1. HaZ

   Volgens de azijnpissers alhier zou het FvD de PVV gaan oppeuzelen. FVD +1, PVV +3.
   Nog een glaasje edik ?

 7. CountFitz

  Op peil.nl weten ze overigens nog steeds niet hoe ze ‘Forum voor Democratie’ moeten schrijven. En Denk bestaat daar al helemaal niet.

 8. Sniper666

  Weer Maurice de Hond? Kom op nou..

  1. Standaardbinnen

   Als de peilingen niet uitwijzen wat de Rechtspopulisten hopen is dat slechts vervelend voor de peilingen.

 9. Lex

  Wie weet krijgen we toch weer een links kabinet. Wie daar op zit te wachten met een rechtse meerderheid in Nederland, dat mag Joost (Eerdmans) weten.
  ———————————————————————————————–

  Waarvoor gaan we eigenlijk naar de stembus??

  De kiezers proberen de politiek te beïnvloeden en een richting op de duwen. De kiezers hebben inderdaad gekozen voor een rechts kabinet. We hebben net 4 jaar PVDA beleid achter de rug “wat meer kapot heeft gemaakt dan je lief is.”

  We hebben echt behoefte aan een kabinet dat de massa-immigratie gaat aanpakken.

  1 Boterzacht immigratiebeleid.
  2 Record aantal gelukzoekers.
  3 Verhoging huren.
  4 Geen verbod op illegaliteit. Ze kunnen gewoon rond blijven hangen en voor overlast en criminaliteit zorgen.
  5 Bed Bad en Brood waardoor ze nooit meer weg gaan.

  Kortom de kans is toch groot dat het een kabinet gaat worden met de PVDA als vierde linkse wiel. Dan de vraag wat wil de PVDA er voor terug?

  Weer een borterzacht immigratiebeleid nog meer gelukzoekers die komen profiteren van onze welvaart en bovendien hun eigen religie en cultuur mee brengen die haaks op de onze staat.

  1. Floris

   “De kiezers hebben inderdaad gekozen voor een rechts kabinet.”
   ———————————————————————–
   Als je VVD en CDA als rechts ziet wel. Ik zie ze niet als zodanig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.