Bedankt, Mark! Defensie schort trainingen op om levensgevaarlijke omstandigheden

Het Korps Commandotroepen, de elite van ons leger, kan de rest van het jaar niet meer oefenen.

Mark Rutte en zijn faalkabinet hebben er weer eens een potje van gemaakt. Alsof Nederland niet al genoeg problemen heeft – migratie, iemand? – blijkt nu ook dat er bij Defensie vanalles mis is. Het is op dit moment zelfs zó erg dat sommige trainingen niet meer doorgaan, omdat de veiligheid van onze militairen simpelweg niet meer gegarandeerd kan worden, zoals de NOS bericht:

De oefeningen van het Korps Commandotroepen worden de rest van dit jaar grotendeels stilgelegd omdat de veiligheid van de elitesoldaten niet gegarandeerd kan worden. Het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving daarover van RTL Nieuws.

Aanleiding voor het besluit is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat drie weken geleden is gepresenteerd. Daarin staat dat de commandotroepen jarenlang schiettraining kregen onder gevaarlijke omstandigheden. Dat leidde in maart 2016 tot een fataal incident met een militair van 35.

Lekker is dat. Wat de NOS – en de rest van het mediakartel – er natuurlijk niét bij vertellen is dat dit allemaal te wijten is aan het destructieve beleid ten opzichte van Defensie de afgelopen jaren. Jaar op jaar is geld uit dat budget daar gehaald, omdat het ‘toch niet nodig meer was anno 2017’. Ik kan het niet anders verwoorden dan dat de mannen en vrouwen die ons land in geval van nood moeten beschermen, onder het regime Rutte keihard zijn uitgekleed. Dat is letterlijk en figuurlijk het geval: het was soms zelfs zó schrijnend dat onze helden bij oefeningen bij gebrek aan eigen uitrustingen maar wat moesten lenen van collega-militairen uit andere landen. Bij het lezen van dat soort berichten lachen schurken als Vladimir Poetin, Kim Jong-un en natuurlijk ook Abu Bakr al-Baghdadi zich vanzelfsprekend helemaal kapot: ‘Is dát beholpen zooitje nou de elitetroepen van Nederland?’ zullen ze daar denken. Nee, die hebben weinig te vrezen.

Bij gebrek aan geld ontstaan natuurlijk vanzelf andere gebreken. Op dit moment is het dus zó ernstig geworden, dat men simpelweg niet meer de veiligheid van onze troepen – vorig jaar overleed er al één tijdens een training – kan garanderen. Bizar!

Er zit dus maar één ding op voor Rutte en zijn kabinet aan prutsers: trek nog snel het boetekleed aan, beken dat je ons land ernstige schade hebt aangedaan met al die bezuiningingen en pomp als de wiederweerga extra miljarden daar waar het écht nodig is: in de verdediging van dit mooie land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Ni28

  Als de Nederlandse leger als voorbeeld staat voor de NAVO landen dan is het slecht gesteld met de veiligheid. Zonder de Amerikanen hebt je dus niets en de Amerikanen laten niet meer met zich sollen in de ondankbare rol van de wereldpolitie. Onze geluk is dat de Russische leger ook genoeg mankementen zal kennen maar dat weten wij niet zeker pas mochten de Russen toeslaan. En een “reden” hebben zij nu wel met Oekraïne waardoor Rusland nu aan de EU grenst.

   1. Hetzalwelweer

    Nederland moet zich wel als crimineel luilekkerland promoten anders komen die criminelen niet. Nu komen ze wel. Politie op vakantie en dus onderbezet, het leger mag niet trainen….en onze advocaten pleiten elke criminele vluchteling vrij…omdat ze anders helemaal niet uitgezet kunnen worden. Hoe krom zit ons rechtssysteem in elkaar.

    1. toetssteen

     @Hetzalwelweer
     U vergeet dat eigenrichting, ook al tikt u een inbreker horizontaal het verschrikkelijkste is. Die arme man, kuch, hoest.
     Inzake de politie, ik benijd hen niet. Een luchtje laten (figuurlijk) en zij zijn de dader.
     Die hele escalatie in Hamburg en de reactie erop van sommigen zijn een bizar voorbeeld. De politie wordt weggezet als zijnde knuppelgekke nazi’s. Stuk van AF Dekker staat op Joop. Te zot voor woorden, maar zo denken sommigen.

     1. Hetzalwelweer

      @Toetssteen…Laten we het niet over Black&Dekker hebben aub….Alle aandacht voor deze zuursloot alsmede Syl en al die andersdenkende linkse gütmenschen krijgen allemaal nog de WC- bril op hun neus. Deze mediageile pro BLM personen zullen in de toekomst heel anders gaan praten.

     2. toetssteen

      @Hetzalwelweer
      Ik neem het op voor het leger en naar mijn idee had dat ook in Hamburg in moeten worden gezet. Een tegenmanifestatie mag, maar zet een pas verkeerd en dan maken we op een adequate wijze een einde aan extremisme.
      De beste verdediging in deze dagen begint in eigen land. Of denkt u dat morgen de Duitsers binnen zullen vallen? Neh, geen reden toe.
      Waar wel reden toe is, is een vuist te maken tegen sektarisch geweld en dan blijft de platte pet echt nergens.

     3. Hetzalwelweer

      @toetssteen…..had moeten gebeuren…..helemaal mee eens….Een EU top bijeenkomst geven in 1 van de armste wijken van Hamburg….daar is goed over nagedacht. Net als straks Macron een dezelfde bijeenkomst gaat regelen in de Banlieue….vragen om problemen. Maar dat wil de EU…..ze gaan niet voor oplossingen maar zoeken juist de problemen op…verdeel en heers.

 2. cmsuijkerbuijk

  “trek nog snel het boetekleed aan, beken dat je ons land ernstige schade hebt aangedaan met al die bezuinigingen en pomp als de wiederweerga extra miljarden daar waar het écht nodig is: in de verdediging van dit mooie land.”
  Dat zal helaas niet gebeuren. Dat geld is veel te hard nodig voor het huisvesten en pamperen van gelukszoekers, windmolens draaiende houden, Griekenland bedelven onder de Euro’s, de EU spekken, nutteloze ontwikkelingshulp projecten financieren en in de bodemloze en totáál nutteloze klimaatput smijten van onze duur verdiende centen en noem de geldverspilling maar op! Dan kun je het jezelf toch niet ook nog eens veroorloven, één van de belangrijkste kerntaken van een land, namelijk Het verdedigen van het grondgebied en haar inwoners, te financieren. Bovendien zou dat maar slecht staan op de CV’s van de verantwoordelijke politici, wanneer de lucratieve EU baantjes verdeeld worden!
  Gisteren moest een vliegtuig vanaf Eindhoven militairen naar de Balkan vervoeren, maar sit kon niet doorgaan, want het vliegtuig was defect. Géén vervangend vliegtuig beschikbaar; géén reserve-onderdelen direct beschikbaar. De betreffende militairen zijn weer, mét hun familie terug naar huis gestuurd, wat er waren voor de betrokken militairen géén slaapplaatsen beschikbaar, laat staan een maaltijd en ontbijt. Men moest zich vanochtend maar weer om 07:00 uur melden in Oirschot, alwaar de familie géén afscheid meer kon/mocht nemen, géén ontbijt te verkrijgen was en van waaruit men rechtstreeks naar Vlb. Ehv. werd vervoerd om het nog maar eens te proberen (en het lukte nu overigens wel). Maar stel de gevoelens eens voor van de militairen en hun familie- en/of gezinsleden, die dit gesukkel en gedoe aan den lijve moeten ondervinden, bovendien voor een totaal opgeklopt paniekverhaal van oorlogszuchtige en incompetente politici, die zoals altijd, wanneer het in het binnenland slecht gaat, hun blik naar het boze buitenland (Putin) richten, om een zondebok te vinden en aldus te blik van de werkelijke, binnenlandse problemen, af te leiden!
  Ook was een landingsvaartuig van het Korps Mariniers tijdens een landingsoefening voor de Nederlandse kust op een zandbank vastgelopen. Men moest wachten op het hoogtij, want een mogelijkheid om het vaartuig weer vlot te trekken, was er niet. Ziet u het al gebeuren bij een échte landing? Onder vijandelijk vuur en géén mogelijkheid om gered te worden, omdat de middelen er gewoon niet zijn, wegens geldgebrek!? Want dat geld wordt gebruikt om luxe appartementen voor gelukszoekers te bouwen!?
  Het is kwaadwilligheid!

  1. Kodi

   Geen noodfaciliteit voor parate militairen, degenen die staan voor ons veiligheid? De illegalen zijn hier beter af met hun gratis en alles voor niks bed, water en brood?

 3. Roughwood

  Fout signaal, ondanks het tragische ongeval. Voor elitetroepen moet namelijk altijd gelden ‘train as you fight’. Dit dan natuurlijk wel op de meest veilige wijze.

 4. van Urk

  Onze overheid moet zich echt en echt dood gaan schamen! Waarom schaft de overheid dat totaal zelf al geen belangstelling voor defensie toont, het leger gewoon niet af als blijkt dat er toch maar 15% van de Nederlanders bereidt is om de wapens op te pakken om te verdedigen wat ons lief is. Onze regering schildert de toestand van de krijgsmacht altijd te positief af terwijl het juist meer op de rand van faillissement staat. Ons land moet momenteel verdedigt worden met 18 artillerie stukken, 18 geleasde tanks en 60 verouderde vliegende doodskisten. Onze marine is niet meer geschikt voor het optreden in het hoogste geweldsspectrum. Piraten in kleine bootjes schrik aanjagen, dat lukt gelukkig nog wel. Maar verder? We krijgen straks 38 JSF,s. Dat is ongeveer eenderde van wat er aan boord van 1 Amerikaans vliegdek staan. Verkenners van de cavalerie die over moeten gaan stappen naar de luchtmobiele brigade. Huzaren in een heli omdat zij niet meer nodig zijn op de grond vanwege te weinig mobiele “pantser” slagkracht. Wat mij ergens allemaal aan vroeger doet denken. De eerste taak van de overheid is het garanderen van veiligheid voor iedereen. Het is een basisrecht! http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/08/afbraak-van-ons-defensie-apparaat/

  1. cmsuijkerbuijk

   @Van Urk
   Van die 38 JSF ’s zal bovendien slechts 30% direct inzetbaar zijn (11 vliegtuigen) De rest is voor training, in onderhoud of uitgezonden. Deze 11 kisten moeten dus het grondgebied van ons land vrijwaren van binnendringende vijandige vliegtuigen en zijn dan ook nog verdeeld over 2 vliegvelden (Lwd en Vkl). Om je als MinDef én regering totáál kapot te schamen.

   1. Teloor

    De gedachte dat het Nederlandse leger c.q. onze militaire vliegtuigen ons land moeten beschermen tegen buitenlandse agresoren toont een denkpatroon dat in het begin van de vorige eeuw al obsoleet was.

    1. cmsuijkerbuijk

     Dat jij geen verstand van defensie hebt, hoef je niet zó duidelijk te tonen hoor! Een goede defensie is op alle situaties voorbereid, ook het onverwachte! Bovendien vergeet je voor het gemak onze buitengrenzen, waar ook nú nog Russische vliegtuigen worden onderschept.
     Jij moet je nick nodig aanpassen. Niet “teloor”, maar “teloorgang”. Alhoewel…….In het Vlaams, is een teloor een bord. En dat heb jij duidelijk voor dat balvormig voorwerp op je schouders, wat bij normale mensen een hoofd is!

     1. Teloor

      Suijkerbuijk denkt nog in het paradigma van de Grebbenberg en de Algemene Mobilisatie waarin ons kikkerlandje moet worden beschermd tegen de Vijand.
      In die infantiele denktrant is het logisch dat we ons leger en luchtmacht ferm moeten optuigen en dapper weerwoord moeten bieden tegen de zijden sokken van het Gebroken Geweertje.

      Mogelijk maakt Suijkerbuijk met deze inzichten wel indruk in het bejaardentehuis maar ik heb slecht nieuws voor hem: de wereld is dusdanig veranderd dat zijn beschouwingen zijn verworden tot debiel gelzwets van een oude man.

     2. Hetzalwelweer

      Je hoeft geen verstand van defensie te hebben om te zien hoe Den Haag onze hele defensie naar de kloten helpt.

     3. toetssteen

      @Suijkerbuijk
      Laat die gast lekker zwatelen. Hij kan de voorkant van de achterkant van een FAL nog niet onderscheiden.
      Beter babbelen met mijn buur, hoewel die meer heeft met vleugels en strepen. 😉

     4. Hetzalwelweer

      @toetssteen…Lol

     5. Kodi

      Je kan ook gewoon zeggen dat Teloor, net als Juncker (neutje) een nick is die prima bij hem past. Is het niet in de betekenis van teloorgang, dan wel in de betekenis van bord, namelijk een bord voor zijn kop. Plaat vertaald vanuit het Duits klinkt overigens hetzelfde; Teller = plaat. En verschil tussen bord voor de kop of plaat voor de kop is er niet.

     6. Hetzalwelweer

      Euhm gewapend beton voor z’n harses ipv een bord komt beter over.

     7. cmsuijkerbuijk

      Nogmaals: Russische vliegtuigen worden nog regelmatig door onze KLu onderschept, wanneer zij trachten ons luchtruim binnen te dringen.
      Jouw reactie is wel zó ontzettend stupide, dat je je diep moet schamen, om zo’n onzin uit te kramen.
      Je kennis van zaken is werkelijk te debiel voor woorden en uit alles blijkt, dat je er slechts op uit bent, om te beledigen en te kwetsen, zelfs al moet je daar de grootste onzin voor uitkramen. Maar dat laatste zijn we inmiddels wel gewend!
      En mogelijk heb jij een hekel aan ouderen of oud worden, want dat blijkt wel, hoe jij mij bejegent, maar daar heb ik wel een remedie voor: Als je niet oud wil worden, dan moet je jezelf jong van kant maken. Daar doe jij de wereld én jezelf een groot genoegen mee!
      Ik zal de aankondigingen in de gaten houden!

     8. Hetzalwelweer

      Zuikerkoekje, u hebt het tegen mij?

     9. Hetzalwelweer

      Ik wil graag een reactie op deze koeltoerverrijkers….https://www.youtube.com/watch?v=MPKzox4UVZk…..en defensie laat ze allemaal door….steek je kop in het zand…zuursloot

     10. cmsuijkerbuijk

      @Hetzalwelweer
      “Zuikerkoekje, u hebt het tegen mij?”
      Nee, ik had het tegen die idioot van een Teloor.
      Overigens heet ik gewoon Suijkerbuijk. Ik gebruik mijn echte familienaam bij het posten van reacties. U zou mij een groot plezier doen, om in reacties op mij, ook mijn naam te gebruiken, waarvoor reeds mijn dank!

     11. Guus Geluk

      Ik ben dit met Suijkerbuijk eens. Het is zaak dat we Defensie structureel wordt bijgeplusd. Niet omdat we dat willen, maar omdat Trump/Poetin/IS ons daartoe nopen.

    2. Kodi

     In deze eeuw worden er godzijdank nog wel eens bommen boven Raqqa en boven Mosul afgedropt, waardoor de misdadige carrière van halsdoorsnijders in ieder geval tot stoppen wordt gebracht in plaats van dat zij hier terug in Nederland er onophoudelijk mee door kunnen en zullen gaan. Het voorkomt erger. Het spaart slachtoffers uit.

     1. Hetzalwelweer

      Het word gezegd dat het gedaan wordt…maar geen enkel bewijs…een aangespoeld kindje moet er toe leiden dat iedereen deze zoekers verwelkomt. Dat is wat we moeten zien….de NPO…of…NOS….het is staats televisie…trap er niet in….fake news…..elke dag

    3. van Urk

     Als het dan niet om het verdedigen van ons land gaat, dan gaat het wel om onze belangen op de wereld of om steun aan overige Europese lidstaten. Het bezit hebben van 11 inzetbare vliegtuigen, omdat wij als economisch macht het geld niet hebben om de overige 27 inzetbaar te houden, geeft dan weinig positief indruk op het buitenland. 😉

     1. Guus Geluk

      We bezitten de zeventiende economie ter wereld, van Urk, en op het hoogtepunt van de Koude Oorlog bezaten we meer dan 100 tanks. We overtreffen Turkije en de Saoedi’s in onze rijkdom en welvaart. Toch hebben we 0 tanks en weinig inzetbare vliegtuigen. Dat is een slechte zaak, want het geld is er.

      Ik denk dat men op een bepaald moment heeft gedacht dat we nooit meer een leger nodig zouden hebben. Met een onberekenbare Pipo in de VS, een autocraat op grootmacht Rusland, en een terreurorganisatie in het Midden-Oosten, schrikt iedereen wakker uit de zoete slaap.

 5. Roughwood

  EEN VOLK DAT ZIJN VERDEDIGING VERWAARLOOST ZET ZIJN VRIJHEID OP HET SPEL.

  1. Kodi

   Hulde aan de mannen in Moermansk die wel nog gaven om de veiligheid van hun eigen vrouwen en bereid waren zichzelf voor hun verdediging en vrijheid op te offeren: http://www.schweizmagazin.ch/nachrichten/ausland/25932-Murmansk-Tut-uns-leid-Kln-ist-2500-Kilometer-weiter-sdlich-von-hier.html

  2. tomygun

   Met een volk bedoel je zeker een regering ? .

 6. fusilier

  Dus dit jaar geen panserstorm . Je word bedankt voor je inzet jeanine voor ons ELITE.korps

  1. Hetzalwelweer

   Lekkere binnenkomer, gooi je land voor alles en iedereen in de verkoop en zeg dan ook nog eens dat je je elitekorps niet laat trainen. Komt allen naar Holland….steel, verkracht of vermoord….alles in de tent voor 0% …

   1. Kodi

    Wat voor aanzuigende werking valt van zoiets te verwachten? Dat je vuilnis zal gaan aanzuigen? De bevolkingsinstromen lijken wel deze analyse te bevestigen.

  2. Kodi

   We kunnen ons elitekorps dus afschrijven omdat een of ander zelfbenoemd en zelfingenomen wicht van het zichzelf de elite noemend deel van de samenleving ervoor heeft gekozen onze maatschappij verder te doen afwaarderen. Zie ik dat juist?

 7. Kodi

  Moet men tegenwoordig krantenpapier onder hun overhemd aantrekken bij gebrek aan een kogelwerend vest, met elkaar communiceren via hun eigen mobieltje op eigen kosten (voor zover men de telefoonnummers van zijn naaste collega’s al weet) en in plaats van kogels af te kunnen voeren pang pang roepen? Asieleisers lijken wel nog eerder een blanco cheque te hebben dan ook maar de veiligheid van een van onze militairen, zo zou je gaan denken.

  1. Hetzalwelweer

   Ach Kodi, je weet toch, Nederland staat te koop….ze zoeken nog net geen inbrekers of verkrachters bij Timing of In Person. Het feit dat er nu nog geen kabinet is heeft puur te maken met de onverantwoordelijkheid van onze regelgevers. Laat alles maar op z”n beloop en we hoeven geen geld uit te geven. Win win….maar straks als er wel een regering is moeten we allemaal weer zwaar betalen.

   1. Kodi

    We betalen nu al teveel zonder er wezenlijk er iets terug voor te krijgen.

 8. Kodi

  Neutje Juncker gaat een probleem krijgen. Zijn grootspraak over een Europees leger ten spijt; Hoe denkt hij te kunnen gaan verwezenlijken dat de lidstaten allemaal minimaal het evenwichtige inbrengen ten behoeve van hun eigen zelfverdediging. En wat bij een Brexit? Want dan is er ook geen leverantie meer van een land wat wèl nog beschikt over voldoende eigen zelfverdediging. Wat moet de rest dan met een gezamenlijk tekort. En zijn er hier in ons eigen land soms de verkeerde prioriteiten of zo? Dus geld naar de Grieken, € 36.000 per asieleiser per jaar, afdrachtenverhogingen aan Brussel, de pamperindustrie. Tsja, dan blijft er weinig over voor het meer noodzakelijkere. Afwaardering dus.

  1. Hetzalwelweer

   @Kodi….De EU en Den Haag doen meer moeite om asielzoekers binnen te harken dan buiten de EU te houden. In Libië stappen ze in een bootje en 500 meter uit de kust liggen allemaal bootjes om deze oorlogsslachtoffers naar de EU te halen. Het zijn allemaal jongemannen van 13 tot 17 jaar oud, op papier…maar ze hebben geen papiertje…dus reis maar door…..hup hup naar Nederland….daar ben je veilig. Wij krijgen het uitschot van al deze landen. Niet de doktoren en leraren of architecten…

   1. corfo

    @ Hetzalwelweer.
    Wat vertelt u me nou ? Krijgen wij het uitschot uit die landen ?
    Maar Rutte c.s. hielden ons toch voor dat het bijna allemaal “hoogopgeleiden” waren, zoals : chirurgen, oogartsen, ict-specialisten, wetenschappers enz. enz.
    Dus Rutte’s verhaaltje klopt wéér niet ? Wat is die man toch een godvergeten minkukel !!!

 9. Pedrito

  Misschien wordt het tijd dat onze gezagsdragers en aanpalende slippendragers (w.o. 2e kamerleden) eens even kennisnemen hoe in het verleden is afgelopen met bepaalde bestuurders (gebr. De Wit, dhr. Van Olde Barneveld, enz.). Je komt toch raar aan je eind als je de bevolking blijft irriteren met slecht bestuur.

 10. corfo

  Als je in de diverse media “NL-generaals” hoort lullen, dan valt me dit bericht toch wel rauw op ’t dak.
  Ik hoorde zo’n, onder sterren bedolven, figuur in Mali vertellen dat de buitenlandse krijgsmachten met een jaloerse blik naar de NL’ers zouden kijken, óók tijdens oefeningen in Letland en Polen vertelden “NL-generaals” hetzelfde fabeltje.
  Al eens eerder gezegd : Wij, de bevolking, worden door álle z.g. boven-ons-gestelden op ernstige wijze besodemieterd.
  Als er n.l. geen leger meer zou bestaan in NL, waren alle 60 “NL-generaals” werkloos en dat willen die sterren natuurlijk niet : een “generaal” zonder leger ?? Onbestaanbaar, dus “interessant” maken die zooi.

  1. Kodi

   Ik denk dat we met 60 generaals al dicht in de buurt van meer generaals dan soldaten komen.

   1. corfo

    @ Kodi.
    Klopt, er zijn méér generaals dan manschappen.

 11. Ruud562

  Ja Rutte c.s., gevolg van jullie jarenlang regeren! Maar ja, VVD ér aan het roer, hé, betekent vooruitzien tot hooguit een halve dag van tevoren. Maar al ligt Defensie nu ook op zijn gat, is de politie tot vrijwel nul gereduceerd, is dit land al aardig geislamiseerd, vinden criminelen hier hun totale paradijs, is door de marktwerking het OV een zooitje, idem de zorg, blijven lachen, hé Mark! En zetten alles inzetten richting beheerderschap Brussel!

 12. poison

  Ben de 14 juli parade aan het kijken op TV5MONDE. Dat is toch andere koek dan de armoe wat wij hier hebben.

 13. Tguard

  Ongelooflijk, het enige fatsoenlijke onderdeel van de landmacht met militairen zoals het hoort. Elite, zonder gezeur met een rechte rug alles doen wat je opgedragen wordt. Commando zijn dat is het ware leven! Of te wel mentaal gekleineerd worden lichamelijk uitgeput en toch staan voor je maten en dus klaar voor ons allen om te doen wat niemand anders kan. Daarop bezuinigen is een schande. Deze mannen verdienen het aller aller beste materiaal om hun werk optimaal te kunnen verrichten. Nunc aut nunquam

  1. poison

   Verdienen is een, Het krijgen is volgens onze defensie een ander verhaal. Op dit moment zijn het commando’s met schaamrood op hun kaken. Met dank aan Rutte met zijn bezuinigingsdrift

 14. Babaji538

  Ik heb een hart voor mensen, Petra Hermans

 15. Ruud562

  Tja, VVD-beleid: Minder ambtenaren, minder overheid, is minder Defensie, maar ook minder politie, ….. dus …… stem de volgende verkiezingen weer lekker op de VVD.
  Dé partij die vooruit kijkt … of eh ….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.