CDA-jongeren verhogen de druk op de moederpartij: als de EU niet verandert zullen de burgers het omverwerpen

Voor veel rechtse kiezers is het CDA een moeilijke partij. In het verleden was het een links bolwerk en een soort ChristenUnie. Onder leiding van Sybrand Buma en de belangrijke rol van Pieter Omtzigt is de partij flink naar rechts geschoven. Is dat genoeg?

De eurofiele houding van het CDA en haar Europese fractiegenoot CDU, partij van Merkel, is voor veel rechtse kiezers toch nog een brug te ver. Jongeren van het CDA trekken aan de bel voor de toekomst van Nederland en de Europese Unie. Volgens de conservatieve jongeren moeten de natiestaten en de burgers weer aan het roer en de Europese Unie naar de achtergrond:

Groepen, gemeenschappen en zelfs bestuurslagen moeten autonoom kunnen beslissen over eigen aangelegenheden zonder ongewenste inmenging van buitenaf. Deze soevereiniteit en zelfstandigheid worden stelselmatig ondermijnd door de overdracht van bevoegdheden aan de EU.

De nieuwe CDJA voorzitter Lotte Schipper is met deze fundamentele verandering een verandering die we moeten verwelkomen. Op deze manier draaien steeds meer partijen bij en dat is een goede ontwikkeling. De fundamentele verandering in de visie op de Europese Unie bij meerdere partijen is de kant waar wij op moeten. Euroscepsisme moet de grondlaag vormen van de Nederlandse politiek, niet het federalisme dat nu toch meer het geval is, of de partijen het toegeven of niet.

Nu moeten we hopen dat het CDA ook echt gaat luisteren. In de komende regering is een eurosceptische CDA nodig om tegenwicht te bieden aan het euro-federalisme van D66 en de VVD. Deze verandering die het CDJA voorstelt betekent uiteindelijk het opheffen van het huidige Europese verdrag, dat is al een goed begin.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Floris

  “Nu moeten we hopen dat het CDA ook echt gaat luisteren.”
  ————————————————————–
  Vergeet het maar.

  1. Paul

   Jan Peter (was die ook niet van het CDA? Tocchhh? JanPeter) luisterde ook naar het volk toen dat tegen de eu-grondwet stemde,…tocchhh?? [naief-mode uit]

   https://langleveeuropa.nl/2015/06/jubileum-eu-regeert-al-10-jaar-zonder-mandaat/

 2. sjun

  Het heeft even geduurd maar het doet zich aanzien dat verstand het wint van de jarenlang voorgeschotelde idylle. Ik ben benieuwd tot welke uitgewerkte politieke beleidsvisie waaraan de partijleiding zich committeert dit zal leiden. Verandert er weer niets dan valt een uittocht van jongeren uit het CDA te verwachten.

 3. van Urk

  Daar wordt Brussel nou pas echt bang van als de CDA opeens gaat luisteren naar die opstandige soevereiniteiten.

  1. cvandenheuvel3

   toch wel, als het CDA draait, dan kan de VVD haar eurofiele spelletjes vergeten. dat is wel een feit. wat denk dat er was gebeurd als de CDA senatoren de boel niet verraden hadden in de eerste kamer??

 4. Ego-non-solus

  De échte gevolgen van een politiek correcte maatschappij inrichting zijn mogelijk pas een generatie later zichtbaar. Jongeren beseffen dat straks massale dwingelandij uit Brussel komt én uit de moskee. Het vandaag nog aanwezige dunne democratisch laagje gaat verdwijnen, de abject bevonden westerse cultuur ook. Tenzij…

  Gegeven de hinderlijke westerse gewoonte zich uiteindelijk niet te willen onderwerpen is een burgeroorlog onvermijdelijk. Maar als jongeren zich nu verzetten is er mogelijk nog hoop. Maar ik ben bang dat Floris (1e reactie) vooralsnog gelijk gaat krijgen.

  1. Floris

   Er moet nog véél meer fout gaan willen de eigenwijze policoristen van koers veranderen. Te vrezen valt dat men pas de put gaat dempen als het kalf allang verzopen is.

 5. Ni28

  Zou de jeugd verstandiger dan de ouderen zijn? Dat is misschien het licht in de donkere tunnel.

 6. cvandenheuvel3

  CDA jongeren hebben gelukkig meer verstand dan de oude garde #erishoopvoordetoekomst

 7. J.C.

  Ik denk dat veel jongeren beginnen door te krijgen, dat de huidige ontwikkelingen op papier humaan lijken te zijn, maar dat in de eerste plaats niet zijn (want de gelukzoekers die nu met grote hoeveelheden zijn of worden opgehaald, hebben de plaats ingenomen van echte vluchtelingen waar nu geen plaats meer voor is) en ten tweede beseffen zij nu maar al te goed, dat de reeds binnengehaalde gelukszoekers een gevaar vormen voor de kansen van toekomst van onze jeugd. De oude CDA’ers laten zich daar overigens niets aan gelegen liggen, zij willen vasthouden aan hun afbrokkelende machtspositie (zij hadden uit de Bijbel kunnen weten, dat tijdelijke macht z’n prijs heeft. Tijdelijke macht komt immers van Satan).

 8. sjun

  Tijd om ook de CDA jongeren met een portie realiteit te voeden:
  https://youtu.be/wKIiwr3-ua0
  Het kan geen kwaad daar vast een visie op te ontwikkelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.