Elsevier maakt extragratis reclame voor socialistisch boekje van PvdA-‘intellectueel’

Wat een tolerantie!

In een lang artikel waarin hij geheel terecht hard uithaalt naar de baantjescarrousel van de PvdA doet Elsevier-columnist Geerten Waling iets heel… bijzonders. Midden in zijn verhaal begint hij namelijk opeens een rukwerkje te promoten van één of andere PvdA-intellectueel die “de sociaaldemocratie” nieuw leven wil inblazen.

Een proefschrift dat vorige maand verscheen, herinnert ons hieraan. De promovendus die aan de Universiteit van Amsterdam zijn doctorstitel verkreeg was Menno Hurenkamp (1971). Zijn dissertatie behandelt het burgerschap in de eenentwintigste eeuw – een belangwekkend thema. (Het boek is hier gratis te downloaden.) Dat Hurenkamp intussen verbonden is aan het wetenschappelijk bureau van de PvdA, alwaar hij hoofdredacteur is van het maandblad, maakt hem geen minder interessante analyticus.

Zijn boek is zelfs soms, en dat is zeldzaam voor een proefschrift en voor de PvdA, om te lachen. Zo bekritiseert Hurenkamp de beroemde Britse socioloog Thomas Marshall, die meende dat het ‘sociale burgerschap’ niet de bodem in het bestaan van een paar mensen verhoogt, maar juist van een wolkenkrabber een bungalow maakt. ‘Dat had hij misschien beter niet kunnen zeggen, want waar is dan nog de verleiding om hogerop te komen?’

Die vriendelijke woorden zijn al erg genoeg, maar Waling maakt het nóg bonter. Hij gaat namelijk verder door te schrijven dat het “bizar” is hoe de PvdA in staat is om “deze bloeiende sociaaldemocratische intellectuele traditie” om zeep te helpen, en dit soort onderwerpen helemaal heeft laten liggen voor “opportunistische premiers van andere partijen, met hun ‘normen en waarden’ (Jan Peter Balkenende) en hun ‘participatiesamenleving’ (Mark Rutte).”

Maar wacht eens even, die twee — Rutte en Balkenende — zijn helemaal geen sociaaldemocraten. Sterker nog, beide heren hebben de sociaaldemocratie jarenlang bekritiseerd. Rutte is weliswaar niet half zo principieel en rechts als Balkenende, maar ook hij promoot — zeker in campagnetijd — geen sociaaldemocratisch gedachtegoed.

De ‘sociaaldemocratie’ waar Waling zo dol op is heeft helemaal geen lange, mooie intellectuele geschiedenis. Het nep-intellectualisme van sociaaldemocraten is altijd pro-opengrenzen, voor de politieke correctheid, en bedenkt elk keer weer nieuwe manieren om hardwerkende Nederlanders zoveel mogelijk uit te knijpen. Dát is waar ‘de sociaaldemocratie’ altijd voor gestaan heeft.

Je zou verwachten van een Elsevier-scribent dat hij dat begrijpt. Helaas is niets minder waar. Zelfs bij dat zogenaamd rechtse magazine wordt de sociaaldemocratische haatideologie serieus genomen. Triest!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Ik begrijp het verhaal in de Elsevier als een terechte kritiek op de verkwanseling van het sociaaldemocratische gedachtengoed door de PvdA carrièremakers en baantjeszoekers. Die mensen doen het omgekeerde van hun idealen. Kritiek op de PvdA leden die het zinkende schip verlaten en nog baantjes willen inpikken. Inderdaad hoeft Baudet en Hiddema niets voor te doen om te groeien. De dissertatie van een PvdA lid zal de sociale democratie niet kraken dat moeten wij logisch aannemen. Voor de schrijver blijft de sociaaldemocratie een droom en de PvdA het middel om zijn dromen te slopen. Hij moet het zelf weten. Ik weet beter.

 2. joost2

  Voor de grandioze overwinning van Fortuyn in Rotterdam, was het daar wel een decennia lang links bolwerk. Men had een veel te grote meerderheid, waarmee men daar niet mee om kon gaan. Macht en geld heerste daar.
  Figuren als o.a. Peper en Kombrink ( altijd goed voor zich gezorgd, dat wel natuurlijk)maakten daar toen de dienst uit.
  De PvdA bestuurde de stad arrogant op werkelijk ergerlijke wijze.
  Te vergelijken met een politbureau uit de tijd van Stalin. De gewone Rotterdammer werd niet gehoord, maar gekleineerd. De afrekening kon men verwachten.
  Ambtenaren die voorheen keurig in het pak met stropdas liepen, kwamen ineens in spijkerpak. Er was geen verschil tussen de glazenwasser en de ambtenaar.
  Onderling was de sfeer om te snijden, afgunst en wie niet links dacht, sprak, sliep en at viel af.
  Als je ergens tegen was werd je afgestraft door pvda lieden die hun macht met alle soorten en maten gebruikten. Ze vergaten de leefbaarheid in de stad ten behoeve van hun eigen politieke linkse idealen.
  Fortuyn strafte ze op genadeloze wijze af.
  Links was nooit erg rauwig om zijn dood. Wel komedie van Kok b.v.

  Ook de Nederlandse kiezer kreeg in 2017 deze linkse kliek in de gaten met hun, geldsmijterij naar b.v. Griekenland, het de gewone burger kapot bezuinigen was tegen alle linkse principes, overdreven steun aan de islam en het veroorzaken van de puinhoop van de immigratie en men decimeerde de pvda, terecht. Onbegrijpelijk dat de vvd-ers op de mede puinveroorzaker , linkse Rutte stemden. Rutte wil nu MP blijven en tzt. topfunctie in Brussel. Nederland interesseert hem niet zo, dus hij verraad zijn kiezer aan alle kanten.

  Het grote probleem nu is, dat de 5e colonne pvda nog overal heerst, van scholen, rechterlijke macht, universiteiten, overheidsinstellingen etc. en vooral de media die zij nog immer volledig in handen hebben. De NPO is een links bolwerk van heb ik jouw daar.
  Vandaar dat we op journaal, nieuwsuur, jinek, die rare Twan Huys, etc. constant links geïndoctrineerd worden. Nergens in Europa is het journaal zo gekleurd als in Nederland.
  Links gaat dus gewoon door, ook al bestaan ze politiek bijna niet meer.
  Baudet: “werk aan den winkel”.

  1. Ecoshaarlem

   Twan Huys is toch die vriend van Holleder, en hem een podiumplaats aan bood!

 3. swetsnek

  wat is het hier rustig zijn alle rotte eieren eindelijk verwijderd hier ?

 4. Top

  Die Joustra (hoofdredacteur) Komt van de Volkskrant vandaan. Is en blijft een rood stuk vervelia!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.