Jonge Hagenaars geholpen met schulden door de gemeente

Omdat er al jaren sprake is van toename van jongeren met schuld heeft de gemeente Den Haag het anders aangepakt. De gemeente heeft in één jaar tijd de schulden van 49 jongeren opgekocht. Vervolgens moeten deze jongeren wel tegenprestaties aan de gemeente leveren. Daarnaast kan men ook zelf bij de gemeente aflossen om de schuld te verminderen. In dit artikel verdiepen we ons wat meer in schulden en hoe daarmee om te gaan is.

Schulden maken
Er zijn allerlei oorzaken waarbij mensen in de schulden raken. Met name jongeren die jaren geïnvesteerd hebben in hun studie zijn gevoelig voor schulden. Als zij niet op korte termijn na hun studie een goede baan vinden, is aflossen moeilijk. Een andere oorzaak is de vele scheidingen waardoor het vermogen van mensen wordt gehalveerd of erger. Door het kopen op afbetaling te stimuleren blijft de consument kopen. Maar bijvoorbeeld werkloosheid zorgt ervoor dat je niet aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. Een kleine groep heeft ook nog eens te maken met verslavingen. En vrijwel iedere verslaving kost geld, vaak meer dan er binnenkomt. Dan zijn er nog de verslavingen waardoor je niet meer in staat bent om je werk uit te voeren. Een steeds meer voorkomende reden voor schuld is het terugbetalen van toeslagen en subsidies. Omdat het vaak niet eenvoudig is om te weten wanneer je wel of niet in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een toeslag. En onterecht ontvangen toeslag betekent dat je een jaar later weer moet terugbetalen.

Schuldsanering
Allerlei instanties zijn daarom opeens op je geld uit. Ongeacht de oorzaak, als de betalingsverplichtingen niet worden nagekomen, heb je een probleem. Gelukkig is er de schuldhulpverlening. Het is absoluut geen pretje om er mee te maken te hebben. Maar als je in de schulden zit, krijg je enkele jaren de tijd om je schulden weg te werken. Je inkomen wordt dan wel beheert door de beherende instantie. De rechter bepaald de hoogte van je inkomen. Al je overige inkomsten gaan in een spaarpot. En deze spaarpot wordt gebruikt om je schulden af te lossen. De schuldsanering duurt tot je schulden zijn afgelost of de afgesproken termijn is afgelopen. Daarnaast kun je geen enkele andere schuld maken of je valt buiten de schuldsanering.

BKR-registratie
Het mooiste is dat je met of zonder de schuldsanering weer schuldenvrij bent. Vaak betekent het dat je weer opnieuw moet beginnen. Dan wordt het je nog niet makkelijk gemaakt. In gevallen waarbij je grote investeringen wilt doen, wordt je kredietwaardigheid gecheckt. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) beheert de schulden historie van iedereen. Een eerdere periode van schuld kan zorgen dat je geen financiering kunt krijgen. Uiterst vervelend als je weer een huis wilt kopen of een onderneming wilt beginnen en investeringen nodig hebt. Dit is niet voor niets, maar als je een stabiel inkomen hebt kunnen opbouwen, is het mogelijk om te onderhandelen. Als jij kunt aantonen dat je kredietwaardig bent kom je al weer verder.

Zit je eenmaal in de schulden? Dan is het moeilijk om eruit te komen. Maar als je consequent probeert je schulden af te lossen m.h.v. schuldsanering kom je er wel uit. Hoe onmogelijk het ook lijkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. henk vintage

  Het is al helemaal geen pretje voor de schuldeisers, die worden met een kluitje in het riet gestuurd en betalen uiteindelijk het gelag.

 2. Duckday

  Ja zorg gewoon maar dat je schulden maakt en de andere kan er voor opdraaien Schuld saneren een wassen neus Uitzondering daargelaten Zorg dat je in dit land niks zichtbaars heb leef als een god in Frankrijk dan zit je goed Maar als je jaren je de pest pokke hebt gewerkt nooit met vakantie bent geweest dan plukken ze je van alle kanten Natuurlijk schuldsanering is niet leuk als je er niet door eigen toedoen en geef maar raak bent ingekomen

  1. hans-e-pans

   Maar die schuldsanering zal door iemand opgebracht moeten worden. Links- of rechtsom.

 3. Babaji538

  Schuld is boete.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.