Hans Wiegel leest VVD-fractie de les: politici moeten duidelijke taal spreken, geen grijze muis zijn

Daar kan de huidige VVD-fractie het één en ander van leren.

Hans Wiegel is weliswaar een opportunist pur sang — die bereid is om met iedereen zaken te doen om een coalitie te vormen — maar hij zegt met enige regelmaat toch ook heel verstandige dingen. Case in point:

“Ik heb veel liever dat mensen over mij zieden ‘ik ben het met die vent oneens, maar hij spreekt tenminste duidelijke taal’ dan dat ze denken ‘wat is dat voor grijze muis met teksten waar ik niks mee kan’,” aldus het Orakel van Ljouwert.

Natuurlijk zou meneer de partijbons het zelf nooit hardop zeggen, maar dit is tussen de regels duidelijke kritiek op de huidige VVD-fractie, die louter en alleen uit grijze muizen bestaat. Ton Elias, die Wiegel instemmend citeert, was niet mijn soort politicus (veel te elitair), maar de man had wel een mening als Kamerlid. Juist daarom noemt hij zich nu, na de verkiezingen van maart, “toezicht, advies, dagvoorzitter, commentator” en “voormalig Kamerlid.” Want nee, Mark Rutte en Halbe Zijlstra hadden totaal geen behoefte aan een Kamerlid “met een mening.” Zij eisen juist dat fractieleden “een beetje klootloos piepen.”

En dat noemt zich dan de liberale partij van het land. Je zou erom lachen als het niet zo dieptriest was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. George van de linden

  Heeft iemand hier De Nieuwe Realist gelezen vandaag over de gelekte  Mailruzie tussen Frans Timmermans en Hans van der Linde over massamigratie, EU en islam?
  Doen ,je slaat achterover van het IQ van de heer Timmermans!

  1. swetsnek

   ja net gelezen goed verhaal

  2. nogmaals

   @george
   Waarom geen link a.h. eind van je reactie?

   1. Peter Selie

    De site van Niemöller heeft een ban om onduidelijke redenen op DDS.

    1. K.Dopper

     Het zou wel prettig zijn als we een keer een lijst kregen van die verboden links.

 2. Ben Zine

  Ach, de VVD… Deze partij staat aan het begin van het einde van haar bestaan. Over 7 of 8 jaar is daar echt NIETS meer van over. Niet meer van deze tijd, Wiegel hoort in een museum over de jaren ’70. Toen er nog autoloze zondagen waren. Zoiets heet toch een anachronisme ?

 3. Bloem

  Ooit was de VVD een respectabele club. Met Rutte ging het verkeerd. Meer een sociaal democraat dan liberaal. Ik hoor Arend Jan nog zeggen, ” hij heeft geen ideeen”. Helaas durfde hij niet frank en vrij te praten uit angst voor zijn politieke huid. Uiteindelijk heeft dat zwijgen de liberale flapdrol niet geholpen en staat hij sindsdien aan de zijlijn. En toen kreeg Wilders op de rechter flank alle ruimte. I.p.v. een goed antwoord werden steeds meer kiezers in zijn fuik gejaagd. Veel groter dan nu zie ik hem niet groeien. Ook het FVD zal voorlopig geen grote groeistuipen kennen. Bij 4 à 5 zeteltjes is de rek er wel uit

 4. Marija

  Ja ik heb het ook gelezen.
  Verbazend.

  1. Marija

   link wordt niet geplaatst @normaals.
   U kunt even googelen.

 5. Peter Selie

  Hans van der Linde:

  Ik ben wil niet dat in Nederland een ideologie wordt toegestaan die mensen dwingt en waar alles draait om haat. Zolang men zich rustig houdt, be my guest. De Islam is geen godsdienst, lees de koran.

  Ik ben bang voor systemen en ideologieën die dwang uitoefenen. De Islam wil een wereldheerschappij en de Jihad roept op om andersdenkenden te vervolgen en te doden. Dat hoort niet thuis in een democratische samenleving. Dus zo gauw men overgaat tot crimineel gedrag, verkrachtingen, aanslagen en meer van dat fraais, inderdaad oppakken en met de hele familie uitwijzen. Ik heb voldoende kennis opgedaan over de diverse godsdiensten om daaronder een ideologie te herkennen. Mijn oude leraar op het Joh. Calvijn lyceum te Kampen zei, wil je weten wat de ander drijft of gelooft, lees zijn boekwerken en zie wat hun kennis is. De koran is een haatboek eerste klas. De eerste ca 30% is uit het oude testament gejat, de rest is erbij verzonnen.

  Probeer het maar uit. Zeg tegen een islamiet dat man en vrouw gelijkwaardig zijn. Of roep even dat het een goede zaak zou zijn dat de vrouw boven de man wordt geplaatst. Ik wens u sterkte ermee. Ik heb dat gedaan en ze werden razend en ik werd met de dood bedreigd.

  Ik lees dat leerlingen van christelijke scholen omwille van islamitische leerlingen het Suikerfeest moeten vieren, kennis moeten nemen van de sharia en allah akbar moeten roepen. Dat noem ik dus dwang!

  Ik wil in een veilig land wonen. Ik heb geen zin een Zweedse toestanden, waar in bepaalde delen van het land Islamieten de dienst uitmaken. In Duitsland verenigen zich nu reeds ultrarechtse krachten om op Moskeeën aanslagen te plegen. Net zo erg.

  Ik lees dat men moeite heeft om lieden die illegaal hier zijn snel uit te wijzen omdat het land van herkomst niet meewerkt dus uiteindelijk zetten wij ze maar op straat.

  Dus wat moeten we doen; de toestroom keihard afstoppen en zorgen dat iedereen weet dat wanneer je illegaal je jezelf toegang verschaft tot Europa je met geweld zult worden tegengehouden. Dus dat het vuur op je wordt geopend.

  Doe wat ik u adviseerde, ga praten op de “werkvloer” Ik merk aan u dat u vermoedelijk niet gelovig bent, dus wanneer je geen gevoel op kunt brengen wat geloof eigenlijk inhoudt, mis je een belangrijk gevoelsinstrument.

  Verder ben ik niet bang, niemand uit mijn familie is ooit bang geweest. Mijn vader kwam de oorlog uit met een prijs van 100.000 gulden dood of levend die de Duitsers op zijn hoofd hadden gezet. Wij hebben ons verzet tegen tirannie. Ik verzet mij tegen de Islam die overal dood en verderf zaait.

  Om mijn mening te vormen, heb ik geen Wilders nodig, die de meest ondemocratische partij leidt van Nederland. Een groot aantal van mijn vrienden, en dat zijn er nog al wat, denken precies zoals ik. Wij zijn het zat. Mocht ooit Nederland gebukt gaan onder aanslagen, dan zullen die krachten zich bundelen en zeer hardhandig gaan optreden, daar ben ik van overtuigd. Daarmee geef je de Wildersfiguren alle kans om hun gelijk te bewijzen. Deze voedingsbodem is door politici zoals u gecreëerd.

  Wat ik uit de EU wil horen is:

  Bent u hier illegaal en kunt u zich niet legitimeren, dan wordt u opgesloten en binnen 1 maand het land uitgezet. Hetgeen door ieder EU land moet worden overgenomen tot zuid Europa is bereikt. Dan wordt u door militairen op de Libische kust gedropt.
  Pleegt u hier een strafbaar feit, dan gaat u voor de maximale straf de gevangenis in. Pleegt u een feit waarbij doden vallen dan wordt ook uw hele familie opgepakt en volgt vervolgens punt 1.
  Bent u zonder papieren hier aangekomen, dan wordt u opgesloten in een kamp. Dit kamp wordt bewaakt als Alcatraz. Probeert u te ontsnappen, dan zal met scherp worden geschoten. Bent u echt gevlucht voor uw leven, dan wordt bezien of u toegang krijgt. Bent u moslim, dan wordt u uitgezet naar een moslim land.
  Ik wil de politicus nog zien die dit durft te doen. Jullie willen allemaal schone handen houden en zg mededogen tonen. U ziet wat het heeft opgeleverd.

  Als laatste ik wil in een land wonen waar ideologieën worden verboden. Als er morgen een 2e Hitler opstaat zit hij binnen één dag in de gevangenis, dan kan het ineens wel.

  1. Peter Selie

   Het laatste gedeelte van Email-correspondentie tussen Frans Timmermans en Hans van der Linde. Te vinden op de site van Joost Niemöller.

  2. K.Dopper

   ‘Ik wil niet dat in Nederland een ideologie wordt toegestaan die mensen dwingt en waar alles draait om haat.’

   Om die reden ben ik ook geen fan van de PVV. Zolang ze zich echter binnen de grenzen van de wet bewegen zal ik ze bekritiseren maar verder geen strobreed in de weg (kunnen) leggen.

 6. Ni28

  Waarmee Wiegel bevestigt dat Rutte een grijze muis is. Waar!

 7. Ni28

  Deze correspondentie lijkt mij hoogstens onwaarschijnlijk. Zou Timmermans überhaupt corresponderen met een bezorgde burger? Ik denk het niet. Het woord “burger” is hem wereldvreemd en moet hij eerst opzoeken voor de betekenis. “Zijn” antwoorden zijn gelijk aan die van Dopper, Beukman en Geluk, onze bekende triotje. Rustig aan, alles komt goed! Overigens dit zeiden de Sovjets vroeger tegen de bezorgde burger ook.

 8. Babaji538

  In mijn houding, mijn visie en toewijding
  zal er geen halve speld buiten de Hooiberg te vinden zijn.
  Nochtans kan ik alleen daar staan, waar een gelijkwaardig niveau
  binnen een gelijksoortig handbereik aanwezig is.
  Petra Hermans

  1. marco1

   uw bijdrages zijn een waar genot om te lezen vooral op gebied van inhoud.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.