Klassieker der Klassiekers onder de films ‘Gone with the Wind’ racistisch verklaard

Kent u de film ook? Het gaat over een romance in het slavernijverleden in ‘the South’ van de Verenigde Staten. Een man en een vrouw worden heimelijk verliefd na vele obstakels. Dit klinkt natuurlijk als een typisch liefdesverhaal, maar Gone with the Wind is controversieel vanwege de racistische elementen in de film. Daarom heeft het Orpheum theater, die de film al 34 jaar lang liet zien, aangegeven het niet meer af te spelen.

Dat het racistisch is en seksistisch, dat staat buiten kijf. Er komt een aanranding in voor en het speelt zich af in het slavernijverleden. Door het romantische fundament van de film, lijkt het slavernijverleden ook romantischer dan het in werkelijkheid was. Niet alleen in de film zelf, maar ook in 1939, toen de film uitkwam, was het racisme rondom de film duidelijk aanwezig. De actrice die de huisslaaf speelt, Hattie McDonal, kreeg weliswaar een oscar, maar mocht bij de uitreiking niet bij de blanken zitten. Bij de premiere mocht zij zelfs niet aanwezig zijn.

Dat er veel controverse rondom deze film hangt, dat is te beargumenteren en is ook terecht. Om het dan maar niet te laten zien, dat is het slechtste middel dat men kan gebruiken. De film toont bepaalde beelden van de slavernij en de methode van produceren van dit soort films, die juist gezien dienen te worden. Wat is de gedachtegang van die tijd, waarin de film gemaakt werd? Hoe is er met alles omgegaan, zoals gekleurde acteurs en de productie van de film.

Het niet tonen van de film veroorzaakt eerder onbegrip, dan dat het tot begrip leidt. De beelden moeten laten zien wat de context is en waarom die context zo was. Ontwikkeling in een beschaving kan alleen getoond worden als elke schakel binnen die ontwikkeling ook valt te zien. Censuur heeft alleen nut in een moralistisch kader. Laat het dus vooral zien, zodat de boodschap begrepen kan worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HaZ

  We hebben nu te maken met een verschrikkelijk balende Sylvana Simons, want het zou voor haar natuurlijk bij uitstek dé gelegenheid zijn om haar racismeprobleem weer eens van stal te halen. Niet getreurt Syl, er is nog zoveel zwart en wit in de wereld ! Tip:
  Sjors en Sjimmie !!

  1. sjun

   Ze kan natuurlijk solliciteren als er een remake komt.

 2. Ritter

  “Dat het racistisch is en seksistisch, dat staat buiten kijf.”

  De context van die tijd was ook totaal anders dan nu. En dat laat die film zien. Door die film te zien begrijp je hoe de verhoudingen in die tijd lagen.

  Als je deze film niet meer toont kan je ook veel andere films waarin slavernij en seksisme voorkomen niet meer tonen. En dat zijn heel veel films die over het verleden gaan.

  Neem nu de bekroonde film van de Zulu hoofdman Shaka Zulu. Die onderwierp andere stammen via oorlog en maakten slaven hun hen. Maar zulke films worden natuurlijk niet verboden.

  Het is vooral een kleine (!) groep activisten die weer de nodige druk hebben uitgeoefend.

  73% van de zwarten heeft geen probleem met de film.
  ——————

  Nolte: 73% of Blacks Love ‘Gone With the Wind,’ Memphis Book Burners Canceled It Anyway
  http://www.breitbart.com/big-hollywood/2017/08/28/nolte-73-of-blacks-love-gone-with-the-wind-memphis-book-burners-canceled-it-anyway/

 3. Beukman

  Gewoon laten zien deze prachtige film. Evenals Birth of a Nation, die nog wel een graadje erger is. En alle films met Humphrey Bogart, hoewel hij voortdurend hard dr*gs gebruikt, letterlijk in elk shot. En alle 500.000 vrouwonvriendelijke films die er zijn gemaakt. En de Brady Bunch family, waarin de huishoudster zwart is en de vader en niet de moeder werkt voor de kost, hoe rolbevestigend. En Star Wars, waarin robots belachelijk worden gemaakt.

  Kom op zeg, we zijn geen kinderen meer. Weten wij veel wat er over vijftig jaar niet meer politiek correct is wat wij nu nog prachtig vinden. Wij willen *alles* kunnen zien. En wie voor iets te gevoelig is, kijkt gewoon niet.

 4. K.Dopper

  Het moet niet gekker worden!

 5. dark hole

  Silly Sil komt zeker en vast met een bad ass artikel of schreeuw-tweet om deze beslissing goed te keuren en gaat vervolgens helemaal los op de film michiel de ruyter, turks fruit en sil de strandjutter 🙂

 6. Bloem

  Verbied de negerhut van oom Tom dan ook maar. Was vroeger verplichte kost op school.

 7. MTA

  vreselijk dat het zo ging in die tijd. Heb zelf donkere vrienden en als we door de stad lopen zijn der altijd wel een paar pindabreinen die nog in die nog in het verleden leven en hun bekrompen zwarten haat spuien.Gelukkig niet zoveel meer. Dat is wel anders bij veel van onze zwarte landgenoten, die hebben besloten een haatcampagne tegen blank te beginnen, en dat willen ze je maar al te graag laten weten. Om nog maar niet te spreken van onze homo hatende islamitische landgenoten. Homofiele familie en vrienden kunnen niet eens fatsoenlijk over straat. Dat is allemaal normaal nu! Mag je niks van zeggen, want dan wordt je door het Fascisme 2.0 uitgemaakt voor oude nazi of xenofoob. Maar nu is het tijd dat we de blanken mannenhaters onder andere Sylvana Simons en haar verheerlijking van alles wat zwart is, ook als rascisme gaan benoemen! Sylvana is een super secreet!! Overal het vuur aansteken, om vervolgens te huilen dat de boel in brand staat. Homohaters zouden uitgezet moeten worden naar de bananen repuliek van keuze!! En om al die de haat te stoppen zouden we eerst het super narcisme wat religie heet moeten verbieden Tot slot! Voor alle mensen die anderen op kleur en uiterlijk beoordelen, stap in je tijdmachine en ga terug naar de tijd waar je hoort. Beoordeel mensen op foute gedachten en ideeen!!!

 8. Babaji538

  Meelwormen als zaagselhoofden dansten geen dans.
  Jort Kelder and friends.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.