Klassieker der Klassiekers onder de films 'Gone with the Wind' racistisch verklaard

Geen categorieaug 29 2017, 17:00
Kent u de film ook? Het gaat over een romance in het slavernijverleden in 'the South' van de Verenigde Staten. Een man en een vrouw worden heimelijk verliefd na vele obstakels. Dit klinkt natuurlijk als een typisch liefdesverhaal, maar Gone with the Wind is controversieel vanwege de racistische elementen in de film. Daarom heeft het Orpheum theater, die de film al 34 jaar lang liet zien, aangegeven het niet meer af te spelen.
Dat het racistisch is en seksistisch, dat staat buiten kijf. Er komt een aanranding in voor en het speelt zich af in het slavernijverleden. Door het romantische fundament van de film, lijkt het slavernijverleden ook romantischer dan het in werkelijkheid was. Niet alleen in de film zelf, maar ook in 1939, toen de film uitkwam, was het racisme rondom de film duidelijk aanwezig. De actrice die de huisslaaf speelt, Hattie McDonal, kreeg weliswaar een oscar, maar mocht bij de uitreiking niet bij de blanken zitten. Bij de premiere mocht zij zelfs niet aanwezig zijn.
Dat er veel controverse rondom deze film hangt, dat is te beargumenteren en is ook terecht. Om het dan maar niet te laten zien, dat is het slechtste middel dat men kan gebruiken. De film toont bepaalde beelden van de slavernij en de methode van produceren van dit soort films, die juist gezien dienen te worden. Wat is de gedachtegang van die tijd, waarin de film gemaakt werd? Hoe is er met alles omgegaan, zoals gekleurde acteurs en de productie van de film.
Het niet tonen van de film veroorzaakt eerder onbegrip, dan dat het tot begrip leidt. De beelden moeten laten zien wat de context is en waarom die context zo was. Ontwikkeling in een beschaving kan alleen getoond worden als elke schakel binnen die ontwikkeling ook valt te zien. Censuur heeft alleen nut in een moralistisch kader. Laat het dus vooral zien, zodat de boodschap begrepen kan worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten