Puinhoop in Charlottesville: rellen tijdens demonstraties nationalisten en alt-right

In Charlottesville, Virginia, is een betoging van extreem-rechts behoorlijk uit de hand gelopen.

Waarom de demonstranten uitgerekend naar Charlottesville zijn gekomen? Het heeft allemaal te maken met de Confederatie en het slavernijverleden.
In een park in Charlottesville staat een standbeeld van een man op een paard. Het is de beeldtenis van Robert E. Lee, een generaal van de Confederate Army of Northern Virginia. Dit beeld moet weg, in lijn met het beleid in de Verenigde Staten ten aanzien van al dit soort standbeelden. Alle beelden die zijn opgericht voor Confederatiemannen moeten weg. Die stonden namelijk slavernij voor en daarom moeten hun standbeelden verdwijnen. Dat deze mannen stuk voor stuk veel meer waarden en standpunten hadden dan alleen ‘slavernij is goed’ wordt voor het gemak maar vergeten. Het park heette trouwens voorheen ook het ‘Robert E. Lee park’. Die naam is door het gemeentebestuur van Charlottesville al gewijzigd in ‘Emancipation park’.

Het standbeeld waar het allemaal om draait. Bron: Twitter/ Jim Roberts
Het standbeeld waar het allemaal om draait. Bron: Twitter/ Jim Roberts

Als wij op die manier tekeer moesten gaan in gangen en galerijen van overheidsgebouwen, was het einde zoek. Elke afgebeelde historische persoon zal toch wel een of meerdere denkbeelden hebben gehad die in onze ogen on-ethisch of onwelgevallig zijn?

Afijn, in Amerika moet dat weg. En daarom zijn groepen demonstranten van extreem-rechtse signatuur naar Charlottesville getrokken. In plaats van op een normale manier hun boodschap redelijk uit te dragen doen ze het volgende:

Dat is dus heel verkeerd. Zo geven deze smeerlappen de hele linkse meute weer een stok om mee te slaan. Dit is niet waarom dat beeld moet blijven staan. Extreem-rechts en alt-right kapen de discussie met zeer foute symbolen en een hoeveelheid Jodenhaat waar je van moet kotsen.

Dan heb je het echt niet begrepen. De voorouders van deze jongemannen vochten op de stranden van Frankrijk zich en weg naar het hol van de leeuw: Nazi-Duitsland. En wat gebeurt hier? Ze lopen met Duitse pothelmen en hakenkruizen rond en brengen tot overmaat van ramp ook nog de Hitlergroet. Het is walgelijk en ongelooflijk dom.

https://twitter.com/TEN_GOP/status/896403638091993088

De oproerpolitie is inmiddels ter plekke gekomen en ik hoop dat ze snel een einde maken aan deze walgelijke vertoning van alt-right.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Obiwokekenobie

  Let je even op Anne-Fleur… als je maar lang genoeg bullshit blijft verkondigen en terreur blijft goedpraten dan krijg je vanzelf een tik terug.

  Normaal praat ik geweld niet goed maar dit zijn terroristen vs andere terroristen. Daar heb ik geen moeite mee…

  1. K.Dopper

   Obiknollekebolleke wijst er op dat Anne Fleur haar linkse mond moet houden want anders krijgt ze van zijn bruine vrienden een tik van jewelste.
   Hij heeft een hekel aan extreemrechts geweld maar deze keer vindt hij het wel noodzakelijk.

   1. Obiwokekenobie

    Zo kan je het ook verdraaien…

  2. tomygun

   Obi , 10 duimpjes

 2. Obiwokekenobie

  “Bam! Die rijdt gewoon als een baas door de linkse meute heen. Als bange haasjes vluchten ze naar de kant. Terwijl hij door de menigte rijdt, trapt de motorrijder nog even goed op het gas om de demonstranten weg te jagen met de herrie. “En nu kappen met die onzin”, lijkt hij te willen zeggen.”

 3. Floris

  Deze idioten hebben geen enkel historisch besef en spelen de linkse leugenaars in de kaart die de nazi’s als extreem-rechts hebben afgeschilderd.

  1. K.Dopper

   Floris is naar eigen zeggen een heuse historicus en kwam tot de conclusie dat de nazi’s extreem-links waren.

   Het is tenminste een originele boodschap.

   1. toetssteen

    https://arbeitertum.wordpress.com/2010/10/11/warum-sind-wir-sozialisten/

    Toch maar eens echt lezen zou ik willen adviseren.
    Overigens de KKK komen uit het democraten kamp. Mja, het is toch wat met die zuidelijke staten.

    Nog een a propos: De noordelijken hadden helemaal niks met die slaven, ze hadden goedkoop betaalde werkkrachten nodig voor in hun fabrieken. Werkvee was te vinden in de zuidelijke staten, dus…..
    Vreemd zat waren er plenty slaven die helemaal niet bevrijd wilden worden. Ze hadden een klein woninkje, een gezin, een tuintje en bij ziekte de dokter. (Vervanging van een slaaf kostte geld, dus beter maar goed zorgen voor het eigendom).
    Ja, er waren zeer, zeer slechte meesters, maar het merendeel was dat niet.

    1. K.Dopper

     Ook Toetssteen zoekt de bevestiging van zijn extreem-rechtse opvattingen liever bij verwante bruine bronnen.

     Een serieus mens zou de door hem genoemde bron nooit als betrouwbaar durven opvoeren maar Toetssteen zoekt ook geen objectieve bronnen, hij zoekt slechts bevestiging van wat de hele tijd uit zijn onderbuik opborrelt.

     Hij is om te lachen en om te huilen.

     1. Floris

      De cognitieve dissonantie giert door de aderen van onze dappere autist. Joseph Goebbels himself die verklaarde dat de nazi-beweging socialistisch was.

      Hellup, hellup…het zal toch niet waar zijn…

      Dus weet de “grote debater” niets anders te doen dan de bron te diskwalificeren.

      Wat een afgang weer. Hij zal binnenkort wel weer met een nieuwe nick komen, want als Dopper heeft de dappere dodo al evenzeer gefaald als onder al die andere.

     2. K.Dopper

      Floris reageert, zoals gebruikelijk zonder feit en argument.

      Als ik me had veroorloofd een stelling te onderbouwen met een troebele bron van het kaliber dat hij hier gebruikte zou het gehuil niet van de lucht zijn geweest. Hij denkt er schaamteloos mee weg te komen.

      Je bent te licht voor het inhoudelijke debat, Floris, erken dan nou eens.

     3. Floris

      De trol schreef: “maar Toetssteen zoekt ook geen objectieve bronnen, hij zoekt slechts bevestiging van wat de hele tijd uit zijn onderbuik opborrelt.”
      —————————————————-
      Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

      Altijd weer die spiegeling. Het handelsmerk van de trol.

     4. K.Dopper

      Floris heeft nog een jij-bak in de aanbieding.

      De loser.

     5. Floris

      De trol begint te schelden en te stampvoeten. Zit je al met je tanden in je toetsenbord?

      Je hebt duidelijke en gedocumenteerde, verifiëerbare uitspraken van Goebbels aangeleverd gekregen en het enige wat je daar tegenover hebt kunnen stellen is diskwalificatie van de bronnen.

      Game, set and match.

    2. Beukman

     Nee @Steen, slavernij was echt een feest! Ook de slaven die in schepen werden vervoerd hadden het maar wat fijn. Die zaten lekker in het ruim te klaverjassen, terwijl die arme bemanning, die moeder de vrouw en kroos had moeten achterlaten, z’n leven voor hen waagde. Een vrij man zijn, dat was het schrikbeeld van iedereen die een beetje nadacht.

     1. sjun

      Het waren ook hele vrije mensen die daar jaren van huis waren, de dekken stonden te schrobben en nogal eens aan scheurbuik overleden.

     2. Floris

      Steen nuanceert het gitzwarte beeld dat de linkse oikofoben hebben geschetst.

      Dat zou bij een “grijsdenker” als jij toch in de smaak moeten vallen?

     3. Beukman

      @Floris
      Hij nuanceert het niet, hij vergoelijkt het.
      Sommife rabiate antisemieten beweren dat de joden in de kampen echt niets te klagen hadden: hun leven was overzichtelijk, ze hadden hun natje en hun droogje, en waren onder elkaar. Nee, dan de achtergebleven bevolking! Die moest sappelen! Op zoek naar kachelhoutjes! Steeds weer de schuilkelders in!

     4. K.Dopper

      @Beukman,

      Dank. Ik ben al een tijdje bezig de apologeten van extreemrechts geweld hier weerwoord te bieden.

     5. toetssteen

      Zelfs Han vd Horst heeft na het navorsen van de logboeken moeten erkennen dat er meer bootslieden dan slaven overboord gingen, dus wie bent u dan om te bemanning die veelal bestond uit arme bootslui die in elke haven inwisselbaar was voor nieuw vee, te beschuldigen!!!!
      U bent één van die lieden die deze lulverhalen in leven houden!
      U miskent de veenstekers, de mijnwerkers en de dagloners die hier ten lande nipt niet (of wel) stierven van honger of ziekten! U bent van de certe die meent dat Jan en Neel het zo geweldig hadden!
      DAT is niet waar!!!

     6. K.Dopper

      Wat bedoelt Toetssteen met ‘certe’ ?

     7. Beukman

      Lulkoek @Steen, ik beschuldig niemand. Ik wijs je er slechts op dat het belang van de vrije keus niet onderschat moet worden, hoe abstract en moeilijk te doorgronden het voor sommige minder ontwikkelde lieden ook is.

      Het is nogal wat voor een trotse sterke man, om van je vrouw en je kinderen en je clan en je stam en je dorp en je land en je continent te worden vervoerd, ongeweild, ontheemd, aan de ketting gelegd, naar een onbekend werelddeel, waar mensen wonen met een vreemde huidskleur en met vreemde gebruiken. En terecht te komen in een situatie waarin je geen centimeter ruimte hebt om je eigen beslissingen te nemen.

      Jan en Neel hadden het zeker niet geweldig, maar ze hadden zichzelf altijd nog als slaaf kunnen verkopen en daarmee hun zelfbeschikkingsrecht afgestaan.
      Toch deden ze dit niet.
      Waarom niet, vraag ik me af, als het leven als slaaf (dixit Toetssteen) zo slecht niet was?

   2. Floris

    Voor mensen die meters diep met hun kop in het zand zitten komt het wellicht als een verrassing, maar origineel is het niet.

    “Die NSDAP Schweine waren Sozialisten”

    http://www.revolverblatt.online/index.php?article_id=1188

    1. K.Dopper

     Dat zeg ik, Floris is een heuse historicus en baseert zijn gedegen standpunten op solide wetenschappelijke bronnen.

     http://www.neuehelvetischezeitung.online/home/

     🙂

 4. K.Dopper

  De teneur van dit artikel en de reacties is dat dit extreemrechtse nazituig inhoudelijk weliswaar gelijk heeft maar een tikkeltje onhandig is in het overbrengen van hun hoogstnoodzakelijke boodschap.

  1. kapitein

   Heer Dopper NAZI staat voor Nationaal Socialisme, Socialisme staat gekent als links, liberaal word vaak als rechts gezien, behoudend word rechts genoemd dus hoezo rechts extremisme?????,

   1. K.Dopper

    Sorry, kapitein, je bijdrage staat redekunstig inhoudelijk in reciproke proportie tot de mogelijkheid er inhoudelijk zinvol op te kunnen reageren.

 5. Beukman

  In Amsterdam had je ooit de Stalinlaan (voorheen Amstellaan).
  In 1956 (inval Hongarije) doopte men hem om tot Vrijheidslaan. Zo heet ie nog steeds.

  Persoonlijk hou ik er wel van dat je veranderde opvattingen kan teruglezen in straatnamen. In Amsterdam bestaan er gelukkig nog steeds heel wat straten die zijn genoemd naar mensen die nu fout worden gevonden.
  Tegelijk kan een naam zo veel emoties oproepen dat veranderen begrijpelijk is. Bijv. de Stalinlaan. In die lijn zit ook het verwijderen van standbeelden van bepaalde mensen.

  Men houdt op DDS niet zo van grijsdenken, maar ik geloof werkelijk niet dat er voor dit probleem een eenduidig antwoord bestaat.

 6. Rem

  CNN gezien ivm demonstratie

 7. Ritter

  Onder invloed van het verstikkende (linkse) politiek correcte klimaat ontstaat er protesten.

  Dat die beelden weg moeten ( een soort beeldenstorm) wekt grote weerstand op. Niet omdat die beelden slavernij uitbeelden maar omdat die beelden staan voor de geschiedenis van het Zuiden; inclusief de jongens die in Europa tegen het fascisme hebben gevochten.

  Extreem rechts is zeer klein in de VS; extreem links is veel groter en heeft een verbond met de islam gesloten. En extreem links is zeer gewelddadig, niet alleen in de VS maar ook in Europa zoals we in Hamburg hebben kunnen zien.

  Overigens veroorzaken zwarte racistische organisaties als “Black live matters” veel grotere schade en rellen. Die zijn in staat een halve stad uit te branden zoals we gezien hebben in het verleden. En toch krijgen ze de sympathie van de media die dat kennelijk niet erg vinden.

  Wat de media nu gaan doen is dit protest van extreem rechts koppelen aan Trump. Dit is een gelegenheid voor de Trump hatende media om Trump te demoniseren. Dat hebben de media ook in het verleden gedaan.

  **Live Wire** Charlottesville Protest Turns Violent as State of Emergency Declared
  http://www.breitbart.com/live/live-wire-charlottesville-protest-turns-violent-as-state-of-emergency-declared/

  1. K.Dopper

   Ook Ritter praat het extreemrechtse geweld goed.

   Het verbaast niet.

   1. Ritter

    K.Dopper

    Kennelijk heeft u leesproblemen.

    Ik praat niets goed en veroordeel het geweld van zowel extreem rechts als extreem links bij de demonstratie.

    Ik heb verder helemaal niets met extreem rechts.

    Zoals ik al heb geschreven is extreem rechts zeer klein in de VS en verreweg de meeste mensen die ook willen dat die standbeelden blijven staan hebben niets met extreem rechts te maken.

    Zoals ik ook heb geschreven is de schade die door extreem links en organisaties als “Black Live Matters” word aangericht vele malen groter maar dat word door de media , die vaak sympathiseren met dat soort organisaties , door de vingers gezien.

    En uiteraard zal de Trump hatende media deze demonstraties proberen te koppelen aan Trump ondanks het feit dat Trump en zijn vrouw het geweld veroordelen. Maar zo smerig zijn de media wel.

    https://twitter.com/realDonaldTrump

    1. Floris

     @ Ritter. Hij heeft zeker leesproblemen. Hij lijdt aan een vorm van autisme (syndroom van Asperger).

     Normaliter zouden we daarom wat meer geduld met hem moeten hebben, maar helaas lijden dit soort Aspergers vaak ook aan andere stoornissen, waaronder narcisme, en zijn ze vaak sadistisch aangelegd. Zeg maar gerust: ze zijn onprettig gestoord. Dat maakt het bijzonder moeilijk om begrip en geduld voor hen op te brengen.

     1. K.Dopper

      Floris plaatst, zoals gebruikelijk, weer een bijdrage zonder feit of argument. Hij is afgezakt tot trolgedrag omdat hem weinig andere mogelijkheden resten.

      Jammer, maar we zullen ons ermee moeten verzoenen.

     2. Floris

      Je hebt het er maar moeilijk mee dat ik jou volkomen door heb, nietwaar?

      Ik heb slecht nieuws voor je: op een enkeling na heeft iedereen hier wel in de gaten dat jij zo gek als een deur bent.

      En wat de feiten en argumenten betreft: je geen er in deze draad (en in zoveel andere) geen enkele. Integendeel: je ging weer eens af als een gieter.

      Ga je straks weer zachtjes liggen huilen in je bedje?

     3. K.Dopper

      Probeer het op de inhoud, Floris, met dit soort gepraat zet je alleen jezelf voor gek.

 8. Bloem

  Lee was persoonlijk tegen de afscheiding door de Zuidelijke staten. Echter hij was trouw aan zijn roots en vocht daarom aan de kant van zijn thuis staat. Vergeet niet dat de VS is opgebouwd uit afzonderlijke staten. Na de Oorlog is hij gaan doceren aan het Washington College
  en heeft hij zich hard gemaakt voor educatie van zwarten. Lee was een fatsoenlijk mens en een fantastische strateeg met oog voor zijn mensen. Vanuit dat oogpunt is het een schande dat links gepeupel nu zijn naam proberen te besmeuren. Hij verdient meer credit en respect. En vwb het standbeeld, dat representeert een deel van de geschiedenis van de VS. En het zou niet uit moeten maken of iemand daar aanstoot aan neemt. Gewoon laten staan. Als alles waar ook maar iemand aanstoot aan kan nemen zou moeten verdwijnen, staat er geen steen meer op de andere

  1. sjun

   Dat wegmaken van de geschiedenis en mondsnoeren of overschreeuwen delen linkse moraalclaimers met een andere destructieve fascistoïde levensovertuiging. Heb je je wel eens afgevraagd waarom zoveel beelden in Noord-Afrika, Zuid-Europa, Oost-Europa en de Levant hun gezicht en soms ook ledematen missen? Kijk dan eens naar de gedragingen van de Islamitische Staat met betrekking tot cultuur en historie van anderen en vergelijk dit met op welke plekken bezetting, brandschatting, slavenhandel en plundering vanuit een zekere levensovertuiging annex doodscultus plaatsvond. Het kan interessant zijn om eens degelijk sociaalwetenschappelijk naar dit fenomeen te doen dat momenteel ook op Noord Cyprus, in Turkije, in Albanië, in Gaza, in Libanon en in Kosovo plaatsvindt en zo nu en dan ook al in Europese stadsbuurtjes doorsijpelt. Wellicht biedt dat een duidelijk adresseerbaar beeld van psychische en sociale factoren voor zulk destructief gedrag en kan daar met maatwerk iets tegen gedaan worden?

   1. K.Dopper

    🙂

 9. Ritter

  Trump heeft het geweld van zowel extreem rechts als extreem links veroordeeld en opgeroepen tot eenheid.
  ————————

  ‘We Are Americans First’ Donald Trump Calls For Peace; Condemns Violence ‘From All Sides’

  “We condemn in the strongest possible terms this egregious display of hatred, bigotry, and violence on many sides, on many sides,” he stressed.

  Trump described the protests in Charlottesville as “terrible” and “very very sad,” calling for peace and order. “This has been going on for a long, long time,” he said, referring to violent protests. “It has no place in America.”

  “This has been going on for a long, long time,” he said, referring to the violent protests. “It has no place in America.”Trump thanked law enforcement for trying to restore peace to the city.”

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/08/12/americans-first-donald-trump-calls-peace-condemns-violence-sides/

 10. Punt50

  Wat een gedoe om zo’n standbeeld van een historische figuur zoals in dit geval heer Lee. Er staan overal honderden standbeelden van figuren die twijfelachtig zijn. LB.

 11. Ritter

  De Gouverneur (Gov. McAuliffe) in Charlottesville heeft geweigerd het geweld van extreem links (AntiFa) te veroordelen. (het was extreem links die extreem rechts aanviel tijdens de demonstratie)

  Daarmee voert de Gouverneur de spanning verder op in plaats van het te verminderen.

  Ook kiezen de media duidelijk partij voor extreem links en proberen de schuld te leggen bij Trump. Dat was te verwachtten want de media haten Trump en demoniseren hem al vanaf de verkiezingen.

  Gov. McAuliffe in Charlottesville ‘No Place in America’ for Alt-Right, Refuses to Condemn AntiFa
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/08/12/gov-mcauliffe-in-charlottesville-no-place-in-america-for-alt-right-refuses-to-condemn-antifa/

 12. Zwarte band

  Even een vraagje: Wie overschreden hier een rode lijn? De demonstranten die daarvoor een vergunning hadden of diegenen die voor anderen het recht op demonstreren wilden verstoren?

  1. Floris

   Ik heb het niet eens gevolgd, ken niet alle feiten, maar het is algemeen bekend dat de antifa’s stelselmatig rechtse demonstraties verstoren.

   Zij zoeken dus de confrontatie steeds weer op.

   Het is hetzelfde tuig als de krakers en de damslapers in de jaren 60 en 70.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.