Racismeschreeuwend NRC draait nu echt door: beschuldigt morsdode Elvis van ‘stelen van zwarten’

Wat willen jullie hier in hemelsnaam mee bereiken, NRC-redacteuren?

Het is officieel: in navolging van Confederate-generaals en eigenlijk alle bewoners van de zuidelijke Verenigde Staten, is Elvis Presley door het NRC tot racist getorpedeerd. Dat die man al 40 jaar dood en zich op geen enkele manier meer kan verdedigen mag de pret natuurlijk niet drukken!

Als we deze krant mogen geloven, heeft Elvis Presley zwarten beroofd van hun muziek. Lees maar mee, meteen in de introductie:

Hij is een mooi voorbeeld van culturele toe-eigening: het ‘stelen’ van zwart erfgoed door blanken.

En iets verderop weer:

Volgens de mythe is Elvis de uitvinder van de rock ‘n’ roll. In werkelijkheid populariseerde Elvis bestaande genres, en gaf er een snellere, uitgeklede draai aan. Elvis is een mooi voorbeeld van culturele toe-eigening: het ‘stelen’ van zwart erfgoed door blanken. Hij zong voornamelijk zwarte covers, maar omdat hij de eerste blanke was die dat deed, werd hij gezien als de uitvinder van die muziek. En hij werd wereldberoemd, in plaats van zijn zwarte voorgangers.
Door de roem verloor hij zijn contact met de realiteit, en werd hij geestelijk nooit ouder dan 18 jaar
Dat is natuurlijk tekenend voor het westerse racisme, maar een levende cultuur bestaat nu eenmaal bij de gratie van kruisbestuiving.

Daarna melden ze nog even snel dat dit een logische stap was van Elvis, maar de toon is dan natuurlijk allang gezet. Hoe je het ook wendt of keert, Elvis – en ‘blanken’ in het algemeen natuurlijk – zijn enorme racisten. Zonder uitzondering.

Dit walgelijke artikel staat in de categorie ‘recensies’, waarbij boeken eens goed bekeken horen te worden. Je zou dan ook op het eerste gezicht kunnen zeggen: het is maar een recensie, een samenvatting van wat een bepaalde schrijver vindt. Zo zit het NRC echter niet in elkaar: quotes worden nauwelijks toegepast, en het stukje dat in deze tweet gebruikt werkt laat ook wel zien welke boodschap ze hier mee willen geven:

Dit is dan ook geen recensie, maar een puur stukje eigen mening van die krant, aangevuld met wat korte verwijzingen naar een boek wat er verder eigenlijk niet toe doet.

Dus: wat nu? Moeten Amerikanen nu ook maar alle standbeelden van Elvis Presley gaan neerhalen? Moeten posters van Elvis uit café’s worden verwijderd omdat ze zeer aanstootgevend zijn voor de nazaten van zwarte muzikanten? Of moet het NRC misschien eens ophouden met dit soort gekkigheid? Het correcte antwoord laat zich wel raden, maar de uitkomst hiervan helaas ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Neworder

  Wat een flauwekul

 2. Ritter

  NRC is die krant die zo’n begrip heeft met de ISIS sympathisanten die nu terugkeren naar Nederland. NRC is die krant die deze ISIS leden wil vertroetelen met uitkeringen en huizen.

  Geeft weer aan waar de “journalisten” staan in deze discussie.

 3. Ni28

  Met het neerhalen van standbeelden beginnen de antiracisten op ISIS te lijken. Of zijn die het gewoon? IS haalde zoveel mogelijk de beelden die niet naar hun zin volgens hun geloof neer. Antifa e.d. met hun aanhangers doen in wezen hetzelfde. De NRC mag niet achterblijven en doet ze met geschreven woord na en het is jammer dat zij hun bevriende NPO niet geraadpleegd hebben die gisteren een avond hebben geweid aan deze zanger. Zonder hem aan te klagen maar met het uitleg voor Elvis zijn inspiratie uit de kindertijd.
  Volgens mij is er een virus in de lucht die racistische hysterie veroorzaakt.

  1. Nasrani

   Ik had het net beter kunnen verwoorden!

 4. Ni28

  Vreemd dat de NRC 40 jaar na de dood van Elvis met deze flauwekul komt. Wisten zij het niet eerder of was het krant nog in de hand van normale mensen in een normale tijd?

  1. van Urk

   Ik weet niet wat er allemaal aan de hand is maar dat hele gekke Links en Rechts gebeuren in Amerika springt hier ook extremer over.

 5. Floris

  Die losers van dat NSB vodje zijn niet eens op de hoogte ook:

  “Tot in de 21ste eeuw bleef de gedachte dat Presley zwarte muziek ‘gestolen’ zou hebben zijn aanhangers houden.[351] Vermeldenswaard onder de Afrikaans-Amerikaanse entertainers die deze opvatting afwezen was Jackie Wilson, die zei: ‘Veel mensen hebben Elvis ervan beschuldigd de muziek van de zwarte man te hebben gestolen, terwijl in werkelijkheid bijna elke zwarte soloartiest zijn podiumgedrag van Elvis afkeek.'[352] En gedurende zijn hele loopbaan heeft Presley zijn schatplichtigheid niet onder stoelen of banken gestoken. Tegen het publiek van zijn ’68 Comeback Special vertelde hij: ‘Rock-‘n’-rollmuziek is in de basis gospel of rhythm-and-blues, of is daaraan ontsprongen. Mensen hebben dat ontwikkeld, er andere instrumenten aan toegevoegd, ermee geëxperimenteerd, maar daar komt het op neer.'[353] Negen jaar daarvoor had hij al eens gezegd: ‘Rock ‘n’ roll is er al heel wat jaren. Vroeger werd het rhythm-and-blues genoemd.'[354]

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley#Raciale_kwesties

 6. sjun

  Ik ben benieuwd welk publiek er nog met een NRC gezien wil worden?

  1. Bloem

   Misschien Dopper, Guus Geluk en al hun linkse kameraden

  2. K.Dopper

   Ja hoor, ik beschouw het NRC als een solide kwaliteitskrant waar ik graag mee word geassocieerd.

   Ik zou me schamen als ik mijn betoog zou moeten baseren op de reeks haatsites waar sjun zijn islamofobe en fascistische mosterd haalt.

 7. Punt50

  Wie leest er nou het NRC?

 8. buitenbeentje

  “Zij maakten voornamelijk gebruik van sociale voorzieningen en subsidies, maar omdat zij de eerste negers waren die dat deden, werden zij gezien als de uitvinder van dit ge(mis)bruik. En zij werden wereldberoemd, in plaats van hun blanke voorgangers.

  Zij zijn een mooi voorbeeld van culturele toe-eigening: het ‘stelen’ van blank kapitaal door negers.”

  Wedden dat de wereld te klein is als je zoiets serieus zou bedoelen?

  Veel Aziaten zijn virtuozen op viool of piano, is het nu cultureel misbruik als zij concerten van bv Beethoven spelen, tot de tranen over je wangen lopen? Misschien wel cultureel misbruik van mijn gevoelens voor muziek.

 9. Duckday

  NRC is een gevaar zou eigenlijk verboden moeten worden

 10. s

  Ooh, nog maar kort geleden zag ik oude video’s van Elvis dat hij juist de weg vrij gemaakt heeft voor de zwarte mensen die gediscrimineerd werden en dat zij nu hun eigen liederen konden zingen en door de platenverkoop geld konden verdienen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.