Staat de formatie op knappen? CU-leider Segers is laaiend en belooft zijn mede-onderhandelaars een helse middag

Het leek vanochtend nog binnen handbereik: een kabinet met kapitein Rutte, en stuurmannen Pechtold, Buma en Segers. Vanmiddag vlak voor het begin van de formatie-besprekingen leken de kaarten tóch anders geschud toen ChristenUnie-leider Gert Jan Segers liet weten behoorlijk ontstemd te zijn over de lekken rondom een compromis met betrekking tot voltooid leven.

Gert Jan Segers, de fractievoorzitter van de ChristenUnie, was op z’n zachtst gezegd not amused toen vanochtend uitlekte via het Algemeen Dagblad dat de kabinetsonderhandelaars tot een soort compromis zouden zijn gekomen rondom het voor de christelijke partij zeer gevoelige thema ‘voltooid leven’.

Segers veegde alles van tafel: volgens de onderhandelaar is er geen plan, geen compromis, geen akkoord, maar dankzij het lek nu wel een hoop boosheid. Voor de camera’s van de toegesnelde parlementaire pers verklaarde de conservatieve politicus dat hij het gevoel had dat de kabinetsonderhandeling die voor vanmiddag gepland stond – van 14:00 tot 21:00 – geen “gemakkelijke middag” gaat worden. Segers noemde het uitlekken van het plan “schadelijk voor het proces” en zei dat het niet helpt bij het “gesprek” dat hij achter gesloten deuren voert. Tenslotte zei hij afgemeten met een “bezwaard gemoed” naar binnen te treden.

Dit is ferme taal, die door politieke watchers zoals Kees Boonman en Wouke van Scherrenburg dan ook onmiddellijk werd uitgelegd als mogelijk pivoteren richting de uitgang.

https://twitter.com/woukevscherrenb/status/897458304431136768

Vandaag zou dus zomaar eens de laatste dag kunnen worden dat we praten over een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het uitlekken van het plan rondom voltooid leven ligt duidelijk als een zware steen op de maag van Gert Jan Segers, die toegeven op dit punt heel moeilijk heeft gevonden – en duidelijk er niet op zit te wachten door één van zijn (lekkende) gesprekspartners ook nog eens een trap te krijgen.

Komt Rutte III er ooit nog, en zo ja, wordt het dan met deze vier partijen? We wachten met spanning af, maar duidelijk is in ieder geval dat deze coalitie vandaag z’n eerste serieuze deuk heeft opgelopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Marius Feenstra

  Graag, ben voor nieuwe verkiezingen, kunnen ze elkaar straks allemaal uitsluiten.

 2. swetsnek

  Het wordt wel steeds erger geloof ik wie Wilders en Baudet aanhangt zijn schreeuwers en leeghoofden nou nou .
  Nee dat zootje wat nu probeert er wat van te maken dat zijn fijne jongens met een hele aardige aanhang pffff .ben blij dat ik er niet meer woon

  1. DutchDropveter

   Goed opletten;

   Uitgezonden bij de NPO en die roeptoeter van RTL, dit is de reinste propaganda. Kamervragen? Sturende mening? Gemeenschappelijk belasting geld? Een afspiegeling van de samenleving behalve rechts?

   Tarik waarom was je daar wat deed je daar en wat was je doel? Jij wist meer kan niet anders.

 3. swetsnek

  er kwam nog iets achteraan iets met pragmatisch geloof ik jammer ze hadden het door moeten laten lopen die video wat een hufter

 4. Peter Selie

  Ach het zijn gewoon NEP onderhandelingen gezien de verkiezingsuitslag.

 5. Blue monday

  lachwekkend, de formatiegesprekken vinden plaats in heel klein gezelschap met de beste mensen van de partij en dan nog wordt er gelekt?

  Wat een prutsers!

 6. Peter Selie

  Gert Jan Segers doet nog moeilijk kijken ook op de foto, echt deze lieden komen vanaf een andere planeet waar alleen deugmensen wonen.

 7. DolleDries

  Zet de spuit er maar in deze voltooid formatie.

 8. Ni28

  Het lek komt waarschijnlijk van D66 of de VVD om Segers te pushen. Hij is duidelijk niet de vierde maar de vijfde wiel aan deze tafel. In dat geval is het verkeerd gedacht zoals blijkt. Uitkomsten van etentjes zijn geen serieus werk en dit leek er naar. Hopelijk was dit het laatste dag van deze formatie van een kabinet die geen normaal mens wilt. Kiezersbedrog die in dit systeem van representatieve democratie mogelijk is en gretig gebruikt wordt.

  1. Ni28

   wiel=poot

 9. sjun

  CU doet er goed aan hier voor de eigen geloofwaardigheid de stekker uit te trekken. Euthenasie zal ik dat niet noemen.

 10. Guus Geluk

  Segers ontkent ten stelligste dat er een akkoord en/of compromis is wat het Voltooid Leven betreft. Niettemin heeft het Algemeen Dagblad de beschikking over een vel concrete afspraken. Waar komt dat conceptregeerakkoord dan in ’s hemelsnaam vandaan? Op D66 na heeft niemand “belang” bij een lek.

  Mocht D66 hier onverhoopt achterzitten, dan heeft zij voor de tweede maal (!) de onderhandelingen gesaboteerd.

  Ik heb een gruwelijke bloedhekel aan D66.

  1. swetsnek

   mooi zo ik ook

   1. Floris

    Hier nog een 😉

    1. swetsnek

     We zijn het met Guus eens dat gebeurd niet vaak Floris

     1. corfo

      @ swetsnekFloris.
      Hier nóg zo één !

 11. Punt50

  Er is wellicht sprake van dat dit motorblok nu reeds een voltooid leven heeft, HULDE !!

 12. K.Dopper

  Laten we hopen dat de PvdA alsnog moet aanschuiven, dat garandeert een meer solide Kabinet.

  1. DutchDropveter

   Wuahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahhahaha

   Doei trol (alert)

  2. Guus Geluk

   De PvdA wil niet, dat gaven Asscher en Dijsselbloem al eens nadrukkelijk aan.

   1. Punt50

    @ heer Geluk

    U heeft gelijk in deze, dat gaat niet gebeuren.

    1. Guus Geluk

     Punt50, de coalitiepartijen hebben de rimpels weer gladgestreken.

     1. Punt50

      @ heer Geluk

      We zien wel weer, maar dat dit schip gaat stranden lijkt me duidelijk.

     2. Guus Geluk

      Voorlopig niet. Buma is oplossingsgericht, Rutte is een verbinder, Segers is principieel en Pechtold snakt naar regeringsdeelname.

     3. toetssteen

      https://www.youtube.com/watch?v=ptbRzX7OpjM

      En hoe bevalt het sockpuppen?

     4. Guus Geluk

      Ik begrijp je commentaar niet, toetssteen.

 13. Lex

  Gelukkig is er het een en ander naar buiten gelekt over het reilen en zeilen en daar word je als burger niet zo blij van.

  Jongens trek alstublieft de stekker er zo snel mogelijk uit.

  Om nu de christen Unie te gaan dwingen om akkoord met zaken als vroegtijdig levensbeëindiging en uiernatie, tja deze punten liggen nu eenmaal gevoelig bij deze partij.

  Deze ethische punten die schuif je niet door naar een volgend kabinet.

  Gewoon niet doen stoppen er mee en nieuwe verkiezingen. in oktober/november

 14. Nasrani

  Ach, Segers heeft een flexible rug zoals velen in de CU. Het zal vast wel goed komen.

  1. Ali Yas

   Het is al heel wat dat de Christenunie wil gaan regeren met de meest uitgesproken antichristelijke partij van Nederland. Als de andere partijen dan ook nog eens geen enkele belangrijke concessie aan de CU willen doen, zouden de vrienden van Segers zich toch eens achter het oor moeten krabben.

 15. RWB51

  De PvdA heeft al diverse malen verklaard dat ze afzien van deelnamen in een nieuw te formeren kabinet. Als ze echter officieel gevraagd worden zitten ze eerder aan tafel dan dat Nederland met de ogen heeft kunnen knipperen. Nieuwe verkiezingen moeten er komen en de grootste partijen moeten een kabinet vormen.

 16. corfo

  Wat hoorde ik vanmorgen plots ? Ons nationale volkslied, het Wilhelmus, zal weer op de scholen moeten worden gezongen ! Dat nieuws is “gelekt” door één van de 4 partijen die elkaar volkomen vertrouwen. (Het vertrouwen is zéér groot, aldus Pinokkio !!)
  Dit zal toch wel een domper zijn voor de vele linkse rakkers, óók op dit forum, die wars zijn van elke nationalistische uiting in dit landje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.