Afgelopen: het bindend referendum komt er niet. De elite weet namelijk alles beter

Einde oefening voor het correctief referendum. 

“Er komt geen bindend referendum,” bericht het Algemeen Dagblad vandaag. “Een Kamermeerderheid is tegen de grondwetswijziging waarmee burgers aangenomen wetsvoorstellen zouden kunnen blokkeren. Zelfs referendumpartij D66 zal tegenstemmen.”

Natuurlijk zou alleen het AD D66 tegenwoordig nog een “referendumpartij” noemen. De rest van Nederland weet al heel lang dat de ‘Democraten’ alles behalve democratisch zijn als het plebs de euvele moed heeft een andere mening te hebben dan de partij-elites.

Zoals het AD uitlegt:

Jarenlang maakten D66, GroenLinks en PvdA zich er hard voor: de invoering van een correctief referendum, waarmee het volk nieuwe wetten kan tegenhouden. Dat gaat een stuk verder dan de huidige ‘adviserende’ volksraadplegingen, die de Tweede Kamer naast zich neer kan leggen. Maar vandaag zal tijdens een Kamerdebat blijken dat alleen SP, PVV en Forum voor Democratie nog hartstochtelijk voorstander zijn van bindende referenda.

Zoals Ronald van Raak, SP’er, terecht stelt:

“Het is stuitend. Zo kun je toch niet met kiezers omgaan? Het enige wat er is veranderd sinds zij het voorstel indienden, is dat er een referendum is geweest over Oekraïne en dat de uitslag ze niet beviel.”

Inderdaad, maar dat is dan ook meteen het grote probleem. D66, GroenLinks en PvdA dachten — hoe ze daarbij kwamen is mij een raadsel — dat de meerderheid van de kiezers als puntje bij paaltje kwam pro-EU was. Nu weten ze beter. En dus doen ze een draai van 180 graden en zijn ze ‘opeens’ tegen referenda.

Het bindend referendum was voor die partijen namelijk geen principepunt vanuit de gedachte dat de burger meer inspraak moet hebben, maar een middel om hun eigen eurofiele, linkse doelen te verwezenlijken. Nu ze doorhebben dat de gemiddelde kiezer helemaal niet zo eurofiel en politiekcorrect is als zij zijn ze dus opeens tegen. Laat mensen maar 1 keer in de 4 jaar stemmen, het liefst op een partij die keihard liegt over haar plannen, en daarna bepaalt de elite dan 4 jaar lang zelf wat er gebeurt, zonder dat er rekening wordt gehouden met ‘het volk.’

In 2013 en 2014 werd dit plan door de Tweede en Eerste Kamer geloodst. Dat gebeurde door D66, GroenLinks en de PvdA — de partijen achter de voorgestelde grondwetswijziging. Dat moet nog een keer gebeuren, met twee derde meerderheid. Alleen wordt dit plan nu verdedigd door de al eerder genoemde Van Raak.

Dat is goed van hem, maar het betekent ook dat het vandaag officieel einde oefening is voor het bindend referendum. En dat puur en alleen omdat Nederlanders vorig jaar tégen het associatieverdrag met Oekraïne stemden.

Je zou bijna wensen dat we vorig jaar vóór gestemd hadden. Dat verdrag kwam er immers alsnog, en het bindend referendum behoort door de uitslag definitief tot het verleden. Als we voor hadden gestemd was er niets veranderd aan de relatie tussen de EU en Oekraïne, maar was het bindend referendum er vrijwel zeker wél gekomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. corfo

  Wat héérlijk om in een “democratie” als in óns “rijke” landje te leven !

 2. stellendam

  Over beter weten gesproken bij ons thuis is vanaf heden dopper een scheldwoord!

  1. Punt50

   Op zich is dat correct. Een dopper is Belgisch voor steuntrekker.

   1. corfo

    @ Punt50.
    Mijn hond gaat grommen en wil gaan bijten als ik “Dopper” roep !
    Ik heb een “Doppermann Pincher”.

   2. hans-e-pans

    “Dopper” is een vervoeging van “doppen”, dat is dan weer een ander woord voor “neuken”. Dus Dopper is een neuker. Misschien wel een verneuker.

 3. Punt50

  Het is al erg genoeg dat het stemvee om de vier jaar een hokje rood moet maken. Liefst zouden ze dat ook afschaffen.

 4. trampoline

  Als Den Haag niet naar haar kiezers wil luisteren, schijt heeft aan haar verkiezingsbeloften en ook de mogelijkheid om je mening te geven, anders dan om de 4 jaar op basis van verkiezingsleugens, wil afschaffen, dan vraag je je af waarom je je nog zou houden aan besluiten van datzelfde Den Haag.

  Dan is er sprake van een elitaire dictatuur, inclusief vriendjespolitiek, en daartegen moet je je verzetten. Laten we massaal burgerlijk ongehoorzaam zijn en bij alles en nog wat rechtszaken aanspannen; dat kennen ze in Den Haag maar al te goed van Links, toch?

  1. Henk-Jansen

   Betaal jij al die rechtszaken?

   1. corfo

    @ trampoline/Henk-Jansen.
    Je kunt óók burgerlijk ongehoorzaam zijn zonder dat er een rechtszaak zal ontstaan.
    Een voorbeeld : men zou bij iedere boete die wordt opgelegd voor een (verkeers)overtreding, een bezwaar kunnen gaan indienen, bij afwijzing daarvan kan men nog in beroep gaan, als héél veel burgers dit zouden doen loopt de rechtsgang spaak.
    Verder kan men vele dingen gaan traineren, door bijv. uitstel van betaling aan te gaan vragen bij de Belastingdienst of andere overheidsdiensten.
    Er bestaan legio mogelijkheden om het de “overheid” moeilijk te maken; ik zelf doe dat al redelijk lange tijd en het geeft mij veel genoegen !

    1. glazenbol

     Juist, dit roep ik al jaren. dit even combineren met massaal je geld wat je niet nodig hebt voor je rekeningen van de bank afhalen en het land ligt binnen 2 dagen volledig op zijn gat!

   2. swetsnek

    Die betaald niemand want we zijn ongehoorzaam dan he henk ? Ik ben het wel met trampoline eens we lullen en klagen hier wel een hoop maar o wee als we achter ons laptopje vandaan moeten komen .
    Dan wordt het opeens een heel andere zaak

 5. Pedrito

  De elite is niet op de hoogte van het feit dat het o.a. heel slecht is afgelopen met de slechthorende gebr. De Wit op 20 augustus 1672

  1. trampoline

   Dat zou Rutte als geschiedenisleraar toch moeten weten!
   Overigens kan ik niet wachten tot dit tuig door de kiezer ter verantwoording wordt geroepen. En dan bedoel ik niet bij de verkiezingen.

   1. Kees

    Helemaal met je eens, en als we met velen zijn…….die dag gaat komen, zeker weten!

    1. Ecoshaarlem

     Liever vandaag dan morgen, en met mij de meerderheid van ons volk!

     1. Robert Leiden

      Wie zijn dat dan… het Volk…

      Is dat die 13% die op dit zaligmakend alternatief programma gestemd heeft?
      https://www.youtube.com/watch?list=PLhYOh4j7IrWcfCv3qRd9g04z9yp2SZKzY&v=484IkD8TWpg

      Of zijn het de mensen die op het rekenwonder Jan Roos gestemd hebben?
      Leek Jan Roos wel wat, een vliegdekschio voor 750 mjn waarvan de marine berekende dat dat 2.5 mjrd ging kosten.

 6. Obiwokekenobie

  ‘Elite’. Door ze elite te noemen plaats je ze boven je.
  Politici en hun lobbyisten zijn niet meer mens dan de kiezer. Dat ze zich zo gedragen is een ander verhaal. Maar als je ze te pakken neemt zullen ze gewoon bloeden als ieder ander mens.

 7. Duckday

  En dat noemen deze partijen democratie Ook al lees je het boek over de VVD dan ga je echt over je nek Het vertrouwen is nu echt weg PVDA hielen likkers D66 media geil CDA el boog werkers CU achterbaks ongeloof

 8. glazenbol

  Uitstel maar zeker geen afstel deze anti democraten spelen paniekvoetbal maar ondanks dat gaan ze de wedstrijd nooit winnen, referenda zijn niet van de baan is alleen maar een kwestie van tijd meer niet

 9. henkie

  Er blijft niet veel meer over van D66, alleen een perverse eurofilie. De D van democratie is naar de prullebak.

 10. Peacepipe

  We hebben hier een “parlementaire dictatuur”! Het enige wat dat nog met democratie heeft te maken is het feit dat we af en toe nieuwe “betweters” mogen kiezen. Praktisch gezien is dat een bindend referendum!
  Daarna is het al lastig genoeg om een nieuw kabinet te vormen omdat deze en gene elkaar al vóór de verkiezingen uitsluiten van deelname. Wat op zich zéér ondemocratisch is!

 11. IJscoman

  Dopper en Guus laten zich op deze draad niet zien. Ze begrijpen dat ze als staatsvazallen verbaal geguillotineerd worden als ze een opmerking ten positieve maken. Het is verradersvolk zonder geweten of moraal.

  1. corfo

   @ IJscoman.
   Het bindend referendum schijnt van tafel te zijn geveegd, óók door de “DEMOCRATEN”66.
   Ik begreep dat de zeer hoog opgeleide “politici” óns, de bevolking dus, te dom vond om te begrijpen waar zo’n referendum over zou gaan.
   Het achterwege blijven van “reacties” van de door u genoemde en zéér beruchte trollen, maakt duidelijk dat zij absoluut geen voorstelling hebben van het fenomeen “referendum”, het is dát soort volk dat, zonder enig besef, tégen een referendum is, niet uit eigen overweging maar omdat de “grote leider” het zegt.
   Inderdaad : verradersvolk, in ’40-’45 had men een speciale naam voor die onderkruipers.

 12. ayreonaut

  Ik wil in principe maar één bindend referendum houden. Wil het Nederlandse volk een bindend referendum in Nederland? ja/nee. De uitslag hiervan gewoon doorvoeren.

  In de huidige situatie wordt het voorstel weggestemd door de initiatiefnemers, een groter kiezersbedrog dan dit is er niet.

  Iedere vertegenwoordiger van deze partijen kan je direct kwalificeren als leugenaar en hypocriet bij een tegenstem. Ik zou ze in ieder geval niet willen kwalificeren als “volksvertegenwoordiger”. (alleen de gedachte al)

 13. Ecoshaarlem

  Hans van Mierlo draait zich om in zijn graf, en zet per direct Pechhold uit zijn partij D66 waar zoveel hoop van heeft uit gestraald!
  Pechhold en zijn aanhang leveren ons ter wille van een dik betaalde baan uit aan Brussel, maar lees aan Duitsland die de macht heeft in Brussel, en in weze de dienst uit maakt in Europa.
  Churchill heeft direct na de oorlog hier zo voor gewaarschuwd!
  De linkse elite is bang voor het Nederlandse volk, die in meerderheid een gezond stel hersens heeft, en niet op het pluche zit en zeer gefundeerd een stem uit kan brengen in een referendum!
  Neem een voorbeeld aan Zwitserland, die respecteren het volk!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.