Boem! Thierry Baudet veegt de vloer aan met verstrengeling partijkartel en zorgverzekeraars

Dit is waarom de zorgkosten werkelijk blijven stijgen.

Gisteravond heeft Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet even duidelijk gemaakt in de Tweede Kamer wat hij van de flauwekulverhalen van het partijkartel vindt over de zorgkosten. Die blijven maar stijgen. Het establishment in Den Haag geeft Jan en alleman daar de schuld van, maar weigert steevast te erkennen dat dit door henzelf komt… en dan met name door de onheilige alliantie tussen politiek en zorgverzekeraars.

Nou, Baudet heeft er geen enkele moeite mee om dat te benoemen:

“Misschien zijn de belangen tussen partijkartel en zorgverzekeraars ook wel heel erg nauw,” zei Baudet. “Arno Rutte zelf, de woordvoerder van de VVD, komt van Menzis. Hans Wiegel was jarenlang voorzitter van de zorgverzekeraars, opgevolgd door André Rouvoet van de ChristenUnie. Top-adviseur van Mark Rutte, Jan Driessen, zat bij Aegon. Ook Ton Elias zat bij Aegon. D66-prominent Rogier van Boxtel zat bij Menzis. En Sander Spijker, de echtgenoot van minister Schippers, was zorgconsultant werkzaam voor, opnieuw, de zorgverzekeraars.”

Baudet concludeerde dan ook:

“Het partijkartel en het zorgverzekeraarskartel zijn versmolten. En daarom wordt de uitdijende bureaucratie en de verspilling niet aangepakt. Dát is het échte probleem.”

Ondertussen schudde Schippers natuurlijk heel hard van “nee,” maar wat Baudet zei klopt volledig. De feiten spreken voor zich: de politiek en de zorgverzekeraars zijn zo nauw met elkaar verbonden dat ze niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Geen wonder dat de verzekeraars keer op keer krijgen wat ze eisen en de prijzen steeds verder omhoog drijven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. DolleDries

  Het is eigenlijk ongelooflijk dat een volk dit pikt.

 2. trampoline

  Dit is een geschikt onderwerp voor het programma “de Haagse Lobby” van Rick Nieman.

  Vorige week ging het over de bedrijvenlobby voor afschaffing van de gloeilamp terwille van de spaarlamp van Philips; de lamp is veel duurder, zit vol milieuonvriendelijke stoffen en levert per saldo niets op voor het milieu, alleen meerkosten voor de burger en meer winst voor het bedrijfsleven.
  Vanavond gaat het over de lobby van Über. Kijken dus, hoe we belazerd worden.

  Conclusie: in alle gevallen zijn onze politici te dom om door te hebben hoe ze belazerd worden of te corrupt om er iets tegen te willen doen; u mag kiezen.

  1. Ecoshaarlem

   Zeker weten corrupt, denk alleen maar eens aan het aantal VVD bewindslieden, het volk is niet gek dit blijven zij wel onthouden voor de volgende verkiezing, die hopelijk snel gaat komen, wat nu is samengesteld door de man die ons met de Euro heeft besodemietert, doet hij nu met het aankomende kabinet!

   1. hans-e-pans

    “Ecoshaarlem” denk toch dat u het enigszins te optimistisch ziet. Het nu demisionaire kabinet, Ook wel Rutte II genoemd, heeft, heel, veel mensen via hun beleid financieel in problemen gestort.

    Maar tijdens de laatste kamerverkizingen, heel lang geleden alweer, bleek dat veel kiezers over een slecht geheugen bleken te beschikken.

    Men maakte vaak het vergelijk van het menselijk kortetermijngeheugen met het kortetermijngeheugen van een goudvis, waarbij het van stemmers stukken beter bleek te zijn dan dat van de goudvis.

    Uit onderzoek, kortgeleden gepubliseerd, blijkt dat het kortetermijngeheugen van de goudvis aanmerkelijk beter is dan, zeg, van de gemiddelde VVD stemmer.

    Dus mopperen tijdens een regeringsperiode lijkt een hobby te zijn geworden van de stemmende Nederlander, bij verkiezingen is alles weer vergeven en vergeten.

 3. Ben Zine

  En WEER heeft Thierry gelijk. Politici en zorgverzekeraars, het is één groot netwerk van ons kent ons. Het wordt hoog tijd dat daar eens voorgoed een einde aan komt.

 4. Obiwokekenobie

  Politici solliciteren gretig tijdens hun carrière als politicus.

 5. Michael

  Het is ongeloofelijke onzin van Baudet. Er zijn heel goede redenen waarom de zorgkosten omhoog gaan, en daar moeten we iets mee. Maar net doen alsof het komt door de verstrellinging is onzin. De toenemende kosten is een wereldwijd fenomeen, niet alleen in Nederland. Komt door betere en duurdere technieken en medicijnen, de marktwerking, en de toenemende mondigheid van de patiënt die vanalles wil.

  Als het door de verstrengeling zou komen, was het een Nederlands fenomeen geweest. Het gebeurt over de hele wereld, en als je je er in verdiept zie je al gauw dat er goede redenen voor zijn anders dan die onzin van Baudet. Pure ophitsing om zijn “partijkartel” agenda te pushen.

  1. corfo

   @ Michael.
   De zorgkosten gaan mede omhoog omdat de 10-duizenden z.g. “vluchtelingen” kosteloos worden verzorgd, tel daarbij op, het aantal échte Nederlanders dat de premies en de z.g. eigen bijdrage niet meer kunnen betalen !’
   Maar gelukkig “loopt Nederland altijd voorop waar het de ZORG betreft”, roept de Haagse Bende iedere keer weer luidkeels; idem met het onderwijs, terwijl van dat onderwijs maar weinig meer is overgebleven.

   1. Peter Selie

    In mijn bescheiden opinie ben ik het helemaal met jouw uitspraak eens corfo, de nevenschade welke wordt veroorzaakt door deze krankzinnige migratie stroom wordt zoals meestal op de burger afgewend. De vaderlandsverafschuwende, politiek correcte zombies die Nederland regeren, deze zonder achterom te kijken in een sharia-rechtspraak willen veranderen.

  2. nogmaals

   Dus Michael vindt zelf ook dat er iets gedaan moet worden tegen de alsmaar stijgende zorgkosten.
   Tegengaan van de “verstrengeling”(eufemisme voor corruptie!) lijkt mij daartoe zeer noodzakelijk, hoe triest ook voor al die politici die makkelijk hun zakken willen vullen.
   Wie (net als Michael) geen moeite heeft met verstrengeling, vindt deze corruptie dus wel oké.

   1. Michael

    @nogmaals

    Je begrijpt mijn comment niet. Verstrengeling en corruptie is inderdaad slecht en dat moet niet kunnen. Echter, het causale verband dat Baudet legt tussen de stijgende kosten en het feit dat sommige politici ook voor verzekeringen hebben gewerkt is aantoonbaar onjuist. Als corruptie al een rol speelt, dan is het miniem in vergelijking met de andere oorzaken van het wereldwijde fenomeen van stijgende zorgkosten.

    @corfo,

    Erg onsamenhangende reactie, maar ik ga mijn best doen. Die zorg voor vluchtelingen is denk ik maximaal 1%, of nog minder, van de totale zorgkosten, dat gaat het verschil niet maken. Verder hebben we inderdaad 1 van de beste gezondheidszorg systemen in de wereld, helaas is niets perfect, maar het kan nog vele malen slechter (kijk maar eens naar de VS bijvoorbeeld). En ik ben het verder helemaal met jou en het kabinet eens dat er meer geld naar onderwijs moet.

  3. Bloem

   Beste Michael,
   Wat u beweert zijn nonsens. Er is wel degelijk sprake van belangenverstrengeling. Echter dit is slecht een deel van de waarheid. De belangrijkste reden in de instroom van honderdduizenden nieuwkomers die geen geld hebben om zorgpremie af te dragen en toch volledig toegang tot de zorg in Nederland krijgen. Dit moet uiteraard wel op de een of andere manier bekostigd worden, hetzij uit de algemene middelen, door de premies of het eigen risico te verhogen. De gemiddelde zorgkosten per hoofd van de bevolking (lees autochtoon) dalen al jaren. De totale zorgkosten rijzen inderdaad de pan uit.

   1. corfo

    @ Bloem.
    Helemaal met u eens.
    @ Michael. U kletst écht uit uw nek hoor !
    U dénkt dat de “vluchtelingen” maar 1 % van de zorgkosten consumeren ? Precies wat u zegt : Ú dénkt dat !!!
    De cijfertjes van de “regering”, het CBS, CPB en meer van dergelijke aan de overheid gelieërde instellingen blijken al járen volkomen onbetrouwbaar, die instellingen zijn een spreekbuis van de “regering”.
    De gezondheidszorg in Nederland is geheel “uitgekleed” evenals de ouderenzorg; ondanks het feit dat de Haagse Bende blijft roepen dat Nederland altijd voorop loopt met deze zorgsystemen.

  4. sjun

   Zou het misschien kunnen dat de zorgkosten onder andere stijgen door niet-inleggende instroom naast dat er ook factoren als stijgende levensverwachting en oplopende prijze van daarbij meekomende behandelkosten een rol spelen?

   1. K.Dopper

    Wie weet, professor Sjun.

    🙂

 6. Pedrito

  Nederland is geen bananenrepubliek. Klopt ook hier wordt weer aangetoond dat we gewoon een ordinair bananenkoninkrijk zijn.

 7. corfo

  Ik geloofde gisteravond m’n eigen oren niet toen ik Buma op t.v. hoorde zeggen : “Het bedrag van € 385 eigenrisico blijft in 2018 gehandhaafd, eigenlijk is dat een VERLAGING van de kosten” !! Hoe achterlijk moet je zijn om dit met droge ogen te kunnen zeggen ?
  Deze Buma lijkt mij de uitkomst van een inteelt-relatie op ’t Friese platteland.

  1. Michael

   Als je de dynamiek van zorgkosten en gezondheidszorg niet goed begrijpt snap ik dat je oren staan te klapperen. Buma heeft echter gelijk. De zorgkosten stijgen maar door, en dat moet ergens van betaald worden. Het gat dat wordt gecreëerd door het instandhouden van het eigen risico moet worden gedekt door extra belastinggeld naar de zorg. Dat zijn keuzes die men eerst niet wilde maken, maar na ophef (men luisterde dus naar de kiezer…) toch maar besloten eigen risico in stand te houden. Door het instandhouden van eigen risico stijgen de zorgkosten sneller dan de zorglasten van de burger, dus het wordt relatief goedkoper.

   1. corfo

    @ Michael.
    U kletst al nét zo stom als Buma.
    Volgens mensen als u, wordt het leven natuurlijk ook steeds goedkoper. Als iemand zegt : “de zorg wordt goedkoper” terwijl het door de burger te betalen eigen risico hetzelfde blijft, maar de premies extra stijgen incl. nog eens een extra-bijdrage ivm. het gelijk houden van het eigen risico, dan is er in werkelijkheid niks goedkoper geworden. U goochelt maar wat met cijfertjes en laat zich leiden door een figuurtje als Buma.

    1. Michael

     Geloof me, ik snap uw reactie. En het is precies de reden waarom het lulverhaal van Baudet het goed doet. Dat is lekker makkelijk verbanden leggen die iedereen snapt. Helaas zijn ze niet juist.

     Buma heeft het wel bij het juiste eind, maar zorgkosten ontwikkeling is nou eenmaal een complex verhaal. Ik snap daarom dat je liever naar een oproerkraaier luistert die makkelijk te begrijpen, maar onjuiste, verbanden legt.

     1. K.Dopper

      De zorgkosten lopen structureel op, dat is het gevolg van de toenemende eisen van zorgconsumenten, de toenemende medische mogelijkheden en de vergrijzing. De brulkikkers die hier moord en brand schreeuwen over het eigen risico zouden bij zichzelf te rade moeten gaan en vaststellen dat hun eisen aan medische zorg hoger worden, dat ze, als dat aan de orde komt, gebruik zullen willen maken van alle nieuwe medische mogelijkheden en dat ze ouder en minder gezond worden.

      In dat licht wordt dit gewauwel belachelijk.

    2. Peter Selie

     Maak je niet druk corfo, je reageert gewoon op een nieuw TROL-account.

  2. trampoline

   Ik heb de kamerfractie van het CDA een mail gestuurd waarin ik ze verwijt dat ze onbetrouwbaar zijn en net als de andere coalitiepartijen hun verkiezingsbeloften breken; de kiezer wordt weer eens keihard belazerd!

   Kreeg ik een reactie terug dat ik niet het recht had om te oordelen. Over schijt hebben aan kiezers gesproken.

 8. HaZ

  Het zoveelste “spijker en kop” item wat Baudet/FvD aanhaalt. Waarom zou die partij toch zo stijgen in de peilingen….

  1. RobertMarsman

   Nou ik denk dat Baudet daar helemaal niets voor hoeft te doen. Het Forum is namelijk in een electoraal gat gesprongen wat tussen de PVV en de VVD in zit. Daar zijn heel veel potentiële kiezers te halen. Er is een grote groep kiezers die zich niet thuis voelen bij de VVD maar ook niet bij de PVV. De VVD vinden ze te soft de PVV te extreem. En voor die kiezers was er geen echt alternatief en dus springen ze maar een beetje heen en weer. Het Forum kan een alternatief zijn voor die groep kiezers. En daar hoeft Baudet niets voor te doen. Wel ben ik van mening dat Baudet toch meer op de VVD lijkt als PVV zeker qua beleid en moties die ze hebben gesteund dan wel hebben verworpen.

   Wel zou Baudet ooit met bewijs moeten komen dat zoiets als een partijkartel ook daadwerkelijk bestaat. Nu wordt het nog gevreten door de kiezer maar er komt een moment dat hij toch op basis van feiten moet aantonen dat het realiteit is. Je kan wel overal partijkartel in zien maar uiteindelijk zal je met bewijs moeten komen. Anders denk ik toch dat het Forum uiteindelijk niet zo serieus meer wordt genomen.

   Daar heeft Wilders dan weer geen last van. Die hoeft niet te bewijzen dat de Islam bv een gevaar is voor de westerse samenleving of voor Nederland want de islam bewijst zichzelf. En dus zal hij altijd serieus worden genomen door een grote groep kiezers.

   1. Jetske

    RobertMarsman

    De peilingen worden nog steeds gemanipuleerd, er wordt ook voor betaald. Op een gegeven moment gaat die vlieger niet meer op, zoals hij zelf al aangaf dat Rita Verdonk voor een verkiezing op 23 zetels stond en bij de verkiezing op 0 zetels eindigde.
    Was ook zo’n club met BOBO’S

    Als Rutte 111 van start gaat en de debatten breken los is het enige wat hij doet, zijn kartelbabbeltje afsteken, debatteren kan hij niet. Je leest nu al heel veel negatieve reacties over hem!

    1. K.Dopper

     “De peilingen worden nog steeds gemanipuleerd, er wordt ook voor betaald.”

     Zonder het aangeven van enig bewijs of logica is dit een debiele slag in de lucht.

     1. Jetske

      Beter lezen dan, dat heeft toch iemand die ook met een politieke partij bezig was bekend, heb het niet zelf verzonnen. Sorry dat ik uw idool benadeeld heb!

 9. umaghetzeggen

  Ik dacht dat dit een rechts liberaal blog was.
  Lees in het artikel enkel rechtse, liberale hobby’s en gedachtegangen.
  En de reageerders hebben er de grootste moeite mee, zodra het liberale, rechtse gedachtegoed in de buurt komt van hun eigen portemonnee.
  Lijkt hier Joop.nl wel.
  Ook allemaal van die jankers.

  1. Blank en niet Wit

   Links of rechts, je mag kritiek hebben op wat dan ook. Je hoeft niet rechts te zijn om het met Baudet eens te zijn en je hoeft niet links te zijn om geen kritiek te hebben op de zorg. Janken doe je als de stijgende zorgkosten niet meer kan opbrengen.

  2. swetsnek

   Zoek een site die bij je past iets met homo’s of zo ,maar nee wel steeds hier terug komen

 10. Jetske

  Hij kwam een bekertje tekort, speelde hij nu Russishe roulette, of was het een ingestudeerde act voor de kermis? Had respect voor Fleur Agema die Mona Keizer terecht op haar nummer heeft gezet.
  Chapeau Fleur!!!

 11. Jetske

  Heb Baudet geen één keer bij de interruptiemicrofoon gezien om de aanval in te zetten oa tegen Mona Keijzer of Pia Dijkstra, woordvoerders zorg van de formerende partijen die de boel stonden te beduvelen, dat hoort bij een debat. Baudet komt zijn act uitvoeren en daar blijft het bij, als eerste verliet hij als een speer de kamer!

 12. Punt50

  Het was helemaal fout om het omslagstelsel te verlaten en dit thema aan verzekeraars over te laten.

  1. Ni28

   Natuurlijk, de verzekeraars zijn handelaars in gezondheid. Verzekeraars zijn de grootste kwaad die de burger alleen maar geld kost omdat uitkeren is iets waar de verzekeraar niet van houdt.

 13. Ni28

  Heldere taal van Baudet laat zien de echte problemen in de gezondheidszorg. Marktwerking zou deze goedkoper en effectiever maken maar sinds die tijd hebben wij te maken met alleen stijgende kosten. Artsen werken met prestatiedoel om geld binnen te harken anders zijn zij weg. Ziekenhuis als bedrijf voor genezing is een fabriek geworden die geld verdient ondanks dat de artsen hun best doen om mensen te genezen terwijl de financiën zwaarder zijn gaan tellen dan het oorspronkelijke doel. Zij worden het verlengde van de zorgverzekeraars die de scepter zwaaien en bepalen wat een ziekenhuis doet. Deze worden geleid door oud-politici die streng met de regering zijn verbonden. De een-tweetjes tussen beide bepalen de koers. Het is dan geen wonder dat de kosten omhoog worden gejaagd. Op levensmiddelen na de beste optie waar je rijk van kunt worden. Terwijl de patiënt op kosten wordt gejaagd gaan de financiën van het Rijk en de verzekeraars lekker groeien. De overschotten worden dan niet voor de zorg gebruikt maar partijenstokpaardjes. Goed van Baudet om dit transparant te maken.

 14. Ni28

  umaghetzeggen@ Het lijkt inderdaad dat de DDS overheerst wordt door klanten van Joop. Van begin aan zeg ik tegen deze figuren dat zij met maar een opzet hier zitten te parasiteren en misbruik maken van de democratie van de DDS. Ik denk dat als wij bij Joop zouden interveniëren dat wij gelijk op de schopstoel zouden zitten. Maar dat laat zien wat rechtse democratie is en wat de linkse dictatuur is.

  1. umaghetzeggen

   Wat zou ik u graag gelijk geven.
   Helaas, niet een politieke richting maar onenigheid met de eigenaar van dit blog resulteert direct in een ban.
   Ook hier is de door u aangehaalde democratie ver te zoeken.
   Dhr Dopper, kampioen in het verkrijgen van een ban, is helaas een toonbeeld van de hier aanwezige democratie, welke wel gepredikt maar niet gepraktiseerd wordt.

   1. Ni28

    Ik denk dat u mij niet goed begrijpt of dat ik het onduidelijk heb weergegeven maar het is goed zo. Maar Dopper moet echt eerst persoonlijk worden voordat ie een schop onder zijn kont krijgt. En dat vind ik op zich democratisch hoezeer ik walg van deze figuur. Ik denk dat je bij Joop wel voor je afwijkende mening geband wordt. De enkele keer dat ik ooit die pagina bezocht vond ik de reaguurders alleen maar ja knikken. Maar verder zie ik het als puur tijdverlies om het opnieuw te checken.

 15. Paul

  Zorgkosten steeds hoger.
  Hoge medicijnkosten dragen daar flink aan bij, steevast met als argument dat onderzoek zo kostbaar is.
  .
  Maar dit ik wel eens zou willen weten:
  Is er een verband tussen de politiek (gezondheids-autoriteiten) en de farmaceutische industrie?
  En wordt hierdoor de hoogte van medicijnprijzen niet voor de patiënt ongunstig beïnvloed?
  En zo ja, hoe dan…direct of via lobbytrajecten met ‘vergoedingen’ (lees corruptie)?
  .
  Ik ben bang dat hier geldt, ‘de vraag stellen is hem beantwoorden’.

  https://www.youtube.com/watch?v=pcQDWdB3se8

 16. RS

  @Michael : waarom kan het in Belgie en Duitsland dan wel goedkoper………hebben ze ook alle technieken……

 17. sjun

  Misschien kan eens daadwerkelijk sociaalwetenschappelijk onderzoek plaatsvinden naar welke factoren er een rol spelen bij het tot stand komen van de zorgpremie en eigen risico berekeningen in Nederland en België en hoe het toch komt dat we in Nederland veel duurder uit zijn voor minder dienstverlening? Er valt vast iets van onze Zuiderburen te leren.

 18. A3aan

  Het is uit 2014, ’t past in 2017 ook.

  4 augustus 2014 ·

  Dit wilde ik even kwijt,

  Is er iemand geïnteresseerd mijn fiets te huren? Ik breng daar een bedrag voor huur in rekening máár, omdat mijn fiets niet in Nederland is, u daar, in Nederland, dus geen gebruik van kunt maken, noem ik de huur een verdragsbijdrage. Ik verhuur mijn fiets, u hebt er geen zak aan, en ik krijg tóch de centjes. 😀

  Oplichting, nee hoor, Zorginstituut Nederland, voorheen College voor Zorgverzekering, doet exact hetzelfde. Ik moet AWBZ betalen terwijl, ik citeer ZN, “Voor alle duidelijkheid: buiten Nederland kunt u geen AWBZ-zorg krijgen.” Op de vraag aan ZN waaróm betaal ik AWBZ-premie is hun antwoord, U betaalt geen AWBZ-premie, u betaalt een verdragsbijdrage (Zvw-bijdrage, of ook wel buitenlandbijdrage).

  Naar ik heb begrepen is de bodem van de AWBZ pot in zicht, ZN heeft er daarom geen enkele moeite mee alles uit de kast te halen om geld te innen zoals het herbenoemen van een premie. Op mijn jaaroverzicht van SVB, mijn AOW, is geschreven ingehouden AWBZ-premie, op mijn jaaroverzicht van mijn pensioen is geschreven ingehouden AWBZ-premie, en zelfs op de jaarafrekening van ZN is geschreven AWBZ-premie. Vreemd dat, bij discussie over al dan niet betalen ZN het ineens over een “verdragsbijdrage” heeft. :/

  Naar mijn mening is dit puur oplichterij. Je kunt procederen, zoals ik gedaan heb met te laat ontvangen jaarafrekeningen, Zorginstituut Nederland beschikt over een leger duur betaalde juristen, die je middels belastingen ook nog zelf betaalt, en een “WC-eend” rechtspraak valt nu eenmaal moeilijk tot niet te winnen. Ja Zorginstituut Nederland zorgt goed. Voor zichzelf

 19. lanex

  Kennelijk een ongemakkelijke waarheid voor Edith Schippers aan haar frons te zien!

 20. Babaji538

  Als ik eenmaal het Tij heb weten te keren,
  dan doe ik dat graag, een tweede keer.
  Als is het middenin de nacht, 1 leven is mij
  te kostbaar.
  Een druk die onmenselijk is, neem ik weg.
  Een belofte is een belofte.
  Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.