Column Jan Roos: Draai66

Er waren twee opties bij het laatste referendum dat we ooit in ons land hebben gehad. Óf de volksvertegenwoordiging deed iets met de raad van het volk óf de volksvertegenwoordiging liet luid en duidelijk zien schijt te hebben aan het volk. Allebei noemden wij van Geenpeil dat winst. De democratie zou een beetje worden hersteld of het masker van politici zou afvallen door lak te tonen aan de demos. Het werd het laatste en ik betwijfel nu of dat eigenlijk wel winst is geweest. Het heeft in ieder geval mijn kijk op de Vaderlandse politiek ernstig cynisch gemaakt.

En als het niet cynischer kan wordt nu het raadgevend referendum door het aanstaande kabinet Rutte III afgeschaft. Want zelfs een raadgevend en dus niet bindend referendum is een doorn in het oog van onze politieke elite. Dat wij, hun werkgever, ons willen bemoeien met de koers van ons land moet maar eens ophouden. Zoals ik wel vaker heb beschreven is het volk alleen maar een lastige hindernis waar politici van gruwen. Eens in de vier jaar een verkiezing waar alles wordt beloofd en de dag erna niks van wordt nagekomen is meer dan genoeg bemoeienis. Verder graag kophouden en belasting betalen.

En eigenlijk mogen we daar niet eens over zeuren. Als je ziet dat alleen de SP, de PVV, Forum en VNL echte voorstanders van referenda waren bij de laatste verkiezingen en door die partijen er, na de blamage van afgelopen referendum, nauwelijks zetels zijn gewonnen. Nederland wil simpelweg liever partijen die lak hebben aan directe democratie. Van de de coalitiepartijen hebben de VVD, het CDA en de Christenunie een uitgesproken hekel aan volksraadplegingen en daar kwam deze week, zogenaamd als een duveltje uit een doosje, D66 bij. De partij die ooit werd opgericht voor bestuurlijke vernieuwingen zoals referenda.

Oprichter Hans van Mierlo ligt al jaren te tollen in zijn graf. De beste man zou Alexander Pechtold stevig de oren wassen als hij nog had geleefd. De positie van de Democraten is namelijk uiterst antidemocratisch geworden onder leiding van de vrolijke veilingmeester met het kraken van het raadgevend referendum als hoogtepunt. D66 is van een partij die meer invloed van de bevolking op het bestuurlijke proces wilde verworden tot de fanatiekste aanhanger van het ondemocratische moloch in Brussel. De liefde voor de Europese Unie is zo groot dat alle kroonjuwelen de hofvijver in zijn gekieperd.

Maar dat moet geen verrassing zijn. Bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne liet Pechtold al zijn ware aard zien. Met man en macht probeerde D66 alle internationale verdragen, lees EU, uit het raadgevend referendum te halen. Het volk mocht best een keer hun mening geven over grindpaden en softijs, maar over de Europese Unie moesten ze vooral geen advies geven. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het eerste referendum in ons land, in 2005, over de Europese Grondwet. Ook toen werd er massaal nee gestemd, ook toen deed Den Haag niets met dat advies.

Deze keer was de vraag te moeilijk, de bevolking niet goed geïnformeerd, de keuze te lastig en men zou om verkeerde redenen gaan stemmen. Alles werd uit de kast gehaald door Pechtold om te voorkomen dat het Oekraïnereferendum zou plaatsvinden. Toen dat niet lukte draaide hij het alsnog de nek om door de uitslag niet te respecteren. Dat was het einde van de directe democratie in ons land en de wil van bestuurlijke vernieuwingen bij D66. Her raadgevend referendum zal niet sterven door toedoen van Rutte III, het is al vermoord nadat de uitslag zelfs door D66 niet werd gerespecteerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Floris

  “Allebei noemden wij van Geenpeil dat winst. De democratie zou een beetje worden hersteld of het masker van politici zou afvallen door lak te tonen aan de demos. Het werd het laatste en ik betwijfel nu of dat eigenlijk wel winst is geweest.”
  ——————————————————————-
  Het is winst omdat we nu zeker weten door welk tuig we geregeerd worden.

  Het was in 2005 al duidelijk toen die smerige rat van een Balkende een referendum naast zich neerlag, maar nu weten we het 100% zeker.

  1. Kodi

   Nog een saillant detail: Bij het referendum over de EU-grondwet kwam meer dan 60 % van de kiezers opdagen. Bij EP-verkiezingen is de opkomst nog niet eens 40 %. Over kiezersdraagvlak gesproken! En wat was ook alweer de uitslag?

 2. Floris

  “Nederland wil simpelweg liever partijen die lak hebben aan directe democratie.”
  ————————————————————–
  Neen. Nederland is te bang om op partijen te stemmen die daadwerkelijke bestuurlijke vernieuwing willen. Het is angst.

  Ondanks de grote onvrede, die alom heerst, durven de meesten de stap niet te maken en dat houdt de oude politiek in het zadel. We zien dat in heel West-Europa.

  1. Hetzalwelweer

   Zag vanavond de docu van louis theroux over de Scientology Movie. Zag veel overeenkomsten tussen deze kerk en Brussel. Het zijn beiden uiterst gevaarlijke sektes.

  2. Guus Geluk

   Op welke partijen wil je dat het volk stemt? De weglopers van de PVV of de clowns van Forum voor Democratie?

   1. swetsnek

    IK snap jou angst wel hoor guuske hahahahahaah

   2. IJscoman

    Guus, wat mij betreft mag het hele volk op de ‘Weglopers & Clowns’ stemmen. Beter dan op het georganiseerde misdaadsyndicaat van de VVD, de vieze verraders van D66 of de griezelige gggristenen van het CDA en de CU.

    1. Guus Geluk

     Het wegstemmen van de serieuze politici is een vurige wens van firma clowns en zonen.

     1. K.Dopper

      Het is voor velen hier een zeer frustrerende gedachte dat men behoort tot en kan spreken namens een kleine extremistische minderheid. Ze doen er in de politiek niet zoveel toe en dat is natuurlijk vervelend.

     2. Kodi

      Serieuze politici? Serieuze politici nemen het volk serieus. Laten ze dat achterwege, dan kan wegstemmen daarvan het gevolg zijn. En alzo leverden de VVD en de PvdA 8 resp. 29 zetels in. Volkomen hun eigen schuld.

     3. K.Dopper

      “Laten ze dat achterwege, dan kan wegstemmen daarvan het gevolg zijn.”

      Dat is juist. Maar dat gebeurde niet.

    2. Kodi

     8 resp. 29 zetels verlies voor VVD en PvdA zijn een behoorlijk aantal weggelopen kiezers. Die zullen daar goede redenen voor hebben gehad.

   3. Kodi

    Weglopers? Als je de formatie hebt gevolgd, dan zal je merken dat achtereenvolgens Groen Links, de PvdA en de SP wegliepen, hoezeer er tot in den treure werd gebedeld om aan te willen schuiven. Wie liepen er weg.

    En hou je gelieg over dat de PVV wegliep achterwege, want het kabinet Rutte I viel door het traineren, frustreren en saboteren door die Judassen van het CDA.

    Eerste kabinet-Rutte viel na verzet CDA’ers

    Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.

    https://www.volkskrant.nl/politiek/eerste-kabinet-rutte-viel-na-verzet-cda-ers~a3601274/

    1. Guus Geluk

     Kodi, het artikel zegt dat Wilders “opbrak” en hij heeft zelf toegegeven te zijn weggelopen (“ik heb mijn rug rechtgehouden”). Thierry Baudet is een clown, het is een wonder dat hij nog serieus wordt genomen.

     1. IJscoman

      Guus is een staatspropaganda-trol die -eenmaal in het nauw gedreven door andersluidende feiten- toch hetzelfde leugenriedeltje blijft piepen. Fluiten in het donker heet dat, om je eigen angst maar te overstemmen.

 3. Robert Leiden

  Dankzij de vaardigheden van Jan Roos heeft VNL de kiesdrempel niet gehaald en is na de verkiezingen opgeheven.
  Dankzij de vaardigheden van Jan Roos zijn er miljoenen verspild aan een referendum.
  Een groep mensen had hoop dat zij met lekker puh, nee stemmen internationale politiek kon veranderen.
  Dus zegt de politiek; dat nooit weer.
  En waarom niet?
  Hierom niet:
  http://www.duimspijker.com/opinie/terugblik-jan-roos-snapt-er-geen-reet-van/

  1. K.Dopper

   Raak!

   1. swetsnek

    Het ouwe waslapje bemoeid zich er ook weer even mee

  2. IJscoman

   Infantiele reactie.

  3. Floris

   Robert Leiden, alias Joseph Goebbels, schreef:

   “Een groep mensen had hoop dat zij met lekker puh, nee stemmen internationale politiek kon veranderen.”
   ————————————————————–
   Je hebt gelijk, Joseph. De kiezers hebben de greep op de internationale politiek verloren. Dankzij LinksFASCISTEN zoals jij.

   En nou opgedonderd naar het linkse totalitaire riool waar je vandaan komt.

   1. Robert Leiden

    Floris.
    Nee dank u. Dan zit ik daar met zo’n rechtse rakker als u.
    De peroxide is in sanbieding, ga lekker je haar bleken en met je poes naar Eva.
    Fijn weekend.

    1. IJscoman

     Ach, wat grappig. Rob uit Leiden probeert sarcastisch te zijn. De eerste les is: nooit laten blijken dat je op je pikkie bent getrapt.

     1. K.Dopper

      En IJscoman is het lachen al lang geleden vergaan.

      🙂

    2. swetsnek

     Lekker hahahaha tis wat linkse slapjanus

   2. swetsnek

    robert leiden
    Als we het al hebben over miljoenen verslinden ga werken werkschuw tuig

    1. Kodi

     Bij die 63 % niet-Westerse allochtonen spreken we niet meer over miljoenen, maar over miljarden. Structureel. Jaar in, jaar uit. Als je binnenlaat wat niet inpasbaar is gebeurt het vanzelf. Wie een sociaal hart heeft en de eens bevochten en opgebouwde welvaartstaat koestert kan maar beter niet stemmen op partijen die achterlijkheid, onderontwikkeldheid en agressie willen importeren.

    2. Robert Leiden

     Doe ik al, 34 uur per week, 2200 netto.

     1. IJscoman

      Robert L. ontmaskert zichzelf als een klein opscheppertje.

  4. swetsnek

   Hahahahaahaha ja laat je daar lekker door leiden of is het lijden hahahaha Een eigen mening is moeilijk ik snap het wel

  5. Kodi

   Een groep mensen? Wat wil je hiermee stellen? Die meerderheid van 61 % “Nee”? Als wat voor een groep mensen wil je dan die minderheid van 38 % kwalificeren?

 4. K.Dopper

  Jan Roos verloor de verkiezingen zodanig dat hi zelfs niet één zetel haald, D66 gaat, door een grote steun van de kiezer, een sleutelrol spelen in het volgende Kabinet.

  Dat lijken me de enig relevante feiten.

  1. Ali Yas

   De steun van de kiezer voor de PVV was nog groter. Had Rutte niet zijn voet dwars gezet, dan kon D66 naar de sleutels fluiten. Kennelijk zit de wereld toch een beetje anders in elkaar dan Dopper/Wim zegt te denken (zijn werkelijke gedachten zijn anders of hij is zo dom als het achtereind van een varken).

 5. Two Ravens Black Kettle

  De democratie is mors- en morsdood en hadden we een zindelijke journalistiek (ipv. the Ministry of PC-Truth) dan was dit alom bekend.

  Maar Jan heeft gelijk. Zolang de lethargische schapen op hun eigen slagers blijven stemmen is Nederland (en W-Europa) reddeloos verloren.

  Maar wel klagen dat de integratie niet lukt (87% heeft er geen enkele vertrouwen in lees ik zojuist) en dat de politici maar niet willen luisteren.
  Om vervolgens eens in de 4 jaar weer op hun eigen slagers en mondsnoerders (sic) te stemmen.
  Collectief Pavlov-Kwijl

  Wat een zonderling volk zijn die Kaaskoppen toch.

  The Strange Death of Europe: Immigration, Identity, Islam indeed.

  1. Laaghlandt

   Dit is al de zoveelste keer dat jij de Nederlanders ‘domme’ kaaskoppen. Vertel mij eens, two ravens black kettle, wat is jou etnische achtergrond?

   1. Seneca

    @Laaghlandt
    TRBK heeft toch gelijk als hij de NLer een ‘domme kaaskop’ noemt? Of vindt u van niet?

    1. Laaghlandt

     Nee. Dat vind ik niet. Maar als jullie met zn tweeën het hier niet zo leuk vinden met al die domme Nederlanders, ga je toch lekker ergens anders wonen? Ik ben geen voorstander van de democratie zoals wij die hier voorgeschoteld krijgen. En nee, vele mensen zien niet dat de democratie aan alle kanten rammelt. Maar om mn landgenoten (en dan heb ik het niet over alle import) te noemen.. nee

     1. IJscoman

      Laaglandt, Two Ravens noemt Nederlanders geen ‘domme kaaskoppen’ maar gewoon kaaskoppen en een zonderling volk. Wat is daar mis mee?

     2. Floris

      Het is bovendien zo klaar als een klontje dat hij niet op alle Nederlanders doelt, maar op de sukkels die steeds maar weer op de partijen blijven stemmen die ons in de ellende hebben gestort.

 6. P.Sisterons

  Zolang de genderneutrale Rutte achter die communistische pot blijft aanhuppelen vanwege de centen voor de grote jongens wordt het niets meer met NL.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.