Irritatie in Den Haag loopt op: formatie duurt veel te lang, alles wordt dichtgespijkerd

In de Tweede Kamer wordt de ergernis steeds groter en groter. De formatie duurt nu al zo lang, dat steeds meer mensen binnen de Tweede Kamer. Zo is nu ook de voorzitter van de Senaat, Ankie Broekers-Knol, vol ergernis over de formatie.

De democratie loopt in gevaar en alles wordt dichtgetimmerd zodat er nergens ruimte meer voor over is. De vraag is nog maar, of na de formatie er nog wel een oppositie is. Broekers-Knol is in elk geval heel erg gefrustreerd:

„We zijn een half jaar verder. Dat doet vermoeden dat men op allerlei details met elkaar overeenstemming wil bereiken. Dat is de dood in de pot voor de democratie”, zei Broekers-Knol in het radioprogramma Kamerbreed. „Straks is alles afgevinkt en is er een regeerakkoord van tweehonderd pagina’s. Het is de vraag of zaken niet werkende weg kunnen worden georganiseerd.”

Dit wordt een kabinet waarbij niemand wil dat het komt. Zelfs de partijen zelf niet lijkt het. Als je kijkt naar het CDA die een kneiharde lezing had over integratie en immigratie, dan wordt het al botsen vanaf het begin. Vice-voorzitter van de Raad van State, Piet Hein Donner, had ook stevige woorden voor de formatie.

„Deze methode was bedoeld om het transparanter en democratischer te maken en het is de vraag of dat is gelukt”, stelt de oud-minister. „Een land heeft een kabinet nodig. Met dit verkiezingsresultaat was het op tien vingers te tellen dat het zeer ingewikkeld zou worden om tot overeenstemming te komen. Ik denk dat het winst zou zijn als partijen met iets meer vertrouwen zouden beginnen.”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ni28

  Met zo volledige akkoord kan de Tweede Kamer naar huis gestuurd worden en de democratie opgeheven worden.

 2. J.C.

  “De democratie loopt in gevaar en alles wordt dichtgetimmerd zodat er nergens ruimte meer voor over is”.

  Als het deze 4 partijen lukt om alles dicht te timmeren, moet er sprake zijn van kiezersbedrog. Voorbeeld: ethische vraagstukken CU en CDA, eigen risico ziektekosten verzekering omlaag CA en CU, (hardere) aanpak illegaliteit en ongebreidelde instroom asielzoekers VVD en CDA. D66 heeft als trekpop van NWO/EU geen principes, dus die partij gaat voor het pluche met alles mee.

  1. Nasrani

   Mee eens. Er komt een kabinet die de gemiddelde Nederlander niet wil en met name de Christelijke partijen zullen water bij de wijn moeten doen. Ben benieuwd hoelang hun achterban dat gaat pikken.

 3. EllyD19

  Wat hier gebeurt heeft helemaal niks met democratie te maken.
  Miljoenen kiezers willen het PVV-programma en niet het CU-programma.

 4. Guus Geluk

  Het motorblok en de ChristenUnie hebben de medisch-etische hobbels genomen. Wellicht komen er enkele commissies die dat hele voltooid leven vier jaar gaan onderzoeken. Een beproefde methode om iets uit te stellen.

  Nu even de financiële zaken afwikkelen, afronden en Den Haag kan er weer vier jaar tegenaan.

  1. swetsnek

   JIj leest echt tussen de regels door vooral niet toe willen geven dat hier de waarheid over democratie wordt gegeven als dit kabinet er komt is er inderdaad geen democratie meer
   Waarom is het zo moeilijk een een keer toe te geven zwartkijker ,

   1. Guus Geluk

    Welnee. De democratie is in orde. Het is alleen maar goed, zo’n dichtgetimmerd akkoord. Want dan valt het kabinet niet vlug, swetsnek.

 5. Obiwokekenobie

  NIEUWE VERKIEZINGEN !!!

  1. Punt50

   +++++

   Dit slechte toneelstuk hebben we nu wel gehad.

 6. A3aan

  Zouden Rutte en al die partijbonzen nu zelfs de voorzitter van de eerste kamer, ja zelfs Piet Hein Donner, het wel erg lang vinden duren er zó van overtuigd zijn dat zij goed bezig zijn? Als ik die grijns op Rutte’s gezicht zie denk ik dat het Rutte geen ene bal interesseert als hij maar de wensen van Brussel kan doordrukken conform de tactiek die Junckers voor ogen heeft.

 7. Paaldanseres

  Nog even en dan zijn de verkiezingen in Duitsland geweest… dan zal het wel snel worden vlot getrokken. Rutte moet natuurlijk weten door eelke twee ruggengraatlozen hij wil worden gepijpt… word het sletje Merkel of homoboy Schulz.

 8. poldi

  In het programma Kamerbreed was het weer zeer ergerniswekkend hoe Kees Boonman zoals gewoonlijk de PVV zo negatief mogelijk probeert te framen.

  Dit walgelijke zeer linkse mannetje is de politiek commentator bij EenVandaag en presentator van Kamerbreed.

 9. Pjotter

  Als zij het volledig dicht timmeren, dan timmeren ze de doodskist van hun kabinet want dan gaat het vroegtijdig ter ziele. ik heb al een bloemstuk besteld.

 10. Ecoshaarlem

  Ik kan een aantal partijen begrijpen dat men alles wil dicht timmeren, je weet nooit waar je aan toe bent met een leugenaar als Rutten!

 11. corfo

  Volgens de Haagse Bende is het dichttimmeren vast een vorm van de hoogste democratie in een land. Op deze manier wordt de oppositie buitenspel gezet.
  Volgens hen zal NL wel weer voorop lopen met het democratisch gehalte van de “regering” in dit landje, wát een armoe !!
  Maar de gevolgen zullen, hoe dan ook, binnen niet al te lange tijd zichtbaar worden, óf in de straten óf in de “regering”.

 12. Parestado4

  Zwaar weer op komst>code Rood?

 13. Babaji538

  Ik kan me afvragen, wat de mentale gesteldheid
  is van President Donald Trump.
  Positief is alleen dubbel negatief, bij een prestatie
  van incasseringsvermogen die ik beperkt tot laag,
  mag zien.
  Een criminele (motor)bende is altijd lastig.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.