Irritatie in Den Haag loopt op: formatie duurt veel te lang, alles wordt dichtgespijkerd

Geen categoriesep 09 2017, 18:03
In de Tweede Kamer wordt de ergernis steeds groter en groter. De formatie duurt nu al zo lang, dat steeds meer mensen binnen de Tweede Kamer. Zo is nu ook de voorzitter van de Senaat, Ankie Broekers-Knol, vol ergernis over de formatie.
De democratie loopt in gevaar en alles wordt dichtgetimmerd zodat er nergens ruimte meer voor over is. De vraag is nog maar, of na de formatie er nog wel een oppositie is. Broekers-Knol is in elk geval heel erg gefrustreerd:

„We zijn een half jaar verder. Dat doet vermoeden dat men op allerlei details met elkaar overeenstemming wil bereiken. Dat is de dood in de pot voor de democratie”, zei Broekers-Knol in het radioprogramma Kamerbreed. „Straks is alles afgevinkt en is er een regeerakkoord van tweehonderd pagina’s. Het is de vraag of zaken niet werkende weg kunnen worden georganiseerd.”

Dit wordt een kabinet waarbij niemand wil dat het komt. Zelfs de partijen zelf niet lijkt het. Als je kijkt naar het CDA die een kneiharde lezing had over integratie en immigratie, dan wordt het al botsen vanaf het begin. Vice-voorzitter van de Raad van State, Piet Hein Donner, had ook stevige woorden voor de formatie.

„Deze methode was bedoeld om het transparanter en democratischer te maken en het is de vraag of dat is gelukt”, stelt de oud-minister. „Een land heeft een kabinet nodig. Met dit verkiezingsresultaat was het op tien vingers te tellen dat het zeer ingewikkeld zou worden om tot overeenstemming te komen. Ik denk dat het winst zou zijn als partijen met iets meer vertrouwen zouden beginnen.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten