Oud-grootmoefti Bosnië heeft boodschap voor moslims in Europa: 'Je kwam hier met lege zakken. Respecteer de plek!'

Geen categoriesep 12 2017, 15:00
In Europa is geen plek voor klagende moslims, of moslims die zelfs de wapens oppakken tegen de seculiere autoriteiten. Dat is geen uitspraak van Geert Wilders of Marine Le Pen, maar van Mustafa Cerić; de voormalige grootmoefti van Bosnië.
Je moet goed zoeken, maar tussen alle pulp die de publieke omroep produceert, zitten er soms nog wel eens een paar pareltjes tussen. Neem nu het programma Allah in Europa, waarin de VPRO op zoek goed naar hoe de islam geworteld is op ons continent. Dan kom je inderdaad al vrij snel uit in Bosnië - één van de weinige landen op ons continent waar de islam geen migrantengodsdienst is, maar al jarenlang gevestigd is.
Maar verwacht niet dat je in Bosnië een soort ISIS-kalifaat of asielzoekerscentrum binnenloopt. Moslims in Nederland zijn namelijk gewend zichzelf op twee mogelijke manieren te zien: als zelfbenoemde slachtoffers (zeg maar, de DENK-tactiek) of als potentiële terroristen (de Hofstadgroep-tactiek). Er is nog een derde groep, die hun eigen godsdienst niet zo ziet als groot onderdeel van hun identiteit, maar daar hoor je vrij weinig van.
En dat is zonde, want dat is eigenlijk precies zoals moslims zouden moeten zijn. Dat zegt dus Mustafa Cerić, tot 2012 de grootmoefti van Bosnië en Herzegovina. Islamitische immigranten moeten niet zo ondankbaar zijn, betoogt de voormalige geestelijke. "Als je naar Europa komt, moet je de plek respecteren," aldus Cerić. Dat betekent dat je niet gaat zitten mopperen of zeuren of hele verhalen over vermeende discriminatie uit je duim zuigt, zoals DENK doet. Cerić legt uit dat Europa de plek is waar immigranten naartoe kwamen om hun maag te vullen. Mensen konden hier hun boterham (al dan niet belegd met varkensvlees) verdienen en hun kinderen genoten hier onderwijs.
Wees dus dankbaar, vindt Cerić. Ga geen klaagzangen lopen houden over de zogenaamde bedreigde positie van de islam, en pak al helemaal de wapens niet op tegen het wettige - seculiere - gezag. In andere woorden: doe gewoon even normaal, man.
Zo, die kunnen al Tunahannetjes Kuzu en Shabirtjes Burhani's even mooi in hun zak steken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten