Werkgever organisatie VNO-NCW: polderoverleg is mislukt en het komt misschien niet meer goed

Het polderoverleg, het komt elke kabinetsformatie weer langs en in kabinetsperiodes komen de zogenaamde polderpartijen weer bijeen om complexe sociaal-economische vraagstukken te bespreken en op te lossen. De laatste jaren wordt het steeds moeilijker voor de polderpartijen om dichterbij elkaar te komen, dit jaar lijkt het zelfs onmogelijk.

De organisatie van de werkgevers, VNO-NCW is bij de toekomstige coalitiepartijen VVD-CDA-D66-ChristenUnie om uit te leggen wat er allemaal fout is gegaan. Daar had voorzitter Hans de Boer een interessante uitleg:

De Boer zei bij aankomst dat hij gaat toelichten „hoe belangrijk het is voor heel Nederland, iedereen die werkt, dat wij straks aan werkgevers kunnen zeggen; ’jullie kunnen weer zonder rare risico’s iemand een contract aanbieden voor onbepaalde tijd”’.

Volgens De Boer willen de vakbonden niet meewerken aan wijzigingen in kwesties als de loondoorbetaling bij ziekte „die de arbeidsmarkt hebben doen verrotten.” Volgens hem „moet dat toch echt gebeuren.” Hij liet weten dat zijn grootste zorg is dat de partijen zo met elkaar overhoop komen te liggen „dat we het gewoon nooit meer eens kunnen worden.”

Zozo, nooit meer eens kunnen worden. In deze polariserende tijden is dat natuurlijk wel een scenario dat de kop op kan steken. Door de crises de afgelopen jaren en de globaliserende economie, worden de behoeften van de werknemers en werkgevers fundamenteel meer verschillend. Werkgevers richten zich op een 24/7-economie en de werknemers willen normale omstandigheden. Als de werknemers niet mee kunnen of willen doen, wordt er buitenlands arbeidskapitaal gebruikt of kunnen bedrijven niet concurreren. Daar zijn flexcontracten een voorbeeld van, een typisch verschijnsel in de wereldeconomie, zodat bedrijven flexibel kunnen blijven en snel kunnen veranderen.

Daarnaast is het nog maar de vraag of een polderoverleg nog wel in deze tijd past, aangezien allebei de polderpartijen, FNV en VNO-NCW niet meer qua aantal leden de bevolkingsgroepen goed representeren. Zo wordt een polderoverleg meer een show voor de bühne en niet een democratisch verantwoord overleg midden in een kabinetsformatie, waar al partijen in meedoen die het echte democratische mandaat hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Punt50

  De bonden zijn gewoon een slappe hap. Daarom komt NWO, ehh sorry, VNO-NCW overal mee weg.

 2. Ni28

  Wat een pessimistische toon nu wij bijna een nieuwe regering hebben die alles oplost zoals de vorige het deed tot ongenoegen van de kiezer.

 3. buitenbeentje

  Na het zuur zou het zoet moeten komen, tijd dus dat de werkgevers nu het zoet leveren van hun stijgende omzetten en winsten. Dat gaan ze natuurlijk niet doen en wijzen alvast naar de onwillige werknemer.

 4. poison

  Als heel werkend Nederland nu eens lid word van een vakbond, dan piepen de werkgevers wel anders. Kijk eens naar Frankrijk, daar kunnen de bonden het hele land lam leggen als dat nodig is. Onze vakbonden zijn helaas te klein.

 5. Buiswater

  ‘Werkgever organisatie VNO-NCW: polderoverleg is mislukt en het komt misschien niet meer goed’. Moet zijn…’Werkgever organisatie VNO-NCW: polderoverleg is mislukt en het komt NOOIT meer goed’.

 6. Parestado4

  Vele ondernemers in MKB zijn in problemen gekomen door onredelijke verplichtingen aan werknewmers.
  Als ik een bedrijf heb en ik heb een order af te werken;Huur ik het aantal flexwerkers totdat de order klaar is.Dus ze moeten niet zeuren.
  Nou ja,die jongens van FNV moeten toch wat te doen hebben?Socialité!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.