Academicus komt met verhaal dat Vikingen islamitisch waren: grap loopt iets te erg uit de hand

De Uppsala Universiteit kwam laatst met de ‘ontdekking’ dat op een stuk stof van de Vikingen, ‘allah’ stond. Dat werd nogal een nieuwsitem dat door de media over heel de wereld werd overgenomen. Het leek ook een slechte grap, waarbij het dogmatisch denken over de multiculturele samenleving in Zweden steeds meer uit de hand loopt. Dit leek een volgende stap te zijn.

 

The Guardian, BBC, en andere media namen het bericht over en zelfs the New York Times. De onderzoekers wisten eerst niet wat er stond, maar op een gegeven moment kwamen ze er achter dat ze de patronen ook zagen in Spanje met betrekking tot de Moren. Vanaf dat punt werd het steeds groter en groter en werd het vooral aangegrepen als vergoeilijking van het open immigratiebeleid van de regering van Zweden.

Toen moest er natuurlijk op het bericht gereageerd worden, vanuit andere bronnen evan expertise. Stephennie Mulder moest de theorie ‘debunken’. Zij is een expert op het gebied van islamitische architectuur en kunst:

 

“There is something very troubling here about the relationship between news media and experts, who should have been consulted for verification,” she continued. “It should go without saying that a single scholar’s un-peer-reviewed claim does not truth make.”

“Here’s the deal with Viking ‘Allah’ textile, as I have been able to piece it together over past few days. As an Islamic art historian & archaeologist, I was immediately suspicious about style of Arabic epigraphy. It’s really so simple that I spent five days thinking, it couldn’t be that Larsson would make so fundamental and obvious a mistake,” said Mulder.

Mulder explained that the most obvious issue with Larsson’s methodology was that the Viking textile is dated to the 10th century, while the style of epigraphy in Larsson’s drawing comes from the 15th century.

Wat ze zegt is dat de tijden van de textiel en de style van het patroon nogal wat jaren van elkaar verschillen. Ze vindt het gevaarlijk dat veel mensen dit zomaar overnamen, zonder eerst de mening van een expert erbij te halen. Zelf moest ze vijf dagen overwegen of Larsson, de onderzoeker, niet gewoon een grap maakte en dat ze het zich niet kon voorstellen dat hij zo een grote fout maakte. Enfin, grappig is het uiteindelijk wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ritter

  Zulke geschiedsvervalsing is niet de eerste keer en zal helaas niet de laatste keer gaan.

  Neem nu onderstaand artikel:

  ‘Islamexpositie doet aan geschiedvervalsing’
  https://www.trouw.nl/home/-islamexpositie-doet-aan-geschiedvervalsing-~a86083d8/

  1. Jan van Kampen

   Je hebt helemaal gelijk! Als je niet acht geeft zeggen ze je nog dat Willem van Oranje een moslim was! Leugen en bedrog! Als kudden naar de slachtbank!

   1. Jan van Kampen

    met kudden naar de slachtbank bedoel ik : dat ze eigen ellende tegemoet lopen, met al hun leugens.

 2. Nasrani

  Volgens mij geloofde doppertje dit ook.

 3. Dollaert

  Dat de Moren in Granada (El Andalus) een zeer interessante cultuur gebracht hebben (Al Hambra) is een feit.
  Ditzelfde geldt voor de Joden , die Spanje uitgeknikkert zijn rond 1492 en in grote getale eerst naar Portugal en later naar Frankrijk trokken en nog later in grote getale o.a naar Antwerpen en in de noordelijke Nederlanden hun thuis vonden. In toenmalig Nederlands Brazilie ondernemingen oprichtten om later zich weer o.a. in Zeeland en Amsterdam te vestigen. Nu hebben we het over de tijd tussen 1492 en 1648.
  De Vikingen waren een paar eeuwen eerder in Gent. Die zullen echt nog in de Noorse Goden hebben gelooft. Overigens denk ik wel , dat ze Amerika bezochten. Eerder als Colombus.

  1. sjun

   Dat men de moren graag tot de laatste man zag verdwijnen in de bezette en gebrandschatte Spaanse Koninkrijken was een feit. Niet licht droeg daar verschillende ervaringen aan bij.

   Toledo, dat zich in 711 of 712 na Chr. als eerste aan de Arabieren onderwierp, kwam in het jaar 713 in opstand. De stad werd met plunderingen bestraft en van alle functionarissen werden hun kelen doorgesneden. In het jaar 730 na Chr, werd de Cerdanya (in Septemanië, in de buurt van Barcelona) verwoest en werd er een bisschop levend in brand gestoken. De aan de dhimmi´s opgedrongen vernederende status en de confiscatie van hun land provoceerde vele opstanden, die met bloedbaden werden bestraft, zoals in Toledo (761, 784-786, 797). Na een andere opstand in Toledo in het jaar 806 werden 700 inwoners geëxecuteerd.

   In de regio´s onder stabiele islamitische heerschappij werden de Joden en de christenen als dhimmi´s geduld – net zoals in andere islamitische landen – en ze mochten geen nieuwe kerken of synagogen bouwen of bestaande restaureren. Ze moesten, afgezonderd in speciale wijken, discriminerende kleding dragen. De christelijke boeren waren onderworpen aan zware belastingen en vormden een in slavernij gebrachte klasse die gebonden was aan Arabische boerderijen.Velen verlieten het platteland en vluchtten naar de steden. De Mozarab (de christelijke dhimmi´s) werden met verminkingen en kruisigingen bestraft als ze hulp vroegen aan christelijke koningen.

   Als een individuele dhimmi een moslim schade toebracht, raakte diens hele gemeente de beschermde status kwijt en werd vrijgegeven voor plundering, tot slaaf maken en moord. Zo romantisch en multicultureel was dat allemaal niet. Er was natuurlijk ook een reden dat men destijds de bezetters, brandschatters en wie er met hen meegewerkt had uit Spanje wenste te laten verdwijnen. Met die reden kan door al te grote naïviteit net betrekking tot het dramdwingende systeem van islam als opgetekend in koran, hadith, soenna en fiqh maar zio weer kennisgemaakt worden. Je moet weinig met je nazaten hebben om hen zo’n toekomst te gunnen.

   Voor wie wil weten hoe het werkelijk zat om door moedwillige verpolitiekte geschiedvervalsingzijn heen te kijken er uitstekende boeken verschenen. Bijvoorbeeld deze:
   The Myth of the Andalusian Paradise
   Muslims, Christians, and Jews Under Islamic Rule in Medieval Spain
   Darío Fernández-Morera, Isi Books 2016, ISBN 9781610170956

 4. Ngatimoto

  Die mevrouw die het raadsel ontrafelde zal wel dood worden gevonden.

 5. Ni28

  En de Big bang? Het was een scheet van Allah.

  1. Ni28

   of toch Dopper?

 6. Ni28

  Geschiedenis, daar kunt je alle kanten mee op.

  1. Laaghlandt

   Ja inderdaad, daar kun je alle kanten mee op. Valse geschiedenis. Zoals ze na de oorlog een foto hebben verspreid dat de Duitsers ‘shrunken heads’ , mensen-zeep en lampekappen maakten van gevangenen in kampen.. nooit gebeurd, maar iedereen gelooft het. En zo zijn er meerdere zaken uit die periode.

   1. Top

    U bent echt niet helemaal bij de les. Wat u ontkent, is complete nonsens. En hier wil ik het bij laten, want met iemand die zo verschrikkelijk dom is, in discussie gaan is zonde van mijn kostbare tijd!

 7. George van de linden

  Wetende dat de Vikingen nogal extreem gewelddadig waren kon het best is zo zijn dat zij inderdaad Moslims waren 🙂

 8. h_keur

  Zeer bewust wordt onze jeugd onkundig gehouden van de geschiedenis. Evenzo wordt er in naam van de wetenschap allerlei onzin de wereld ingeslingerd en onderzoek door een enkel persoon wordt veel te veel uitvergroot. Helaas dit de waan van de dag

 9. Piet Karbiet

  In het Allard Pierson museum in Amsterdam is nu een tentoonstelling over de Middeleeuwen en wat blijkt? Die was helemaal niet zo donker, er was veel contact tussen verschillende volken. Zo is er ergens een Arabische munt gevonden met ‘Ali’ erop. Ofzeau. Het bewijs dat de verrijkende islam hier al eeuwen is. Kots. https://www.parool.nl/kunst-en-media/zo-donker-waren-die-middeleeuwen-niet~a4521728/

 10. Parestado4

  Je kunt zoveel geleerd hebben,dat je niet meer weet wat je geleerd hebt.Dat gebeurt wel meer bij die lui!Onder het motto:Zet eens een andere bril op!

 11. Parestado4

  Allanscandarabisch?Een nieuw woord voor de dikke van Dale?

 12. @Supermaharadja

  Hahahaha en die multiculti fans piesten zich al in de broek van het geluk dat ze al voor zich zagen.

 13. Bes Tolen

  Vanouds is Zuid Spanje een gebied waar zich groepen mensen uit Noord Afrika hebben gevestigd. Al heel lang geleden groepen, die men onder de naam Iberiërs aanduidde. Later kwamen daar de Feniciërs bij. Die namen de regie over. Hun belangrijkste vestigingsgebied met Tunesië. Een belangrijk deel van de oudere bevolking ging op in die Feniciërs, die de Baälsgodsdienst kenden. De Romeinen noemden hen Puniërs. Carthago was hun hoofdstad, dat uitgroeide tot het grootste machtscentrum van het westelijke gebied om de Middellandse Zee. Na een langdurige periode van oorlogen versloeg Rome Carthago. Carthago werd met de grond gelijk gemaakt en jaren later werd landinwaarts een Latijnse stad ook Carthago genaamd, nieuw gebouwd.
  De Romeinen stelden uit de Puniërs een kaste samen, die voor hen een aantal belangrijke taken kon vervullen. Alle handelsvestigingen van de Puniërs werden hierin opgenomen. Dit betekende de scheiding tussen Joden en overige Puniërs. Die overige Puniërs gingen voor een deel naar het christendom over maar in latere tijd werden ze in de Noord Afrikaanse gebieden uitsluitend islamiet (evenals mensen in Tunesië van gemengd Europese-Noord Afrikaanse afkomst) en in Zuid Spanje vrijwel evenzo.
  De verovering van Noordelijker gebieden in Spanje in de latere tijd vond plaats door inheemse islamieten en joden en door Noord Afrikanen.
  In de tweede helft van de vijftiende eeuw was het een vraag of er een zogenaamd Sefardisch Rijk rondom de Middellandse Zee zou worden gevestigd. Dat werd niet het geval. Uiteindelijk greep het Vaticaan op heel doeltreffend in. De inheemse joden en islamieten werden voor de keuze gesteld of het christendom aan te nemen of te vertrekken. In Spanje waar gunstige voorwaarden golden, was de overgang naar het christendom massaal. Er vertrokken naar Noord Afrika, die hun oude geloof wensten te behouden. Wat later kwam de eenheid Spanje met Portugal tot stand. Dat leidde tot een overeenkomstige ontwikkeling wat de joden betreft. Een deel van de joden trok weg. Er waren al wel joden elders in Europa. De noordgrens van dezen viel vanouds samen met die van gebieden, die lang onder Romeins bestuur hebben gestaan. Maar al in de middeleeuwen vestigden zich joden noordelijker zoals in Antwerpen waar zich al een bloeiende diamantindustrie bevond.

 14. Amsterdammer01

  Wat ontzettend jammer! Heb met overtuiging FvD gestemd voor de tweede kamer maar no way dat ik op deze dame zou stemmen. Mijn stem zijn ze dus kwijt en ik vraag me ook af of ik in de toekomst nog FvD wil stemmen nu blijkt dat zij zich dus herkennen in iemand die zo’n grote mond en zo weinig inhoud heeft. Ook ga ik niet mee in de manier van schrijven en praten over Marokkanen zoals zij dat doet, grof, denigrerend en ongenuanceerd. Tot slot denk ik niet dat de FvD Amsterdam goed kent als ze het hebben over draaideurcriminelen goed aanpakken, die worden de laatste jaren op initiatief van de PvdA extreem hard aangepakt (top 600 en andere Persoonsgerichte Aanpakken)onder meer door grondrechten te schaden. Dat heeft als bij-effect gevolg dat de grondrechten van alle Amsterdammers op de tocht staan en daar zou een liberale partij zich druk over moeten maken, ipv eenzijdig populistische dingen te roepen in koor met de PvdA die dit in gang heeft gezet en rechtsstatelijk zo is doorgeslagen. Bovendien wordt hierin nauw samengewerkt met de subsidie-industrie. Dat gaat een liberale partij toch niet toejuichen? Het was heel leuk dat FvD mee ging doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, maar met deze keuze haak ik af. Geen zin om bij het scheldende TPO-clubje van Annabel Nanninga te horen, geen zin om Marokkanen in Amsterdam (het is ook hun stad en zij zijn ook Amsterdammers) nog meer te discrimineren en geen zin in ondeskundig populistische opmerkingen over draaideurcriminaliteit eindelijk aanpakken als dat al lang gaande is (door de PvdA) en liberaal tegengeluid daarin nu juist gewenst is.

 15. Jan van Kampen

  De islam eigent de geschiedenis van joden- en christendom toe

  Toen Mohammed de naam van Allah verbond aan de religieuze geschiedenissen van joden- en christendom, was dat een weg om deze voor de islam op te eisen. In het licht van latere gebeurtenissen, kan de bewering dat de islam de oorspronkelijke religie was, en dat alle voorgaande profeten moslims waren, worden bezien als een poging om de geschiedenissen van de andere religies tot de islam toe te eigenen. Met als gevolg om het christen- en het jodendom van hun eigen geschiedenissen te beroven.

  http://www.answering-islam.org/Dutch/durie/isademoslimjezus.htm
  Bedenk eens dat veel bijbelse plaatsen, zoals de graftombes van de Hebreeuwse Aartsvaders en de Tempelberg, door de islam als moslimplaatsen worden opgeëist, en niet als joodse of christelijke. Bovendien dat de koran ons vertelt dat Abraham ‘een moslim was’. Onder islamitisch heerschappij dienen alle joden en christenen van die plaatsen verbannen te worden.

  1. Becker

   Religies zijn per definitie doorontwikkelingen van eerdere godsdiensten: de Joodse religie was een doorontwikkeling van de Soemerische religie, het Christendom is een doorontwikkeling van de Joodse godsdienst en de Islam is een doorontwikkeling van christendom en Jodendom. Zo is het Boeddhisme een doorontwikkelkng van de Vedische godsdiensten en het Zen-Boeddhisme een doorontwikkeling van Taoïsme en Boeddhisme.

   Het godsidee ontstond met de mensheid, de verschillende religieuze varianten ontstopnden door de tijd.

 16. Babaji538

  Inmiddels, is het geen ervaring
  om een ervaring te moeten hebben.
  Bekrompenheid en niet verstaan van inzicht
  tot taal met energie, maakt levensvreugde
  op de sociale media, kapot.
  LinkedIn dicht zich hierbij van alles toe.
  Het opdringen van ‘goede bedoelingen’ lijkt
  me geen verbeteren tot de mensheid.
  Het verlies weigert men te nemen, in alle verlaging.
  Hoe kan het ook anders, bij verslaafden.
  Het ontspringt uit agressie
  en heeft geen doel noch waarde in mijn beleving.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.